GÜNDEM - 08 Aralık 2024 Pazar 12:12

Suriye’de Esed rejiminin son bulması Fatih Camii’nde coşkuyla kutlandı

A
A
A

Suriye’de Esed rejiminin son bulması, İstanbul’da yaşayan Suriyeliler tarafından sevinçle karşılanmaya devam ediyor. Sabah namazı sonrası Fatih Camii’nde toplanan binlerce Suriyeli, muhaliflerin zaferini kutladı. Kutlamalara katılan Suriye uyruklu Ahmet Farfu, “Çok mutluyuz, bu çok garip bir duygu. 50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık” diye konuştu.

Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi İstanbul’da yaşayan Suriyeliler tarafından kutlamalar devam ediyor. Sabah namazı sonrası Fatih Camii’nde toplanan Suriyeliler, sevinç gösterilerinde bulundu. 7’den 70’e binlerce Suriyeli Fatih Camii’nde Türk ve Suriye bayrakları ile Esed’ın gidişini kutladı. Fatih Camii’nde Suriyelilerin sevinç gösterileri devam ediyor.

“Biz bugünü 52 yıldır bekliyoruz”

Kutlamalarda 52 yıldır bugünü beklediklerini belirten Suriye uyruklu Muhammed Osman, “Biz bu günü 13 yıldır beklemiyoruz, biz bugünü 52 yıldır bekliyoruz. Bugün ‘Suriyeliler savaştan kaçtılar’ diyorlar. Benim babam ölene kadar mücadele etmeye devam etti. Şimdi bugün benim babamın istediği gün geldi. Biz de dönüyoruz İnşallah, Allah’ın izniyle topraklarımıza dönüyoruz. Türkiye’ye teşekkür ederiz bizi kabul ettiği için. 52 yıl beklediğimiz gün bugün geldi. O kadar mutluyuz ki, şuan anlatamıyoruz. Şuan ailenin en büyüğü benim, benim babam öldü, bunun için öldü, bu savaş için öldü. Burada kimse kalmayacak Allah’ın izniyle, Türkiye’ye çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Bu kutlama sadece bize ait değil, tüm mazlumlara ait”

Kutlamalarda yer alan bir diğer Suriye Uyruklu Mustafa Hadid ise, “Bugün sadece Suriyelilerin bayramı değil, bugün tüm dünyadaki mazlumların, tüm mağdurların bayramıdır. Bu kutlama sadece bize ait değil, tüm mazlumlara ait. Türkiye’ye teşekkür ederim, bizi misafir etti, Allah sizden razı olsun. Ailemle birlikte buradayız, elbette geri döneceğiz” dedi.

“50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık”

Suriye uyruklu olan Ahmet Farfu, en kısa zamanda ülkesine döneceğini belirterek, “Çok mutluyuz, bu çok garip bir duygu. 50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık. 14 yıl önce Türkiye’ye geldim. Peyzaj mimarlığı okudum Adnan Menderes Üniversitesi’ni bitirdim. İnşallah Suriye’ye döneceğiz ve orayı inşa edeceğiz. Bir şekilde yeni hayatımızı yaşayacağız. Ailemle yaşıyorum. 14 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Herkes dönmek istiyor zaten, en kısa zamanda döneceğiz. Bugün aslında çok mutluyum, iki bayramın var. Hem savaşı kazandık, hem benim 14 yıllık ilkokul arkadaşımla ilk defa bugün burada buluştuk” şeklinde konuştu.

Fatih Camii’nde coşkulu kutlamalar devam ederken, bazı Suriyeliler ise Esed Rejiminin düşmesini lokum dağıtarak kutladı.

Hacer İnci



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kışın herkes üşürken onlar 400 derece fırının karşısında ısınıyor Eskişehir’de 400 derece sıcaklıktaki fırının karşısında mesai yapan pideci esnafı yaz mevsiminde zorluk yaşarken, herkesin üşüdüğü kış mevsiminde ateş başında ısınıp kısa kollu ile çalışıyor. Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de kış mevsimi etkisini sürdürüyor. Zaman zaman eksi derecelere kadar düşen sıcaklıklar vatandaşa zorluk oluştururken, yaklaşık 400 derece sıcaklıktaki fırının başında çalışan pideci Mustafa Çubuk’un mesleği ise kış mevsiminde daha kolay hale geliyor. En soğuk havalarda bile fırının başında kısa kollu ile çalışan Çubuk, müşterilerini de kovalara doldurduğu közlerle ısıtıyor. Çubuk’un nostaljik bir hava oluşturan bu yöntemi vatandaşlardan olumlu geri dönüşler alıyor. "Yazın fırının karşısında hiç bizim hatırımızı soran olmuyor" Yaklaşık 50 yıldır pidecilik yaparak geçimini sağlayan Mustafa Çubuk, "Kış geldiğinde üşümemek yönünden benim işim biraz kolaylaşıyor. Yazın fırının karşısında hiç bizim hatırımızı soran olmuyor. Yaklaşık 400 derece sıcaklığın karşısında çalışıyoruz. Kışın benim açımdan iyi oluyor ancak dışarıda çalışanların Allah yardımcısı olsun. Dükkan ısınsın diye ekstra odun yakıyoruz, salona köz çekiyoruz. Fırındaki közlerle salonu ısıtmamız nostaljik oluyor. Bu görenlerin çok hoşuna gidiyor, eskileri hatırlıyorlar. İstediğimiz zaman ateşi dolduruyoruz, salon hamam gibi oluyor" dedi.