- 30 Aralık 2021 Perşembe 10:44

Türk Telekom 2021’de teknolojiyi faydaya dönüştürdü

A
A
A
Türk Telekom 2021’de teknolojiyi faydaya dönüştürdü

Türk Telekom teknoloji, girişimcilik, kültür sanat ve sosyal sorumluluk alanındaki iş birlikleri ve yatırımlarıyla 2021’de önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Türk Telekom teknoloji, girişimcilik, kültür sanat ve sosyal sorumluluk alanındaki iş birlikleri ve yatırımlarıyla 2021’de önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight iş birliğinde Türk mühendislerin 5G alanındaki başarısını dünyaya gösteren şirket, aynı zamanda geleceğin ‘Unicorn’ları olan girişimleri yurt dışına açtı.



Türk Telekom, teknoloji alanındaki çalışmalarına devam ediyor. Şirketin 2005’ten bu yana dijital dönüşüme yaptığı yatırım miktarı 18,1 milyar doları aştı. Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight iş birliğinde Türk mühendislerin 5G alanındaki başarısını dünyaya gösteren şirket, aynı zamanda geleceğin ‘Unicorn’ları olan girişimleri yurt dışına açtı ve Atatürk Kültür Merkezi’nin 7 yıl boyunca ana destekçiliğini üstlendi.



5G’nin yapıtaşı olan fibere yatırım


5G için mobil teknolojilere olduğu kadar fiber yatırımlara da aralıksız devam ettiklerini belirten Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “İnsanı merkeze alan yaklaşımımızla herkesi ‘Değerli Hissettirmek’ amacıyla hizmetlerimizi sürdürürken, Cumhurbaşkanımızın internet hızlarının artması ve fiberin yaygınlaştırılması için koyduğu hedefi ödev olarak üstleniyor, artan yatırımlarımızla hız kesmeden Türkiye’yi fiberleştirmek için yüksek motivasyonla çalışıyoruz. Fiber altyapıyı Türkiye’nin her köşesine taşıyarak, 2021 Eylül ayı itibarı ile fiber ağımızın uzunluğunu 353 bin kilometreye çıkardık. Hızla yaygınlaşan fiber altyapımız ile birlikte sabit geniş bantta yeni abone kazanımımızı ve Türkiye’nin internet penetrasyonunu artırmayı sürdürüyoruz" dedi.



“Türkiye’nin dört bir yanını fiber ağlarla ördük”


Sabit tarafta özellikle fiber, mobilde LTE ve altyapı başta olmak üzere tüm iş kolları için yaptıkları yatırımları 10 yılda iki kattan fazla artırdıklarını söyleyen Önal, sözlerine şöyle devam etti: “2021 3. çeyrek itibarıyla baz istasyonlarımızın yaklaşık yüzde 45’i fiberle bağlı durumda. Türkiye’nin dört bir yanını fiber ağlarla ördük. Bu yılki yatırımlarımızla Türkiye’nin altyapıdaki fiberleşme oranını yıl sonunda yüzde 90’lar seviyesine ulaştırmayı hedeflediğimizi söylemiştik. Gururla söyleyebilirim ki; yılı bitirmeden bu hedefe ulaştık".



Uluslararası iş birlikleriyle dünyaya teknoloji ihracı


Küresel 5G ekosistemini güçlendirecek çalışmalarını sürdüren şirket, fikri mülkiyeti kendine ait yeni teknolojileri ve ürünleri, Amerika’dan Avrupa’ya büyük teknoloji üreticileriyle yaptığı iş birlikleri ile dünya pazarına sunuyor. Şirket, grup şirketleri Argela ve Netsia aracılığıyla, mobil ağlarda verimlilik ve esneklik sağlayacak patentli RIC teknolojisini Silikon Vadisi’nde yer alan dünyanın önemli teknoloji üreticilerinden Juniper Networks’ün ürün portföyüne entegre etti. Şirket, 5G ve sonrası için önemli olan ‘zaman ve frekans senkronizasyonu’ alanında Net Insight ile iş birliğine giderek ürünleştirme sürecine geçti. Bu iş birliğiyle 5G’ye geçişte operatörlerin maliyetlerinin azaltılması ve hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.



Şirket ayrıca, üyesi olduğu uluslararası teknoloji geliştirme topluluğu ONF ile birlikte geliştirdiği açık kaynaklı SEBA teknolojisini Türkiye’de kendi mühendislerinin katkısı ile hayata geçirdi. Erişim şebekesinde sanallaştırma üzerine kurgulanan SEBA; global telekomünikasyon sektöründe kaynak tasarrufu sağlayacak. Şirket, sektördeki çalışmalarıyla dünyaya teknoloji ihraç etmeye devam edecek.



Geleceğin ‘unicorn’larına nakit desteği 10 milyon TL’yi aştı


Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği projeleri PİLOT ve SANTRAL ile iştiraki TT Ventures’la teknoloji çözümleri üreten girişimlerin büyümesine destek sağlayan şirket, PİLOT mezunu 91 girişime bugüne kadar yaklaşık 10 milyon TL’nin üzerinde nakit desteği sağladı. TT Ventures ile 8 teknoloji girişimine yatırım yaptı. Şirket, başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan ‘Unicorn’ların ortaya çıkması hedefiyle küresel girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile önemli bir iş birliğine imza attı. PİLOT mezunu 3 girişim bu yıl Plug and Play’in Amerika programına katılmaya hak kazandı.



Şirket, 2021’de kadınların girişim yolculuğundan görme engellilerin kitaplara ve sanat eserlerine erişimine, eğitim öğretimden amatör sporculara verdiği desteğe kadar pek çok alanda ‘Türkiye’ye Değer’ anlayışıyla projelerini sürdürdü. ‘Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay’ projesiyle 5 bin kadına dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri vererek proje hedefine ulaşan şirketin görme engelliler için sesli kitap ve içerik sağlayan Telefon Kütüphanesi uygulamasına 10’uncu yılında son yılların en çok satanlarının da yer aldığı yeni kitaplar eklenerek içerik sayısı 2 bini aştı. Telefon Kütüphanesi’nde yer alan dünyaca ünlü sesli betimlemeli tablolar, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ ile ziyaretçilere açılırken, az gören çocuklara erken müdahale eğitimlerinin verildiği Günışığı Projesi ve Sanatın Günışığı Eğitim Programı Atölyeleri kapsamında 81 ilde 700 kişiye ulaşıldı. Türkiye’de sporun gelişmesi için Türkiye’nin dört bir yanında 33 farklı branşta 40 spor kulübünü destekleyen şirketin amatör sporcuları katıldıkları uluslararası müsabakalardan başarılarla döndü.



Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom arasında imzalanan anlaşma kapsamında şirket İstanbul AKM’nin (Atatürk Kültür Merkezi) ana destekçisi oldu. AKM’nin simgesi kırmızı kürenin bulunduğu 2 bin 40 kişilik ana opera salonuna şirketin adı verildi. Teknoloji ve dijital dönüşüm deneyimini kültür-sanat alanına da aktaran şirket, AKM içindeki ve Beyoğlu Kültür Yolu’nda sanatseverlerin yenilikçi teknolojileri deneyimlemeleri için Wi-Fi bağlantı noktaları, 4.5G ve 5G mobil hizmetleri ile uçtan uca tüm telekomünikasyon hizmetlerinin sağlayıcısı olacak.



Öte yandan doğal afet, kaza ve arama kurtarma faaliyeti gerektiren olaylarda yardım etmek amacıyla 11 yıldır gönüllülük esasıyla çalışan Türk Telekom Arama Kurtarma Ekibi (TTAKE), 2021’de 11 eğitime, 1 operasyona ve 2 tatbikata katılım sağladı. TTAKE, geçtiğimiz yaz Antalya’nın Manavgat bölgesindeki yangında toplam 17 ayrı yardım çağrısı aldı ve 35 kişinin yangın bölgesinden tahliye edilmesine destek oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Yerli Malı Haftası, Hüsamettin Kulaklı İlkokulunda coşkuyla kutlandı DENİZLİ (İHA) – Denizli’de Hüsamettin Kulaklı İlkokulunda Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, öğrencilerin yoğun katılımı ve ilgisiyle gerçekleştirildi. Etkinlikler çerçevesinde okulda düzenlenen sergide, geleneksel motiflerimiz ve yerli ürünlerimizin yanı sıra, ülkemizin son dönemdeki milli teknolojik gelişmeleri de tanıtıldı. Öğrenciler, bu sayede hem kültürel hem de teknolojik alanda farkındalık kazandırırken; yerli teknolojik araçlardan ilham alarak hazırladıkları özgün çalışmalarla da yenilikçiliklerini gösterdi. Birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri olan aşure geleneği de etkinliklere renk kattı. Dostluk, kardeşlik, emek ve paylaşmanın mutluluğunu simgeleyen aşure, öğrenciler, öğretmenler ve velilerle büyük bir memnuniyetle paylaşıldı. Etkinliğin en dikkat çeken unsurlarından biri ise okul bahçesinde sergilenen ve öğrencilerin büyük ilgisini çeken yerli otomobil oldu. Öğrenciler, milli teknoloji hamlesinin bu önemli sembolünü yakından inceleme fırsatı bularak ilham aldı. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte öğrenciler hem eğlenip hem öğrenirken, aynı zamanda toplumsal değerleri pekiştirdi. "Birlik ve beraberliğimiz güçleniyor" Programa ilişkin bir açıklama yapan Okul Müdürü Abidin Mutlubaş, "Bu anlamlı hafta dolayısıyla düzenlediğimiz etkinliklerde emeği geçen ve katkı sağlayan tüm destekçilerimize teşekkür ederiz. Öğrencilerimizde yerli malı bilinci ve milli değerlere sahip çıkma duygusunu pekiştirmek bizler için çok önemli. Birlik ve beraberliğimizin güçlenmesi, milli değerlerimizi yaşatmak, son derece insani ve kıymetli bir duygudur" ifadelerini kullandı.
Ordu Ordu’da üşüyen küçük kıza polislerden yürekleri ısıtan hareket Ordu’nun Ünye ilçesinde görevli trafik polisleri, jimnastik kursuna giden 7 yaşındaki küçük kızın üşüdüğünü fark edince kendi montunu çıkarıp giydirdi. Polisin sergilediği örnek davranış, görenlerin içini ısıttı. Olay, Ünye ilçesi Liseler Mahallesi’ndeki kapalı spor salonu önünde yaşandı. Fatih Meydan İlkokulu Müdür Yardımcısı Murat Kirman, Atatürk İlkokulu 2’nci sınıf öğrencisi 7 yaşındaki kızı Zeynep Nida Kirman’ı jimnastik kursuna bırakmak üzere kapalı spor salonuna getirdi. Baba Murat Kirman, kızını spor salonunun önünde araçtan indirdikten sonra uygun bir park yeri aramaya gitti. O esnada dışarıda bekleyen minik Zeynep Nida’nın soğuk hava nedeniyle üşüdüğünü fark eden Ünye İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, üzerlerindeki resmi polis montunu çıkararak minik Zeynep’e giydirdiler. Babası aracı park edip geri döndüğünde, kızını polis ağabeylerinin sıcak şefkati altında, devasa polis montuna sarılmış halde buldu. Gördüğü manzara karşısında teşekkürlerini ileten öğretmen baba Kirman, "Kızımı kursa bırakıp aracı park etmeye gitmiştim. Döndüğümde polis arkadaşlarımızın gösterdiği bu hassasiyet beni çok mutlu etti. Türk polisine yakışan bir tabloydu, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi. Duyarlılık gösteren trafik polisi, "Bizim işimiz vatandaşımızın üşümemesi ve özellikle çocuklarımızın üşümemesidir" diye konuştu. "Çok güzel kalpli" Zeynep Nida Kirman ise polis ekiplerinin yaptığı hareketin kendisini mutlu ettiğini belirterek, "Çok güzel kalpli bir polis. Bence cennete gidebilir. Çok teşekkür ediyorum, önünüze iyi kalpli insanlar çıksın. Onları çok seviyorum" ifadelerine yer verdi.
Bursa Osmanlının ilk başşehri Yenişehir’de Osmanlı dönemi yaşatılacak Orhangazi tarafından Osmanlı’nın ilk başşehri Yenişehir’e bağlı Yarhisar köyüne yaptırılan Nilüfer Hatun camii, hamamı,ve çeşmenin olduğu tarihi köye Yenişehir Güneşin Kadın kooperatifi tarafından Avrupa Birliğinden onaylı ICMPD’ninEnhancer Projesi kapsamında tarihi dokuya uygun çadırlardan oluşan "Oba Pansiyon" alanı yapılıyor. Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Yarhisar köyünde köyün doğal ve kültürel dokusuna uygun olarak kıl çadırlardan oluşan "Oba Pansiyon" alanı oluşturuluyor. Proje, bu yönüyle Türkiye’de kadın kooperatifleri tarafından kurulacak ilk işletme olma özelliğini taşıyor. Kıl çadırlardan oluşan oba pansiyon kuruluyor Yenişehir Belediyesi tarafından desteklenen Güneşin Kadınları Kooperatifi tarafından yürütülen "Güneşin Kadınları Yarhisar Turizm ve İstihdam Projesi", tüm hızıyla tamamlanıyor. Kooperatif Türkiye genelinde seçilen 50 başarılı kooperatif arasında yer alarak Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazanmıştı. Proje kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Güneşin Kadınları Kooperatif Başkanı Naciye Özdemir, altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Proje alanında gerçekleştirilen zemin düzenleme çalışmaları ile katlı proje alanının şev taşı düzenlemeleri tamamlandı. Proje 4 bölgeden oluşacak proje alanında; ilk bölümde, restoran, yönetim ve idare ofisi, resepsiyon, mutfak, çamaşır odası, veranda ve tuvaletler olacak. İkinci bölümde, kafe ve oturma alanları, üçüncü bölümde, her biri 4 kişilik ailelerin kullanımına uygun, içerisinde banyo ve tuvaleti bulunan 10 adet kıl çadır yer alacak. Dördüncü bölümde ise aktivite alanları yer alacak. Proje kapsamında, Yarhisar’ın doğal ve kültürel dokusuna uygun olarak kıl çadırlardan oluşan "Oba Pansiyon" alanı oluşturuluyor. Proje, bu yönüyle Türkiye’de kadın kooperatifleri tarafından kurulacak ilk işletme olma özelliğini taşıyor. Toplamda " diye konuştu. Başkan Ercan Özel: "Kadının emeğiyle büyüyen her projenin arkasındayız" Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, proje ile ilgili yaptığı değerlendirmede kadın kooperatiflerinin yerel kalkınmadaki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Yenişehir’in kalkınmasını yalnızca tarım ve sanayiyle değil; turizm, kültür ve kadın emeğini merkeze alan projelerle birlikte düşünüyoruz. Güneşin Kadınları Kooperatifi’nin, Avrupa Birliği destekli böyle güçlü bir projeyi ilçemize kazandırmış olması bizler için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Yarhisar’ın tarihi ve doğal dokusuna uygun şekilde hayata geçirilen bu proje, hem kadın istihdamına katkı sağlayacak hem de ilçemizin turizmde hak ettiği yere ulaşmasına önemli bir ivme kazandıracak. Kadının emeğiyle büyüyen her projenin arkasındayız."