TEKNOLOJİ - 16 Ocak 2026 Cuma 14:15

Genç havacıların imzası gökyüzünde

A
A
A
Genç havacıların imzası gökyüzünde

Girne Üniversitesi Havacılık Kulübü Roket Takımı, tamamen öğrenci emeğiyle geliştirdiği model roket projesi ile 6 bin metre irtifaya ulaşarak önemli bir mühendislik başarısına imza attı.


Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Girne Üniversitesi Havacılık Kulübü Roket Takımı, yaklaşık 2,5 metre uzunluğundaki yerli model roketi tasarımdan üretime kadar tüm aşamalarıyla öğrencilerin emeğiyle hayata geçirdi.


Havacılık eğitiminde önemli bir ekol oluşturan Girne Üniversitesi’nin havacılık ve uzay bilimlerindeki yetkinliğini yansıtan proje; mühendislik hesapları, malzeme seçimi, yapısal analiz ve üretim süreçlerini kapsayan bütüncül bir çalışma niteliği taşıyor.



Hafif, dayanıklı ve aerodinamik tasarım


Model roketin gövdesinde, havacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan balsa ahşap ve cam elyafı (fiberglass) malzemeler tercih edildi. Bu sayede hem hafiflik hem de yüksek yapısal dayanıklılık sağlanırken aerodinamik performans da üst seviyeye taşındı.


Model roketçilik standartlarına uygun şekilde geliştirilen sistem; tasarım, üretim ve test aşamalarını kapsayan çok boyutlu bir sürecin ürünü olarak öne çıkıyor. Proje, yalnızca tek bir uçuş denemesiyle sınırlı kalmayıp, ileri seviye test uçuşları ile ulusal ve uluslararası yarışmalar için güçlü bir temel sunuyor.


Havacılık Kulübü Roket Takımı, önümüzdeki süreçte daha yüksek irtifalara ulaşmayı, gelişmiş görev profilleri geliştirmeyi ve Girne Üniversitesi’ni ulusal ve uluslararası platformlarda başarıyla temsil etmeyi hedefliyor.



"Bu proje, öğrencilerimizin üretim kabiliyetini ortaya koyuyor"


Projeyi hayata geçiren öğrencileri kabul eden Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, elde edilen başarının yalnızca teknik bir başarı olmadığını vurgulayarak, "Bu proje öğrencilerimizin mühendislik bilgi birikimini, üretim kabiliyetini ve geleceğin havacılığına dair vizyonunu açık biçimde ortaya koyuyor" dedi.


Girne Üniversitesi olarak; yenilikçi, etik değerlere bağlılık ve çevre bilinci temelinde şekillenen bir eğitim anlayışını benimsediklerini belirten Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, "Öğrencilerimizin güncel havacılık ve bilişim teknolojilerini kullanarak teori ile pratiği bir araya getirmesi son derece değerli. Roket Takımımızı bu gurur verici başarılarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’da kaldırım işgallerine sıkı denetim Manisa Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde yaya güvenliğini sağlamak ve görüntü kirliliğini önlemek amacıyla kaldırım işgallerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Vatandaşların geçişini engelleyen uygulamalara karşı harekete geçen ekipler, kurallara uymayan işletmelere idari işlem uyguladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, yaya trafiğinin yoğun olduğu Kumludere Caddesi ve Ulupark çevresinde kapsamlı denetim gerçekleştirdi. Şehzadeler Belediyesi ile koordineli yürütülen çalışmalarda kaldırımlar, yürüyüş yolları ve bisiklet yollarını işgal eden esnaflar uyarıldı. Denetimlerde kamusal alanların daha düzenli ve erişilebilir hale getirilmesi hedeflenirken, yeşil alanların korunmasına da özen gösterildi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, çalışmaların amacının daha yaşanabilir bir kent oluşturmak olduğunu belirterek, "Kaldırımlar sadece yayaların. Vatandaşlarımızın sokaklarda özgürce, güvenle ve huzurla yürümesi en temel önceliğimizdir. Esnafımızla birlikte şehrimizin düzenini korumak için denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Kimseyi mağdur etmeden ama kurallardan taviz vermeden Manisa’yı daha ferah bir şehir haline getireceğiz" dedi. Zabıta Daire Başkanı Bilgihan Hasturan ise denetimlerin belirli periyotlarla devam edeceğini vurgulayarak, "Vatandaşlarımızın aileleriyle huzur içinde vakit geçirebileceği alanlar oluşturmak için sahadayız. Defalarca uyarılmasına rağmen kurallara uymayan işletmelere gerekli yasal işlemler uygulanmıştır. Amacımız ceza kesmek değil, kamusal düzeni sağlamaktır" diye konuştu.
Muğla Marmaris’te masa tenisi turnuvası başladı Muğla’nın Marmaris ilçesinde, kaymakamlık himayesinde düzenlenen Yeşilay masa tenisi turnuvası 4 Mayıs itibarıyla başladı. ’Hepimiz için bağımsız gelecek’ projesi kapsamında gerçekleştirilen organizasyon, ilçe genelindeki 21 ortaokulda eş zamanlı olarak yapılıyor. Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Marmaris Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Yeşilay Muğla Şube Başkanlığı ve Yeşilay Marmaris Temsilciliği iş birliğiyle hayata geçirilen turnuva, beş gün sürecek. Öğrenciler, kendi okullarında düzenlenen müsabakalarda yarışarak hem sportif rekabet yaşayacak hem de sosyal etkinliklerde yer alacak. Turnuvalar süresince öğrenciler, sporun birleştirici gücüyle bir araya gelirken aynı zamanda bağımlılıkla mücadeleye yönelik rehberlik faaliyetlerine de katılacak. Her okul, organizasyon sonunda düzenleyeceği ödül töreniyle dereceye giren öğrencileri ödüllendirecek. Program kapsamında bugün; Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, eşi Sümeyra Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel ve Yeşilay Marmaris Temsilcisi Fatih Taşpınar’ın katılımıyla çeşitli okullarda müsabakalar gerçekleştirildi. Hisarönü Hüseyin Durmaz Ortaokulu’nda düzenlenen programa Milli Parklar Müdürü Halil Şahin ve Orman İşletme Müdürü Gökhan Şahin; Marmaris Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki programa Marmaris Müftüsü Yunus Acar ve Meteoroloji Müdürü Mehmet Altı; Ahu Hetman Ortaokulu’ndaki programa İlçe Jandarma Komutanı Berker Dongul ile Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Buket Cançekeroğlu; Marmaris Ortaokulu’ndaki programa ise İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amiri Komiser Mustafa Altıparmak katıldı. Gün sonunda düzenlenen törenlerde, müsabakalarda başarılı olan öğrencilere ödülleri Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya ve protokol üyeleri tarafından verildi.