- 18 Mayıs 2023 Perşembe 12:42

Tuzla’da Metaverse Deneyim Alanı açıldı

A
A
A
Tuzla’da Metaverse Deneyim Alanı açıldı

Tuzla Belediyesi, Türkiye’nin en fonksiyonel parklarından biri olan ve kendi elektriğini kendisi üreten doğa dostu Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’na yeni bir fonksiyon ekleyerek Metaverse Deneyim Alanı’nı açtı.

Tuzla Belediyesi, Türkiye’nin en fonksiyonel parklarından biri olan ve kendi elektriğini kendisi üreten doğa dostu Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’na yeni bir fonksiyon ekleyerek Metaverse Deneyim Alanı’nı açtı. Alan içerisinde sanal gerçeklik gözlüğü ile sanal evreni deneyimleme fırsatı ücretsiz olarak sunuluyor. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Tuzlalı öğrenciler ile birlikte Metaverse Deneyim Alanı’nı ziyaret etti ve sanal evrende oyun oynadı.


Türkiye’nin en fonksiyonel parklarından biri olan ve kendi elektriğini kendisi üreten doğa dostu Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’na yeni bir fonksiyon eklendi. Türkiye’de KOSGEB ve yerel yönetimler iş birliğinde bir ilk olan Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin yanına ‘Metaverse Deneyim Alanı’ açıldı. Alan içerisinde sanal gerçeklik gözlüğü ile sanal evreni deneyimleme fırsatı ücretsiz olarak sunuluyor. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Tuzlalı öğrenciler ile birlikte Metaverse Deneyim Alanı’nı ziyaret etti ve sanal evrende oyun oynadı. Ayrıca Başkan Yazıcı, öğrencileri TEKMER’i anlatarak, fikri olanları merkeze davet etti.


“Melek yatırımcı buluncaya kadar desteklerinizi alabiliyorsunuz”


Program sırasında açıklamalarda bulunan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,” Türkiye’de 18 tane Teknoloji Geliştirme Merkezi var. Bu 18 taneden bir tanesi burası. Buradaki ‘benim fikrim var’ diyen gençler, bir TEKNOPARK’ın hemen hemen yüzde 95’ine sahip olan Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde hemen kuluçka sürecine giriyor. Kuluçka sürecinde fikrini geliştiriyor. Yatırım yapıyor, burada yerler alıyor ve fikrini burada geliştirerek kendi start-up’unu kuruyor. Kurmuş olduğu start-up ile KOSGEB destekleri, bizim desteklerimiz ve hatta kuluçka sonrası desteklerimiz ile burada geliştirilen fikirlerle çok rahat melek yatırımcı buluncaya kadar desteklerinizi alabiliyorsunuz. Bu konulardaki bütün imkanlarımızı kullanabiliyorsunuz” dedi.



“Şelale Park bilim ve teknoloji ile iç içe olacağınız bir alan”


Başkan Yazıcı,” Şu anda bizim burada birçok start-upımız oluştu. Bu start-uplarımız çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Hatta bunlardan bir tanesine Avrupa’dan çok büyük rakamlarla teklifler de geldi. Buradaki ortak çalışma alanlarındaki imkanları herkes kullanabiliyor. İçerisinde bulunduğumuz Şelale Park içerisinde buz pateni var. Bowling var. Planetaryum var. Planetaryumun üzerinde aslında bir rasathanemiz var. Burada kutuplara giden Burcu Özsoy hanımefendinin Kutup Evi var. Şelale Park, Bilim Sanat Merkezi ile havuzlarıyla, kartingi ile muhteşem zaman geçireceğiniz bir yer. Aynı zamanda bilim ve teknoloji ile iç içe olacağınız bir alan. Ben buraya sizleri her zaman beklerim. Burada sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağımı belirtmek istiyorum. Belediye Başkanı olarak gençlerimiz nasıl başarılı olacaksa o yönde imkanlarımızı seferber etmek isteriz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.