SAĞLIK - 12 Ocak 2026 Pazartesi 10:07

Az su, soğuk hava: İdrar yolu enfeksiyonları artıyor

A
A
A
Az su, soğuk hava: İdrar yolu enfeksiyonları artıyor

Kış aylarında idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı sağlık başvurularında artış yaşandığını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, soğuk havanın doğrudan enfeksiyon nedeni olmasa da bağışıklık sistemi ve yaşam alışkanlıkları üzerindeki dolaylı etkilerle riski artırabildiğini söyledi.


Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, kış aylarında idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvurularda belirgin bir artış gözlendiğini belirtti. Soğuk havaların etkili olduğu dönemlerde idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve alt karın ağrısı gibi şikâyetlerle başvuran hasta sayısının dikkat çekici şekilde yükseldiğini ifade eden Erkmen, soğuğun tek başına enfeksiyon nedeni olmadığını, ancak bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler ve sıvı tüketimindeki azalma nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları için uygun bir zemin oluşturabildiğini vurguladı.


Yetersiz sıvı tüketimi enfeksiyon riskini artırıyor


Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, kış aylarında susama hissinin azalmasına bağlı olarak günlük sıvı tüketiminin farkında olunmadan düştüğünü, yeterli sıvı alınmadığında ise idrar miktarının azaldığını ve idrarın daha yoğun hale geldiğini ifade etti. Bu durumun bakterilerin idrar yollarında daha uzun süre kalmasına ve çoğalmasına zemin hazırladığını belirten Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, düzenli ve yeterli su tüketiminin idrarı seyreltici etkisi sayesinde bakterilerin idrar yollarından uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu ve enfeksiyon riskini anlamlı ölçüde azalttığını aktardı.


Kadınlarda ve erkeklerde belirtiler farklılık gösterebiliyor


İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda anatomik yapı nedeniyle erkeklere kıyasla daha sık görüldüğünü, kadınlarda idrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrara çıkma, ani idrar yapma hissi ve alt karın bölgesinde rahatsızlık gibi belirtilerin ön planda olduğunu söyleyen Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, "Erkeklerde ise enfeksiyonlar daha nadir görülmekle birlikte çoğunlukla prostat hastalıkları veya idrar yolu tıkanıklıklarıyla ilişkili olabilmektedir. İdrar akımında zayıflama, idrar yapmada zorlanma ve kasık ağrısı gibi şikayetler görülebilmektedir" dedi.


Erken belirtiler göz ardı edilmemeli


Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, idrar yolu enfeksiyonlarının erken dönemde hafif şikayetlerle başlayabildiğini ancak tedavi edilmediğinde enfeksiyonun mesaneden böbreklere ilerleyerek daha ciddi klinik tablolara yol açabildiğini vurguladı. Bu durumda ateş, titreme, bel ağrısı ve genel durum bozukluğu gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini belirten Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, tekrarlayan veya eksik tedavi edilen enfeksiyonların antibiyotik direncine ve böbrek fonksiyonlarında kalıcı hasara neden olabileceğini ifade etti.


Basit önlemlerle korunmak mümkün


Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, kış aylarında da yeterli sıvı tüketimine özen gösterilmesinin, pamuklu ve nefes alabilen iç çamaşırlarının tercih edilmesinin ve ıslak veya terli kıyafetlerle uzun süre kalınmamasının enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynadığını belirtti. İdrar ihtiyacının ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, enfeksiyon şüphesinde rastgele antibiyotik kullanımından kaçınılması ve mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Veteriner Fakültesinde 3 bin hayvana şifa BAÜN Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, her yıl artan hizmet kalitesi ve kapasitesiyle yalnızca hayvan sağlığına değil, bölge hayvancılığına ve veteriner hekimliği eğitimine de değer katmayı sürdürüyor. Veteriner Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Hastanesi 2025 yılında toplam 2996 hasta hayvana, 4 bin 559 adet muayene, teşhis ve tedavi ile sağlık hizmeti sunarak bölge hayvancılığına önemli katkılar sağladı. Bu sonuçlarla 2024 yılında bin 993 olan hasta hayvan sayısını 2025 yılında 2 bin 996’ya çıkararak hasta sayısında yaklaşık yüzde 50’lik bir artış sağlandı. BAÜN Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, başta kedi ve köpek olmak üzere, çiftlik, egzotik ve yaban hayvanına tedavi imkânı sunuyor. Hayvan Hastanesinde; çeşitli hastalıklara karşı uygulanan etkili tedavi protokolleri sayesinde birçok hayvan sağlığına kavuştu. Ayrıca aşılama ve koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında paraziter ve zoonoz hastalıklarla mücadele de kararlılıkla sürdürülüyor. 2025 yılında, aylık ortalama 250 hastaya kapılarını açan Hayvan Hastanesi’ne başvuruda bulunan hasta sayısı her geçen yıl artarken, 2025 yılında bin 284 kedi, bin 196 köpek, 221 sığır, 165 koyun-keçi, 93 egzotik kuş, tavşan, hamster hayvanları, 27 at ve 10 yabani sincap, rakun, şahin gibi yabani hayvana müdahale edildi. Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi alanında uzman akademik kadrosu sayesinde Balıkesir çevresi ile sınırlı kalmayıp; ülkemizin farklı bölgelerinden gelen hastalara da hizmet vermeyi sürdürdü. Hasta sahiplerinin sorunlarına çözüm odaklı yaklaşan uzman ekipler, güncel tanı ve tedavi yöntemlerini kullanarak etkili çözümler sunuyor. Hastanede verilen hizmetler arasında; muayene, teşhis, tedavi, tıbbi görüntüleme, cerrahi prosedürler, suni tohumlama, genetik analiz, nekropsi, bakteriyolojik, virolojik ve parazitolojik analizler, gıda analizi, yem analizi ve kapsamlı laboratuvar tetkikleri bulunuyor.
Bursa Bursa’da otel yangınında yeni gelişme Bursa’nın Nilüfer ilçesinde dün gece 8 kişinin hastanelik olduğu otel yangınının, otelin saunasındaki elektrik kontağından çıktığı belirlendi. Hastanede tedavi altına alınan konaklayanların birçoğunun taburcu oldukları, herhangi bir yaralananın olmadığı, sadece dumandan etkilendikleri belirtildi. Olay yerine çok kısa sürede ulaşan itfaiye ekiplerinin otelin SPA kısmını saran alevleri bodrum katta boğup üst katlara yayılmasına müsaade etmediği facianın önüne geçtiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Görükle Dumlupınar Mahallesi İskele Sokak’ta bulunan 7 katlı Oruç Otel’de dün gece saat 00.45 sıralarında yangın çıktı. Otelin eksi 1’inci katındaki SPA bölümünde başlayan yangın sebebiyle otelin yangın sistemleri çalmaya başladı. İlk etapta yangına müdahale eden otel görevlileri bir yandan da vakit kaybetmeden itfaiye ekiplerine bilgi verdi. Kısa sürede olay yerine çok sayıda polis, itfaiye, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. 27 odanın dolu olduğu ve yabancı turistlerin de konakladığı otelde mahsur kalanlar, otel personeli ve ekiplerin yardımıyla tahliye edildi. Bazı konaklayanlar itfaiye sepetiyle odaların camlarından alındı. Eksi 1’inci kattaki yangın kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle SPA katında kontrol altına alınıp, üst katlara sirayet etmesi önlendi. Otelin saunasındaki elektrik kontağından çıkmış Yangının otelin sauna bölümündeki elektrik kontağı sebebiyle çıktığını belirten otelin Kurumsal İletişim Sorumlusu Murat Taydaş, "Dün gece çok talihsiz bir olay yaşandı. 11 yıldır hizmet veren 4 yıldızlı bir oteliz. SPA bölümündeki sauna kısmında gece 01.00’a doğru bir alevlenme oldu. Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen ve sınırlı bir bölgeyi etkileyen yangın, duman dedektörlerinin çalışmasıyla fark ediliyor. Gece görevli personelimiz duman kokusunu alır almaz sisteminde devreye girmesiyle vakit kaybetmeden Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerini arıyorlar. Onlarda sağ olsunlar çok kısa bir süre içerisinde otele gelerek gerekli müdahaleyi yaptılar. Bu arada yangın aşağı katta SPA katında olmasına rağmen bir duman yükselmesi oldu. Her ne kadar bu duman çok olmasa da misafirlerimizin kaldığı odaların bulunduğu katları da etkiledi. Misafirlerimiz gerek görevli personelimiz gerekse itfaiye ekiplerimiz tarafından çok hızlı bir şekilde tahliye edildi. Olay yerine çok hızlı bir şekilde gelen itfaiye, sağlık ve polis ekiplerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Konuklarımıza misafirlerimize de gösterdikleri anlayıştan ötürü şükranlarımı sunuyorum. Bu olayda herhangi bir can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz. 11 yıldır hizmet veren her konudaki kanun ve yönetmeliklere uygun hizmet vermeye çalışan bir kurumuz. Bu yangın neden çıktı bütün resmi kurumlarla birlikte kendi ekiplerimiz tarafından da incelenerek nedenlerine ulaşacağız" diye konuştu.
İstanbul 5. Esev Tiyatro Günleri’nde ödül heyecanı Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ESEV Tiyatro Günleri, kapanış programına ev sahipliği yaptı. 3 gün boyunca sahnede performanslarını sergileyen lise grupları içerisinde jüriden en yüksek puanı alan gençler, ödüllerine kavuştu. Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 5’inci kez liseli gençleri tiyatro sahnesinde buluşturan ESEV Tiyatro Günleri’nde ödül heyecanı yaşandı. Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) Tiyatro Okulu’nda eğitim alan gençlerin performanslarını sergilediği etkinliğin finali, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programa Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Cerrahoğlu, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Feyzullah Sert, etkinliğin jüri başkanlığını üstlenen usta sanatçı Cengiz Küçükayvaz ile jüri üyeleri Barış Akkoyun, Yunus Vural, Yazgı Kuru ve Emine Sülar’ın yanı sıra öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda tiyatrosever katıldı. Emeğin ve üretimin merkezi Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Cerrahoğlu, gençlerin sahnede kendilerini ifade etme cesaretini sergilediği, emeğin ve üretimin merkezde olduğu ESEV Tiyatro Günleri’nin kapanış ve ödül törenini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cerrahoğlu, "Bu vizyona öncülük eden Belediye Başkanımız Sayın M. Tevfik Göksu’ya, jüri başkanlığını üstlenen kıymetli sanatçımız Cengiz Küçükayvaz başta olmak üzere değerli jüri üyelerine, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Feyzullah Hocamıza ve ortak paydaşımız İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüze katkıları için teşekkür ediyorum" dedi. Gençlerin sanatla iç içe olmasının önemine vurgu yapan Cerrahoğlu, sanata ve gençliğe yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Gelişim çağında tiyatroyla tanıştılar Bu yılki tiyatro günlerinin jüri başkanlığını üstlenen usta sanatçı Cengiz Küçükayvaz, etkinlikle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Çocukların daha gelişim çağında tiyatroyla buluşması kadar insanı mutlu eden başka bir şey yok. Bu festivalde yer almaktan bir sanatçı ve eğitmen olarak büyük mutluluk duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Daha nice festivallere" diye konuştu. Jüri üyelerinden oyuncu Barış Akkoyun ise lisede tiyatroya başladığını hatırlatarak, izlediği her oyunda öğrencilerin heyecanını yeniden yaşadığını ifade etti. Akkoyun, çocukların erken yaşta sanatla tanışmasının önemine dikkat çekti. En iyiler belli oldu 7 liseden toplam 95 öğrencinin 7 farklı tiyatro oyunuyla katılım sağladığı 5. ESEV Tiyatro Günleri’nde, tiyatro dalında En İyi Okul Ödülünü "Ah Şu Büyükler" adlı oyunla İbrahim Turhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazandı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, aynı okuldan Yağmur Araz’a "Ah Şu Büyükler" oyunundaki performansıyla verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise "Gerçek Kaybeden" adlı oyundaki performansıyla Akşemsettin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hüseyin El Cüneyd’e ve "Mektup" adlı oyundaki performansıyla Esenler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ali Erden layık görüldü.