EKONOMİ - 02 Aralık 2025 Salı 10:24

Arabuluculuk ile yapılan anlaşmalar geçen yıla göre yüzde 14’ü aştı

A
A
A

Kasım 2025 itibariyle ihtiyari (gönüllü) arabuluculuk görüşmelerinde varılan anlaşma sayısı geçen yıla kıyasla 100 bin artış göstererek 800 bini aştı. Arabulucu Dr. Umut Metin, "İhtiyari arabuluculukta 800 bini aşan anlaşmanın yanı sıra, dava şartı arabuluculukta da yüz binlerce anlaşma sağlandı" dedi.

Arabuluculukta 11 ayda 800 bin anlaşma yapıldı. 2024 yılının sonunda 700 bin olan ihtiyari arabuluculuktaki anlaşma sayısı, bu yıl 100 bin artarak 2025 Kasım sonu itibariyle 800 bini geçti. Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Arabulucu Dr. Umut Metin, "Sayıdan da öte, bu veriler vatandaşlarımızın arabuluculuğu bir ’çözüm kültürü’ olarak sahiplendiğini göstermektedir. Bu sonuç, arabuluculuğun hem insani hem de pratik bir çözüm olarak toplumda geniş bir kabul gördüğünü ortaya koyuyor" dedi.

"Arabuluculukta anlaşma 2025’te rekor seviyeye ulaştı"

Arabuluculukta anlaşmaların her geçen yıl arttığını belirten Metin, "2024 yılının sonunda 700 bin olan ihtiyari arabuluculuktaki anlaşma sayısı, 2025 Kasım sonu itibariyle 800 bini geçti" dedi.

Arabuluculuk ile yapılan anlaşmalar geçen yıla göre yüzde 14’ü aştı

"Kültürümüzde özel yeri olan helalleşme ve rızalaşma arabuluculukla güçleniyor"

Türklerin kültüründe zaten helalleşme ve anlaşmanın olduğunu belirten Metin, "Yıllar süren davalar, yıpratıcı duruşmalar ve karşı tarafla husumet yaşama riski yerine, arabuluculuk yurttaşlara birbirini dinleme, anlama ve el sıkışarak çözüm üretme imkânı sağlıyor. Topraklarımızda, inancımızda kadim bir yeri olan rızalaşma ve helalleşme, arabuluculukta modern bir yöntem olarak yeniden karşılığını buluyor. İnsanlarımız kazanma-kaybetme psikolojisinden uzaklaşıp, ortak çözümü benimsiyor. Arabuluculuğa yönelik yüksek talebin bir nedeni de uzun süren adli süreçlerden kaçınmaktır. Bir uyuşmazlık mahkemede yıllar alabilir; oysa arabuluculukta saatler veya günler içinde çözüme ulaşmak mümkün. Sorunları hızla geride bırakmak medeniyettir. En insancıl çözüm ise karşı tarafın rızasıyla ulaşılan çözümdür. Arabuluculuk hem bireysel barışı hem de toplumsal barışı aynı anda güçlendiriyor. Bu nedenle her yıl daha çok kabul görüyor" ifadelerini kullandı.

Arabuluculuk ile yapılan anlaşmalar geçen yıla göre yüzde 14’ü aştı

"2025’te en az 2 milyon kişi sorununu gönüllü olarak başvurarak arabuluculuk ile çözdü"

2025 yılında 2 milyon kişinin gönüllü olarak davalarını arabuluculukla çözdüğünü belirten Dr. Umut Metin, "İhtiyari arabuluculukta 800 bini aşan anlaşmanın yanı sıra, dava şartı arabuluculukta da yüz binlerce anlaşma sağlandı. Her dosyada asgari iki taraf olduğu düşünüldüğünde, en az 1.6 milyon kişi, ortaklık sorunları gibi bazı konularda daha fazla taraf bulunduğu dikkate alındığında ise 2 milyonun üzerinde vatandaş, hiçbir zorunluluk olmadan arabuluculuğu tercih etti. Bu tablo, Türkiye’de arabuluculuğun uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde yalnızca bir seçenek değil, ülkemizde benimsenmiş bir uyuşmazlık çözüm kültürü hâline geldiğini gösteriyor. Arabuluculuk, özgünlüğü ve doğasıyla kendi başarısını oluşturan bir kurumdur. Birbirini dinlemeye, anlamaya, rızalaşmaya dayalı çözümler sunduğu ve sorunu süratle kesin bir şekilde çözdüğü için tercih ediliyor ve her geçen yıl başarısı daha da büyüyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Tekirdağ’da gece kartallarından asayiş uygulaması: 187 kişi sorgulandı Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde mahalle bekçileri tarafından halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması amacıyla geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu Değirmenaltı bölgelsinde yapılan uygulamada çok sayıda kişi Genel Bilgi Toplama (GBT) sistemi üzerinden sorgulandı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı mahalle bekçileri tarafından gece saatlerinde Süleymanpaşa ilçesinde denetim gerçekleştirildi. Öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu kafe, yurt ve sosyal alanların çevresinde gerçekleştirilen uygulamada ekipler, şüpheli görülen kişiler üzerinde kimlik kontrolü yaptı. Uygulama kapsamında toplam 187 kişinin GBT sorgulaması gerçekleştirilirken, ekipler çevrede bulunan araçları da durdurarak kontrollerde bulundu. Bekçiler, vatandaşların huzur ve güvenliği için bölgede denetimlerini sürdürdü. Uygulama sırasında ekipler, kimlik kontrollerinin yanı sıra çevredeki alanlarda da güvenlik taraması yaptı. Özellikle gençlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde meydana gelebilecek muhtemel asayiş olaylarının önüne geçilmesi amacıyla yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı öğrenildi. Yetkililer, benzer uygulamaların belirli aralıklarla sürdürüleceğini belirterek, vatandaşların huzur ve güvenliği için gece gündüz görev başında olduklarını ifade etti. Mahalle bekçileri tarafından gerçekleştirilen bu tür uygulamaların, suçun önlenmesi ve kamu düzeninin sağlanması açısından önemli rol oynadığı vurgulandı. Vatandaşlar ise yapılan uygulamaların kendilerini daha güvende hissettirdiğini belirterek, güvenlik güçlerine teşekkür etti. Özellikle gece saatlerinde gerçekleştirilen denetimlerin, bölgede güvenliğin artırılması açısından önemli olduğunu dile getiren vatandaşlar, uygulamaların devam etmesini istediklerini ifade etti. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin kent genelinde asayişin sağlanmasına yönelik denetim ve kontrollerinin aralıksız devam edeceği bildirildi. Bu kapsamda mahalle bekçileri, polis ekipleriyle koordineli şekilde çalışmalarını sürdürerek suç ve suçlularla mücadeleye katkı sağlamayı sürdürüyor.