GÜNDEM - 05 Temmuz 2025 Cumartesi 16:38

Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

A
A
A
Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen söyleşi programında konuşan Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, Türkiye’nin Afrika’da sömürgeci olmayan tek aktör olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir" dedi. Bazı komşu ülkelerden gelen ayrılıkçı hareketlere karşı Türkiye’nin arabuluculuk rolü üstlendiğini belirten Dirar, Sudan halkının Türkiye’ye bu yaklaşımı nedeniyle gönülden bağlı olduğunu ifade etti.


AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Dış İlişkiler Birimi tarafından İstanbul’un çeşitli ilçelerinde düzenlenen "Yabancı Diplomatların Gözünden Türk Dış Politikası" temalı programların ikincisi, Arnavutköy’de gerçekleştirildi. Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen programda teşkilat mensuplarıyla buluştu.


Türk dış politikasının uluslararası düzlemde nasıl algılandığını birinci elden dinleme fırsatı sunan programa; AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Fatih Tuna, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Salim Gökhan Gürek ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.


Programın açılışında konuşan Arnavutköy İlçe Başkanı Salim Gökhan Gürek, etkinliğin önemine dikkat çekerek, katılımlarından dolayı Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar’a teşekkür etti.


Dr. Fatih Tuna: Sudan, bizim için stratejik ve duygusal bağlara sahip bir ülke


AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Fatih Tuna, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


"Dış İlişkiler Başkanlığı olarak, dış politikamızın dünyadaki yansımalarını yabancı diplomatların gözünden dinleyebileceğimiz bu tür programları çok kıymetli buluyoruz. Sudan İstanbul Başkonsolosu Sayın Osama Dirar’ı ağırladığımız bu ikinci program, hem diplomatik diyaloğa katkı sunmuş hem de dış politikamızı farklı perspektiflerden değerlendirme imkânı sağlamıştır."


Dr. Tuna, "Bugün Türkiye denince en güçlü alanlardan biri olarak dış politika öne çıkıyor. Ancak bu başarıyı çoğunlukla biz anlatıyoruz. Bu kez bir diplomatın, bir yabancı gözlemcinin bakış açısından dinlemek istedik. Sayın Dirar bizim için yabancı değil; Müslüman bir kardeşimiz. Sudan da bizim için hem stratejik hem de gönül bağı kurduğumuz önemli bir ülke" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı dış politika modelinin dünyada örnek gösterildiğini ifade eden Tuna, bu yaklaşımın farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesinin Türkiye’nin küresel vizyonunu anlatma açısından çok değerli olduğunu söyledi.


Dirar: Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir


Sudan’ın İstanbul Başkonsolosu Osama Dirar, konuşmasında Türkiye ile Sudan arasındaki tarihi ve kültürel bağlara değindi. Osmanlı mirasının Sudan’da derin etkiler bıraktığını belirten Dirar, Sudan halkının Türkiye’de kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin Afrika politikasında yeni bir sayfa açtığını ifade eden Dirar, Türkiye’nin yaklaşımının insani ve "kazan-kazan" ilkesine dayalı olduğunu vurguladı.


Dirar, Türkiye’nin Afrika’da sömürgeci olmayan tek aktör olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir" ifadelerini kullandı.


"Sudan halkı Türkiye’ye gönülden bağlı"


Eğitim, sağlık, kültür ve ticaret alanlarında yürütülen iş birliklerine de değinen Başkonsolos Dirar, Sudan’da TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet ve Maarif Vakfı gibi kurumların aktif faaliyet gösterdiğini aktardı.


Bölgesel sorunlara da değinen Dirar, bazı komşu ülkelerden gelen ayrılıkçı hareketlere karşı Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolünün Sudan halkı tarafından takdirle karşılandığını ve bu nedenle Türkiye’ye gönülden bağlı olduklarını söyledi.


Program, soru-cevap bölümüyle devam etti. Etkinlik sonunda Sudan Başkonsolosu Osama Dirar’a günün anısına plaket takdim edilirken, program hatıra fotoğrafı ve karşılıklı sohbetle sona erdi.



Başkonsolos Osama Dirar: "Afrika’ya gelip almadan veren tek beyaz ırk Türklerdir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kavaklıdere’de 11.11 Saat 11.11’de: 11 Çift, "Ailem Bir Fidan" diyerek geleceğe nefes oldu Türkiye’nin dört bir yanında ‘Millî Ağaçlandırma Günü’ heyecanı yaşanırken, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde düzenlenen etkinlik, hem ‘Yeşil Vatan Seferberliği’ne, hem de 2025 Aile Yılına damga vurdu. Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında gerçekleştirilen fidan dikiminin yanı sıra, saat 11.11’de 11 çift de 11 çınar fidanını aynı anda toprakla buluşturarak ‘Ailemiz fidanımız, ailemiz geleceğimiz’ mesajını verdi. Kavaklıdere Kaymakamlığı himayesinde ve İlçe Orman İşletme Müdürlüğünce gerçekleştirilen etkinlikte, fidanlar ‘Aile Hatıra Ormanı’nda kök saldı. Bugün evliliğe ilk adımı atacak olan Neslihan Barbarosoğlu ve orman işçisi Emre Yörük çifti de fidanlarını toprakla buluşturarak anlamlı güne ortak oldu. Her bir fidan, bir aileyi temsil etti; dikilen fidanlara çiftlerin isimleri verilerek ‘"Aile Hatıra Ormanı’ oluşturuldu. Kaymakam Argama: "Hem Yeşil Vatan’a hem Aile Yılı’na nefes oluyoruz" Etkinlikte konuşan Kavaklıdere Kaymakamı Ali Argama, bugünün hem doğa, hem de aile açısından anlamlı bir güne dönüştüğünü belirtti. Kaymakam Argama, "Bugün Yeşil Vatan seferberliğimizin yanı sıra 2025 Aile Yılı’na da vurgu yapıyoruz. Kaymakamlığımızın ‘Aile Saati, Aile Saadeti; Sessiz Ekranlar, Güçlü Bağlar’ projesini bir yıldır ilçe belediyesi ve tüm kurumlarımızla birlikte yürütüyoruz. Bu projeyle dijital bağımlılığı azaltarak aile bağlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Neslihan kardeşimiz geçen yıl hayırlı olsuna geldiğinde evlilik tavsiyesinde bulunmuştuk, bugün o tavsiyeye uyan bir çiftimizin mutluluğuna şahitlik ediyoruz" dedi. "Altın değil, sadelik önemli" Kaymakam Argama, sade evlilikleri özendirmek amacıyla çifte çiçek taçı takdim ederek şu ifadeleri kullandı: "Bugün başta Neslihan ve Emre kardeşimiz olmak üzere 11 çiftimiz, çınar fidanı dikerek ‘Ailemiz geleceğimiz, ailemiz çınarımız’ vurgusu yapıyor. Neslihan kardeşime; sadeliği, zarafeti ve güzelliği temsil eden bir çiçek taçı takdim ediyorum. Düğünlerinin sade, mutluluklarının ziyade olmasını temenni ediyorum. Tüm ailelerimize buradan çağrıda bulunuyorum: "Evlilikleri kolaylaştırın, zorlaştırmayın" Kaymakam Ali Argama, "Gölgesinde asla oturamayacağını bildiği hâlde ağaç diken insan, hayatın anlamını çözmeye başlamıştır. Bugün hem doğayı yeşertiyor, hem de aile bağlarımızı güçlendiriyoruz" Etkinlik sonunda, ‘Ailemiz Fidanımız’ mesajıyla alana adını veren Aile Hatıra Ormanı, gelecek kuşaklara bırakılacak yeşil bir miras olarak kayıtlara geçti.
Ankara CHP Genel Başkanı Özel: "Bu bir iddianame değil, darbecilerin siyasete yönelik bir muhtırasıdır" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik "yolsuzluk" soruşturması iddianamesiyle ilgili, "Bu bir iddianame değil, darbecilerin siyasete yönelik bir muhtırasıdır. Yaşadığımız kötülüklerin sebebi asla ‘hukuki’ değildir, bir kişinin siyasi ihtiraslarından ibarettir" dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iddianamesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bilindiği gibi 19 Mart’ta ülkemizde bir sivil darbe yaşandı. Darbeciler bu kez, tankla ya da postalla değil, yargı cübbeleriyle geldiler. Seçimle gelen ancak seçimle gitmek istemeyen bir avuç insan, korktukları rakiplerini hapse atarak, Türkiye’yi büyük bir siyasi ve ekonomik krizin karanlığına sürüklediler. Aradan geçen 237 günde, aziz milletimizle birlikte büyük bir hukuksuzluğun her saatine tanıklık ettik. Bugün çıkan iddianame ise herkesin bildiği gerçeği bir kez daha ilan etti. Bu dava hukuki değildir, tamamen siyasidir. Amacı son seçimlerin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi‘ni durdurmak ve Cumhurbaşkanı adayını engellemektir" ifadelerini kullandı. "Bu bir iddianame değil, darbecilerin siyasete yönelik bir muhtırasıdır" Özel, "Darbeciler bugün, tapusu Mustafa Kemal Atatürk’e kayıtlı olan, Türkiye’nin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisinin kapatılmasını talep edecek kadar şuurlarını kaybettiler. Anayasa’nın siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin maddelerini hatırlatarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirimde bulunulması meselenin İBB’ye yönelik bir soruşturma olmadığının kanıtıdır. Bugün yaşananlar demokratik siyasete ve gelecek seçimlerin sonuçlarına yargı eliyle müdahalenin suç üstü halidir. Bu bir iddianame değil, darbecilerin siyasete yönelik bir muhtırasıdır. Yaşadığımız kötülüklerin sebebi asla ‘hukuki’ değildir, bir işinin siyasi ihtiraslarından ibarettir. Partimizi en son 12 Eylül’de Kenan Evren kapatmaya kalktı, milletimizle birlikte yeniden açtık. Evren’in milletimizin gönlündeki yeri de siyasi tarihimize geçiş şekli de bellidir. Biz, geçmişte çok bedel ödedik, bugün de ödüyoruz ve ödeyeceğiz. Ama millete inanmaktan ve güvenmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Atatürk’ün partisi milletimize emanettir" dedi.