GENEL - 15 Nisan 2023 Cumartesi 20:40

’Lale Bayramı’ Emirgan Korusu’nda başladı

A
A
A
’Lale Bayramı’ Emirgan Korusu’nda başladı

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Emirgan Korusu’nda düzenlenen ’Lale Bayramı’ etkinliği ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Emirgan Korusu’nda düzenlenen ’Lale Bayramı’ etkinliği ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Rengarenk laleleri gören vatandaşlar fotoğraf çektirdi. Lalelerin Osmanlı kültüründeki önemini anlatan, sanat tarihi uzmanı Dr. Zübeyde Özsayıner, "Lale çiçeğine çok önem vermeliyiz, Osmanlı’daki yerini tekrar canlandırmalıyız" dedi.



Geleneksel Lale Bayram’ında, Emirgan Korusu lalelerle renklendi. Rengarenk laleleri gören vatandaşlar fotoğraf çektirdi. Bugün başlayan Lale Bayramı Nisan ayı bitene kadar her hafta sonu vatandaşların ziyaretlerine açık olacak. Etkinlik için Emirgan Korusu’na yaklaşık 3,5 milyon lale dikildi.



Lale Bayramı hakkında bilgi veren Lale Müzesi’nin sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Beyza Toksoy, "Festivalimiz her yıl düzenleniyor, Nisan ayında başlıyor. Bu yıl da Eylül - Ekim zamanında 3,5 milyona yakın lale dikildi. Normalde, Nisan başında başlıyor ama yağmurlar dolayısıyla biraz gecikti. Her yıl nisan ayında Emirgan Korusu’nda Lale Festivali kutlanıyor. Bugün birinci günü ama sürekli bir fotoğraf çekimi söz konusu. Kafelerimiz var, çimenlerde yatıp güneşleniyorlar, serinliyorlar. Biliyorsunuz; Emirgan Korusu, çok keyifli ve çok büyük bir yer. Herkes için oldukça etkili bir alan" dedi.



"Lale kültürüne sahip çıkmamız gerekiyor"


Lale çiçeğinin Osmanlı kültüründeki önemine vurgu yapan sanat tarihi uzmanı Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, “Lale Osmanlı zamanında soğanı çok önem verilerek alınan, çok çeşitleri olan bir çiçek. Yurtdışına, özelikle Hollanda’ya, bizden gittiği halde onlar bizden çok sahip çıkmış ve çiçek kültürünü yaşatan ülkelerden biri. Bu çiçeğe çok önem vermeliyiz, Osmanlı’daki yerini tekrar canlandırmalıyız. Lale kültürüne sahip çıkmamız lazım. Bununla ilgili makale ve kitaplar üreterek bu kültürün bizim kültürümüz olduğunu vurgulamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Lale mevsiminin gelişiyle, renk cümbüşüne ev sahipliği yapan Emirgan Korusu’nu ziyaret eden Bahriye Mutlu, ‘’3 yıl önce de festivale gelmiştik. Biz lalenin döküldüğü zamanlar, son zamanları gelmiştik. Şimdi ise daha başında geldik, daha canlı, daha muhteşem. Çok mutluyuz, çok eğlendik" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da yeni yıl tedbirleri masaya yatırıldı Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından, yaklaşan yeni yıl öncesinde il genelinde alınacak güvenlik tedbirlerinin değerlendirilmesi amacıyla Yeni Yıl Tedbirleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürü Zafer Baybaba’nın başkanlığında düzenlenen toplantıya, İl Emniyet Müdür Yardımcıları ile birim amirleri katıldı. Toplantıda, vatandaşların yeni yılı huzur ve güven ortamı içerisinde karşılaması için yürütülecek çalışmalar ele alındı. Toplantıda; yılbaşı gecesi başta olmak üzere öncesi ve sonrasında alınacak asayiş, trafik, kamu düzeni ve güvenlik tedbirleri, yapılacak denetimler ve uygulanacak planlamalar detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle kalabalık alanlar, eğlence mekânları, alışveriş merkezleri, ana arterler ve şehir giriş-çıkışlarında alınacak önlemler üzerinde duruldu. İl Emniyet Müdürü Zafer Baybaba, toplantıda yaptığı değerlendirmede, vatandaşların can ve mal güvenliğinin her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayarak, tüm birimlerin koordinasyon içerisinde, görev ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini ifade etti. Baybaba, yeni yıl süresince emniyet teşkilatının sahada olacağını belirterek, olası olumsuzlukların önüne geçilmesi için gerekli tüm tedbirlerin eksiksiz şekilde uygulanacağını söyledi. Toplantı, birim amirlerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından, yapılacak çalışmaların planlanması ve görev dağılımının netleştirilmesiyle sona erdi. Erzincan Emniyet Müdürlüğü, yeni yıl süresince vatandaşların huzur ve güvenliği için çalışmalarını aralıksız sürdürecek.
Kayseri Başkan Yalçın, dünyadaki 5 kişiden biri Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 2025 yılında dünyada sadece 5 kişiye verilen ‘Hizmet Madalyası’nın sahibi olarak Azerbaycan Diaspora Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Bir Olalım, Birlik Olalım’ çevrimiçi toplantısına katıldı. Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov tarafından toplantıya davet edilen Başkan Yalçın, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi yönünde Talas’ta gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Başta Azerbaycan Şuşa Evi olmak üzere, Azerbaycan Kardeşlik Parkı, Hocalı Parkı, Hocalı Anıtı gibi konularda bilgiler veren Başkan Yalçın, Kayseri’de yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerin her türlü etkinliklerine destek verdiklerini ifade etti. Başkan Yalçın ayrıca Kasım ayı başında düzenledikleri Türk Dünyası Şair ve Yazarlar Buluşmasına en fazla katılımın Azerbaycan’dan olduğuna dikkat çekti. Azerbaycan Sanat Haftası kapsamında geçtiğimiz pazartesi günü Kayseri Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘Kardeşliğimiz Ebedidir’ programına da değinen Başkan Yalçın, "Çalışmalarımız meyvelerini veriyor. Gerek Azerbaycan hükümeti ile gerekse şehrimizde yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerimizle çok iyi ilişkiler içerisindeyiz. Karşılıklı etkileşimle güzel faaliyetlere imza atıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı ve Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanı Samir Abbasov’un da katılımıyla Azerbaycan kültürünü yansıtan çok güzel bir program yaptık. Bir millet iki devlet olarak her zaman işbirliği ve dayanışma içerisinde olacağız" diye konuştu. Bakan Muradov’dan taltif ve teşekkür Çevrimiçi programda Talas’a ve Başkan Yalçın’a övgüler dizen Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov da, "Biz gerek savaş zamanında gerekse de diğer zamanlarda başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere her zaman Türkiye’den büyük kardeşlik gördük, dostluk gördük. Siz de o insanlardan birisiniz. Biz her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimize Türkiye’de Talas’ta gidin Azerbaycan Şuşa Evini, Kardeşlik Parkı’nı görün diyoruz. Bunları yaptığınız için size teşekkür ediyoruz" dedi.