TEKNOLOJİ - 25 Mart 2024 Pazartesi 10:27

Avrupa’nın üreteceği çipte, Bahçeşehir Üniversitesi’nden yapay zekâ damgası

A
A
A
Avrupa’nın üreteceği çipte, Bahçeşehir Üniversitesi’nden yapay zekâ damgası

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), hazırladığı yapay zekâ projesiyle Avrupa Birliği’nin (AB) çip üretim planında yer almayı başardı. 16 milyon euro kaynak ayrılan süreçle ilgili konuşan BAU Yapay Zekâ Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman bu çalışmanın ülkemiz için de çok önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti.


Avrupa Birliği (AB), dış bağımlılığı azaltmak için çip üretim kararı aldı. Bahçeşehir Üniversitesi, ‘Açık kaynakların kullanılarak çip tasarımında yapay zekâ kullanılması’ projesi ile üretim sürecinde yer almaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza attı. AB’nin 16 milyon euro kaynak ayırdığı proje ile ilgili konuşan BAU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yapay Zekâ Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman, “Bahsi geçen proje, sadece Bahçeşehir Üniversitesi için değil, Türkiye için de bir kilometre taşı olma potansiyelini taşıyor” dedi.


“Çip tasarımında devrim oluşturmayı hedefliyor”


Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) çip üretme kararı alan Avrupa Birliği’nin ortak girişimi HORIZON Europe Key Digital Technologies (KDT) 2023 Çağrısı’na, RIBL (Remote Innovations in Boolean Logic) başlıklı projeyi sunarak karşılık verdi. Öncü niteliği ve stratejik önemiyle dikkat çeken proje, AB tarafından destek almaya hak kazanırken BAU Avrupa Birliği’nin çip üretim paydaşlarından oldu. Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman, “RIBL projesi, RISC-V ve Açık Kaynaklı Çip Tasarımı alanlarında yapay zeka destekli tasarım araçlarını bir araya getirerek çip tasarımında devrim oluşturmayı hedefliyor” ifadelerine yer verirken; “Entegre devre tasarımı ve yarı iletken teknolojilerindeki bilgi transferini yapay zekâ unsurlarıyla birleştirerek tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu entegre ‘devre/çip’ tasarım sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu açık kaynaklı yazılım araç zinciri, yapay zeka model destekli ‘knowledge transfer’ işlevleri ile çip tasarımında yeni bir çağın kapılarını aralıyor” dedi.


‘Türkiye için de bir kilometre taşı’


Projenin ülkemizi için de önemli olduğuna vurgu yapan Fatih Kahraman şöyle konuştu: “Bu proje, üniversitenin Avrupa Birliği projelerindeki en büyük bütçeli ve stratejik açıdan en önemli başarılarından biri olarak öne çıkıyor. Çip tasarım ve üretimi, günümüzdeki dijital devrimin temel taşları arasında yer alıyor ve bahsi geçen proje, sadece Bahçeşehir Üniversitesi için değil, Türkiye için de bir kilometre taşı olma potansiyelini taşıyor. Bu stratejik adım, ülkemizin çip teknolojileri alanında uluslararası düzeyde rekabet avantajı sağlama hedefine büyük bir katkı sunmaktadır.”


Çip tasarımında yüksek lisans


Projenin, Avrupa’nın çip üretimi yol haritasında önemli bir paydaş olma amacını taşıdığını ifade eden Fatih Karaman, “Bahçeşehir Üniversitesi, projenin bir parçası olarak Artech International BVBA ile birlikte özelleşmiş yüksek lisans ve doktora eğitim programları düzenleyerek sektörde uzmanlaşmış bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı planlıyor. Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ‘Sayısal Mikroçip Tasarım ve Doğrulama/Digital IC Design and Verification" programı, Türkiye’de çip tasarımı konusunda uluslararası seviyede eğitim veren ilk yüksek lisans programı olma özelliği taşıyor” açıklamasını yaptı.


16 milyon euro bütçe


Projenin Türkiye’de çip tasarımı eğitimine yönelik sağladığı desteğin, sektördeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyen Fatih Kahraman Türkiye’nin bu alandaki güçlü pozisyonunu vurgulayarak “Bu stratejik proje, sadece bir proje onayından öte, çip tasarımı konusunda Türkiye’nin uluslararası alandaki pozisyonunu güçlendirecektir. Bahçeşehir Üniversitesi, bu alandaki altyapısı, uzmanlığı ve gerçekleştireceği yenilikçi faaliyetler ile geleceğin teknolojik gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi. BAU Yapay Zekâ Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman, Dr. Öğr. Üyesi Binnur Kurt ve Artech International BVBA’dan Suna Akbayır’ın liderliğinde hazırlanan projenin, toplam bütçesi 16 milyon Euro olan kapsamlı bir işbirliği ağına sahip olduğu belirtildi.



Avrupa’nın üreteceği çipte, Bahçeşehir Üniversitesi’nden yapay zekâ damgası

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Moto kuryelik yapan öğrenciyi hunharca öldüren şüpheli tutuklandı Balıkesir’de sabaha karşı pizza siparişini teslim etmek için bir eve gelen moto kurye siparişini teslim ettikten sonra sokakta karşılaştığı şüpheli tarafından defalarca bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından adliyeye çıkartılan 17 yaşındaki şüpheli tutuklanırken, hayatını kaybeden gencin ise Balıkesir Üniversitesi’nde öğrenci olduğu ve 5 gün önce pizza dağıtım işine başladığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Balıkesir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümü öğrencisi olan ve kuryelik işinde çalışan Ata Emre A. (20), merkez Karesi ilçesinde sipariş götürdüğü noktada henüz bilinmeyen bir nedenle E.Ö.’nün (17) bıçaklı saldırısına uğradı. Vücudunun çeşitli yerlerinden defalarca bıçaklanan Ata Emre A, olay yerinde hayatını kaybetti. Ata Emre’nin ailesinin Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaşadığı ve çocuklarının ölüm haberi ile büyük acı yaşadığı öğrenildi. İddiaya göre, alkollü olduğu öğrenilen E.Ö. ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Daha sonra saklanan zanlı E.Ö. ile babası O.Ö. polis ekiplerince gözaltına alındı. E.Ö. ve babası O.Ö. işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkartılan şüphelilerden baba serbest bırakılırken, şüpheli ise tutuklanarak Kepsut Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Şüphelinin olay anına ait bir şey söylemediği öğrenildi. Şüpheli E.Ö.’nün kasten yaralama ve tehdit suçları gibi 6 ayrı suçtan kaydının bulunduğu belirtildi. Öğrenci iken pizza dağıtım işinde çalışan Ata Emre A.’nın cenazesi ise memleketi olan Bursa’nın Kemalpaşa ilçesine gönderildi. Gencin, 5 gün önce işe girdiği belirtilirken mesai arkadaşları yorumda bulunmak istemedi.
Erzurum Vali Mustafa Çiftçi’den, Engelliler Haftası mesajı Erzurum valisi Mustafa Çiftçi, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Mustafa Çiftçi, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Engelli bireylerin toplumsal yaşama diğer bireylerle eşit şartlarda katılım sağlamalarına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler’ de alınan kararla 10-16 Mayıs tarihleri “Engelliler Haftası” olarak kutlanmaktadır. Mazlum ve muhtaçların daima yanında olarak yardımlaşma, dayanışma, şefkat ve merhamet duyguları ile beslenen milletimiz, tüm engellerin sevgi ile aşılacağının bilincinde ve duyarlılığındadır. Engelli vatandaşlarımız ile sosyal dayanışmanın sağlanması, onlara destek olmak, acı ve mutlu günlerini paylaşmak, sevgi ve saygı tohumlarını atabilmek; toplumumuz için dikkat edilmesi gereken önemli hususların başında gelmektedir. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamın her alanına aktif katılımlarını sağlamak için bizlere düşen, engellilerin karşılaştığı sorunlar hakkında farkındalık oluşturmaktır. Bunun için “Engelliler Haftası”nı bir fırsat olarak görmeli fakat sadece bir hafta değil, her zaman engelli vatandaşlarımız ile hayatı paylaşmalı ve engellilere verilen hizmetleri arttırmak için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için çalışmalıyız. Çünkü engelli vatandaşlarımız da tıpkı bizler gibi, topluma katkıda bulunabilecek, üretebilecek ve başarılar elde edebilecek potansiyele sahiptir. Devletimiz, engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve onları topluma daha aktif bir şekilde dâhil etmek için çok çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, engelli vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal hayata katılım imkânları genişletilmektedir. Engelli vatandaşlara yönelik ayrımcılığın önlenmesi ve haklarının korunması için de gerekli adımlar atılmaktadır. Ancak, engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için sadece devlete değil, tüm topluma önemli görevler düşmektedir. Engelli vatandaşlarımıza karşı ön yargıların ve engellerin ortadan kaldırılması ve engellilerin topluma eşit bireyler olarak katılımlarının sağlanması hepimizin ortak sorumluluğudur. Mutlu bir toplum inşa etmenin ancak farkındalık ile mümkün olduğuna canıgönülden inanarak Engelliler Haftası’nın, engelli vatandaşlarımızla dayanışma ve birliktelik duygularımızı pekiştirmesini ve engellilerin sorunlarına çözüm bulmak için ortak bir çaba göstererek hayırlara vesile olmasını diliyor, Cenab-ı Hakk’tan onlara aileleri ile birlikte mutlu ve sağlıklı bir yaşam niyaz ediyorum."
İstanbul Üsküdar’da Osmanlı yönetim sistemi sempozyumunda tarihçiler bir araya geldi Osmanlı devletinin kuruluşunun 725. yılında tarihçiler Üsküdar’da bir araya geldi. Osmanlı’nın günümüzdeki gelişmiş ülkelere de ilham kaynağı olan idare sisteminin ele alındığı sempozyumda Osmanlı hanedan mensupları, akademisyenler ve öğrenciler buluştu. Üsküdar’da Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde "Kuruluşunun 725. Yılında Osmanlı Yönetim Sistemi" adlı sempozyumda birbirinden değerli tarihçiler bir araya geldi. Uzman tarihçiler Osmanlı yönetim anlayışını öğrenciler ve akademisyenler ile paylaştı. Sempozyuma Prens Abbas Hilmi, Harun Osmanoğlu ve Selahattin Osmanoğlu gibi hanedan mensuplarının yanı sıra Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Beşir Atalay, Abdülkadir Özcan, Dr. Kemal Tekden, Prof. Dr. Feridun Emecen gibi isimler konuşmacı olarak katıldı. “600 yılı aşkın böyle bir yönetim istisnadır” Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Ecdadın kurduğu bu büyük imparatorluk, büyük bir medeniyet. Müslüman Türklerin, bütün tecrübelerinden sonra en olgun medeniyet sistemi olarak görüyorum. Son zamanlarda bu büyük medeniyet ile ilgili çok çalışmalar yapıldı ve bu çalışmaların sayısı arttı. Osmanlı’yla mukayese edebileceğimiz örnek bile azdır. 600 yılı aşan böyle bir sistem çok istisnadır. Bunun diğer bir boyutu da aynı hanedanın bu kadar uzun süre bir imparatorluğu yürütmesidir. Bunun örneği yok, Osmanlı’nın en orijinal, en özgün yönlerinden birisi budur. Osmanlı medeniyetine baktığımızda bu kadar çoğulcu bir yönetimi hiçbir yerde göremiyoruz. Her kesim kendi dinini, dilini yaşayarak uzun yıllar ayakta kalmıştır” diye konuştu.