YEREL HABERLER - 30 Aralık 2013 Pazartesi 11:18

İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi Sonuçları Açıklandı

A
A
A
İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi Sonuçları Açıklandı

ARAŞTIRMAYA GÖRE, BAŞAKŞEHİR HİZMET KATEGORİLERİNDE ALDIĞI PUANLARIN ORTALAMASIYLA İLK SIRADA YER ALDI
İstanbul Üniversitesi tarafından yürütülen İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi’nin ilk sonuçları açıklandı. Yerel düzeyde karşılaşılan kamusal hizmetlerin vatandaşlar tarafından değerlendirilmesini amaçlayan araştırma kapsamında, İstanbul’da 39 ilçe düzeyinde 4 bin kişi ile yüz yüze anket yapıldı. 70’i aşkın hizmet alanında vatandaşların duydukları memnuniyet düzeyi 10 üzerinden derecelendirildi. Araştırma sonuçlarına göre, Başakşehir hizmet kategorilerinde aldığı puanların ortalamasıyla sıralamada ilk sırada yer aldı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Şeker koordinatörlüğünde yürütülen projede, üniversitenin Maliye Bölümü’nden Prof.Dr. Figen Altuğ, İktisat Sosyolojisi Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr. Filiz Baloğlu, Ekonometri Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr. Sema Ulutürk Akman ve araştırma görevlisi Hakan Bektaş ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr. Bilal Şinik araştırmacı olarak yer aldı. Yerel düzeyde karşılaşılan tüm kamusal hizmetlerden duyulan memnuniyet düzeyinin ölçüldüğü araştırmanın ilk sonuçları 10 ana başlık altında çarpıcı sonuçlar içeriyor.
İstanbul Vatandaş Karnesi’nde belirlenen 10 ana başlık düzeyinde alınan notların ortalamasına göre, Başakşehir 10 üzerinden 7,17 puanla ilk sırada yer aldı. Araştırmanın ana başlıklarından toplu taşıma hizmetleri alanında Fatih ve Kağıthane ön sıralarda yer aldı. Araştırmanın diğer ana başlıklarından su ve kanalizasyon hizmetlerinde, Ümraniye, yol ve kaldırım hizmetlerinde Başakşehir, Gaziosmanpaşa, temizlik ve çevre sağlığı hizmetlerinde Başakşehir, Küçükçekmece; park-bahçe yeşil alan hizmetlerinde Başakşehir, Küçükçekmece; eğitim hizmetlerinde Fatih, Kağıthane; sağlık hizmetlerinde Kartal, Gaziosmanpaşa; emniyet ve asayiş hizmetlerinde Başakşehir ve iyi yönetişimde ise Esenler ile Gaziosmanpaşa vatandaşlardan en yüksek puanı aldı. İyi yönetişim alanında; belediyenin ilçeyle ilgili aldığı kararlardan vatandaşları haberdar etmesi; vatandaşların ilçe yönetimine dahil edilmesi ve belediyeye yapılan şikayet ve önerilerde gösterilen tutum dikkate alındı.
MUHTAR ARAŞTIRMASI VE İLÇE KARNELERİ
İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi’nin ikinci aşamasında İstanbul’da 700 muhtarla yapılan, hizmetlerin önceliklendirme araştırmasının sonuçları açıklanacak. Muhtarlara bütçe verilip, hangi alanlarda harcama yapmak istediklerinin sorgulandığı projenin, son aşamasında ilçe düzeyinde 70’i geçen alt faktörün karşılığı tespit edilecek ve oluşturulan ilçe karneleri açıklanacak.
Proje koordinatörü Doç.Dr. Murat Şeker, yerel düzeyde karşılanan kamusal hizmetlerin sadece belediyeler tarafından değil; türüne göre merkezi yönetim, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi ya da özel şirketler tarafından sunulduğunun altını çizerek; projenin diğer sonuçlarında bu farklılıklara değinileceğini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisi Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirilirken, sabah saatlerinde düzenlenen İzmir’deki programa yaklaşık 250 kişi katıldı. Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama büyük katkı sağladığını belirten İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı şunları ifade etti: “Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında yüz yılı aşkın süredir aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızın bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam konusunda farkındalık sağlamasını amaçlıyoruz. Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyor; artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.”