YEREL HABERLER - 09 Kasım 2013 Cumartesi 17:55

Topbaş "istanbul Bir Sanat Merkezi Olma Yolunda"

A
A
A
Topbaş "istanbul Bir Sanat Merkezi Olma Yolunda"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Contemporary İstanbul’u gezdi. Topbaş, İstanbul’un artık bir sanat merkezi olma yolunda olduğunu söyledi.
Kadir Topbaş, bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Contemporary İstanbul’u gezdi. Fuarda yer alan sanat galerilerinde sanatçılarla sohbet eden Başkan Topbaş, Çocuk Sanat Atölyesi’nde de çocuklarla beraber resim yaptı. Başkan Topbaş, çocuklara ayrılan sanat atölyesini ilginç ve önemli bulduğunu söyleyerek, "Geleceğin kuşakları olarak çocukların sanatla ilgili girişimlerini küçük yaşlardan itibaren başlatmak gerekiyor. Sayın Milli Eğitim Bakanlarımıza da birkaç kez duygularımı ifade ettim. Floransa’da ilkokullarda tasarım dersleri var. Bizim de resim derslerinin resim ve tasarım şeklinde olmasını arzu ettiğimi söyledim. Çünkü tasarım demek, hayal gücünü geliştirmek demek. Hayaller oluşturmayan insanların geleceği kurgulaması mümkün değil. Çocuklara büyük hayaller kurabilme fırsatları vermeliyiz. Çocuklara çokça hikayeler anlatmak gerekiyor. Bu atölyeden çok mutlu oldum ve okullarda belediyeler ve yerel yönetimler vasıtasıyla haftada bir gün bu tarzda böyle bir eğitim verilmesi gerekiyor. Bu atölye bize ilham verdi. Buna benzer çocuk atölyeleri düşünebiliriz. Yurt dışında gezdiğimiz sanat atölyelerinde minik minik çocuklar ellerinde kağıt ve kalemlerle yerlerde oturuyorlar ve o gördükleri yerlerde resmediyorlar. Bu nedenle bu atölyeden çok etkiledim” dedi.
Sanat fuarlarıyla, İstanbul’un hızla gelişen bir trendi yakaladığını ifade eden Başkan Topbaş “Özel sektör sanata çok ciddi önem vermeye başladı. İstanbul artık, sanatta da ciddi anlamda dünyada hissedilir hale geldi. Yeni koleksiyonların İstanbul’a taşınması, sanat galerileri ve müzelerde sergilenen eserleri izlemek üzerine gelenlerin kuyruk oluşturmasını gururla takip ediyoruz. Topyekün her alanda kalkınmayı birlikte sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.