ÇEVRE - 05 Haziran 2023 Pazartesi 09:42

Çevre Gününde acı gerçek: 1 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor

A
A
A
Çevre Gününde acı gerçek: 1 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yapılan araştırmalar üzerinden değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Aydın sigaranın çevreye verdiği zararlar ile ilgili konuştu.

Aydın, “Dünya üzerinde her yıl neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civarı kuş da yere atılan bu izmaritleri yuttuğu için ölüyor. Sigaranın hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zarar büyük” dedi.


Çevrenin korunması adına farkındalık oluşturmak ve doğa bilincini artırmak amacıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü ile ilgili Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı ve aynı zamanda Yeşil Vatan Platformu Kurucu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, “İnsanlarda çevre bilincini oluşturmak maksatlı yapılan Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde özellikle sigaranın çevreye verdiği etkileri ortaya koymak gerekiyor. Dünya üzerindeki ölümlerin ciddi bir kısmının sigara kaynaklı olduğu düşünülürse sigaranın hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zarar büyük” dedi.



“Sigara, sağlık üzerinde ciddi yıkıcı etkiye sahip”


Sigara kullanımının kötü yaşam biçiminin bir işareti olduğunu, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kanser türüne sebebiyet verdiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Ülkemizde görülen kalp ve damar hastalıklarının yüzde 70 ile akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigara içen insanların kalp krizi geçirme ihtimali sigara içmeyen insanlara göre beş kat daha fazladır. Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra gırtlak kanserine yakalanma riskinin sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla olduğu da bilinmektedir. Birçok kanser türünde riski arttıran önemli unsur olan sigara, sağlık üzerinde ciddi yıkıcı etkiye sahip bir zehir” İfadelerini kullandı.



“Sigara, ormansızlaşmaya sebep oluyor”


Sigaranın var olduğu yerde yaşam belirtisinin gözlenmediğini söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Sigara izmaritlerinin doğal yaşam üzerine olumsuz etkilerini tespit eden birçok çalışma mevcut. Bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre sigara izmariti, özellikle bitkilerde büyüme geriliğine neden olmaktadır. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısı sigara izmaritleri sebebiyle çıkmaktadır. Piknik alanları, sahil kenarları ve şehirlerde toplanan çöplerin neredeyse yüzde 40’ı da yine sigara izmaritlerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca uzmanların yaptığı çalışmaların sonucu gösteriyor ki sigara, ormansızlaşmaya, su ve toprak hasarına ve asitlenmeye neden olarak doğal çevreye büyük zarar veriyor” dedi.



1 milyon kuş telef oluyor


Sigaranın, ekolojik yaşam üzerindeki etkilerinin tehlikeli boyutta olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aydın, “Sigaranın ilk zararı toprak üzerine. Örneğin, tütün tarımı sırasında kullanılan tarım ilaçları toprak ve suya karışarak kirliliğe sebep olmakta. Sigara ve tütün mamullerinin üretilmesi esnasında kullanılan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton karbondioksit ve 5 milyon ton metan gazı atmosfere karışıp canlı yaşamını etkilemekte. Ayrıca sigara yapımında kullanılan kâğıt ve kartonun elde edilmesi için maalesef binlerce ağaç kesiliyor ve sigara filtrelerinde bulunan plastikler, doğada uzun yıllar parçalanamadığı için kalıyor. Dünya üzerinde her yıl neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civarı kuş da yere atılan bu izmaritleri yuttuğu için ölüyor” diyerek sigaranın doğaya verdiği zararların altını çizdi.


Doç. Dr. Mustafa Aydın son olarak, “Aydınlık yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize temiz bir doğa bırakmak hepimizin görevi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Yeşil Vatan Platformu olarak yıllardır bunun için mücadele vermekteyiz. Hem sigaranın insan sağlığına verdiği zararın anlatılması hem de çevresel sorunlara karşı gösterdiğimiz hassasiyet ve duyarlılık bunun önemli bir göstergesi. Geleceğimizi bugünden itibaren inşa edelim ve doğamıza, vatanımıza sahip çıkalım." diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da bazı vatandaşlar deprem endişesiyle geceyi dışarıda geçirmeye devam etti İstanbul’da geçtiğimiz Çarşamba günü Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önceki günlerde olduğu gibi bu gün de evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlar geceyi dışarıda geçirdi. İstanbul’da geçtiğimiz Çarşamba günü meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan artçı depremler, İstanbul’da bazı vatandaşların sokakta yatmasına neden oldu. Son olarak dün akşam saatlerinde yaşanan 4.3 büyüklüğündeki artçı sarsıntının da meydana getirdiği panik sonrası, önceki iki geceyi sokakta geçiren bazı vatandaşlar gibi bu geceyi de dışarıda geçirmeyi tercih edenler oldu. Bahçelievler’de bulunan Sanayi Caddesi yanındaki boş arazi ve Kuleli Parkı geceyi dışarıda geçirmek isteyen insanlarca dolduruldu. Ailelerin bir kısmı çadır kurarken, bazıları ise arabalarında uyumayı tercih etti. Bazı aileler soğuğa önlem almak amacıyla ateş de yaktı. Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlardan Muhammet Bilgin, "2 gecedir dışarıdayız. Korkuyoruz, artçılar devam ediyor. Evimizde ve binada çatlaklar var." dedi. Mehmet Ecer ise, "Evde hafif bir çatlaklık oldu. Yan binayla ayrışma söz konusu oldu. Bu sebeple bir tereddüt yaşadık." derken, akşamüzeri olan 4.3 depreminden sonra gelen artçı depremlerden endişe duydukları için kendilerini dışarı attıklarını belirtti. Müsait alan olarak burayı gördüklerini ve İstanbul’da park alanları yetersiz olduğu için boş alan bulmanın çok zor olduğunu söyledi. "Burada şu anda 25 kişi var. 3 aileden oluşuyor. Vatandaşların yaşayabileceği park tarzı, ihtiyaçlarını rahat giderebileceği alanların mevcut olması tabi ki talebimiz olacaktır" dedi. Yabancı uyruklu olan Naif El Abesan ise, 12 yıldır Türkiye’de olmaktan memnun olduğunu dile getirdi. Deprem olduktan sonra çocuklarının korkup eve gitmek istemediğini söyleyen Abesan, 10 yaşındaki kızının korktuğu için okula da gidemediğini söyledi. Çadır ve odunla oraya geldiğini ifade etti. Ailesiyle beraber araçta sabahlayacaklarını söyleyen Ferdi Göçer ise, "Şu anda eski binalarda oturduğumuzdan, artçı depremlerden ve çocuklarım korktuğu için boş araziye gelmek zorunda kaldık. Şu anda soğuk, çadırımız da yok. Arabada ve yerde yatıyoruz. Hava şartlarına bağlı olarak yağmur yağarsa eve gideriz, yağmazsa da çoluk çocuk mecburen buradayız. Çadır yok, bir şey yok" şeklinde konuştu. Kuleli Parkı’nda kalan vatandaşlara İBB yardım araçları tarafından sandviç ve meyve suyu ikram edildi.
Ankara Ankara’da izinsiz gösteri yapan 30 kişi gözaltına alındı Ankara’nın Çankaya ilçesinde yasadışı eylem yapan 300 kişilik gruptan 30 kişi gözaltına alındı. Ankara’da akşam saatlerinde bir grup Konur Sokak’ta toplanarak eylem yaptı. Polisle eylemciler arasında gerginlik yaşanırken Ankara Valiliği olay ile ilgili açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada 30 kişinin gözaltına alındığı duyurularak, "25 Nisan 2025 günü saat 21.00 sıralarında Çankaya İlçemiz Konur Sokak üzerinde yasadışı eylem yapan 300 kişilik grubun, polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate almayarak yürüyüşe geçmeleri ve polise karşı mukavemet etmeleri üzerine, gruba müdahale edilmiştir. Olayla ilgili olarak 9 kadın, 21 erkek olmak üzere toplam 30 kişi gözaltına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı. "Erkek polislerin kadın şahsı gözaltına alınırken üstü açıldı" şeklinde paylaşım ve haberler ile ilgili olarak valilik şahsın erkek olduğunu belirterek, "Bazı basın ve sosyal medya organlarında, ‘Erkek polis memurlarının sözde kadın bir şahsı gözaltına aldıkları sırada, vücudunun bir kısmının görüldüğü’ görsellerin yer aldığı tespit edilmiştir. Konu ile ilgili yapılan görüntü incelemelerinde ve çalışmalarda, gözaltına alınan şahsın 1998 doğumlu M.B. isimli erkek şahıs olduğu, eylem sırasında yüzünü kırmızı kaşkol ile kapattığı, şahsın üzerinde kot pantolon, deri ceket ve tişört olduğu tespit edilmiştir. Ancak gözaltı işlemi sırasında ilgili şahsın, polise direnmesi sebebiyle ortaya çıkan görüntülerinde kadın iç giyimi kullandığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen şahsın daha önce de yasadışı toplumsal eylemlere karıştığı, müstehcen görüntülerin yayınlanmasına aracılık ettiğinden dolayı hakkında devam eden adli davalarının bulunduğu ve 2020 yılında yasadışı örgüt propagandası yapma suçundan gözaltına alındığı şeklinde kayıtlar bulunduğu tespit edilmiştir. Kamuoyunun hassasiyetinin istismar edilerek, kasıtlı olarak yayılan bilgilere itibar edilmemesi önemle rica olunur" ifadelerine yer verildi.