SAĞLIK - 09 Eylül 2025 Salı 10:35

Boynunuzdaki şişliği göz ardı etmeyin

A
A
A
Boynunuzdaki şişliği göz ardı etmeyin

Boyundaki şişlikler, basit bir enfeksiyon belirtisi olabileceği gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Seven, boyunda sonradan fark edilen her türlü kitlede erken tanının önemine dikkat çekti. En sık nedenin enfeksiyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Seven, ancak bazı vakalarda tümör gibi ciddi tanıların da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.


Boynunuzda fark ettiğiniz küçük bir şişlik, sandığınızdan çok daha fazlası olabilir. Boyun bölgesinde sonradan fark edilen her türlü yumru ya da şişliğin ciddiye alınması gerektiğini belirten Medipol Koşuyolu Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Seven, "Boyun kitlesi, boyunda normalde olmaması gereken her türlü yumru veya şişliği ifade eden genel bir terimdir. Bunların çoğu enfeksiyon kaynaklı ve iyi huyludur ama bazıları ciddi bir hastalığın habercisi olabilir" dedi.


En sık neden: Enfeksiyon


Boyun kitlelerinin en yaygın nedeninin enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Seven, "Selim tümörler, doğumsal anomaliler ve kötü huylu tümörler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kitleler genellikle elle tutulur ya da gözle görülür hale geldiğinde kişinin kendisi ya da yakını tarafından fark edilir" diye konuştu.


Tanı için ileri tetkik gerekebilir


Boyun kitlelerinin teşhisinde fizik muayenenin çoğu zaman yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Seven, "Kulak burun boğaz muayenesi ve hastadan alınan öykü çoğu durumda tanıyı koymamıza yeter. Ancak bazı olgularda laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme ya da ince iğne aspirasyon biyopsisi gibi ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir" ifadelerini kullandı. Boyun bölgesinde oluşan her yeni şişlik veya kitleye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Seven, "Erken dönemde başvurulan tanı ve tedavi, özellikle kötü huylu hastalıkların yönetiminde büyük fark oluşturur. Bu nedenle hiçbir kitle göz ardı edilmemeli" uyarısında bulundu.


Tedavi altta yatan nedene göre planlanıyor


Tedavi sürecinin tamamen kitleye neden olan hastalığa göre şekillendiğini belirten Prof. Dr. Seven, "Bazı hastalarda basit bir medikal tedavi yeterli olurken, bazı durumlarda cerrahi girişim veya onkolojik tedavi gerekebilir. Her boyun kitlesi mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" diyerek sözlerini tamamladı.



Boynunuzdaki şişliği göz ardı etmeyin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Başkan Çetinkaya’nın park gezisinde gördüğü manzara sonrası ilginç tepkisi Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, mahalle gezileri sırasında uğradığı parkta yere atılan çekirdek kabuklarını görünce tepki göstererek, "Bunları şehirden toplayacaksın, bunlar çok delikanlı olduğu için hepsini bir yere göndereceksin savaşa falan enerjilerini orada atsınlar" dedi. Mahalle ziyaretleri kapsamında Fevzi Çakmak Mahallesi’ni gezen Başkan Çetinkaya, park içerisindeki kamelya çevresinde yoğun şekilde bırakılan çekirdek kabuklarını görünce duruma tepki gösterdi. Kamusal alanların temiz kullanılmasının önemine dikkat çeken Çetinkaya, parkların herkesin ortak kullanım alanı olduğunu vurgulayarak, "Parkımızın hali, çokta diyecek bir şey yok, pislikten yıkılıyor. Buraları hergün temizliyoruz ama maalesef akşamdan sabaha hal bu. Allah akıl fikir versin ne diyelim. Bunları şehirden toplayacaksın, bunlar delikanlı olduğu için hepsini bir yere göndereceksin savaşa falan, enerjilerini orada atsınlar" diyerek tepkisini ortaya koydu. Bazı masaların ise devrilerek etrafa atıldığını gören Başkan Çetinkaya, etrafın güvenlik şeridi ile kapatılarak girişlerin yasaklanması talimatını da vererek, "Burayı ışıl ışıl yapacağız. Buradan söz veriyoruz. Bu yaz burası cıvıl cıvıl ailelerin geldiği bir yer olacak" dedi. Çevre temizliğinin belediye hizmetlerinin yanı sıra vatandaş sorumluluğu da olduğuna işaret eden Çetinkaya, bu tür görüntülerin şehre yakışmadığını ifade ederek, vatandaşlardan daha duyarlı olunmasını istedi. Mahalle sakinleriyle sohbet eden Çetinkaya, temiz ve yaşanabilir bir Karabük için ortak sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Çetinkaya’nın parkta çekirdek kabuklarıyla ilgili yaptığı uyarı çevrede bulunan vatandaşlar tarafından da destek gördü.
Adana Trendyol 1. Lig: Adana Demirspor: 1 - Ümraniyespor: 3 Trendyol 1. Lig’in 37. haftasında Adana Demirspor, evinde Ümraniyespor’a 3-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 3. dakikada Toprak’ın pasında ceza sahası sol kanatta topla buluşan Ahmet’in şutunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 24. dakikada Hoti’nin kullandığı serbest vuruşta ceza sahası içinde Doruk’un kafa vuruşunda top direkten oyun alanına geri döndü. 45+3. dakikada Kosoko sol kanattan ceza sahasına girerek yaptığı ortada Talha Bartu topu ağlara gönderdi. 1-1 79. dakikada Enes, Yunus Emre’ye yaptığı faulün ardından sarı kart gördü. VAR tavsiyesi üzerine pozisyonu izleyen hakem, Enes Demirtaş’a doğrudan kırmızı kart gösterdi. 87. dakikada savunma arkasına atılan pasa hareketlenen Oğuz’un bekletmeden ortasında kale önünde Doruk meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-2 90+4. dakikada ceza sahası önünde Doruk topu kazanarak sağ çaprazında bulunan Bardhi’ye aktardı. Bardhi bekletmeden vuruşunda topu ağlara gönderdi. 1-3 Stat: Yeni Adana Hakemler: Melek Dakan, Seyfettin Ünal, Serdar Osman Akarsu Adana Demirspor: Murat Eser, Enes Demirtaş, Yusuf Buğra Demirkıran, Ali Fidan, Osman Kaynak, Gökdeniz Tunç, Toprak Bayar, Yücel Gürol (Kürşat Türkeş Küçük dk. 34), Kayra Saygan, Seyfi Efe Irga (Ahmet Yılmaz dk. 46), Ahmet Bolat (Eymen Namlı dk. 81) Yedekler: Aslan Atay, Demir Yavuz, Arda Özkanbaş, Aykut Sarıkaya, Ata Gül, Yiğit Can Okat, Eren Fidan Teknik Direktör: Kubilayhan Yücel Ümraniyespor: Onur Yıldırım, Yunus Emre Yılmaz, Yusuf Kocatürk, Yusuf Saitoğlu (Şirin Cengiz dk. 46), Oğuz Yıldırım, Yusuf Deniz Şaş, Hoti (Bardhi dk. 46), Atalay Babacan (Orhan Uğur dk. 62) Kosoko, Talha Bartu Özdemir (Barış Ekincier dk. 81), Batuhan Çelik (Doruk Ertuğrul dk. 21) Yedekler: Miraç Uzun, Efe Anaç, Ali Yavuz Demir, Orhan Uğur, Emre Kaplan, Ali Turap Bülbül Teknik Direktör: Levent Açıkgöz Goller: Ahmet Bolat (dk. 3) (Adana Demirspor), Talha Bartu Özdemir (dk. 45+3), Doruk Ertuğrul dk 87), Bardhi (dk. 90+4) (Ümraniyespor) Kırmızı kart: Enes Demirtaş (dk. 79) (Adana Demirspor) Sarı kartlar: Toprak Bayar (Adana Demirspor), Hoti, Atalay Babacan, Yusuf Deniz Şaş, Bardhi (Ümraniyespor)