EKONOMİ - 28 Haziran 2019 Cuma 10:36

Dijital kredilere yoğun ilgi

A
A
A
Dijital kredilere yoğun ilgi

Dijital kredi kullanan tüketicilerin sayısı hızla artıyor.

Dijital kredi kullanan tüketicilerin sayısı hızla artıyor. Online kredi karşılaştırma platformlarından yapılan sorgu sayısı son 5 yılda yüzde 120 artış gösterdi. En çok ihtiyaç kredisi için karşılaştırma yapılırken, tüketiciler yüzde 10 daha ucuza kredi bulabiliyor.



Vatandaşlar borç almak için geleneksel bankacılık seçeneklerine alternatif olarak fintech olarak adlandırılan online karşılaştırma platformlarına yöneliyor. Özellikle bankalararası kredi faiz oranlarında görülen farklar nedeniyle, tüm bankaların faiz oranlarını aynı anda karşılaştırabilen platformlar, önemli bir maliyet avantajı sunduğu belirtiliyor. Hesapkurdu.com’un ziyaretçi analizine göre, son 5 yılda Türkiye’de online kredi karşılaştırma sayısı yüzde 120 artarak aylık ortalama 1,5 milyon sorguya ulaştı. En yüksek artış yüzde 140’la ihtiyaç kredilerinde yaşanırken, online kredi karşılaştırmalarında konut kredileri yüzde 130, taşıt kredileriyse yüzde 50 artış gösterdi. Kullanıcılar, 2019’un başından bu yana toplamda 8 milyonu aşkın kredi karşılaştırması yaparak yeni bir rekora imza attı. Yakalanan bu ivmenin, online kredi karşılaştırma platformlarının geleneksel bankacılık faaliyetlerindeki rolünü yakın zamanda daha da artırması bekleniyor.



Dijital kredide en çok talep ihtiyaç kredisine


Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com’a göre, kullanıcılar yüzde 50 oranla en çok ihtiyaç kredisi karşılaştırması yaparken, yüzde 40 oranında konut kredisi sorguluyor. Söz konusu araştırmalar sonrasında dijital platformlar üzerinden yapılan kredi talebinde ise yüzde 80 ile ihtiyaç kredisi önde.



Kredi faizlerinde bankalararası makas açılıyor


Global piyasalardaki dalgalanmalar, para politikaları, enflasyon ve birçok farklı etken kredi faizlerinde değişkenliğe yol açıyor. Kredi faizlerinin yanı sıra taban ve tavan faiz oranları arasındaki makasın da gittikçe açıldığını belirten Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, "İhtiyaç kredilerinde en yüksek ve en düşük faiz arasındaki fark 2016 yılında yüzde 15 iken içinde bulunduğumuz Haziran ayında bu fark yüzde 70’e ulaştı. Daha açık ifade etmek gerekirse, tüketiciler kredi çekeceği zaman daha düşük faiz sunan bir banka her zaman bulunabilir" dedi.



"Aynı kredi için binlerce lira fazla geri ödeme yapmayın"


Bankaların sunduğu kredi faizleri arasındaki farkın doğrudan tüketiciye yansıdığını belirten Onur Tekinturhan, "Tüketicilerin aynı tutar için ödemeleri gereken miktarın ciddi oranda farklılaştığını görüyoruz. Örneğin 10 bin liralık ihtiyaç kredisi kullanmak ve 60 ayda geri ödemek isteyen bir tüketiciye, bir banka 18 bin liralık diğeri 22 bin 500 liralık maliyet çıkarabiliyor. Bankalar arasında karşılaştırma yaparak sizin için en uygun krediyi seçebilir, yüzde 22’ye varan tasarruf sağlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçerenköy Hali’nin taşınacağı tarih belli oldu Ataşehir’de 55 yıldır hizmet veren İçerenköy Hali’nin taşınacağı yeni hal projesi yüzde doksanın üzerinde tamamlandı. Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, hal binasının 2026 yılının ilk yarısında Tuzla’ya taşınmasının öngörüldüğünü açıkladı. Ataşehir’de bulunan ve 55 yıldır hizmet veren İçerenköy Meyve Sebze Hali’nin taşınma sürecinde sona yaklaşıldı. 1970 yılında kurulan İçerenköy Hali, zamanla yerleşim yerlerinin ortasında kalmasından kaynaklı başta trafik ve çevre kirliliği olmak üzere çeşitli sorunlara yol açıyordu. Bölge halkının da tepkileri sonrasında, geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçerek, halin Tuzla’ya taşınması için proje başlatmıştı. Tuzla Aydınlı’da 460 bin metrekare üzerine kurulan ve 236 bin metrekare kapalı alanı olan yeni hal projesi yüzde doksanının üzerinde tamamlandı. İçerenköy’de bulunan halin taşınma süreciyle birlikte hem şehir içindeki trafik ve altyapı yükü hafifleyecek hem de hal esnafına daha modern ve kullanışlı bir alan kazandırılacak. Projede gelinen son durum hakkında bilgi veren Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’yla bizim seçim vaatlerimizden biri İçerenköy halinin taşınması konusuydu. Hal binasının yapımı bütün hızıyla sürüyor. Proje artık yüzde doksanının üzerinde tamamlandı. Hal binasının bir aksilik, bir engel olmazsa önümüzdeki yılın ilk yarısında Tuzla’ya taşınacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.
Gaziantep Çocukluk çağında görülen kan hastalıklarında erken tanı uyarısı Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde çocukluk çağında görülen kan hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ekrem Ünal, ailelerin erken belirtiyi fark etmesinin tedavi başarısını büyük ölçüde artırdığını vurguladı. Çocuklarda en sık rastlanan kan hastalıklarının kansızlık (anemi), lösemi, pıhtılaşma bozuklukları ve talasemi olduğunu ve erken tanının tedavi başarısını arttırdığını belirten Prof. Dr. Ünal, özellikle son yıllarda farkındalığın artmasıyla birlikte hastaneye başvuruların erken dönemde gerçekleştiğini ifade etti. Doğuştan bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda vücudun bağışıklığını tamamen yeniden kurmak için en etkili yöntemin kök hücre nakli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Doğuştan bağışıklık sistemi zayıf olan bazı çocuklar, mikroplarla savaşmakta zorlanır ve sık sık ağır enfeksiyonlar geçirir. İşte bu durumda, vücudun savunma sistemini tamamen yeniden kurmamızı sağlayan en etkili yöntem kök hücre naklidir. Aileleri belirtiler konusunda bilgilendiren Prof. Dr. Ünal, "Belirtilerde dikkatli olunması gerekenler ise, sürekli yorgunluk ve solukluk, iştahsızlık, morarma eğilimi, sık enfeksiyon geçirme, uzun süren ateş, kemik ve eklem ağrıları" dedi. Bu tür belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini belirten Ünal, erken dönemde yapılan kan tahlillerinin ciddi hastalıkların önüne geçebildiğini belirtti. Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde gelişmiş tanı ve tedavi Hastane bünyesinde çocuk hematolojisi ve onkolojisi alanında kapsamlı tarama, kemik iliği nakli ve akıllı ilaçlar dahil olmak üzere tüm tedavi yöntemleri uyguladıklarını aktaran Prof. Dr. Ünal, multidisipliner yaklaşımla birçok hastalığın başarıyla yönetildiğini ifade etti. Ailelere düzenli sağlık kontrollerini aksatmamaları çağrısında bulunan Ünal, "Çocukluk çağı kan hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıklarında, doğru zamanda müdahale edildiğinde büyük oranda kontrol altına alınabilen rahatsızlıklardır" diye konuştu.