EĞİTİM - 25 Ekim 2024 Cuma 08:53

İGÜ, Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Diploması tevcih etti

A
A
A

İstanbul Gelişim Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni gerçekleştirildi. İlk açılış dersini Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım verdi. Ayrıca üniversite tarafından alınan senato kararı ile Binali Yıldırım’a, Fahri Doktora Diploması tevcih edildi.

2024-2025 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni’ne; Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, milletvekilleri, yerel yönetim temsilcileri, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin ve akademisyenler katılım sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı Binali Yıldırım; İGÜ’de açılış dersinde, Türkiye’nin son 20 yıldaki siyasi durumunu aktarırken; görev aldığı Türk Devletleri Teşkilatı’nın çalışmaları ve Türkiye’ye katkısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de teknoloji ve sanayi alanında gerçekleşen çalışmaları da açılış dersinde aktaran Binali Yıldırım, yapay zekânın önemi ve gelişimi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

İGÜ, Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Diploması tevcih etti

Binali Yıldırım’a, bugüne kadar yerel yönetimlerde ve devletin çeşitli kademelerinde yönetici, milletvekili, bakan, başbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak ve halen Türk devletleri teşkilatında üstlendiği görevler ile Türk siyasetine ve demokrasisine yaptığı hizmetlerden dolayı ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ alanında Fahri Doktora Ünvanı Tevcihine üniversite senatosunun oy birliğiyle karar verildi. Törende, Binali Yıldırım’a diploması Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin tarafından tevcih edildi.

Yıldırım: "Adı gibi gelişiyor"

Binali Yıldırım, “İstanbul Gelişim Üniversitesi, adı üstünde; Gelişim. Burada uluslararası başarıların 10 yılı biraz aşan bir sürede nereden nereye geldiğini; 38 bine ulaşan aktif öğrenci potansiyelini, 7 bin uluslararası öğrenci sayısı gibi birçok başarıyı Sayın Mütevelli Heyeti Başkanımız ve Rektörümüzden beraber dinledik. Yani üniversite, adı gibi gelişmeye devam ediyor. Bu, arkasında gayretli biri varsa oluyor. Bu yüzden Mütevelli Heyet Başkanımız Abdülkadir Gayretli’ye eğitime verdiği desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılır. Bina, fabrika, yol, köprü yaparsınız. Bunların bir ömrü var, 50-100 sene ama insana yapılan yatırım nesilden nesile devam eder” dedi.

"Türkiye bulunduğu bölge itibari ile her zaman tehditlere ve fırsatlara açık"

İGÜ, Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Diploması tevcih etti

Törende FETÖ Elebaşı Fetullah Gülen’in ölümü ile ilgili açıklama yapan Binali Yıldırım şunları söyledi:

“15 Temmuz gecesi vatanımız, toprağımız, bağımsızlığımız, demokrasimiz için Cumhurbaşkanımızla mücadele yürüttük. Bu mücadelede bizimle olan yüce millet meydanlara indi. Ne yazık ki şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize hayırlı, sağlıklı ömürler diliyoruz. Bu meşhur kalkışmanın elebaşı artık yok oldu gitti ama bu bizi rehavete düşürmesin. Türkiye bulunduğu bölge itibari ile her zaman tehditlere ve fırsatlara açık. Etrafımıza bir bakalım.”

İGÜ, Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Diploması tevcih etti

Abdülkadir Gayretli: "Seneye dünyada 800-1000 bandında yer alacağımıza inanıyorum"

Küresel tanınma, araştırma becerisi, öğretim kaynakları, uluslararasılaşma gibi alanlarda Avrupa ve Batı-Asya üniversitelerini değerlendiren QS 2025 sıralamalarında İGÜ’nün başarısına dikkat çeken Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli ise “Üniversitemiz ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılara imza atıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak yer aldığımız QS 2025’te Avrupa Sıralaması’nda 411’inci olarak önemli bir başarıya imza attık. Türkiye’deki üniversiteler arasında 13’üncü; vakıf üniversiteleri arasında ise 4’üncü sıradaki yerimizi koruyarak “Dünya Üniversitesi” vizyonuyla ilerlediğimizi bir kez daha kanıtladık. Bu başarılarımızı devam ettireceğimize yürekten inanıyorum. Özellikle Türkiyemize, geleceğimize yatırım yapmak için başaracağız. THE Times Higher Education Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 1001-1200 bandına girmemiz, gelecek başarılarımız için attığımız adımların birer temsili niteliğinde. Bundan sonra da dürüstlükle, çalışkanlığımızla taşın altına elimizi koyarak güzel işler başaracağız. Önümüzdeki sene 800-1000 bandında ve sonraki süreçte de ilk 500’de olacağımıza dair inancım sonsuz” şeklinde konuştu.

İGÜ, Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Diploması tevcih etti

Prof. Dr. Bahri Şahin: "YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’te 10 alanda öne çıktık"

YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’te İGÜ’nün 10 alanda gösterdiği başarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, “Eğitim, araştırma faaliyetlerimize özel bir önem vererek, yenilikçi çözümler geliştirmeyi ve toplumsal faydayı artırmayı amaçlayan İstanbul Gelişim Üniversitesi; YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’te önemli başarılara imza atarak 10 alanda öne çıktık. En fazla akredite edilen program sayısı ile bu yıl da 1’inciliğimizi koruduk. İstanbul Gelişim Üniversitesi, uluslararası alanda öğrenim, staj ve istihdamı kolaylaştıran YÖK onaylı 45 TYÇ logolu mezuniyet belgesi ve 65 akredite programıyla Türkiye’deki üniversiteler arasında 1’inci olma ünvanını gururla taşıyor. Öğrencilerimize sınırsız bir dünya sunarak, sürekli gelişim felsefemizle her yıl Webometrics, Greenmetric, SCImago, RUR ve THE gibi dünya sıralamalarında elde ettiğimiz başarılarla uluslararası standartlarda eğitim ve uygulama fırsatları sağlıyoruz. Son yayımlanan THE Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması’nda sayılı üniversiteler arasına girerek 1001-1200 bandında yer aldık. Bu, 16 yıllık genç bir üniversite için çok büyük bir başarı. Vizyonumuz, öğrencilerimize en kaliteli eğitimi sunarak, onları küresel düzeyde rekabet edebilecek bireyler haline getirmektir. Araştırma ve yenilik alanındaki çalışmalarımızla, bilgi üretiminde öncü olmayı hedefliyoruz. İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve kalıcı başarı elde etmek hedefiyle çevresel sürdürülebilirlik başta olmak üzere her alanda sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklanarak projeler geliştiriyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği, bilim, teknoloji ve istihdam alanında katma değer sağlayan projeleri ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni benimseyerek, toplumun yararına olacak şekilde hayata geçiriyoruz. İGÜ’nün ulusal ve uluslararası alandaki varlığını güçlendirecek daha nice başarılar elde etmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Çambaşı Kayak Merkezi’nde yapay karlama sistemi ile sezon uzatılıyor Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin kış turizmi alanındaki en önemli yatırımlarından biri olan Çambaşı Kayak Merkezi’nde kurulan gelişmiş teknolojik yapay karlama sistemi ile kayak sezonu uzatılıyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 2019 yılında göreve gelmesini ardından bungalov evleri, telesiyejleri, kayak pistleri, 5 yıldız konforunda oteli ile Ordu turizmine kazandırdığı Çambaşı Kayak ve Dinlenme Tesisleri, ilklere imza atıyor. Bu çerçevede Karadeniz Bölgesi’nde ilk ve tek olma özelliği taşıyan 2 adet son teknoloji yüksek kapasiteli kar yapma makinesi Çambaşı Kayak Merkezi’ne kazandırıldı. Satın alınan makineler, kayak pistleri ve kızak alanlarında aktif olarak kullanıma sunuldu. Yapılan bu çalışma ile bölgedeki kış turizmi altyapısında önemli bir eksikliği de giderilmiş oldu. Karadeniz’de ilk kez bu ölçekte kullanılan kar yapma sistemiyle Çambaşı Kayak Merkezi, bölge turizmine ve ekonomiye katkı sağlayacak. Çambaşı Kayak Merkezi’ne kurulan gelişmiş teknolojik yapay karlama sistemi teknolojisi ile ön plana çıkıyor. Çevre dostu makineler, kar üretimini enerji verimli bir şekilde gerçekleştirmekte ve çevreye minimum etki bırakıyor. Bu sayede doğal kar şartlarını taklit edebiliyor. 4 adet su bölümü, 90 adet su nozulları ve 8-40 bar su çalışma basıncı gibi üst düzey donanım özelliklerine sahip makineler, 480 litre/dakika su tüketimi ile 83 metreküp/saat kar üretme kapasitesine sahip. Aşınmaya dayanıklı seramik su nozulları kar püskürtme tabancasının performansını önemli ölçüde arttırıyor. Ayrıca, çok düşük gürültü seviyesi ile ön plana çıkan, ultra hafif tasarımı ve tekerlekli şasiler ile makineler farklı noktalara hızlıca taşınabiliyor. Suni karlama makineleri manuel 360 derece döndürülebilirken, çalışma esnasında ise 120 derece salınım yapabiliyor. 40 metreye kadar kar püskürtebilen makineler, eksi 1 derece ile eksi 14 derece sıcaklığında kar üretebiliyor. Sezon süresi uzuyor Bu teknoloji sayesinde doğal kar yağışının yetersiz olduğu dönemlerde dahi pistlerin açık tutulması mümkün olacak. Makineler sayesinde sezon süresi uzatılarak hem sporcular hem de ziyaretçiler için kesintisiz ve güvenli kış turizmi sağlanacak. Tüm bu çalışmalarla ziyaretçi sayısının artırılması hedeflenirken Çambaşı Kayak Merkezi’nin bölgesel değil ulusal ölçekte rekabet edebilir hale gelmesinin de önü açılacak.
Erzincan Erzincan’da manda yetiştiriciliği için araştırmalar sürüyor Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Üzümlü ilçesinde gerçekleştirdiği işletme ziyaretinde manda yetiştiriciliğinin il tarımı açısından taşıdığı stratejik öneme dikkat çekti. İl Müdürü Koçaker, Üzümlü ilçesine bağlı Denizdamı Köyü’nde üretici Kenan Tiryaki’ye ait işletmede incelemelerde bulundu. Toplam 27 manda ve 28 inekten oluşan büyükbaş hayvan işletmesini ziyaret eden Koçaker, işletmede yürütülen faaliyetler hakkında üreticiden bilgi aldı. Ahır şartları, hayvan sağlığı, besleme uygulamaları ve üretim kapasitesi yerinde incelendi. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Alper Koçaker, Erzincan’ın manda yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, il genelindeki sulak alanların bu üretim modeli için büyük avantaj sunduğunu ifade etti. Manda sütünün besin değeri bakımından son derece zengin olduğunu vurgulayan Koçaker, bu ürünün hem insan sağlığı hem de katma değerli üretim açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Erzincan’da manda yetiştiriciliğinin köklü bir geçmişe dayandığını hatırlatan Koçaker, son yıllarda manda varlığında yaşanan azalmanın nedenlerine yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından manda yetiştiriciliğini desteklemek amacıyla çeşitli destekleme ve hibe programlarının uygulandığını belirten Koçaker, üreticilerin bu desteklerden en üst düzeyde faydalanmasının hedeflendiğini kaydetti. Koçaker ayrıca, manda yetiştiriciliği konusunda tecrübeli üreticilerle sahada birebir görüşmelerin sürdüğünü, elde edilen veriler doğrultusunda üretimin yeniden canlandırılmasına yönelik planlamalar yapıldığını ifade etti. Erzincan’da manda varlığının artırılması, yerel üretimin güçlendirilmesi ve kırsal kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla çalışmaların kararlılıkla devam edeceği vurgulandı.
Ankara TZOB Başkanı Bayraktar: "2025 yılında, fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide limon oldu" Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılında markette takip edilen 41 ürünün 28’inde fiyat artışı, 13 üründe fiyat azalışı oldu. 2025 yılında, fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide limon, fiyatı en fazla düşen ürün markette beyaz lahana, üreticide sivri biber oldu" dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aylık üretici ve market fiyat çalışmasına dair açıklama yaptı. Bayraktar, açıklamasında Aralık ayında üretici market fiyatlarındaki farklılıklarla girdi maliyetlerinde yaşanan değişimleri aylık ve yıllık olarak değerlendirdi. TZOB olarak bazı önemli ürün ve gıdalardaki aylık fiyat değişiklikleri ve spekülatif hareketler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere üretici ve market fiyat çalışmasını yaklaşık 20 yıldır her ay gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, gerçekleştirilen çalışmada Türkiye genelinde beş bölgeden Ziraat Odalarının kanalı ile fiyatlar alınarak yapıldığını sözlerine ekledi. TZOB’un paylaştığı rakamların tüm bölgelerdeki farklı satış kanallarından alınan fiyatların ortalamasına dayandığını da kaydeden Bayraktar, "Rekolte, paketleme-ambalajlama, depolama ve işçilik maliyetleri, nakliye giderleri, ihracat akışı, aracı kârları, fire gibi zincirin tüm aşamaları fiyat oluşumunu etkilemektedir. Dolayısıyla üretici market fiyat makasının varlığı inkâr edilemez bir gerçektir. Önemli olan bu farkın nedenlerini doğru değerlendirmektir. Bu makasın fazla açıldığı durumlarda spekülatif faaliyetleri göstererek ilgili kurumların harekete geçmesini sağlamaktır" açıklamasında bulundu. "2025 yılında, fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide limon oldu" Bayraktar, yıllık üretici market arasındaki fiyat farklılıklarını açıklayarak, sözlerine şu şekilde devam etti: "Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda; 2025 yılında markette takip edilen 41 ürünün 28’inde fiyat artışı, 13 üründe fiyat azalışı oldu. 2025 yılında, fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide limon, fiyatı en fazla düşen ürün markette beyaz lahana, üreticide sivri biber oldu. Geçen yıla göre bu yıl markette en fazla fiyat artışı yüzde 133,4 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını, yüzde 110,4 ile elma, yüzde 106,6 ile fındık, yüzde 100,8 ile Antep fıstığı izledi. Geçen yıla göre bu yıl markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 40,6 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 39,8 ile marul, yüzde 39,5 ile karnabahar ve yüzde 29,1 ile kuru soğan takip etti. 2025 yılında, üreticide takip edilen 33 ürünün 16’sında fiyatlar artarken, 15 üründe fiyat düşüşü yaşandı. 2 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Geçen yıla göre bu 2025’te üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 343,4 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 160,4 ile Antep fıstığı, yüzde 159,3 ile kuru kayısı, yüzde 125,4 ile fındık izledi. Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 58,8 ile sivri biber görüldü. Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 56,3 ile karnabahar, yüzde 54,8 ile marul, yüzde 51,2 ile kuru soğan takip etti." "Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 324,1 ile havuçta görüldü" Aralık ayı üretici-market fiyat değişimine de değinen Bayraktar, "Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 324,1 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat farkını, yüzde 245,6 ile mandalina, yüzde 238,5 ile kabak, yüzde 238 ile yeşil soğan takip etti. Havuç 4,2 kat, mandalina 3,5 kat, kabak ve yeşil soğan 3,4 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 8 lira olan havuç 33 lira 93 kuruşa, 10 lira 50 kuruş olan mandalina 36 lira 29 kuruşa, 19 lira 25 kuruş olan kabak 65 lira 17 kuruşa, 12 lira 75 kuruş olan yeşil soğan 43 lira 10 kuruşa satıldı. Aralık ayında fiyatı en fazla artan ürün; markette kabak, üreticide mandalina olurken, fiyatı en fazla düşen ürün; markette Ayçiçek yağı, üreticide beyaz lahana oldu" diye konuştu. "Aralık ayında markette 41 ürünün 30’unda fiyat artışı görüldü" Market fiyatlarındaki değişime ilişkin de konuşan Bayraktar, "Aralık ayında markette 41 ürünün 30’unda fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü. Aralık ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 97,5 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 77,3 ile domates, yüzde 75 ile salatalık ve yüzde 53,3 ile patlıcan takip etti. Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 16,1 ile ayçiçek yağı oldu. Ayçiçek yağındaki fiyat düşüşünü yüzde 12,2 ile toz şeker, yüzde 11,2 ile portakal, yüzde 5,1 ile ıspanak izledi" bilgisini paylaştı. "Aralık ayında üreticide 33 ürününün 11’inde fiyat artışı oldu" Bayraktar, aynı şekilde üreticideki ürünlerin fiyat değişimlerini de paylaşarak, "Aralık ayında üreticide 33 ürününün 11’inde fiyat artışı olurken, 15’inde fiyat düşüşü görüldü. 7 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Aralık ayında üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 38,1 ile beyaz lahanada görüldü. Beyaz lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 28,5 ile marul, yüzde 27,3 ile havuç ve yüzde 18,9 ile pırasa izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 69,4 ile mandalinada görüldü. Mandalinadaki fiyat artışını yüzde 56,6 ile salatalık, yüzde 50,6 ile patlıcan, yüzde 44,5 ile kabak takip etti. Seralarda güzlük sezon bitti ve baharlık sezon için dikimler yapıldı. Ürünler henüz hasat olgunluğuna gelmediğinden bu geçiş aşamasında arz azaldı ve salatalık, patlıcan, kabak ve domateste üretici fiyatları arttı. Kuru soğan, patates, portakal, havuçta talep olmayışı fiyatların düşmesine sebep oldu. Lahana ve marulda arz artış sebebiyle fiyatlar düştü" ifadelerine yer verdi. Aralık ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimlere de değinen Bayraktar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre; Aralık ayında, Kasım ayına göre amonyum sülfat gübresi yüzde 4,4, amonyum nitrat yüzde 2,9, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 1,8, oranında artarken, ÜRE gübresi yüzde 0,4, DAP gübresi yüzde 0,1 azaldı. Geçen yılın Aralık ayına göre son bir yılda ÜRE gübresi yüzde 50,9, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 46,3, DAP gübresi yüzde 41,1, amonyum nitrat yüzde 33,3, amonyum sülfat gübresi yüzde 32,9 oranında arttı. Aralık ayında Kasım ayına göre süt yemi yüzde 2,6, besi yemi yüzde 2,2, son bir yılda süt yemi yüzde 29, besi yemi ise yüzde 30,6 oranında arttı. Tarım ilacı fiyatları geçen aya göre yüzde 19,4 oranında artarken, yıllık yüzde 27,1 oranında artış gösterdi. Elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 12,8 oranında arttı. Mazot fiyatları aylık yüzde 6,6 oranında azalış gösterirken, yıllık bazda yüzde 21,9 oranında arttı."