EKONOMİ - 21 Ağustos 2025 Perşembe 17:03

Aksa Enerji, TSRS uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

A
A
A
Aksa Enerji, TSRS uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

Aksa Enerji, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’yla (TSRS) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Raporda; 2024 yılına ait finansal ve operasyonel gelişmeler, dijital dönüşüm adımları, iklim riski ve fırsatları, yenilenebilir enerji yatırımları ve çevresel-sosyal-yönetişim performansı yer aldı. Aksa Enerji, emisyon azaltımından yerel istihdama, toplumsal cinsiyet eşitliğinden tedarik zinciri yönetimine kadar birçok alanda sürdürülebilir yüksek büyümeye katkı sundu.


Aksa Enerji, çevresel, sosyal ve yönetişim performansını bütüncül şekilde ortaya koyan 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) ile uyumlu olarak hazırlanan rapor, Şirketin 2030 Global Stratejisi kapsamında; finansal ve operasyonel performans, yeni yatırımlar, dijital dönüşüm ile çevresel, yönetişimsel ve toplumsal etki alanlarında kaydedilen ilerlemeleri belgeledi.


Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, şirketin 2024 yılı sürdürülebilirlik performansına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Aksa Enerji olarak sürdürülebilir yüksek büyüme yolculuğumuzu sadece kapasite artışıyla değil; çevresel sorumluluk, sosyal etki ve kurumsal şeffaflıkla tanımlıyoruz. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’na uyumlu ilk raporumuzla finansal ve finansal olmayan metrikleri tek bir çatı altında sunduk; 2024 yılı da bu yaklaşımın somut çıktılarla pekiştiği bir yıl oldu. Yenilenebilir enerji santral yatırımlarımızı hızlandırırken, uluslararası projelerimizle de yerel ekonomilere değer kattık. Kurumsal yönetişimde sürdürülebilirliği kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline getirdik. Enerji dönüşümünde güçlü adımlar atmaya, toplumsal fayda oluşturan, şeffaf, hesap verilebilir ve yenilikçi projelerle ilerlemeye devam edeceğiz."


Global yatırımlar


2024 yılında 7 ülkede 11 santral ve 3.058 MW kurulu güce ulaşan Aksa Enerji; 31,6 milyar TL ciro, 7,6 milyar TL FAVÖK (yaklaşık yüzde 24 FAVÖK marjı) ve yaklaşık 2 milyar TL konsolide net kâr elde etti. Net finansal borcun FAVÖK’e oranı 3,6x seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK’ün yüzde 73’ü yurt dışı operasyonlardan geldi.


Bu dönemde şirketin Özbekistan’da gerçekleştirdiği modernizasyon ve yeni santral yatırımlarıyla aktif kurulu güç 1.220 MW’a ulaştı. 430 MW kapasiteli Talimercan Santrali ile birlikte Aksa Enerji, Özbekistan’daki en büyük Türk yatırımcı ünvanının sahibi oldu. Kazakistan Kızılorda’daki 240 MW kombine ısı-güç santralinin inşasında da önemli ilerlemeler sağlandı. Aynı zamanda Aksa Enerji KKTC Kalecik santralinde kurulu güç 188 MW’a yükseldi. Afrika’da ise Gana Kumasi (350 MW) ve Senegal Saint Louis (255 MW) projeleriyle bölgesel enerji arz güvenliğine sunulan katkı güçlendirildi.


Şirket aynı zamanda Türkiye’de lisanslı depolamalı yenilenebilir enerji santrali olan 100,08 MW kapasiteli Mersin RES projesiyle bu alandaki öncülüğünü ortaya koydu. Şirket, hayata geçirilen yeni projelerle 2028 yılına kadar 10 farklı ilde toplam 891,41 MW kurulu güce ulaşacak.


Çevresel ve sosyal etki yatırımları


Şirket, 2024 yılında çevresel sürdürülebilirlik alanındaki etkisini somut projeler ve yatırımlarla artırdı. Bu dönemde Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonlarının tamamını azaltan şirket, tüm santrallerinde tüketilen elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılamak üzere IREC sertifikasını aldı.


Şirket, aynı zamanda çevresel taahhütlerini uluslararası düzeyde de güçlendirerek 2024’te UN Global Compact İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na katılım göstererek, bilim temelli emisyon azaltım yaklaşımını güçlendirdi.


Sosyal etki yatırımlarının performansını da yukarı taşıyan şirket, uluslararası ölçekte enerjiyi erişimi artıran, yerel istihdamı destekleyen ve altyapı ve onarım projeleriyle toplumsal yaşama güç katan faaliyetler gerçekleştirdi. 1.365 kişiye ulaşan istihdam yapısıyla faaliyet gösterdiği ülkelerde kalkınmaya katkı sunan Aksa Enerji, yurt dışı santrallerde yüzde 63 yerel istihdam oranına erişti. Tüm çalışanlara yıl boyunca kapsamlı mesleki gelişim ve iş sağlığı-güvenliği eğitimleri verilirken, Aksa Akademi bünyesinde yürütülen programlarla da yetkinlik gelişimi desteklendi.


Toplumsal cinsiyet eşitliğini kurum kültürünün ayrılmaz bir parçası haline getiren şirket, genel müdürlük düzeyinde kadın çalışan oranını yüzde 50’ye, yönetim kurulu kadın üye oranını ise 2024 yılında yüzde 25’e yükseltti. Şirket, 2027 yılına kadar kadın girişimciler ve eşitlik taahhütlü tedarikçilerle iş birliklerini artırmayı hedefliyor.


Global strateji, kurumsallaşma ve dijital dönüşüm


2030 Global Stratejisi doğrultusunda şirket, "Çekirdeği Güçlendirmek, Portföyü Çeşitlendirmek ve Yeni Teknolojilere Yatırım" öncelikleriyle ilerliyor. Bu kapsamda 2024’te başlatılan ‘Power Up’ kurumsal dönüşüm programı ile süreçler dijitalleştirildi, verimlilik ve kurumsallaşma alanına yatırımlar yapıldı ve bilgi güvenliğiyle operasyonel mükemmellik alanlarındaki standartlar yükseltildi.


Bu dönemde aynı zamanda yönetişim alanında Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notunu 94,10’a yükselten Aksa Enerji, üst üste 9. kez BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aldı. Şirket ayrıca, Capital500 ve Fortune500 listelerinde Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındaki konumunu pekiştirdi.


Şirketin 2024 Sürdürülebilirlik Raporu, TSRS ve GRI standartları esas alınarak hazırlandı; Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamındaki katkılar da raporda ayrıntılı olarak paylaşıldı. Şirketin sürdürülebilirlik raporuna aksaenerji.com.tr adresinden ulaşılabiliyor.



Aksa Enerji, TSRS uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Sarıkamış şehitleri için eksi 10 derecede saygı nöbeti Sarıkamış Harekatı’nın 111’inci anma etkinlikleri kapsamında Allahuekber Dağları’nda donarak şehit olan binlerce Mehmetçiğin anısına öğrenciler sıfırın altında 10 derece soğukta temsili saygı nöbeti tuttu. Etkinlik, Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu önünde başladı. Okul önünde toplanan öğrenciler ve protokol üyeleri, ellerinde Türk bayraklarıyla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek Alisofu Şehitlik Anıtı’na geldi. Buradaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. O dönemde yaşanılan zorlukları hissetmek adına asker kıyafeti giyen öğrenciler, değişimli olarak Alisofu Şehitlik Anıtı’nda temsili saygı nöbeti tutarak nöbet değişimi gerçekleştirdi. Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından program sona erdi. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ziya Polat, "Ecdadın, atalarımızın izinde, onların iman dolu yüreklerine vatan, millet sevdasıyla Allahuekber Dağları’nda şahadet şerbeti içmesinin 111’inci yılındayız. Öncelikle tüm şehitlerimizi, bütün ecdadımızı rahmetle, minnetle anıyoruz. Kardan kefen giyen atalarımızı, büyüklerimizi bu imanı, inancı gençlerimize aktarmak için bugün 22 Aralık’ta genç kardeşlerimiz, hemşehrilerimiz, STK’larımız, kurum kuruluşlarımız, saygı nöbeti yürüyüşümüzü devraldık. Genç kardeşlerimizle saygı nöbetine başladık. Tabii bu dağlar, Allahuekber Dağları on binlerce yiğidin iman dolu, inanç dolu, devlet, millet için düşmandan çok soğukla mücadelesinin hüzün hikayesinin yazıldığı topraklar. Bu devlet, bu millet için şehit olan şehadet şerbeti içmek için yola çıkan tüm şehitlerimize rahmet, minnet, saygılar diliyoruz" dedi. Polat, "Bugün nöbeti devralan genç kardeşlerimiz aynı kalple, aynı akılla bu iman, bu inançla yürüdüler ve yürüyecekler. Bu devlete hizmet etmek, bu millete hizmet etmek için gerektiğinde de canımızı seve seve feda etmek için yürüyoruz. Nöbeti tutuyoruz, nöbeti devralıyoruz. Sarıkamış şehitlerimizi anma programı 3-4 Ocak’ta bu topraklarda olacak. Tüm hemşehrilerimizi anma töreni programımıza davet ediyoruz. Birlikte dağlarda aynı soğuğu hissediyoruz. Belki aynı soğuk olmayabilir ama bu imanla, bu inançla, bu düşünceyle bu yollarla şehitlerimizin izinde yürümek için tüm hemşehrilerimizi, tüm insanlarımızı, Türk milletimizi buraya davet ediyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından program sona erdi. Programa, Vali Ziya Polat, Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar, Sarıkamış Belediye Başkanı Serdar Kılıç, AK Parti Kars İl Başkanı Muammer Sancar, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Kızılay Kars Şube Başkanı Kübra Hüryurt, daire amirleri, STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Ankara AK Parti Milletvekili Ensarioğlu: "Söz konusu açıklamalarım, Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, "Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" dedi. Ensarioğlu, bir yabancı yayın kuruluşuna verdiği röportajla ilgili yazılı açıklama yaptı. Ensarioğlu şunları kaydetti: "Yabancı bir yayın kuruluşuna Terörsüz Türkiye süreci ve Meclis Komisyon çalışmalarıyla alakalı verdiğim bir mülakatta, sürece dair yaptığım değerlendirme sonunda, sunucunun ısrarlı Suriye politikası konusunda, sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanı sayın Hakan Fidan’ın politikalarında çelişkiler olduğuna dair verdiğim cevapta, böyle bir şeyin olmayacağını söyledim. Sözlerimin sonunda partimizin ve hükümetimizin politikalarını belirleyen iradenin sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olduğunu, buna karşı bir irade ortaya koyanın ya görevi bırakması gerekir, ya da görevden alınır şeklindeki ifademin amacı ve maksadı gayet net olduğu halde üç gündür, bağlamı ve maksadı dışında, bazı art niyetli çevrelerin çeşitli sosyal medya mecralarında çarpıtarak yorumladıklarını üzüntüyle müşahede ettim. Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi."