- 14 Şubat 2013 Perşembe 10:10

VARİS ŞİKAYETİYLE GİTTİ, KALBİNDEN 7 SANTİMLİK KİST ÇIKTI

A
A
A
VARİS ŞİKAYETİYLE GİTTİ, KALBİNDEN 7 SANTİMLİK KİST ÇIKTI

Ayağındaki varis şikayetiyle hastaneye giden iki çocuk annesi kadının kalbinde kist olduğu ortaya çıktı. Kalbin 7 santimlik bölümünü kaplayan kist başarılı bir operasyonla alınırken; Doç. Dr. Ahmet Akgül, özellikle kırsal alanlarda yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin bu risk altında olduğunu söyledi.
İstanbul`da yaşayan 2 çocuk annesi 31 yaşındaki Yasemin Türk, bacağındaki varis sebebiyle hastaneye gitti. Ancak daha sonra yapılan tetkiklerde Yasemin Türk`ün kalbinde bir kist olduğu tespit edildi. Hemen Bakırköy Sadı Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne sevk edilen Yasemin Türk, Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül tarafından tedavi edildi. Genç kadının kalbinde kist olduğunu anlaşılınca hemen ameliyata alındı.
``KİST BİR PARAZİT HASTALIKTIR``
Ameliyat olarak kalbindeki kist alınan Yasemin Türk, doktoru Ahmet Akgül`e teşekkür ziyaretinde bulundu. Kalbindeki kistin fotoğrafını gören Yasemin Türk şaşkınlığını gizleyemedi. Operasyon hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, ``Kist bir parazit hastalıktır. Özellikle çiftliklerde yaşayanlarda, hayvan besleyenlerde daha sıklıkla görülüyor. Ağız yoluyla geçer. Yıkamadan yenilen yiyeceklerden bulaşabilir. Bağırsaklardan alınan bu parazit karaciğere yerleşir ve belli bir süre sonrakist oluşturur. Sonra kan yoluyla akciğerlere, kalbe ve beyne yayılabilir. Kalp ve beyne yayılanlar çok daha ölümcül seyrederler. Çok sinsi bir hastalıktır. Son düzeye gelene kadar hiçbir şikayet vermeyebilir. Kalbin her tarafına yerleşebilirken, sıklıkla kalp kasını tutarlar`` dedi.
``BU KADAR BÜYÜОÜNÜ İLK DEFA GÖRDÜK``
Hastanında kalp kasına kistin tutunduğunu ifade eden Ahmet Akgül, ``Kalp kasında en az kalbin yarısı kadar bir kist vardı. Hastamızda yavaş yavaş nefes darlığı şikayetleri başlamıştı. Onun da tespit edilebilmesi için, gerekli tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bu kist kalbin içine doğru yırtılırsa, içindeki membran kalp damarlarına geçer ve direk ani ölümlere yol açabilir. Alerjik şoklara neden olabilir ve buda ani ölümlere sebep olabilir. Çok sinsi hastalıktır. Tedavisinde ise cerrahi gerekir. Onun tamamen o membran ile çıkartılması gerekir. Bu kadar büyüğüne çok fazla rastlamadık. Biz onu tamamen temizledik. Ameliyatın çok steril yapılması gerekir. Kistin içeriği aynı zamanda bunun bulaştırma özelliğine sahip. O yüzden çok steril çalışılması gereken bir ameliyat. Fakat tekrarlanan bir süreçtir`` diye konuştu.
``HAYVANCILIKLA UОRAŞANLAR DİKKAT ETSİN``
Hastanın şu anda ilaç tedavisi de gördüğünü hatırlatan Akgül, ``Bu tip risk faktörü olan, hijyenine çok dikkat etmeyen grupların, hayvancılıkla uğraşanların bu risk altında olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle köpekten gelir`` ifadelerini kullandı.
Kistin büyüklüğüne dikkat çeken Akgül, ``Başka klinikten arkadaşlarda geldi. Onlarda çok şaşırdılar. Değişik bir büyüklükte. Bu hastamızın şu ana kadar çok çok ciddi şikayetinin olmaması çok ilginç`` ifadelerini kullandı.
YASEMİN TÜRK: ``UMUDUMU KAYBETMİŞTİM``
İlk şikayetinin varis olduğunu söyleyen hasta Yasemin Türk ise, ``Daha önce kist ameliyatı geçirmiştim. Bazı tanılar yapmamı istediler. Tekrar akciğerde kist olduğunu söylediler. Daha önce ameliyat olduğum hastaneye gittim akciğerimi ameliyat ettiler. Orada olmadığını fark ettiler. Hastalığımı ilk öğrendiğimde çok korktum. Umudumu kaybettim ama benim şansım doktor beyi tanımakla oldu. Ahmet bey sağolsun bu ameliyatı başarıyla yaptı. Beni yeniden hayat döndürdü. En çok çocuklarımı düşündüm. Dirençli olmaya çalıştım. Şimdi iyiyim Allah`a şükür`` şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir