GÜNDEM - 11 Ekim 2024 Cuma 15:09

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti

A
A
A
8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti

Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin içeriği Feriye’de gerçekleşen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ünlü şefler Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya katıldı. Bu yılın festival teması ‘’Kökleriyle Adana’’ olarak belirlendi.


Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koordinasyonuyla gerçekleşen festivalde paneller, workshoplar, gastro şovlar, genç şeflerin yarışması ve tüm sahne programı içeriklerini oluşturan Gökmen Sözen’de toplantıda bir sunum yaparak bizleri festivalde nelerin beklediği konusunda bilgilendirdi. Sözen, “Adana Lezzet Festivali Türkiye’nin en önemli gastronomi etkinliklerinden biridir. Her yıl farklı temasıyla Türkiye ekonomisine özellikle Çukurova’ya ve Akdeniz’e büyük katkılarda bulunur” dedi.


Düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensuplarını ve misafirleri selamlayarak konuşmasına başladı.


Vali Köşger, ‘’Adana, yalnızca eşsiz yemekleriyle değil, aynı zamanda mutfak kültürünün ardındaki hikayelerle de tanınan bir şehirdir. Yüzyıllardır bu topraklarda şekillenen yemek kültürümüz, Adana halkının hoşgörüsünü, çalışkanlığını ve yaşam enerjisini yansıtır. Misafirperverliğimiz, sofralarımızda buluşan lezzetlerle hayat bulur. Bulunduğu coğrafi konum, 10 bin yıl öncesine dayanan geçmişi ile kadim bir kültürün varisi olan Adana’mız, kendine has lezzet sentezini bugün de zenginleştirmeye devam ederek geçmiş ile bugünü bünyesinde harmanlamayı başarabilmiştir. İşte bizler de tam bu yüzden Adana’mızın derin, tarihi ve köklü mutfağını tüm dünyaya tanıtmak ve “geçmişin birikimiyle bugünümüzü inşa ederken, geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerleme” gayemizi bir kez daha vurgulamak amacıyla bu yıl sekizincisini düzenleyeceğimiz Lezzet Festivali’mizin temasını “Kökleriyle Adana” olarak belirledik’’ diyerek konuşmasına devam etti.


“Her yıl sesimiz daha da yükseliyor”


Vali Köşger, misafirlerin bir taraftan Adana mutfağının sahip olduğu, kökleri Çukurova’nın verimli topraklarına dayanan eşsiz lezzetleri tadarken diğer taraftan yerli ve yabancı birçok ünlü şefin gastro şovlarıyla unutulmaz anlara şahitlik edeceklerini ifade etti.


Festivalin her yıl bir önceki yıldan çok daha fazla ses getirmesi için gayret gösterdiklerini söyleyen Vali Köşger, Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra bu leziz mutfağı gelecek nesillere taşımayı ve Adana’nın gastronomi turizminin vazgeçilmez duraklarından biri olmasını amaçladıklarını belirtti.


Vali Köşger, festival hakkında bilgi vermeye şöyle devam etti: ‘’Geçen yıl 923 bin ziyaretçiyi ağırladığımız Uluslararası Adana Lezzet Festivalimizde 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı bekliyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. Festivalimizin 4 gün gibi kısa bir süre içerisinde ilimiz ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL’lik katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Festivalimizin önemli bir başka amacı da Adana mutfağını sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Bu noktada; Adana’nın yerel ürünleri, doğal tarım yöntemleri ve geleneksel tariflerini, çevre dostu bir anlayışla geleceğe aktarmayı aynı zamanda doğaya saygıyı ve sürdürülebilir yaşamı teşvik etmeyi planlıyoruz. Tüm bunlara ek olarak dünyada yaşanan iklim değişikliğine, su ve enerji kaynaklarındaki daralmaya, tarım, toprak ve sağlıklı gıda erişimine dikkat çekmek amacıyla Social Gastronomy Movement (Sosyal Gastronomi Hareketi) ve Ebru Baybara Demir iş birliği ile dünyanın farklı ülkelerinden Adana’ya gelecek uzmanların katılacağı, bir zirve düzenliyoruz. Uluslararası Tarım Zirvesi’nde, Çukurova- ‘’Toprağın Lezzeti’’ ana temasıyla düzenlenecek panellerde çiftçilerimize, gastronomi profesyonellerine ve girişimcilerine yol gösterecek paylaşımlarda bulunulacağını memnuniyetle ifade etmek isterim. Sosyal Gastronomi Hareketi ile yapılacak iş birliği ile festivalimiz aynı zamanda “Universal Plate” etkinliğinin de bir parçası olacaktır. Ayrıca Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) açlığın son bulması ve herkesin kaliteli gıdaya erişerek sağlıklı beslenmenin sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla belirlediği 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleştirilecek “Universal Plate” etkinliğinde, şeflerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için yemekler pişirip bunların dağıtımını gerçekleştireceklerdir.


Kökleriyle geçmişe bağlı olduğu kadar, geleceğe dönük vizyonuyla da büyüyen Adana’mızda sizlerin de katkılarıyla daha geniş kitlelere ulaşan bir Lezzet Festivali düzenleyeceğimize yürekten inanıyorum. Bu vesileyle, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza ve sponsorlarımıza teşekkürlerimi sunuyor, tüm katılımcıları ve gastronomi tutkunlarını 17-18-19-20 Ekim günlerinde Adana’nın lezzet dolu dünyasını keşfetmeye davet ediyorum’’ diyerek konuşmasını tamamladı.


“Adana’ya gelin ciğerimizi yiyin”


Validen sonra söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuşmasına, Adana’da, Çukurova Üniversitesi ile birlikte bir Tarım Akademisi kuracaklarını müjdeleyerek başladı.


Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Bu yıl festivalimizin teması Kökleriyle Adana. Adana’mız dünyanın en eski yerleşimlerinden biri. Eşsiz güzelliklere sahip; denizi, içinden geçen iki nehri, tarihi, doğası, iklimi endemik bitkileri, kültürü, tarımsal bereketi ve oluşturucu insan kaynağı ile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmalı. O nedenle ‘’Kökleriyle Adana’’ teması Adana’yı çok iyi ifade ediyor.


Bizim de Adana’mızın özelliklerini, güzelliklerini tanıtmaya yönelik yaptığımız her çalışma kentimizi dünya markası yapma çabasından kaynaklanıyor. Adana’mızın geçmişten bu yana kendine has özelliklerinin hepsini, özünden koparmadan, yerelden evrensele taşımaya kararlıyız. Sayın Valimizin öncülüğünde yaptığımız Lezzet Festivali başta olmak üzere, Altın Koza Film Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı ve diğer festivaller Adana kent kültürünün bir parçası oldu. Hemen yakın zamanda yapılan Teknofest kentimize bir başka zenginlik kattı.


Bu çalışmalar Adana’mızı; sanayi, ticaret ve tarım kenti olmasının yanında bir turizm kenti haline getirme çabamızdır.


Tarihte 16 kavmin yaşadığı kentimiz, tarihini lezzete evirmiş, nefis lezzetler diyarıdır. Elbette ülkemizin her köşesi çok önemli ve farklı güzel lezzetlere sahip ama Adana başka. Verimli ovası ile besinlerin sağlıklı ve taze biçimde tarladan mutfağa taşınması çok önemli. Adana mutfağı denince ilk akla gelen baskın lezzet Adana Kebabı olsa da Adana kebaptan ibaret değil. 400’ü aşkın önemli lezzetin diyarıdır Adana. Enfes lezzetler sizleri bekliyor. Adana’ya gelin, katıksız lezzetler diyarında enfes lezzetleri tadın. ‘Adana’ya gelin ciğerimi yiyin’ diyoruz ’’ diye konuştu.


17-18-19-20 Ekim tarihlerinde sürecek festival Adana Merkez Park’ta yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da dayanışmanın sofrası büyüyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla Merinos Parkı ve Vatan Mahallesi’nin ardından Yiğitler Mahallesi’nde de kent lokantasını hizmete açtı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla insan odaklı hizmetlerini ara vermeden sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla üçüncü Kent Lokantası’nı, Yıldırım İlçesi Yiğitler Mahallesi’nde hizmete açtı. Hijyenik şartlarda hazırlanmış, besleyici ve lezzetli 4 kap yemek, yanında ekmeği ve suyu ile birlikte vatandaşlara 80 TL’den sunulacak. Yiğitler Mahallesi’nde düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclis üyesi Canan Taşer, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ülke olarak ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. İşsizliğin her geçen gün arttığını, birçok şeye erişimin zor olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam ettiklerini ifade etti. Sosyal belediyeciliğin, dayanışmanın ve halktan yana bir kent anlayışının en somut bir örneğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Kent lokantaları, halkın en temel ihtiyaçlarından birine verilen net bir yanıttır. Bu ihtiyaç, temiz, dengeli ve besleyici yemeklerin herkes için erişilebilir olmasıdır. Kentte yaşayan her birey, sağlıklı, güvenilir ve uygun fiyatlı bir öğüne rahatça ulaşabilmelidir. Tam olarak bunu sağlamak için tesisi hizmete alıyoruz. Yiğitler Kent Lokantamızda; hemşehrilerimiz 4 kap yemeği 80 liraya yiyebilecekler. Hizmetimizi hijyen, temiz, nitelikli ve kaliteli biçimde sunmayı sorumluluk olarak görüyoruz. Bu yalnızca bir yemek hizmeti değildir. Aynı zamanda sosyal adaletin, eşitliğin ve kamusal sorumluluğun bir ifadesidir" dedi. Yiğitler Kent Lokantası’nın günlük bin kişiye kadar sıcak yemek sunabilen, 120 kişilik oturma alanına sahip, toplumun tüm kesimlerine açık bir kamusal buluşma alanı olduğunu vurgulayan başkan Mustafa Bozbey, "Burası; aynı sofrada buluşan, aynı kenti paylaşan insanların mekânıdır. Kent lokantalarımızın en güçlü yönlerinden biri de askıda yemek uygulamasıdır. Bugüne kadar kent lokantalarımızda 6 binden fazla askıda yemek bırakıldı. Bursamızda paylaşma ve dayanışma kültürü yaşıyor, büyüyor ve güçleniyor. Bugüne kadar kent lokantalarımızdan 300 binden fazla hemşehrimiz faydalandı. Bu tablo, doğru bir yerel yönetim politikasının ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu. "Biz, bu kenti masadan değil, sahadan yönetiyoruz" diyen Başkan Mustafa Bozbey, Bursalılar için çalıştıklarını, her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Bursa’da büyük dayanışma zincirine bir halka daha eklediklerini anlatan Başkan Mustafa Bozbey, "Bu; Bursamızda yaşayan herkes için kurulan, dayanışmayla sunulan bir sofradır. Yiğitler, 75. Yıl, Erikli ve bölge mahallelerimize ve Yıldırımlı hemşehrilerime bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Kent lokantamızın hemen yanında B Kafe inşaatımız hızla devam ediyor. Yaklaşık bir ay içinde tamamlanacak. Hemşehrilerimiz yemeğini burada yiyecek. Yan tarafta çayını, kahvesini en ucuza içecek. Keyifle sohbet edecekler. Mahallemiz için çok değerli bir sosyalleşme alanı olacak. Yiğitler Kent Lokantamız hayırlı olsun. Yıldırım’da yol ve kentsel dönüşüm ilgili çalışmalar artarak devam edecek. Kentin diğer tarafından ne varsa, Yıldırım’da da o olacak. Yıldırımlılar bunu hak ediyor. Yıldırımlılar hak ettiği değerin karşılığını fazlasıyla alacak" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kent lokantasının hayırlı olmasını diledi. CHP’li yerel yönetimlerin ve belediye başkanlarının insanlara destek olmak için sosyal belediyecilik anlayışını uyguladığını belirten Kayışoğlu, herkesin huzur ve refah içerisinde yaşadığı bir dönem istediklerini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle Kent Lokantası hizmete açıldı. Başkan Mustafa Bozbey ve beraberindekiler, vatandaşlara yemek ikram etti.
Kilis Kilis’te üreticilere hibe destekli tarım ve hayvancılık ekipmanları dağıtıldı Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle, Kilis Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda hayvancılık ve bitkisel üretim yapan yetiştiricilere hibe desteği sağlandı. Proje kapsamında, il genelinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Kırmızı Et Üreticileri Birliği üyesi 32 yetiştiriciye yüzde 50 hibeli yem kırma makinesi desteği verildi. Kilis Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne üye 37 yetiştiriciye ise yüzde 70 hibeli küçükbaş kırkım makinesi dağıtıldı. Organik üzüm yetiştiriciliği yapan üreticilere yönelik destekler kapsamında da yüzde 85 hibeli 3 adet traktör askılı bacalı şaftlı dal kırma makinesi teslim edilirken, 300 organik üreticiye toplam 1.976 litre organik gübre desteği sağlandı. Programda konuşan Kilis Valisi Tahir Şahin, hayata geçirilen projelerle sağmal hayvanlarda süt veriminin ve besi hayvanlarında karkas randımanının artırılmasının, hayvanlara verilen yemden maksimum fayda sağlanmasının ve yetiştiricilerin iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Şahin, dal budama atıklarının komposta dönüştürülmesiyle hem atık sorununun önüne geçileceğini hem de toprağın zenginleştirilerek su tutma kapasitesinin artırılacağını belirterek, üreticilerin ekonomik olarak desteklenmeye devam edileceğini ifade etti. Programa Kilis Milletvekili Mustafa Demir ile Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük ve diğer protokol üyeleri katıldı
İstanbul GODIVA’nın 100. yıl kutlamaları Şanghay’da devam etti Dünyanın önde gelen premium çikolata markası Godiva, 100’üncü yaşını kutlayacağı 2026 yılı öncesi başlattığı global etkinlik serisine Çin’in Şangay kentinde devam etti. Belçika’da küçük bir atölyede başlayan marka hikayesini, bugün atıştırmalık şirketi Pladis çatısı altında dünyanın en tanınmış premium çikolata markaları arasına taşıyan Godiva, 2026’da 100’üncü yaşını kutlayacak. Yeni marka kimliğiyle birlikte bu sene 100. yıl kutlamalarını başlatan Godiva, 2026’ya sayılı günler kala, Asya Pasifik ekibi tarafından Çin’in Şangay kentinde düzenlenen özel bir etkinlikle 100. yıl coşkusunu paylaşmaya devam etti. Godiva’nın Asya Pasifik ekibi, iş ortakları, iş dünyasından temsilciler ve misafirlerin katılımıyla Şanghay’da North Bund International Passenger Center’da gerçekleştirilen etkinlik, markanın bir asırlık ustalığını, inovasyon geleneğini ve tutkusunu yansıtan unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Godiva’nın köklü mirasıyla yenilikçi bakışını yansıtan dron gösterisinde, kakao tonlarındaki ışıklar, senkronize bir koreografiyle yükselerek Lady Godiva’nın zarif siluetine dönüştü. Büyüleyici bir atmosferde gerçekleştirilen etkinlik, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Godiva, 100. yıl kutlamaları kapsamında önümüzdeki dönemde farklı coğrafyalarda özel etkinlikler düzenlemeye devam edecek.
Kastamonu Üniversite öğrencileri liderlik sunumlarıyla yarıştı Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümü’nde bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen etkinlikte liderlik sunumlarıyla yarışarak dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümünde Prof. Dr. Engin Kanbur tarafından verilen "Liderlik ve Motivasyon" dersi kapsamında "liderlik sunumları" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Kastamonu Vali Yardımcısı Mevlu¨t Özmen, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Mu¨du¨ru¨ Sami Kuşçu, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Mu¨du¨ru¨ Selahattin Emirsu¨leymanoğlu, Kastamonu KOSGEB Mu¨du¨ru¨ Sayın Nevzat Erol, öğretim u¨yeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen etkinlikte öğrenciler bir dönem boyunca hazırlandıkları sunumlarıyla yarıştı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Engin Kanbur, "Bu sene dördu¨ncu¨su¨nü du¨zenlediğimiz liderlik sunumlarında öğrencilerimiz gerek teorik bilgilerini gerekse de sunum becerilerini sergilediler. Bir dönem boyunca ders kapsamında onlarca sunum dinledik ve titiz bir değerlendirmeden sonra yedi sunumu seçtik. Öğrencilerime dönem boyunca verdikleri emek için teşekku¨r ederim. Havacılık sektöru¨ değişen ve gelişen bir sektör olduğundan öğrencilerimizi de sektöre her yönu¨yle hazırlamak için farklı öğretim yöntemleri kullanıyoruz. Böylece sektöru¨n ihtiyacı olan kalifiye insan gu¨cu¨nu¨ yetiştiriyoruz" dedi. Sunumların ardından jürinin titiz değerlendirmesiyle dereceye giren öğrenciler belirlendi. Birinci olan Buse Atik ve Sıla Aleyna Narcı’ya 7 bin TL, ikinci olan Ayşe Eryılmaz ve Gu¨llu¨ Çoban’a 5 bin TL, u¨çu¨ncu¨ olan Selma Demir ve Enes Aydın’a 3 bin TL para ödu¨lu¨ ve başarı belge protokol üyeleri tarafından verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.