SPOR - 13 Mayıs 2026 Çarşamba 11:08

Birgül Erken’den Finlandiya’da buzun altında rekor

A
A
A
Birgül Erken’den Finlandiya’da buzun altında rekor

Milli sporcu Birgül Erken, Finlandiya’nın Laukaa bölgesindeki Lake Siikajrvi’de, monopalet ile buz altında tek nefeste yatayda 141 metre giderek CMAS buzaltı serbest dalış dünya rekorunu kırdı.


Milli sporcu Birgül Erken’in 26 Mart tarihinde Finlandiya’nın Laukaa bölgesinde 141 metrelik dalışı, CMAS buzaltı serbest dalış dünya rekoru olarak tescil edildi. Beyaz kartla tamamlanan bu tarihi performansın resmi onayı yaklaşık bir aydır bekleniyordu. CMAS kurul toplantılarının tamamlanmasının ardından dünya rekoru resmen onaylandı ve tarihe geçti.



Tarihi başarı yankı uyandırdı


Senior kategorisinde rekor başvurusu yapan milli sporcu Erken sadece kendi yaş grubuna değil, tüm yaş gruplarında ve dünyanın en güçlü sporcularıyla aynı sıralamada mücadele etti. Elde edilen derece olağanüstü bir performans olarak değerlendirilirken, buzaltı serbest dalış limitlerini zorlayan tarihi bir başarı olarak dünya serbest dalış camiasında yankı uyandırdı.


Yaklaşık 30 santimetrelik buz tabakasının altında, karanlık ve belirli güvenlik delikleriyle çıkışı mümkün olan bir parkurda gerçekleştirilen bu tarihi performans; fiziksel bir başarı değil aynı zamanda büyük bir mental dayanıklılık, soğukkanlılık ve cesaret örneği olarak değerlendirildi.



"Bu sadece bir rekor değil"


Bu süreçte emeği geçen tüm arkadaşlarına, organizasyon ekibine, güvenlik ekiplerine, baş hakem Antero Joki’ye, yardımcı hakem Aliona Curtis’e, Freediving Fisherman & Friends Oy ekibine ve bu yolculuk boyunca yanında olan herkese teşekkür eden Birgül Erken, "Bu sadece bir spor başarısı değil. Bu vazgeçmemeyi seçen bir ruhun hikayesi. Sponsor desteği olmadan, kendi emeğimle, kendi umudumla ve mücadele gücümle çıktığım bu yolculukta ülkeme bir dünya rekoru kazandırabilmiş olmak benim için tarifsiz bir gurur" açıklamasında bulundu.


Arkadaşlarının kendisine taktığı ’Buzlar Kraliçesi’ lakabının hoşuna gittiğini söyleyen Erken, kırdığı dünya rekorunun kendisine büyük bir öz güven verdiğini belirtti.



"Türk bayrağını yeniden zirveye taşımak, yeni nesillere umut olmak istiyorum"


Birgül Erken, doğru destek ve sponsorluk imkanları sağlandığı takdirde mevcut dünya rekorunu çok daha ileriye taşıyabileceğine inandığını ifade ederek, "Bu rekor bana şunu gösterdi; sınırlar düşündüğümüzden çok daha ileride. Eğer gerekli şartlar sağlanırsa ve güçlü desteklerle hazırlanabilirsem, kendi rekorumu çok daha ileriye taşıyabileceğime yürekten inanıyorum. Ülkemi temsil ederek Türk bayrağını uluslararası arenada yeniden zirveye taşımak, kürsülerde dalgalandırmak ve yeni nesillere umut olmak istiyorum" dedi.



"Ben sadece kendi hayalim için yüzmüyorum, Türkiye adına mücadele ediyorum"


Yıllar süren bir emeğin ardından rekorun geldiğini kaydeden Erken, destek çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:


"Ben bu bayrak altında yarışmaktan büyük onur duyuyorum. Her yarışta, her nefeste ülkemi temsil ettiğimi hissediyorum. Motivasyonum hala çok güçlü. İçimde hala daha ileri gitme arzusu, daha büyük başarılar kazanma isteği var. Bu rekor bana şunu gösterdi; doğru şartlar, doğru ekip ve güçlü desteklerle bu sınırlar çok daha ileriye taşınabilir. Ancak dünya çapında başarılar artık sadece bireysel mücadeleyle sürdürülebilecek noktayı geçti. Bu seviyede devam edebilmek; ciddi hazırlık, güvenlik ekipleri, antrenman organizasyonları, seyahatler, ekipmanlar ve sürdürülebilir destek gerektiriyor. Bugüne kadar çoğu zaman kendi imkanlarımla yürüdüm. Ama artık bu yolculuğun sadece benim omuzlarımda taşınmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü ben sadece kendi hayalim için yüzmüyorum. Ben Türkiye adına, bu bayrak adına, genç sporcular adına mücadele ediyorum. Eğer gerekli destekleri bulabilirsem, bugün kırdığım dünya rekorunu çok daha ileriye taşıyabileceğime tüm kalbimle inanıyorum. Bunu yine Türk bayrağıyla, Türkiye’nin adıyla dünyaya duyurmak istiyorum. Şimdi yeni sezon başlıyor. Yeni dünya şampiyonaları, yeni rekorlar ve yeni hikayeler için güçlü destekçilere, bu hikayeye inanacak markalara ve birlikte yürüyebileceğimiz insanlara ihtiyacım var. Çünkü bazen bir sporcunun arkasında durmak; sadece bir kişiyi değil, bir ülkenin cesaretini, ilhamını ve dünyaya bırakacağı izi desteklemektir" şeklinde konuştu.



"Rekor yolculuğu Sivas’ta başladı"


Rekor için ilk denemelerin Sivas’ta başladığını ancak küresel ısınmanın etkisiyle Finlandiya’ya gittiklerini belirten Birgül Erken, "Bu tarihi rekor yolculuğu aslında Türkiye’de, Sivas’ta başladı. Ülkemizde bu dünya rekorunu kırabilmek için uzun süre büyük emek verdik. Sayın Sivas Valimiz Yılmaz Şimşek’in destekleriyle geçtiğimiz yıl rekor denemesi için gerekli altyapı çalışmalarımız tamamlandı. Türkiye’de bu rekoru gerçekleştirebilmek adına ciddi hazırlıklar yapıldı. Ancak ne yazık ki küresel ısınmanın etkileri nedeniyle buz kalınlığı yeterli ve güvenli seviyeye ulaşmadı. Bu nedenle ülkemizde planladığımız rekor denemesini gerçekleştiremedik ve dünya rekorunu Finlandiya’da denemek zorunda kaldık. Bugün resmi olarak onaylanarak dünya kayıtlarına geçen bu rekor; Sivas’ta başlayan bir hayalin, Türkiye’de verilen büyük emeğin ve vazgeçmeyen bir inancın sonucudur" ifadelerini kullandı.


Milli sporcu Birgül Erken, rekor denemesinde buzun altında Türk bayrağı da açmıştı.



Birgül Erken’den Finlandiya’da buzun altında rekor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Şehitkamil’de 19 Mayıs coşkusu gökyüzüne taşındı Şehitkamil Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Uçurtmalarla 19 Mayıs Coşkusu Uçurtma Şenliği" ile çocuklara unutulmaz bir bayram sevinci yaşattı. Dülük Antik Kenti Taş Ocağı’nda gerçekleştirilen etkinlikte yüzlerce çocuk, rengârenk uçurtmalarını gökyüzüyle buluşturarak bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. Gökyüzünü renklendiren uçurtmalar hem çocuklara keyifli anlar yaşattı hem de 19 Mayıs’ın birlik ve umut dolu ruhunu yansıttı. Aileler ve öğretmenler de çocukların heyecanına ortak olarak etkinliğe renk kattı. "Çocuklarımız için çok güzel bir gün oldu" Etkinliğe öğrencileriyle birlikte katılan Dülük Ortaokulu Öğretmeni Tuba Sert, organizasyona ilişkin memnuniyetini ifade ederek, "Şehitkamil Belediyemizin düzenlediği bu anlamlı etkinliğe çocuklarımızla birlikte katılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dülük Ortaokulu olarak burada oldukça eğlenceli ve verimli vakit geçirdik. Belediye ekiplerimiz, öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle birlikte uçurtmalarımızı uçurarak çok güzel hatıralar biriktirdik. Bu programı planlayan Şehitkamil Belediye Başkanımız Umut Yılmaz’a ve emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyorum. Çocuklarımız için çok güzel bir gün oldu" dedi. Öğrenciler bayram sevincini doyasıya yaşadı Etkinliğe katılan öğrenciler ise uçurtma şenliğinde hem eğlendiklerini hem de arkadaşlarıyla birlikte keyifli vakit geçirdiklerini belirtti. Gökyüzünde süzülen uçurtmalar eşliğinde 19 Mayıs coşkusunu yaşayan çocuklar, bu özel organizasyon için Şehitkamil Belediyesine teşekkür etti.
Kilis Türkiye’de sadece Kilis’te üretilen ’Atom Gerebiç’e yoğun ilgi Kilis’te üretilen, ince baklava hamuru ve fıstık ezmeli özel yapısıyla dikkat çeken ’Atom Gerebiç’e vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Kilis’te 30 yılı aşkın süredir tatlı sektöründe faaliyet gösteren Yılmaz Ayoğlu’nun geliştirdiği "Atom Gerebiç", ince baklava hamuru ve fıstık ezmeli özel yapısıyla dikkat çekiyor. Türkiye’de sadece Kilis’te üretildiği belirtilen yöresel tatlı, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Atom Gerebiç, taş fırında pişirilen özel yapımı ve fıstık ezmeli içeriğiyle tercih ediliyor. Kilis’e özgü gerebiç tatlısından ilham aldığını belirten tatlı ustası Yılmaz Ayoğlu, "Kilis’imizi dünyaya tanıtmak için elimden gelen ne varsa yapıyorum. Değişik fikirler üretiyorum. Son olarak sıra dışı bir ürün ortaya çıkardık. İsmini ‘Atom Gerebiç’ koydum" dedi. Tatlı hakkında bilgi veren Ayoğlu, ürünün ince baklava hamuruyla hazırlandığını ifade ederek, "Tek kat baklava hamuruyla açıyoruz. Üzerine fıstığı döşüyoruz, içine de fıstık ezmesi koyuyoruz. Daha sonra özel kalıbını basıp taş fırında pişiriyoruz. Tamamen el açması olarak üretiliyor. Türkiye’de bu tatlıyı tek yapan benim" diye konuştu. Vatandaşların ekonomik durumunu da göz önünde bulundurduğunu dile getiren Ayoğlu, "Atom Gerebiç’in kilo fiyatı normalde 2 bin 500 lira civarında. Ancak ben bin 800 liradan satışa sunuyorum. İsteyen kiloluk, isteyen tane olarak alabiliyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan dükkana gelen müşterilerden biri ise tatlıyı anlatarak tarif etmenin zor olduğunu belirterek, "Bunu anlatmak mümkün değil, kesinlikle denemek lazım. Gerçekten muhteşem" diye konuştu. Dükkana gelen diğer müşteriler de Atom Gerebiç’in sıra dışı bir lezzete sahip olduğunu ifade etti.
Aydın Bu köy savaş gördüğü için değil gençler terk ettiği için bu hale geldi Bir zamanlar yüzlerce kişinin yaşadığı verimli toprakları ile bilinen Aydın’ın dağ köylerinden olan Çine’nin Hasanlar Mahallesi, gençlerin kenti tercih etmesiyle adeta hayalet köye dönüştü. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı kırsal dağ köylerinden Hasanlar Mahallesi, geçmişte kalabalık yapısı ve üretken yaşamıyla dikkat çekerken, yıllar içinde yaşanan göç nedeniyle sessizliğe büründü. Bir dönem yüzlerce kişinin yaşadığı mahallede, bugün ise yalnızca birkaç hane kaldı. Köy sakinleri Hasanlar Mahallesi’nde geçmişte bir fabrikanın da bulunduğu, bölgenin verimli tarım arazileri sayesinde incirden zeytine, narenciyeden hayvancılığıa kadar her türlü tarımsal faaliyetin sürdürüldüğü öğrenildi. Ancak zamanla genç nüfusun çeşitli sebepler kent merkezlerine yönelmesi, köyün sosyal yapısını büyük ölçüde değiştirdi. Mahallede kullanılmayan evlerin bakımsızlık nedeniyle tek tek yıkıldığı, birçok yapının ise harabeye döndüğü görülürken, boş kalan sokakları ve terk edilmiş evleriyle Hasanlar Mahallesi, adeta hayalet köyü andırmaya başladı. Bölge sakinleri, geçmişte oldukça canlı olan köyün bugün bu hale gelmesinin en büyük nedeninin gençlerin köyden şehre göç etmesinden kaynaklandığı ifade ederken, mahallede kalan az sayıdaki vatandaş ise yaşamlarını sessiz bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.
Muğla Marmaris otelleri yangın yönetmeliğine hazır Muğla’nın Marmaris ilçesinde konaklama sektörünü yakından ilgilendiren yangın güvenliği düzenlemesinde geri sayım sürerken, 31 Mayıs 2026 tarihinde sona erecek süreç öncesi birçok otel ve turizm işletmesi hazırlıklarını tamamladı. Ülke genelinde özellikle oteller, apart işletmeler ve butik konaklama tesislerinde yangın kapıları, alarm sistemleri, acil çıkış yönlendirmeleri, sprinkler altyapıları ve itfaiye uygunluk raporlarıyla ilgili eksikliklerin giderilmesi için aylardır hummalı bir hazırlık yapılırken Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye daire başkanlığı ekipleri de düzenli bir şekilde denetim ve kontrol çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangınını faciasının ardından Türkiye genelinde sıklaştırılan yangın denetimleri kapsamında Marmaris’teki konaklama tesisleri de hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladıklarını iletti. Sektör temsilcileri, otellerin kış boyunca yoğun ve maliyetli yatırımlarla eksiklerini giderdiğini belirterek sezon öncesi tesislerin büyük bölümünün uygunluk raporlarını aldığını açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği kapsamında otellerin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun hale getirilmesi için verilen sürenin sonuna yaklaşılırken, işletmelerde yoğun bir çalışma yürütülmeye devam ediliyor. Turizm sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, 31 Mayıs tarihinde sona erecek süre öncesinde Marmaris’teki tesislerin önemli kısmının yönetmeliğe uygun hale geldiği ifade edildi. "Otelciler bütün kış çalıştı" Marmaris’in turistik İçmeler Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir otelin genel müdürü Ülkü Murat, yangın mevzuatı konusunda otelcilerin bütün kış boyunca yoğun çalışma yürüttüğünü belirterek, "Gerçekten bütün otelciler tüm kış boyunca bu konuyla ilgili yapılması gereken her şeyi yaptı. Çalıştığım kurum özelinde söylemek gerekirse birinci sınıfı geçen bir oteliz. Birçok otelcinin de hazır olduğunu düşünüyorum. Hazır olamayanların ise tesislerini farklı şekilde değerlendirdiğini düşünüyorum" dedi. "31 Mayıs’a kadar tüm tesisler hazır olacak" GETOB Başkanı Cengiz Aygün ise 31 Mayıs’a kadar tanınan sürede eksiklerin tamamlanacağını ifade ederek, "Bugün itibariyle yaklaşık 20 günlük bir süre söz konusu. Bu süre içerisinde bütün tesislerimiz yangın yönetmeliğine uygun şekilde sezona başlamış olacak. Daha önce de yangın önlemleri vardı ancak yaşanan olaylardan sonra yönetmeliklerle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yaklaşık bir buçuk yıldır tesislerin hazır hale gelmesi için yoğun çalışma yürütülüyor. Muğla Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı da yoğun tempoyla çalışıyor ve tesislerin kontrollerinde bizlere destek oluyor" diye konuştu. "Yüksek maliyetli yatırımlar yapıldı" Marmaris Ticaret Odası Başkanı Süleyman Mutlu Ayhan da 2020 yılında yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" kapsamında özellikle Kartalkaya’daki otel yangınının ardından denetimlerin daha çok arttığını söyledi. Ayhan "Ocak ayında yayımlanan yönetmelikle konaklama tesislerine 31 Mayıs’a kadar eksiklerini tamamlaması için süre tanındı. Kış ayları boyunca Marmaris’teki tüm konaklama tesisleri ciddi ve yüksek maliyetli yatırımlarla eksiklerini tamamladı. Şu anda tesislerimizin çoğu uygunluk raporunu aldı. Başvuruda olup onay bekleyen tesislerimiz de var. Kurban Bayramı’na kadar hazırlıkların tamamına yakınının bitmesini bekliyoruz. Marmaris bu konuda Türkiye’nin önde gelen turizm destinasyonlarından biri. Otellerimizin büyük bölümü oldukça güvenli" ifadelerini kullandı.
Kayseri 1 tonluk ’Kocaoğlan’ alıcısını bekliyor Kayseri’de 1 tonluk kurbanlık boğa "Kocaoğlan" alıcısını bekliyor. Kurban Bayramı’na günler kala vatandaşlar da hazırlıklara başladı. Vatandaşlar kurulacak hayvan pazarlarında ibadetlerini yapmak için hayvan seçmeye hazırlanırken, çiftliklerdeki hayvanlar da alıcıları için hazırlanıyor. Kayseri’de besicilik yapan Celal Alış Kurban Bayramı için hayvan satışlarını sürdürürken, ahırında bulunan ve 1 ton ağırlığında olan ’Kocaoğlan’ ismini verdiği simental cinsi boğanın alıcısını bekliyor. Heybetiyle ahırdaki hayvanların arasında en büyüğü olan Kocaoğlan, 400 bin TL’ye satılacak. Hayvanın son halinden sonra adını Kocaoğlan koyduğunu söyleyen besici Celal Alış, "Şimdiye kadar kurbanlıklarımızın hepsini sattık. Sadece elimizle büyüttüğümüz ve Kocaoğlan ismini verdiğimiz büyük bir hayvanımız kaldı. Canlı ağırlığı yaklaşık 1 ton ağırlığında. Önceden küçük oğlandı adı buradaki küçük hayvanlar gibiydi. Şimdi de aşırı büyüdüğünden dolayı Kocaoğlan oldu. Elimizde ve müşterilerini bekliyoruz. Fiyat olarak da 400 bin TL’ye vereceğiz ilk gelene. Hayvanın sağlığı on numara beş yıldız diyelim. Yemesi içmesi güzel, randımanlı, simental et ırkı bir hayvan. Alana şimdiden hayırlı olsun diyelim. Kocaoğlan şu anda 3 yaşında. Ben şimdiden herkesin Kurban Bayramı’nı kutluyorum, kazasız belasız bayram geçirmelerini diliyorum. Kocaoğlan’da sıkı pazarlık yok diyelim ama geleni de üzmem" ifadelerine yer verdi.