GÜNDEM - 15 Haziran 2024 Cumartesi 11:20

Esenyurt Belediyesi tarafından hayvansal atıklardan organik gübre elde ediliyor

A
A
A
Esenyurt Belediyesi tarafından hayvansal atıklardan organik gübre elde ediliyor

Esenyurt Belediyesi, kurban satış alanında biriken hayvansal atıkları dönüştürerek hem çevre kirliliğini önlüyor hem de park ve bahçelerde kullanmak için organik gübre elde ediyor.


Esenyurt’ta kurulan kurban pazarında çevre dostu bir çalışmaya imza atılıyor. Alanda biriken tonlarca hayvansal atık, belediye ekipleri tarafından iş makineleri ile toplanıp toprak altına gömülüyor. Hem halk sağlığını korumak hem de çevreye zarar verilmesini önlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, bir yıl toprak altında bekleyen atıklardan organik hayvan gübresi elde ediliyor. Topraktan çıkarılan gübreler belediyenin park ve bahçe çalışmalarında kullanılarak önemli bir tasarruf sağlanıyor.



Sürdürülebilir bir çevre için çalışıyorlar


Kurban satış sürecinde tonlarca hayvan atığı oluştuğunu belirten yetkililer, “Ekolojik ve sürdürülebilir bir çevre amacı ile biriken taze hayvan atıklarını halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde toprağa gömdük. Atıkları toprak altında olgunlaştırarak azot ve karbon oranının azaltılmasını sağlıyoruz. Bir yıl sonra bu atıkları topraktan yanmış bir şekilde çıkarıp ilçemizdeki park ve bahçelerde gübre olarak kullanacağız” açıklamalarında bulundu.



Esenyurt Belediyesi tarafından hayvansal atıklardan organik gübre elde ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.