EKONOMİ - 02 Mayıs 2025 Cuma 13:20

Bakan Bayraktar: ‘‘Türkiye küresel bir aktör olma yolunda ilerliyor’’

A
A
A
Bakan Bayraktar: ‘‘Türkiye küresel bir aktör olma yolunda ilerliyor’’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ‘‘Türkiye, önümüzdeki dönemde nadir toprak elementlerinin işlenmesinde küresel bir aktör olma yolunda hızla ilerliyor’’ dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, dünyada enerjide dönüşüm süreci yaşandığına dikkat çekti. Bu dönüşüm sürecinde kritik ve stratejik madenlere yönelik talebin arttığını vurgulayan Bakan Bayraktar, bu minerallerin temiz enerji teknolojilerinden batarya sistemlerine, elektrikli araçlardan dijital altyapıya ve sanayideki dönüşüme kadar birçok alanda açıkçası vazgeçilmez nitelikte olduğunu söyledi.


Bugün madencilik artık sadece yer altındaki kaynakları çıkarmakla sınırlı değil diyerek sözlerine devam eden Bayraktar, ‘‘Bu alan ekonomik güvenliğin, sanayileşme stratejilerinin ve elbette bölgesel etkinliğin adete temel yapı taşlarından biri haline geldi. Bunun ötesinde bu kritik minerallere erişim artık uluslararası ilişkilerde de belirleyici bir unsur haline geldi. Türkiye olarak biz de başta milli maden şirketimiz, Eti Maden ile dünya bor rezervlerinin önemli bir bölümünü işletiyoruz. Bu alanda katma değerli üretimi önceliklendirmekteyiz. Türkiye, önümüzdeki dönemde nadir toprak elementlerinin işlenmesinde küresel bir aktör olma yolunda hızla ilerliyor’’ şeklinde konuştu.


Bakan Bayraktar, ‘‘Madencilik alanında Eti Maden’in yanında bir diğer önemli aktörümüz MTAIC ise madencilikte arama, teknoloji ve uluslararası iş birliklerine dayalı yeni bir yaklaşımın temsilcisi. Yine bu iki şirketimizde sadece maden üretimine değil aynı zamanda sorumlu madenciliği teşvik eden teknik kapasiteyi arttıran ve uluslararası ortaklıklara açık modeller geliştiren kamusal aktörler haline getirmiş durumdayız’’ diye konuştu.



Bakan Bayraktar: ‘‘Türkiye küresel bir aktör olma yolunda ilerliyor’’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.