GENEL - 21 Haziran 2023 Çarşamba 13:07

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu "Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık"

A
A
A
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu "Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira  yatırım yaptık"

Dünyanın en büyük üçüncü demiryolu ve hafif raylı sistem fuarı olan Euraisia Rail, İstanbul’da başladı.

Dünyanın en büyük üçüncü demiryolu ve hafif raylı sistem fuarı olan Euraisia Rail, İstanbul’da başladı. Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık" dedi.


10. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Sürdürülebilirlik, enerji, inovasyon ve global iş birlikleri gibi alanlarda sektörü bir adım öteye taşıması ve yeni kontakların geliştirilmesi hedeflenen fuar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD ve TCDD Taşımacılık destekleriyle düzenlendi. Türkiye’nin tek, dünyanın en büyük üçüncü demiryolu ve hafif raylı sistemler fuarı, yaklaşık 30 ülkeden 200’ün üzerinde satın almacıyı ve 16 farklı ülkeden 200’ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcının yanı sıra binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak.


Fuarın açılış programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Son 21 senedir ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz. Bugün bizleri Amerika, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Japonya ve Rusya gibi 16 farklı ülkeden 200’ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcı ve binlerce ziyaretçi ile bir araya getiren bu fuarın hayırlı olmasını diliyorum. Sektörü bir adım daha öteye taşıyacak; ’Sürdürülebilirlik, Enerji, İnovasyon ve Global İş Birlikleri’ gibi merakla beklenen konularla; özel sektör, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve yabancı otoritelerin tüm paydaşlarını bir araya getirerek, sektördeki en son yeniliklerin tanıtımına ve doğru adımlar ile yeni kontakların kurulmasına vesile olacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Demiryollarını 2003 yılından itibaren başlattığımız gelişim hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demiryollarında yeni bir hamle başlattık. Demiryolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demiryollarımızı kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık. Projelerimizle sadece doğu-batı hattında değil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demiryolu ulaşımını ekonomiye katkı sağlar hale getirmeyi planladık" ifadelerini kullandı.



"Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık"


Türkiye’de 21 yıl içinde demiryolları alanında yapılan yatırımları anlatan Bakan Uraloğlu, "Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık. ’Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi’ vizyonuna sahip çıktık. Demiryollarımızın tamamını elden geçirdik ve yeniledik. Tarihi İpek Yolunun canlandırılmasını hedefleyen ’Tek Yol Tek kuşak’ girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını inşa ettik. Bu proje ile birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk. 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza; 2023 yılı itibariyle, 2 bin 250 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. 14 bin kilometreye yükselttik. Hatlarımızın; 8 bin kilometre ile yüzde 60’nı sinyalli, yarısını elektrikli hale getirdik. Şu anda 555 kilometre elektrifikasyon, bin 460 km’de sinyalizasyon çalışmaları devam ediyoruz. Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık. İlk olarak 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattını sonrasında Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatları takip etti. Son olarak 26 Nisan’da Ankara -Sivas Hattının da açılmasıyla 11 ilimizi birbirine hızlı tren ağıyla bağladık. 2053 Ulaştırma ve Lojistik ana planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımızı; Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52’ye çıkartacağız. Demiryolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz" diye konuştu.


Türkiye’nin yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmek için çaba sarf ettiğini vurgulayan Uraloğlu, "Bu noktada demiryolu ağımızın gelişimindeki tüm başarıları yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrimiz ile de adeta taçlandırdık. Devlet eliyle yapılabilecek her türlü yasal düzenlemeleri yapıp özel sektörün önünü açtık. Son 21 yılda ciddi bir ulusal demiryolu endüstrisi oluşturduk. TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ’ı, TÜRASAŞ çatısı altında birleştirerek ülkemizdeki raylı sistem üretim süreçlerinde yeni bir ivme ve sinerji yakaladık. TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline getirdik. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda; yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, cer konvertörü, cer motoru, dizel motor, tren kontrol yönetim sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz" şeklinde konuştu.



"Küresel oyuncu olarak ilerleyen Türkiye’nin sesini tüm dünya duymuştur"


Türkiye’nin milli teknoloji ürünleriyle dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi olduğunu vurgulayan Abdulkadir Uraloğlu, "Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilecek özellikteki Milli Elektrikli Tren Setlerimiz de demiryolu endüstrimizin gelişmişlik düzeyinin kanıtı oldu. Bildiğiniz üzere Nisan ayında TCDD Taşımacılığa devrettiğimiz Milli Elektrikli Tren Setlerimiz yolcu taşımacılığına başarıyla devam ediyor. Bu tren setlerimizin işletme hızı 160 kilometre, tasarım hızı ise 176 kilometredir. İşletme ihtiyaçlarına göre 3’lü, 4’lü 5’li ve 6’lı araç konfigürasyonuna sahip. 5’li araçlı konfigürasyonunda yolcu kapasitesi 324’tür. Avrupa Birliği tarafından istenen TSI Sertifikasına yani karşılıklı işletilebilirlik için gerekli tüm şartlara da sahiptir. Şuana kadar 2 prototip ve 1 Seri set olmak üzere toplamda 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren setlerimizden; 2024 yılına kadar 4 set, 2025 yılı sonuna kadar 15 set olmak üzere toplamda 22 set üreterek yolcu taşımacılığının önemli bir ihtiyacını karşılayacağız. 2030 yılına kadar da tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlayacağız. Yine, işletme hızı 225 kilometre olan Milli Hızlı Tren tasarım çalışmalarımız da devam ediyor. Çalışmaları final tasarım aşamasına getirerek bu sürecin %90’ınını tamamladık. Bu çerçevede üretime esas teknik resim ve teknik dokümantasyon süreci ile birlikte tedarik süreçlerine devam ediyoruz. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlayacağız. İnşallah, 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz. Her daim yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunarak, özgün ve yenilikçi üretimle küresel değer zincirlerindeki payımızı arttırmayı hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Nuri Şahin: "İkinci yarı kendimize ve prensiplerimize yakışan oyunu sahaya yansıttık" Başakşehir Teknik Direktörü Nuri Şahin, Konyaspor maçının ardından, ilk yarı sahada iyi bir futbol olmadığını ancak ikinci yarı kendilerini ve prensiplerine yakışan oyunu sergilediklerini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 24. haftasında RAMS Başakşehir, konuk ettiği Konyaspor’u 2-0 mağlup etti. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başakşehir Teknik Direktörü Nuri Şahin, "Öncelikle galibiyet için çok mutluyum. Oyuna gelecek olursak ilk yarı istediğimiz oyunu ne biz oynadık ne rakibe oynattık. İyi bir futbol yoktu hem izleyenler hem de bizim için. Çok futbol oynanmadı. İkinci yarı kendimize ve prensiplerimize yakışan oyunu sahaya yansıttık ve hak ederek buradan galibiyetle ayrıldığımızı düşünüyorum. İlk yarı hiç hoşuma gitmedi ama ikinci yarıdan çok memnunum. Başka bir konuya değinmek istiyorum. Topun oyunda kalma süresi bugün ne yazık ki sadece 45 dakikaydı. Yani bir yarı futbol oynanmadı. Her zaman Türk futbolunun marka değerini konuşuyoruz. Burada en büyük görev hocalara düşüyor ama aynı zamanda hakemlere ve oyunculara da düşüyor. Bu 45 dakika değil 55-60 dakikalar görürüz. Sadece bu konuya değinmek istedim. Çok mutluyum. Konyaspor’a da başarılar diliyorum" değerlendirmesinde bulundu. "Umarım hem kupada hem de lig sonunda istediğimiz yere ulaşırız" Sezonun geri kalanı için hedeflerini anlatan Şahin, "Biz ne yazık ki sezon başında o kadar çok kredi kaybettik ki hem alışma süresinde hem de benden önceki sürede. O yüzden oyuncularıma her hafta ‘Bu final maçı’ diyorum. Onlar da artık sıkıldı ama gerçek bu. Her maç bizim için final. Bir maç kaybettiğinde yarıştan kopuyor oluyorsun. O yüzden biz maç maç gitmeye karar verdik. Ligin en güzel ama en zor dönemine girdik artık. Hatanın telafisi olmuyor. Ligde elimizden geleni yapıp maç maç gidip rakibimizle oynayacağız. Kupaya gelince gerçek bir final oynuyoruz. Çünkü beraberlik yetmiyor. Maçı kazanmamız lazım. Başakşehir her zaman kupaya kazanmak için gidiyor. Aynısı benim için de geçerli. Umarım burada çok güzel bir maç olur. Kazanırız ve son 8’e kalırız. Sonra her takımın olduğu gibi hedefimiz kupayı kazanmak. Umarım hem kupada hem de lig sonunda istediğimiz yere ulaşırız. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Oyunumuza, oyuncularımıza, kulübüme yakışır oynamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. "Selke ve Shomurodov iyi bir ikili oldular" Santrfor bölgesinde oynayan Selke ve Shomurodov ile ilgili ise Nuri Şahin şunları söyledi: "Öncelikle Davie ve Shomurodov’un oyunu iyi. Elimde 4 tane çok net ve iyi forvet var. Onları sahada görmek istiyorum. O yüzden bu formasyona geçtik. Eldor’un oyun zekası, Selke’yi çok rahatlatıyor. Aynı zamanda da Selke’nin fiziksel kapasitesi ve hava hakimiyeti Eldor’u çok rahatlatıyor. İyi bir ikili oldular. Selke’nin de yavaş yavaş gol katkısı var. Ben onunla beraber de oynadım. Her zaman gol atacağını biliyordum ama sabırlı davrandım. Biz onun oyununa daha çok yöneldik. Yavaş yavaş golleri de gelmeye başladı. Birbirini iyi tamamlayan 2 oyuncu. Umarım Bertuğ da aramıza dönecek. Gayet iyiyiz bu durumda. Hem Galatasaray’a hem Samsunspor’a başarılar diliyorum."
İstanbul TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Türkiye’nin terör meselesinden kurtulmasıyla birlikte her alandaki duruşu güçlenecektir" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, STK’lar için düzenlenen iftar programı kapsamında "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Terör örgütlerinin kendini feshi ve silahların bırakılma sürecinin barış ve kardeşlik içerinde yürütülmesinin önemine dikkat çeken Kurtulmuş, "Bu süreçte şehitlerimizin ruhuna zarar verecek, ailelerini tedirgin edecek ve onların beğenmeyeceği hiçbir şey bu süreçte gündeme gelmemiş; bundan sonra da gelmeyecektir" dedi. Olağan üstü şartlar altında bir dönemde olduğunu belirten Kurtulmuş, "Özellikle önümüzdeki dönemde Türkiye’nin toplumsal dayanışmasının arttırılması, güçlendirilmesi, Türkiye’nin Allah’a çok şükür bölgesinde yıldız bir ülke olarak yükselişe geçtiği bu dönemin şartlarına uygun bir şekilde STK’larımızın da çalışmalarını artırarak sürdürmesini temenni ediyorum. Bölgemizin ve dünyanın olağanüstü şartlar altında olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde, böyle bir dünyada ve hemen hemen böyle bir coğrafyada bizim Türkiye olarak güçlü olmaktan başka hiçbir şansımız yoktur. Dolayısıyla bizim güçlü olmamız ve bu çerçevede kendimizi, kendi geleceğimizi daha sağlam bir şekilde sürdürme mecburiyetimiz vardır. Bu çerçevede uzunca bir süredir devam ettiğimiz, ilk olarak 2024 yılının Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği ve ardından Meclis açılış töreninde gündeme getirdiği Türkiye’nin iç kalesini tahkim etme meselesi, Türk siyasetinin en önemli meselelerinden biri haline gelmiştir. Hemen ardından Sayın Devlet Bahçeli’nin DEM Partisi grubuyla temas etmesi ve arkasından dile getirdiği açılımlarla birlikte Türkiye, "Terörsüz Türkiye’yi inşa etme noktasında önemli adımlar atmıştır" diye konuştu. Çözüm sürecine değinen Kurtulmuş, "Geçtiğimiz sene 27 Şubat’ta İmralı silahları bırakacağını; örgütü feshedeceğini ve bunun da dönemin gereği olduğunu ilan eden bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamasında özellikle örgütün kuruluşuna neden olan, ideolojik yapının çöktüğü ve Türkiye’de artık silahlı mücadele döneminin gereğinin kalmadığını; çünkü ilkel politikaları geride kaldığı için Türkiye’de demokratik bir sürecin açılmasıyla ilgili fikirlerini beyan etmişti. Ardından neredeyse bütün siyasi partiler bu sürece sahip çıkan yaklaşımlarıyla sürecin yürümesi için önemli desteklerde bulundular ve sonunda da Türkiye’de ilk defa siyaset bütünüyle sorumluluk alarak, TBMM çatısı altında dayanışma, kardeşlik ve demokrasi komisyonunun kurulduğu ve 5 Ağustos’ta ilk toplantısını yaptığımız komisyon, verimli görüşmeler sonucunda nihai bir rapor hazırlamış oldu. Daha evvelki dönemlerde bu meselenin çözülebilmesi için rahmetli Demirel, Özal, Erdal İnönü ve Erbakan hoca çeşitli kereler hem de örgütle doğrudan temasların da içinde olduğu bir takım adımlar atmışlar; ama dönemin şartları gereği sürecin ilerletilebilmesi için gerekli imkânlar ortaya çıkmamıştır. Burada herkes üzerine düşeni yapmaya çalıştı ve gayretli bir çalışma ortaya konuldu. 21 toplantı sonunda komisyonun ortak raporu kabul edildi. Bu ortak rapor en başta, toplumumuzun bazı kesimlerinde var olan hangi endişe varsa, hiçbirinin geçerli olmadığını ortaya koyan bir rapordur. Bu raporun inşallah gereğinin yapılması ve Türkiye’nin hızlı bir şekilde bu süreci tamamlaması gerektiği kanaatindeyim" ifadelerine yer verdi. İmralı’dan yapılan ikinci açıklama da örgütün tasfiyesi ve silahların bırakılması hakkında yapılan açıklamanın önemi vurgulayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Örgütün bütün bileşenlerinin de buradan ilan edilen karara uyması beklenmektedir. Zaten raporun ortak noktalarından birisi de ‘kritik eşik’ olarak tanımladığımız; örgütün feshi ve silahların bırakılmasıyla birlikte gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Böylece bundan sonraki süreçte örgütün kendini bütün unsurlarıyla birlikte feshi ve silahların bırakılması temin edilecek ve ardından Türkiye, demokratik standartlarımızın yükseltilmesi için gerekli adımları atarak çok kısa süre içerisinde de 103 yıllık Cumhuriyetimizin 50 yılına mal olmuş olan bu ağır faturanın bedellerini bir daha ödemeyecektir. Rahatlıkla söyleyebilirim ki süreç tamamen siyasetin kontrolündedir. Şehitlerimizin ruhuna zarar verecek, ailelerini tedirgin edecek ve onların beğenmeyeceği hiçbir şey bu süreçte gündme gelmemiş; bundan sonra da gelmeyecektir. Dolayısıyla silahların bırakılması ve örgütün feshiyle birlikte Türkiye 50 yılını verdiği, yaklaşık 2 buçuk trilyon dolar gibi çok ağır bir fatura ödediği, on binlerce canın kaybedildiği, çok büyük tedirginlikler yaşadığı ve şehirlerin baskı altında kaldığı o karanlık dönemi geride bırakacaktır. Türkiye’nin bu terör meselesinden kurtulması ve demokratik standartları yüksek; barışın kardeşliği ve toplumsal dayanışmanın artırılmasıyla birlikte her alandaki duruşu ve yürüyüşü çok daha hızlanacak ve güçlenecektir. Ümit ediyorum Türkiye’deki bu gelişmelerle birlikte bölgemizdeki tüm ülkelerde terör tahdidinin ortadan kalkacağını ve huzurun, barışın ve kardeşliğin hakim olacağını hep birlikte göreceğiz" dedi. Suriye’deki devrimden sonra ortaya çıkan gelişmelerin Türkiye’deki bu süreci olumlu etkilediğini ifade eden Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok şükür devrimin ilk gününden itibaren taraflara tavsiyemiz Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmaması, Suriye’deki terör örgütlerinin varlığının sona erdirilmesi ve terör örgütlerinin devletin güvenlik birimleri içerisinde entegrasyonunun sağlanmasıydı. Son olarak da Suriye’de gerçek bir devlet yapısının ortaya çıkarılması, güçlendirilmesi ve Suriye’nin ekonomik ve siyasi bakımdan tahkim edilmesiydi. Dünyanın bütün güçlerinin gözünü dikip baktığı ve medeniyetlerin beşiği olan bu coğrafyada inşallah Türkiye dostlarıyla birlikte doğru istikamette yürüyüşüne devam edecek ve inşallah bugün konuştuğumuz sorunların tamamını tasfiye edecek bir güce ve kararlılığa sahip olacaktır. Hep söylediğimiz şey şudur: Türk’ün onurunu ve gururunu korumayan hiçbir söz aslında birliği, beraberliği ve kardeşliği sağlamaz. Bu ülkede yaşayan Kürtler kendilerine her alanda fırsatların eşit olarak verildiği insanlar olduklarını kalben hissedecek ve ona göre hareket edeceklerdir. Ülkenin çoğunluğunu oluşturan Türkler de bütün bu demokratikleşme ve barış süreci içerisinde ülkenin bölünmeyeceğinden, parçalanmayacağından ve kan kaybetmeyeceğinden emin bir şekilde yer alacaklar" İmralı’dan yapılan açıklamanın ardından sürecin daha hızlı ve daha yapıcı bir şekilde devam etmesini ümidinde bulunan başkan Kurtulmuş, "Örgütün bir an evvel silahları bütünüyle bırakmasının ve artık terörün T’sinden bile konuşmadığımız bir Türkiye ve bölge için çabaların ortaya konulması, bu sürecin en önemli gerekliliklerinden birisidir. Her türlü tedirginliğe ve acabaların ortaya çıkmasına; hatta ve hatta bazı çevrelerin kasıtlı olarak dezenformasyonlarına rağmen süreç çok şükür oldukça olumlu bir şekilde yürümüş ve halkımızın büyük bir bölümü bu sürece destek vermiştir. Bu coğrafyanın insanları olarak araya kimseyi sokmadan, elin oğlunun araya girip şeytanlaşmasına müsaade etmeden inşallah bu barış ve kardeşlik sürecini en iyi şekilde değerlendirecek ve sonuç alacağız. Hepinize bu konudaki desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi. Program daha sonra STK temsilcilerinin soru cevapları ile devam etti.
İstanbul İlhan Palut: "İkinci gole kadar oyuncularım iyi mücadele ettiler" Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, ilk yarıda Başakşehir’e istediği oyunu oynatmadıklarını söyleyerek, "İkinci gol ve ondan sonrası bizim adımıza akşamın negatif bölümüydü. Zamanımız çok az. Her puan önemli ve bizim bunlara ihtiyacımız var" dedi. Trendyol Süper Lig’in 24. haftasında Konyaspor, deplasmanda RAMS Başakşehir’e 2-0 mağlup oldu. Müsabaka sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, "Ligin bitmesine çok hafta yok. Her puan ve puanlar, her maç son derece önemli. Bugün de bu bilinçle maça hazırlandık. Kolay bir deplasman olmadığını biliyorduk. Başakşehir takımı ligin kalbur üstü takımlarından bir tanesi, iyi bir ritim yakaladılar. İlk yarı çok fazla önde baskı yaptık. Rakibi, sadece Muhammed ile oyun kurmaya çok fazla zorladık. Selke ve Shumurodov’a birçok direkt top attılar. Bildiğimiz Başakşehir dominant oyununu oynamalarını engelledik. Top bizdeyken küçük ofsaytlar, pozisyonlarda kararlı ve çabuk olamamamızdan dolayı ofansif anlamda ilk yarı istediğim olmadı. Bu şekilde karşılamaya devam edersek gol yiyebileceğimiz tek parametre bizim adımıza savunma geçişleri olabilirdi. Başakşehir top kazandıktan sonra tempo yükseltebilen oyunculara sahip. Tam da öyle bir pozisyonda Kremer ile karşı karşıya kalma pozisyonumuz varken bir anda topu kaybettik. İçeride kötü bir eşleşmeyle yakalandık. Selke iyi yaptığı bir işi yaptı. 1-0 sonrası toparlanmaya çalışırken bahsetmek istemediğim, bu seviyede olmaması gereken, kötünün de ötesinde bir gol yedik. Hiç kabul edilecek yanı yok. 60’a kadar ikinci golü saymazsak ben takımımın gösterdiği performanstan şikayetçi değilim. Genel sorunumuz ofansif olarak daha etkili olmamız gerekir. 60’dan sonra işi kurtarayım, kurtarayım, bir şeyler yapayım derken aslında disiplinden uzak bir görüntü sergiledik. Başakşehir takımı sahada daha diri kaldı. Yine pozisyonlar oluştu mu? Evet ama bunlar plandan uzak, içgüdüsel zorlamalardı ve arkada geniş alanlar bırakarak gelişti. İkinci gole kadar oyuncularım iyi mücadele ettiler. İkinci gol ve ondan sonrası bizim adımıza akşamın negatif bölümüydü. Zamanımız çok az. Her puan önemli ve bizim bunlara ihtiyacımız var. Bugün bunları değerlendireceğiz. İlk antrenmanda oyuncularımızla paylaşacağız. Daha sonra bu yarışın içindeki bir sonraki adımımıza hazırlanacağız. Bize lazım olan puanları çok çabuk bir şekilde alıp düzlüğe çıkmanın savaşını vereceğiz. Başakşehir takımı, ikinci yarının ilk 10 dakikasından sonra etkinliydi. Onları da tebrik ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. "Mağlubiyeti, bir önceki maçın bir sonraki maça yansıması olarak göremeyiz" Geçtiğimiz hafta sahasında lig lideri Galatasaray’ı mağlup etmenin takım üzerinde rehavet oluşturmasından çekindiğini aktaran Palut, "Geçen hafta tabii ki iyi bir galibiyet, acaba bunun negatif hislerini üzerimizden görecek miyiz, aslında çekinmiyor değildim. Maç başladığı zaman oyuncularımın yine verdiğim göreve konsantre olduğunu ve böyle bir maça hazırlanma anlamında olumsuz bir etki içerisinde olmadıklarını gördüm. Aslında bu beni biraz rahatlattı. Dediğim gibi ilk gole kadar bir şikâyetim yok. Ondan sonraki dağınık görüntü gerçekten iyi değil. Bunu Göztepe, Alanya geçişinden biraz daha ayırıyorum. Bir önceki maçın bir sonraki maça yansıması değil de maçın içerisinde bir anda 2 gol yedikten sonraki hayal kırıklığı olarak adlandırmak istiyorum" diye konuştu. "Burada ilk işimiz ciddiyeti sağlamak" Konyaspor’un ligde düşme hattına yakın bir bölgede bulunmasıyla ilgili düşüncelerini paylaşan Palut, "İlk önce şehirden, gerekse yönetimden bugün almam gereken bütün destekleri alıyorum. Ligin bitmesine az kaldı ve o bölgede çok takım var. Ne burada ‘eyvah ne oldu, ölüyoruz, ne oldu’ diye bir panik içerisinde olmalıyız ne de ‘bize bir şey olmaz, bu kadar takım var sıra bize mi gelecek’ gibi bir rahatlık içerisinde asla olmamalıyız. Bulunduğumuz yerin ciddiyetini görüyorum. Oyuncularımın ve kendi konsantrasyonumu daha basit ilerletmek gerekir. Bu da en basit haliyle bir sonraki maça konsantre olmak. Şu an bizim oynayacağımız maçlarla alakalı elimden bir şey gelmez. Sadece bir sonraki maça hazırlanabilirim. Diğer takımların toplayacağı puanlara bakarsak, hele orada elimden hiçbir şey gelmez. Bunu tesisler içerisinde, kulüp içerisinde bir ciddiyet olarak ortaya koyuyorum. Takımı bir sonraki maça hazırlanmak dışında başka bir plan ve yükün içerisine sokmuyorum. Hem çalışıyorum hem çok istiyorum. Hiçbir takım için kolay değil. Bizim için de kolay değil. Burada ilk işimiz ciddiyeti sağlamak. İşimiz, bir sonraki maçtan daha fazla yükü kendi ve oyuncularımızın üzerine yüklememek" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Trabzon Fatih Tekke: "Bir oyun inşa etmek kolay değil" Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, Fatih Karagümrük karşısında galip geldikleri için mutlu olduklarını belirterek, bir oyun inşa etmenin kolay olmadığını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 24. haftasında Trabzonspor, sahasında Fatih Karagümrük’ü 3-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, açıklamalarda bulundu. Galibiyetten dolayı mutlu olduklarını belirten Tekke, "Galip geldiğimiz için mutluyuz, güzel bir akşam oldu bizim için. İlk yarıda çalıştığımız pozisyondan güzel bir gol bulduk. Ama ilk yarıya baktığımızda iyi değildik, istediklerimizi yapamadık. İkinci yarıda ise oyuncularımız çok iyiydi. İyi mücadele ettiler. Hak ederek kazandık" dedi. "Kupada yolumuza devam etmek istiyoruz" Takımdaki sakatlıklara da değinen Tekke, "Ziraat Türkiye Kupası’nda Başakşehir ile çok önemli bir maçımız var. Kolay bir maç değil. Kupada yolumuza devam etmek istiyoruz. Çok zor bir maç olacak ama biz yolumuza devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Ön alan baskısı yapmaya çalışan bir takımız" Son haftalardaki formasyon tercihleriyle ilgili değerlendirmelere yanıt veren Tekke, "Üçlü oynamak şu an bize uygun değil ama oynadığımız anlar var. Ön alan baskısı yapmaya çalışan bir takımız. Risk aldığımız anlar var. Bir oyun inşa etmek kolay değil. Bunu deneyen bir takımız. Rakibin baskı yapmasını engelleyen oyunlarımız ve formasyon içerisinde konumlanmalarımız var. Bunu bir kostüm giymeye benzetiyorum. Ne giyeceğinize karar vermek gibi bir şey. Formasyonlar içindeki anlar benim için çok önemli" şeklinde konuştu. "İlk yarıdaki oyunumuzla yuhalanmayı hak ettik" Taraftarın maça ilgisiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Tekke, "Fatih Karagümrük karşısında ilk yarıdaki oyunla yuhalanmayı hak ettik. Oyuncularımızla birlikte bir hikaye yazmaya çalışıyoruz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Bu takım mükemmel bir takım değil ama çok önemli işler yaparak buralara kadar geldiler. Taraftarımızın onlara vereceği duygu ve anlar çok önemli. Bana kızabilirler ama onlara kızmasınlar. Onların itici gücü bizim için çok önemli. Bize değil, Trabzonspor’a destek versinler. Çünkü bu çocuklar desteği hak ediyor" ifadelerini kullandı.