GÜNDEM - 05 Temmuz 2025 Cumartesi 16:38

Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

A
A
A
Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen söyleşi programında konuşan Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, Türkiye’nin Afrika’da sömürgeci olmayan tek aktör olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir" dedi. Bazı komşu ülkelerden gelen ayrılıkçı hareketlere karşı Türkiye’nin arabuluculuk rolü üstlendiğini belirten Dirar, Sudan halkının Türkiye’ye bu yaklaşımı nedeniyle gönülden bağlı olduğunu ifade etti.


AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Dış İlişkiler Birimi tarafından İstanbul’un çeşitli ilçelerinde düzenlenen "Yabancı Diplomatların Gözünden Türk Dış Politikası" temalı programların ikincisi, Arnavutköy’de gerçekleştirildi. Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen programda teşkilat mensuplarıyla buluştu.


Türk dış politikasının uluslararası düzlemde nasıl algılandığını birinci elden dinleme fırsatı sunan programa; AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Fatih Tuna, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Salim Gökhan Gürek ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.


Programın açılışında konuşan Arnavutköy İlçe Başkanı Salim Gökhan Gürek, etkinliğin önemine dikkat çekerek, katılımlarından dolayı Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar’a teşekkür etti.


Dr. Fatih Tuna: Sudan, bizim için stratejik ve duygusal bağlara sahip bir ülke


AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Fatih Tuna, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


"Dış İlişkiler Başkanlığı olarak, dış politikamızın dünyadaki yansımalarını yabancı diplomatların gözünden dinleyebileceğimiz bu tür programları çok kıymetli buluyoruz. Sudan İstanbul Başkonsolosu Sayın Osama Dirar’ı ağırladığımız bu ikinci program, hem diplomatik diyaloğa katkı sunmuş hem de dış politikamızı farklı perspektiflerden değerlendirme imkânı sağlamıştır."


Dr. Tuna, "Bugün Türkiye denince en güçlü alanlardan biri olarak dış politika öne çıkıyor. Ancak bu başarıyı çoğunlukla biz anlatıyoruz. Bu kez bir diplomatın, bir yabancı gözlemcinin bakış açısından dinlemek istedik. Sayın Dirar bizim için yabancı değil; Müslüman bir kardeşimiz. Sudan da bizim için hem stratejik hem de gönül bağı kurduğumuz önemli bir ülke" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı dış politika modelinin dünyada örnek gösterildiğini ifade eden Tuna, bu yaklaşımın farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesinin Türkiye’nin küresel vizyonunu anlatma açısından çok değerli olduğunu söyledi.


Dirar: Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir


Sudan’ın İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, konuşmasında Türkiye ile Sudan arasındaki tarihi ve kültürel bağlara değindi. Osmanlı mirasının Sudan’da derin etkiler bıraktığını belirten Dirar, Sudan halkının Türkiye’de kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin Afrika politikasında yeni bir sayfa açtığını ifade eden Dirar, Türkiye’nin yaklaşımının insani ve "kazan-kazan" ilkesine dayalı olduğunu vurguladı.


Dirar, Türkiye’nin Afrika’da sömürgeci olmayan tek aktör olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir" ifadelerini kullandı.


"Sudan halkı Türkiye’ye gönülden bağlı"


Eğitim, sağlık, kültür ve ticaret alanlarında yürütülen iş birliklerine de değinen Başkonsolos Dirar, Sudan’da TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet ve Maarif Vakfı gibi kurumların aktif faaliyet gösterdiğini aktardı.


Bölgesel sorunlara da değinen Dirar, bazı komşu ülkelerden gelen ayrılıkçı hareketlere karşı Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolünün Sudan halkı tarafından takdirle karşılandığını ve bu nedenle Türkiye’ye gönülden bağlı olduklarını söyledi.


Program, soru-cevap bölümüyle devam etti. Etkinlik sonunda Sudan Başkonsolosu Osama Dirar’a günün anısına plaket takdim edilirken, program hatıra fotoğrafı ve karşılıklı sohbetle sona erdi.



Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Büyükşehirden özel bireylere 5 bin lira nakdi destek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni yılda özel birey olan dar gelirli vatandaşlara 5 bin lira nakdi destek sağlanacak. Destekten yararlanmak isteyenler 21 Aralık’a kadar başvurularını gerçekleştirebilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yılbaşında da özel olan dar gelirli vatandaşların Yakın Kart hesaplarına yatan destekler bu yıl da aralıksız devam ediyor. "Balıkesir’imizde kimse yalnız değil" Balıkesir’i özel bireylerin rahat bir şekilde yaşayabileceği bir şehre dönüştürmek için birçok anlamlı projeyi hayata geçiren Başkan Akın, sözünü verdiği yeni yılda özel bireyli dar gelirli vatandaşlara 5 bin TL nakdi desteği önceki yıl olduğu gibi bu yıl da hayata geçiriyor. Destekten faydalanmak isteyenlerin 21 Aralık tarihine kadar başvurularını gerçekleştirmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Akın, "Yeni yılda da Balıkesir’imizde kimse yalnız değil. Zorlu ekonomik şartlarda hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmıyoruz. Bu kapsamda özel olan dar gelirli hemşehrilerimize 5 bin TL nakdi destek sağlıyoruz. Her zaman hemşehrilerimizi önceleyen bir anlayışla hareket ediyor ve sosyal desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. Yeni yılda özel bireyi olan dar gelirli vatandaşlara verilecek nakdi destek için 21 Aralık 2025 tarihine kadar 444 40 10 numaralı Yakın Çözüm Çağrı Merkezi üzerinden başvuru yapılacak. Bu destekten Balıkesir’de ikamet eden, sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi özel vatandaşlar faydalanabilecek. Başvurular sonrası yapılan değerlendirmeler sonrasında 5 bin TL nakdi destek hesaplara yatırılacak.
Düzce Bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasında botanik bahçelerinin önemi vurgulandı Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Ziraat Fakültesi Konferansları serisinin üçüncüsünde, Bölgesel Kalkınma ve Bitki Biyolojik Çeşitliliğinin Korunmasında Botanik Bahçeleri "Hortus Botanicus" konusu ele alındı. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTİBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy’un konuşmacı olarak katılım sağladığı programa; Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ ile öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Botanik bahçelerinin (Hortus Botanicus) tarihi gelişimiyle ilgili bilgiler vererek sunumuna başlayan Prof. Dr. Necmi Aksoy, biyoçeşitliliğin ex situ (yerinde olmayan) korumasında hayati rol oynadığının altını çizdi. Botanik bahçelerinin, bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş bitki koleksiyonuna sahip olan canlı bitki müzeleri olduğunu da sözlerine ekledi. Botanik bahçelerinin, yerel-bölgesel ve ulusal ölçekte sosyo-ekonomik kalkınma için stratejik bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, bu merkezlerin gelecek nesillere bırakılabilecek en kıymetli bilimsel miraslardan biri olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, başta Düzce ili olmak üzere bitki biyolojik çeşitliliğinin korunması üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yaptığını belirterek katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
Hakkari İçişleri Bakanlığı’ndan Hakkari’ye 45 yeni hizmet aracı İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde emniyet ve jandarma teşkilatlarının kullanımına sunulmak üzere temin edilen 9 bin 200 araçtan 45’i Hakkari’ye gönderildi. Yeni Mahalle’de bulunan Fatih Kışlası’nda düzenlenen törene; Vali Ali Çelik’in yanı sıra vali yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Hazinedaroğlu, İl Jandarma Komutanı Cafer Öz, İl Emniyet Müdürü Atilla Ayata, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kaya, kurum müdürleri ile asker, polis ve sağlık personeli katıldı. Vali Çelik, Türkiye genelinde güvenlik birimlerine toplam 9 bin 200 aracın teslim edildiğini belirterek, bu araçlardan 45’inin Hakkari’ye tahsis edildiğini söyledi. Hakkari’nin coğrafi yapısına dikkat çeken Çelik, ilin yüzde 89’unun dağlık alanlardan oluştuğunu belirterek, "Coğrafyanın getirdiği zorluklarla mücadele eden bir şehirde yaşıyoruz. İçişleri Bakanlığımızın başlattığı çalışma kapsamında Hakkari’mize toplam 45 araç tahsis edilmiştir. Bu araçları İl Jandarma Komutanlığımıza, İl Emniyet Müdürlüğümüze ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim ediyoruz" dedi. Yeni araçlarla birlikte güvenlik ve acil müdahale hizmetlerinde önemli bir hızlanma sağlanacağını vurgulayan Çelik, şehir merkezinde ortalama 6 dakika, kırsal bölgelerde ise 15 dakika olan olaylara intikal süresinin daha da kısalacağını ifade etti. Araçlar, İl Müftüsü Hüseyin Okur’un yaptığı duaların ardından ilgili birimlere teslim edildi.