GENEL - 18 Ağustos 2022 Perşembe 09:26

Türk ve Japon Uzmanlar Beyoğlu’nda, Afet riskini azaltacak projeleri değerlendirdi

A
A
A
Türk ve Japon Uzmanlar Beyoğlu’nda, Afet riskini azaltacak projeleri değerlendirdi

Türkiye ve Japonya işbirliğinde afet riskinin azaltılması konusunda yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek amacıyla çalıştay düzenlendi.

Türkiye ve Japonya işbirliğinde afet riskinin azaltılması konusunda yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek amacıyla çalıştay düzenlendi. Beyoğlu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, Türk ve japon uzmanlar afet riskinin azaltılması konusunda hazırlanan projeleri değerlendirdi.


Beyoğlu Belediyesi, 2014 yılında kardeş şehir anlaşması imzaladığı Japonya’nın Tokyo Bunkyo Belediyesi ile teknik işbirliği çerçevesinde “Afet Önleme Tedbirleri Projesi” gerçekleştirdi. Teikyo Heisei Üniversitesi, Ritsumeikan Üniversitesi, Bunkyo Gakuin Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Türk ve Japon Akademisyenlerin işbirliği ile gerçekleştirilen JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) destekli proje çerçevesinde, afet riskinin azaltılması konusunda yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek amacıyla çalıştay düzenlendi. TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve JSPS’nin (Japon Bilimi Destekleme Kurumu) çağrısı ile düzenlenen çalıştay, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Akademi Beyoğlu’nda gerçekleştirildi.



Çalıştay 3 gün sürdü


“İstanbul Beyoğlu Tarihi Bölgesinde Afet Riskinin Azaltılmasına Yönelik Yerel Paydaşların Katılımına Dayalı Karşılıklı Yardım Sisteminin Kurulması ve Afet İmgeleme Oyun Tekniği İlet Bilişim Teknolojilerinin Etkin Kullanımı” konulu çalıştay üç gün sürdü. Çalıştayın resmi açılış programı, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Türkiye Proje Yürütücüsü Telat Aydın, Japonya tarafından Proje yürütücüsü Dr. Tomoko Kano’nun konuşmaları ile başladı. Sonrasında JICA Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuichiro Takada JICA Türkiye’nin afet riskleri alanındaki çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Takeyuki Okubo ise toplumsal dayanışmaya dayalı afet risk yönetimi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştay afet imgeleme oyun tekniği ile toplumsal dayanışmaya dayalı afet yönetiminin uygulamalı atölyesi ile ve farklı grupların katılımıyla devam etti.



Afet riskini en aza indirmeye yönelik yürütülen projeler değerlendirildi


Birçok farklı toplantı ve çalışmanın gerçekleştirildiği çalıştayda AFAD ve Beyoğlu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi Sivil Savunma Şefliği ve Japon & Türk Akademisyenlerin de katılımıyla uzmanlar toplantısı gerçekleştirildi. Uzmanlar toplantısında, Japon akademisyenler İstanbul’da ve Beyoğlu’nda afet riskini en aza indirmeye yönelik yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında bilgilendirildi. Pilot bölge seçilen Firuzağa Mahallesi’nde 12 aydır saha çalışması yapılarak afet risk haritası hazırlandı. Bu çalışmada binaların yapısı, toplanma alanları, hidratların yerleri vb. ile ilgili bölge taraması yapıldı. İkinci olarak aynı bölgede yerel halka, kurum ve kuruluşlara yönelik anketler düzenlenerek afet bilinci ve beklentiler üzerine çalışmalar düzenlendi. Bu araştırma ve analizlerin ışığında çalıştayın ikinci gününde Japon ve Türk akademisyen, araştırma görevleri, Belediye personeli ve AFAD gönüllülerinin de katılımıyla sahada bölge incelemesi yapıldı. 11-13 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenen çalıştay, değerlendirme toplantısı ile tamamlandı.



Doğal Afetler tüm ülkelerin ortak sorunlarından birisidir


Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada doğal afetlerin tüm ülkelerin ortak sorunlarından birisi olduğunu belirterek, “Çalıştayın iki ülke için de hayırlara vesile olmasını diliyorum. Doğal afetler tüm ülkelerin ortak sorunlarından biri. Türkiye ve Japonya gibi deprem kuşağında yer alan ülkeler için doğal afetler çok daha önemli ve öncelik verilmesi gereken konular arasında. Japonya’nın deprem konusundaki tecrübesinden haberdarız ve Japonya’nın bu alandaki teknolojilerini hayranlıkla takip ettiğimizi belirtmek isterim. Elbette ki yerel yönetimler ve merkezi hükümetler olarak TOKİ ile beraber depreme dayanıklı birçok yeni bina inşa edildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da tüm belediyelere, binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi konusunda talimatları var. Bu çerçevede Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesini titizlikle takip ediyoruz. Japonya’yla devlet olarak özellikle teknoloji paylaşımı konusunda işbirliği; yerel yönetimler seviyesinde ise kardeş belediyelerle yapılan çalışmalar, her iki ülkenin de halklarının can güvenliği bakımından önem arz ediyor” dedi.



Japonya ile Türkiye ortak deprem tecrübeleri olan iki ülkedir


Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara ise açılışta yaptığı konuşmasında, “Bugüne kadar Beyoğlu Belediyesi ve Bunkyo Belediyesi ile olan kardeşlik anlaşması temelinde felaketlerle mücadele çalışmaları yapılmıştır. Şimdi yine bu alanda akademisyenlerin de olduğu bir etkinliğin yapılıyor olmasından mutluluk duyuyorum. Japonya ile Türkiye ortak deprem tecrübeleri olan iki ülkedir. 2011 Japonya depreminde Türkiye’den yardıma gelen ekip diğer ekipler arasında en uzun süreyle 3 hafta arama kurtarma faaliyetinde bulundu. Büyük şükran duyuyoruz.


Deprem konusunda tecrübeleri paylaşarak iki ülkenin daha üst seviye iş birliğini sağlamak için 2018 yılında felaketlerle mücadele anlaşması sağlandı. JICA da destek verdi. Bu gibi büyük akademisyenlerin katıldığı programlar daha etkili çalışmalar da yapılacaktır. Felaketlerle mücadele iki ülkenin iş birliği alanında önemli bir konudur. Zor durumdayken birbirine yardımı eksik etmeyen iki ülkenin tarihini gelecek nesillere aktarmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.