SAĞLIK - 14 Nisan 2023 Cuma 09:50

"Dondurulmuş gıdayı alışverişin sonunda alın"

A
A
A
"Dondurulmuş gıdayı alışverişin sonunda alın"

Dondurulmuş besinler çözdürülürken doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumların meydana gelebileceğini belirten Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “Marketlerden hazır dondurulmuş gıda alınırken mutlaka alışverişin sonunda alınmalı, gıdanın buzu mümkün olduğunca az çözdürülmelidir.

Dondurulmuş besinler çözdürülürken doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumların meydana gelebileceğini belirten Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “Marketlerden hazır dondurulmuş gıda alınırken mutlaka alışverişin sonunda alınmalı, gıdanın buzu mümkün olduğunca az çözdürülmelidir. Bu tür besinler satın alındığında buzdolabının ısısının istenen seviyede olup olmadığı kontrol edilmelidir. Alınan ürün dondurulmuş ise hemen yenilmemeli; buzu çözülmüşse tekrar dondurulmamalıdır” dedi.



VM Medical Park Pendik Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, dondurulmuş gıdalar tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.



"Son kullanma tarihine mutlaka bakılmalı"


Dondurulmuş gıdalar tüketilirken dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında bilgi veren Dyt. Nasuhbeyoğlu, “Marketlerden hazır dondurulmuş gıda alınacağında mutlaka alışverişin sonunda alınmalı, gıdanın buzu mümkün olduğunca az çözdürülmelidir. Bu tür besinler satın alındığında buzdolabının ısısının istenen seviyede olup olmadığı kontrol edilmelidir. Alınan ürün dondurulmuş ise hemen yenilmemeli ve buzu çözülmüşse, tekrar dondurulmamalıdır. Eğer dondurulmuş ürün satın alınacaksa son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına ve iyi bir şekilde paketlendiğine bakmak gerekir. Tüketim amaçlı alınacak bütün gıdalar taze ve temiz olmalıdır. Bu nedenle mutlaka güvenilir markalar ve satıcılar tercih edilmelidir. Hazır paketli olarak satın alınan tüm ürünlerde TSE damgası bulunmalıdır” diye konuştu.



"Çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalı"


Dondurulmuş besinler çözdürülürken doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumlar meydana gelebileceğini söyleyen Dyt. Nasuhbeyoğlu, “Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kez çözdürülerek tüketilmelidir. Çözdürülmüş bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir” ifadelerini kullandı. Çözdürülme işleminin oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmaması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir” ifadelerini kullandı.



"Besinler kesinlikle temiz şekilde dondurulmalı"


Gıdaları dondururken nelere dikkat edilebileceğine değinen Dyt. Nasuhbeyoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Dondurma işlemi uygulayacağınız besinin öncelikle temiz (yıkanmış, ayıklanmış vb.) olmasından emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da besinlerin taze olması gerektiğidir. Temizliğinden ve tazeliğinden emin olduğunuz besinleri temiz küçük buzdolabı poşetleri kullanarak tek yemeklik (tek pişirimlik) miktarlara ayırmalı ve bu şekilde dondurmalısınız. Buzdolaplarınızın derin dondurucu kısmını sonuna kadar doldurmayınız.”



"Dikkat edilmezse diyabet ve tansiyona neden olabilir"


Dyt. Nasuhbeyoğlu, dikkat edilmeden tüketilen dondurulmuş besinlerin; diyabet (şeker hastalığı), tansiyon, kanser ya da kalp hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini söyledi.



Dondurulmuş gıdaların saklanma süreleri


Dondurulmuş gıdaların saklanma süresine değinen Dyt. Nasuhbeyoğlu, “Dondurulmuş gıdaların saklanma süresi besinin muhafaza derecesine göre değişir. 6 dereceye kadar olan besinler ortalama 1 hafta, 12 dereceye kadar dondurulabilen gıdalar yaklaşık 1 ay ve 18 derece sıcaklığa sahip olması gereken gıdalar ise 3 aya kadar buzlukta saklanabilir” şeklinde konuştu.



"Sıcak suyun içinde bekletilmemeli"


Dondurulan gıdaların hızlı bir şekilde çözülmesi için tencerelerin içerisinde ısıtılması, sıcak suyun içinde bekletilmesi ya da kalorifer gibi sıcak bir şeyin üzerine konulmasının çok yanlış olduğunu vurgulayan Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “Gıda pişirilmeden önce çözdürülürken olabildiği kadar yavaş bir dönem geçmesi gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kadın sağlığında kritik mesaj: Tek belirtiyle kanser kararı verilmez Kadınlarda görülebilen bazı jinekolojik kanserlerde erken farkındalığın önemine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı, tek bir belirtiyle kanser tanısı konulmasının doğru olmadığı, her bireyin durumu, tıbbi öyküsü ve muayene keşifleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özel Adatıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Camuzcuoğlu, kadınlarda görülebilen bazı jinekolojik kanserlerde erken farkındalığın önemine değindi. Camuzcuoğlu, bu hastalıkların her zaman belirgin bir şikayetle başlamayabileceğini belirterek, "Bazı kadınlarda hiçbir belirti olmazken, diğerlerinde çok hafif ve belirsiz şikayetler görülebilir. Bu sebeple kişinin kendi döngüsünü ve vücudunu takip etmesi önemlidir" dedi. "Tek bir belirtiyle kesin netice çıkarmak doğru değildir" Adet dışı kanama, cinsel ilişki sonrası kanama veya ağrı, pelvik bölgede uzun süreli rahatsızlık, karında şişlik veya baskı hissi, açıklanamayan kilo kaybı, gibi keşifler her zaman kanserle ilişkili olmadığını belirten Prof. Dr. Camuzcuoğlu, "Tek bir belirtiyle kesin netice çıkarmak doğru değildir. Her bireyin durumu, tıbbi öyküsü ve muayene keşifleriyle birlikte değerlendirilmelidir. Her kadının risk faktörü ve sağlık geçmişi farklıdır. Bu sebeple değerlendirme süreci kişiye özel yapılmalıdır" diye konuştu.
Konya Karısını 22 bıçak darbesiyle öldüren zanlı, "Kolumda Ebru yazıyor" diye kendini savundu Konya’da özel ders vermeye gittiği sitenin önünde boşanma aşamasındaki öğretmen karısını öldüren zanlı, indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Yargılandığı davada son sözü sorulan katil zanlısı, "Bana iftira atıyorlar hatta kolumda ’Ebru’ yazıyor. Başında ve sonunda sonsuzluk işareti var. Kayınvalidem yüzünden yuvamız bozuldu" diye kendini savundu. Olay, 25 Ekim saat 18.30 sıralarında merkez Meram ilçesi Havzan Mahallesi Ebussuud Efendi Caddesi’nde bulunan bir sitede meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Abdullah Küçüktaşdemir (47), boşanma aşamasındaki eşi özel bir eğitim kurumunda öğretmen olan Ebru Küçüktaşdemir’i (45) özel ders vereceği site önüne kadar takip etti. Burada ikili arasında çıkan tartışmada Abdullah Küçüktaşdemir, yanında bulunan bıçakla Ebru Küçüktaşdemir’i vücudunun çeşitli yerlerinden 22 bıçak darbesiyle yaraladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri şüpheliyi etkisiz hale getirirken, olayda ağır yaralanan kadın ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Meram Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Gözaltına alınan zanlı koca, ifadesinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konya’yı terk et mesajı atmış Konya Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturmasını tamamlarken, tutuklu olan zanlı hakkında ’kadına karşı tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianamede katil zanlısı kocanın eğitim fakültesindeki eğitimini yarıda bırakmasına rağmen, yıllardır özel dershanede Türkçe öğretmenliği yaptığı belirtildi. Zanlının telefonunda yapılan inceleme sonrası olay günü Ebru Küçüktaşdemir’e, "Cezaevinden başka yer mi var, bugün bu iş bitecek. Bende her şey bitti. Aklın varsa Konya’yı terk et" şeklinde tehdit mesajları attığı ortaya çıkarken, olaydan yaklaşık 6 saat önce "Av bıçağı Konya" gibi aramalar yaptığı da iddianamede yer aldı. "Bana iftira atıyorlar, kolumda ’Ebru’ yazıyor" Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’eşe karşı tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla dava açılan Abdullah Küçüktaşdemir’in yargılanmasında karar duruşması görüldü. Zanlı koca duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme heyetince son olarak söylemek istedikleri sorulan katil zanlısı, "Ben para pul düşkünü değilim, bana iftira atıyorlar. Kolumda ’Ebru’ yazıyor başında ve sonunda sonsuzluk işareti var. Ben eşimi sonsuzluğa göndermedim. Eşimin annesi yüzünden, yuvamız yıkıldı" diye konuştu. Mahkeme heyeti, Abdullah Küçüktaşdemir’e ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi.