ASAYİŞ - 18 Haziran 2025 Çarşamba 15:07

İBB’deki yolsuzluk iddialarına ilişkin suç geliri miktarları MASAK raporuna yansıdı

A
A
A

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında MASAK raporu hazırlandı. Raporda, söz konusu aklandığı iddia edilen suç geliri tutarının toplamda 63 milyon 550 bin 151 lira, 637 bin 106 Euro ve 25 adet taşınmaz veya gayrimenkul olduğu kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından 4 Haziran tarihinde 181 sayfalık ’Aklama Suçuna İlişkin Değerlendirme Raporu’ hazırlandı. Akrabaların, çalışanların, ticari ilişki içerisinde olunan şahısların dikkat çekici ve kaynağı belirsiz nakit para girişlerinin olduğu belirlendi

Hazırlanan raporda, İçişleri Bakanlığı fMülkiye Müfettişliği raporlarına göre yıllar içerisinde Belediye iştiraklerinin tahsil etmesi gereken tutarlar üzerinden bir kamu zararı hesaplandığı, Belediye ve/veya iştiraklerinden ihale alan şahıs/şirketler ile rapora konu şahıs ve/veya şirketler arasında bazı para transferleri, gayrimenkul alım/satım gibi işlemlerin olduğu, analiz konusu şahıs ve/veya şirketlerin akrabalarının, çalışanlarının, ticari ilişki içerisinde olduğu şahısların dikkat çekici ve kaynağı belirsiz nakit para girişlerinin olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Raporda 4 suçtan minimum suç geliri belirlendi: Toplamda 63 milyon 550 bin 151 lira, 637 bin 106 Euro, 4 villa, 3 daire, 14 ofis İmamoğlu İnşaat A.Ş. ile SSB Gayrimenkul A.Ş. ve ortak/yönetici/çalışan ve diğer ilişkili kişilerin dikkat çekici, şüpheli, muvazaalı finansal işlemlerinin dikkate alınarak suç geliri hesaplandığının belirtildiği raporda, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘rüşvet’, ‘irtikap’, ‘haksız mal edinme’ suçlarının aklama açısından bir öncül suç olduğu ve bu suçlardan elde edilen gelir de suç geliri olduğu, İmamoğlu İnşaat A.Ş. ile SSB Gayrimenkul A.Ş. ve ortak/yönetici/çalışan ve diğer ilişkili kişilerin elde ettiği minimum suç gelirinin gelinen aşamada hesaplandığı aktarıldı.

Sonuca göre, şirketlere para akışı fon sağlamak amacıyla İmamoğlu İnşaat A.Ş’ den İnmari Prime Projesinde satışı gerçekleşen 2 adet villa ve parası şirkete girip tapuda devri yapılmayan villa için 21 milyon 330 bin lira ödendiği, İmamoğlu İnşaat A.Ş banka hesaplarına varlık barışı kapsamında kaynağı tespit edilemeyen 35 milyon 220 bin 151 lira nakit yatırıldığı, , İmamoğlu İnşaat A.Ş’ den İnmari Oxygen Projesinde satışı gerçekleşen 3 adet daire ve parası şirkete girip tapuda devri yapılmayan villa için 7 milyon lira ödendiği, ASOY A.Ş’ den SSB Gayrimenkul A.Ş’ ye Zeytinburnu’ nda 14 adet ofis devredildiği, Güllüce Tarımcılık A.Ş adına kayıtlı bulunan Sarıyer’deki 2 adet villa ve Mehmet Selim İmamoğlu tarafından yurtdışına 637 bin 106 Euro gönderildiği tespit edildi. Raporda, tüm bunların minimum suç geliri olarak değerlendirildiği kaydedildi. Raporda ayrıca, söz konusu aklandığı iddia edilen toplam tutarın 7 ayrı eylemde 63 milyon 550 bin 151 lira, 637 bin 106 Euro ve 25 adet taşınmaz veya gayrimenkul olduğu kaydedildi.

Sema Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.