POLİTİKA - 27 Ocak 2012 Cuma 00:32

BAKAN YAZICI, IRAK HEYETİNE "YAP-İŞLET-DEVRET"İ ANLATTI

A
A
A
BAKAN YAZICI, IRAK HEYETİNE "YAP-İŞLET-DEVRET"İ ANLATTI

Irak’tan gelen bir grup üst düzey yöneticiyle bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin gerçekleştirildiği en önemli kapı Habur Gümrük Kapısı’nda sorunlar yaşıyoruz. Bu önemli kapımızı daha işlevsel hale getirebilmek için sorunları çözmeliyiz" dedi.
"Yap-İşlet-Devret" modelini kendi ülkelerinde uygulamak isteyen Irak yönetimi, bu konuyu araştırmak ve eğitim almak amacıyla bakanlar kurulundan bir grup heyeti Türkiye’ye gönderdi. Iraklı heyete de ilk dersi Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı verdi.
İstanbul Ticaret Odası’ndaki programa Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hava muhalefeti nedeniyle yaklaşık 2 saatlik bir gecikmeyle katıldı. Salona girer girmez kürsüye gelerek konuşma yapan Bakan Yazıcı, Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilere değindi. Yazıcı, Irak ile Türkiye’nin komşu, kardeş ve dost iki ülke olduğunu belirterek, "Halklarımız kardeştir, akrabadır. Müşterek tarihimiz ve müşterek coğrafyayı paylaşıyoruz. Kültürel benzerliklerimiz var. Böylesine önemli komşu ve dost ülkenin 30 yıl
içerisinde tabii kaynakları, ekonomik potansiyeli zayi olmuş, kültürel mirası tahrip edilmiş ve binlerce insanı öldürülmüş, katledilmiş. Fakat Türkiye her süreçte dost ve kardeş olmanın gereğini yapmıştır" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Bakan Hayati Yazıcı, "2010 yılında ticaret hacmi bir önceki yıla oranla yüzde 18 artış gösterdi. Aynı yıl Irak’tan ithalat 1.5 milyar dolar, Irak’a ihracatın ise 6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılın 10 ayında da Irak’a yapılan ihracat 8.4 milyar dolardır. Yıl sonunda da iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar doları aşacağını, 11 milyar dolara yaklaştığını tahmin ediyorum" dedi.
Komşu ülke Irak’ın ekonomik ve sosyal olarak ortaya koyacağı sağlam temellerin Ortadoğu’nun istikrarı açısından önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, bütün deneyim ve tecrübeleri Irak ile her zaman paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.
Iraklı heyete Türkiye’de uygulanan Yap-İşlet Devret modeline ilişkin bilgiler aktaran Bakan Yazıcı, bu model kapsamında en özgün uygulamalardan bir tanesini de gümrük kapılarının modernizasyonu çerçevesinde TOBB ile birlikte gerçekleştirdiklerini, Türkiye’nin, klasik kamu hizmetleri alanları dışında diğer bütün faaliyet alanlarında, ulaşım, altyapı, sağlık ve gümrük kapılarının yapımında bu uygulamadan büyük yararlar sağladığını kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Türkiye’de 2003-2008 yılları
arasında ulaşım ve haberleşmede 112 milyar TL değerinde yatırım yapıldığını, bu yatırımın 14 milyar TL’lik kısmının bu modelle yapıldığını aktardı. "Sonuçta herkes kazanıyor" diyen Yazıcı, Habur Gümrük Kapısı’nı bu şekilde yaptırdıklarını, yakın zamanda yaptırdıkları Kapıkule’nin ise son derece modern, çağdaş hizmet ürettiğini bildirdi.
Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin gerçekleştirildiği en önemli kapının Habur Gümrük Kapısı olduğunu belirten Bakan Yazıcı, "Bu kapının işlemesinde de birtakım sorunlar yaşıyoruz. Türkiye üzerinden gerek transit gerekse doğrudan doğruya Irak’a ticari emtia taşıyan araçlar Zaho’da taşıdıkları yükü, Türk plakalı araçlar, Irak plakalı araçlara aktarmak zorunda kalıyorlar. Bunun en temel sebebi güvenlik sorunu. Güvenlik çok önemlidir. Bu alanda dostlarımızın bu sorunu çözme noktasında yardım anlamında
bizden talepleri olması halinde biz buna şimdiden açığız" ifadelerini kullandı.
Yazıcı, halen müzakeresini sürdürdükleri Habur Sınır Kapısı ile ilgili, oradaki birikimi önleme amaçlı bir hedeflerinin de mevcut köprülerin yanında ilave bir köprü yapımı olduğunu, bu köprünün yapımıyla alakalı tüm hazırlıkları tamamladıklarını, yapım ödeneğinin bütçeye konulmasını sağladıklarını sözlerine ekledi. Yazıcı, inşaat faaliyetine başlayabilmeleri için Irak hükümetinin, halkının hemen yapma noktasında üzerine düşenleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Dr. Ali Muhsin İsmail Allak ise, Irak’ın geçmişte yaşadığı birtakım olumsuzluklardan dolayı Türkiye ile yakın dostluk içerisinde olamadıklarını belirterek, bunu bir tarafa bırakıp ilişkilere devam etmek istediklerini, bu yakınlaşmanın da görüldüğünü ifade etti.
Allak, bütün göstergelerin bu ilişkilerin güçlenerek ve artarak devam edeceğini gösterdiğini kaydederken, "Irak’taki birçok alan ve sektör, Türkiye’den gelecek yatırımları, yapılacak olan yeni iş ve projeleri bekliyor. Bu yatırımlar ilk başta çok hafif bir şekilde kendisini hissettirdi. Şu anda derinleşti ve büyük yatırımlar başladı" dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, Iraklı heyetin İstanbul’da kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen projeleri yakından görme fırsatı elde edeceğini bildirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de meslek edindirme kursunu bitirdi hayaline kavuştu Sultangazi Belediyesi’nin sanat ve meslek edindirme kursları sayesinde bir kadın daha kendi işinin patronu oldu. Gülnaz Türkmen’in hayalini kurduğu kuaförün açılışını Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun gerçekleştirdi. Sultangazi Belediyesi, sanat ve meslek edindirme kursları ile hobilerini mesleğe dönüştürmek isteyenlere fırsat sunmaya devam ediyor. İlçedeki hizmet tesislerinde bulunan Sanat ve Mesleki Eğitim kursları, binlerce kişinin sosyal hayatın içinde daha güçlü bir şekilde var olmalarını ve aile ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlıyor. Hayaller gerçek oldu SU-MEKAN’da kuaförlük atölyesinde eğitim alan Gülnaz Türkmen, başarıyla bitirdiği kursun ardından kendi işinin patronu olmaya karar verdi. Hayallerini gerçekleştiren Türkmen bir kuaför dükkanı açtı. Yunus Emre Mahallesi’ndeki kuaför dükkanının açılışını Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun gerçekleştirdi. Güçlü kadın güçlü toplum Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, "Meslek edindirme kurslarımızla istihdama katkı sunarken, her yaştan komşumuzun elinde bir altın bileziğinin olması için eğitimler veriyoruz. Hobisini gerçeğe dönüştürerek iş hayatına adım atan kursiyerlerimiz bizleri mutlu ediyor. Onlardan bir tanesi de Gülnaz hanım oldu. Hayallerini kurslarımızda aldığı eğitimlerle gerçeğe dönüştürürken kendi işinin patronu olmayı başardı. Yolu açık, kazancı bol olsun" dedi.
İstanbul Fenerbahçe, Kamil Efe Üregen ve Kuzey Sapaz ile profesyonel sözleşme imzaladı Fenerbahçe, U19 takımında forma giyen 2008 doğumlu futbolcular Kamil Efe Üregen ve Kuzey Sapaz ile profesyonel sözleşme imzaladı. Fenerbahçe kulüp binasında gerçekleştirilen imza töreninde Yönetim Kurulu Üyeleri Ertan Torunoğulları, Ozan Vural, Futbol A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Terzi, Futbol Direktörü Devin Özek ile Futbol Akademi Genel Koordinatörü Sedat Karabük ve Futbol Akademi Değer Yaratma ve Geliştirme Direktörü Tuncay Şanlı da yer aldı. Devin Özek: "Fenerbahçemizin geleceğinde önemli yer oynayacaklarına inanıyoruz" İmza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Futbol Direktörü Devin Özek, "Altyapımızdan yetişen iki kıymetli futbolcumuz ile profesyonel sözleşme imzaladığımız için çok mutluyuz. Sezon başından beri A Takım ile birçok antrenmanda ve müsabakada yer alan futbolcularımızın, Fenerbahçemizin geleceğinde önemli yer oynayacaklarına inanıyoruz. Bu vesileyle A Takımımıza futbolcu kazandırmakta mahir olan altyapımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu imzaların herkes için hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı. Kuzey Sapaz: "Forma şansı geldiği zaman en iyi şekilde değerlendireceğim" Çok mutlu olduğunu ifade eden genç oyuncu Kuzey Sapaz, "Gerçekten çok mutluyum. Bu süreçte bana destek olan başta aileme, hocalarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Böyle bir günü yaşadığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu büyük camiada olduğum için çok mutluyum. Forma şansı geldiği zaman en iyi şekilde değerlendireceğim" diye konuştu. Kamil Efe Üregen: "Taraftarlarımızın önünde oynamak için sabırsızlanıyorum" Profesyonel sözleşme imzaladığı için mutlu ve heyecanlı olduğunu söyleyen Kamil Efe Üregen ise, "Çok mutlu ve çok heyecanlıyım. Bu büyük camiada profesyonel sözleşme imzaladığım için çok gururluyum. Profesyonel bir şekilde taraftarlarımızın önünde camiamızı en iyi şekilde temsil etmek için sabırsızlanıyorum. Çok heyecanlıyım, o günü bekliyorum" dedi. Sarı-lacivertlilerin resmi internet sitesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Geleceğimiz olan değerli sporcularımızı tebrik ediyor, çubuklu formamızla nice başarılar ve şampiyonluklarla dolu yıllar diliyoruz" denildi.