GÜNDEM - 24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:17

İstanbul’da 1’inci Türk-Sudan İş Forumu düzenlendi.

A
A
A
İstanbul’da 1’inci Türk-Sudan İş Forumu düzenlendi.

ASFEX Fuarcılık tarafından Sudan ve Türkiye arasındaki ticari köprüyü güçlendirmek amacıyla İstanbul’da 1’inci Türk-Sudan İş Forumu düzenlendi.


ASFEX Fuarcılık tarafından Sudan ve Türkiye arasındaki ticari köprüyü güçlendirmek için İstanbul’da bir otelde Türk-Sudan İş Forumu düzenlendi. Sudan’dan ve diğer Arap ülkelerinden 200’e yakın alım heyetinin ve 50’ye yakın alanında öncü firmanın katılımıyla ilk defa 1’inciTürk-Sudan İş Forumu, Lojistik, Ekonomi, Yatırım Fuarı gerçekleşti.


Fuara Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Sudan Uluslararası Yatırım ve İş Birliği Bakanı Ahlem Madni Mahdi Sabil, ASFEX Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Şanverdi, Nil Nehri Vilayeti Valisi Dr. Muhammed Al Bedevi Abdulmejıd ve çok sayıda yabancı vatandaş katıldı.



“2002 yılında 36.1 milyar dolar ihracatımızı 2023 yılında 255.4 milyar dolar çıkardık”


2023 yılında 255.4 milyar dolar çıktığını belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar “Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan birçok ekonomi ve ticari şoka rağmen Türkiye olarak büyüme, ihracat yakaladığımız güçlü seyir ekonomimizin krizlere zorluklara karşı son derece mukavemet olduğunu ortaya koymuştur. 2002 yılında 36.1 milyar dolar ihracatımızı 2023 yılında 255.4 milyar dolar çıkardık. İhracat firma sayımızı 33 binlerden, 140 binlere yükselttik. 240 ulaşan ihracat rotamız ve yaklaşık 13 bin civarında çeşitli ihracat ürünlerimiz ile 1980’lerde başlayan ihracat seferberliğimiz karşılığını almaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


ASFEX Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Şanverdi ise, “Özel sektörlerin temsilcilerin bir araya getiren Türk- Sudan Lojistik Fuarın açılışıyla dünyanın buluşma rotası İstanbul’da sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Sudan arasında derin tarihi ve kültürel bağlar çok uzun geçmişe dayanmaktadır. Kader birliği yaptığımız ve uzun süre, hem sevinçlerimizi hem de acılarımızı paylaşmayı öğretmiştir. Bugün Sudan’da yaşanan kardeş kavgası dolayı, tüm Türk halkı derin bir endişe duymak ve bu kavganın biran önce son bulmakta. Sudana istikrar ve barışı egemen olması için dua etmektedir. Nasıl ki Türkiye Sudan ilişkileri iç savaştan önce örnek gösteriliyorsa yine örnek seviyeye kavuşacağına eminim. Bugün burada fuarın amacı da Türkiye’nin sadece iyi gün dostu olmadığını Sudanın bu kötü günlerinde yalnız bırakmayacağını göstermektedir” dedi.



"Türkiye ile olan ilişkilerimiz yeni değil ezelden beri var"


"Türkiye ile olan ilişkilerimiz yeni değil ezelden beri var" diyen Nil Nehri Vilayeti Valisi Dr. Muhammed Al Bedevi Abdulmejıd “Bizim elimizden geldiğince Türkiye’ye olan bizim mallarımızla ilgili yardımcı olmaya çalışacağız. Sudan ilerleyen zamanlarda iyiye gidiyor. Eski günleri eskide bıraktık. Yeni yolumuza devam ediyoruz. Her şeyi düzgün ve düzenli yapmaya çalışacağız. Türkiye ile olan ilişkilerimiz yeni değil ezelden beri var. Kendi vilayetinde düzensiz hiçbir şey yapılmayacak, her şeyi düzene sokacağız” ifadelerini kullandı.



İstanbul’da 1’inci Türk-Sudan İş Forumu düzenlendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa UEDAŞ, sokak lambalarında led dönüşüm sürecini başlattı UEDAŞ, enerji verimliliği ve modern şebeke yönetimi hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği LED Armatür Dönüşüm Projesi ile şehir aydınlatmasında yeni bir dönemi başlatıyor. Ocak 2025’te yürürlüğe giren "Genel Aydınlatma Kapsamında LED Armatürlerin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" doğrultusunda çalışmalarını hızlandıran UEDAŞ, LED dönüşümünde dağıtım şirketleri arasında öncü konuma yükseldi. Proje kapsamında LED armatürlerin uzun ömürlü, düşük bakım maliyetli ve çevre dostu yapısı sayesinde hem enerji kayıpları azaltılıyor hem de şehirlerin gece görünümü daha güvenli ve modern hale getiriliyor. 5 yılda 256 bin led armatür montajı TEDAŞ tarafından belirlenen hedefler doğrultusunda UEDAŞ, 2025 yılı içerisinde yeni tesis ve dönüşüm çalışmaları kapsamında 28 bin 453 adet, takip eden dört yıl boyunca ise her yıl 56 bin 906 adet olmak üzere, toplamda 256 bin 76 adet LED armatür montajı gerçekleştirmeyi planlıyor. Dönüşüm yapılacak direklerin tespiti, malzeme ve maliyet planlaması, teknik şartname ve sözleşme süreçlerini kapsayan kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Sahadaki tüm süreçlerin etkin şekilde izlenebilmesi amacıyla geliştirilen dijital sistem ve tablet uygulamaları sayesinde, iş takibi canlı ve şeffaf biçimde gerçekleştiriliyor. "Enerji verimliliğinde örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz" UEDAŞ Genel Müdürü Cihangir Gençoğlu, 13 Ekim 2025’te Bursa Nilüfer’de başlatılan ve aralıksız devam eden proje ile ilgili ,"LED armatür dönüşüm projemiz, şehirlerimizin güvenliğini, çevresel sürdürülebilirliği ve kamu kaynaklarının verimli kullanımını esas alan bütüncül bir dönüşüm projesi. Dijital altyapı ile desteklediğimiz bu süreç sayesinde sahadaki her adımı anlık olarak izleyebiliyor, şeffaf ve etkin bir yönetim anlayışıyla ilerliyoruz. UEDAŞ olarak enerji verimliliğinde ve modern şehir aydınlatmasında sektörümüze örnek olacak bir çalışmayı hayata geçirmekten gurur duyuyoruz." UEDAŞ tarafından yürütülen LED armatür dönüşüm çalışmaları, iş sağlığı ve güvenliği öncelikleri gözetilerek kesintisiz şekilde sürdürülürken, proje tamamlandığında bölgedeki aydınlatma altyapısının daha güvenli, modern ve çevre dostu bir yapıya kavuşması hedefleniyor.
Konya Karısını 22 bıçak darbesiyle öldüren zanlı, "Kolumda Ebru yazıyor" diye kendini savundu Konya’da özel ders vermeye gittiği sitenin önünde boşanma aşamasındaki öğretmen karısını öldüren zanlı, indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Yargılandığı davada son sözü sorulan katil zanlısı, "Bana iftira atıyorlar hatta kolumda ’Ebru’ yazıyor. Başında ve sonunda sonsuzluk işareti var. Kayınvalidem yüzünden yuvamız bozuldu" diye kendini savundu. Olay, 25 Ekim saat 18.30 sıralarında merkez Meram ilçesi Havzan Mahallesi Ebussuud Efendi Caddesi üzerinde bulunan bir sitede meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Abdullah Küçüktaşdemir (47), boşanma aşamasındaki eşi özel bir eğitim kurumunda öğretmen olan Ebru Küçüktaşdemir’i (45) özel ders vereceği site önüne kadar takip etti. Burada ikili arasında çıkan tartışmada Abdullah Küçüktaşdemir, yanında bulunan bıçakla Ebru Küçüktaşdemir’i vücudunun çeşitli yerlerinden 22 bıçak darbesi ile yaraladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri şüpheliyi etkisiz hale getirirken, olayda ağır yaralanan kadın ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Meram Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti. Gözaltına alınan zanlı koca, ifadesinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konya’yı terk et mesajı atmış Konya Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturmasını tamamlarken, tutuklu olan zanlı hakkında ’kadına karşı tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianamede katil zanlısı kocanın eğitim fakültesindeki eğitimini yarıda bırakmasına rağmen, yıllardır özel dershanede Türkçe öğretmenliği yaptığı belirtildi. Zanlının telefonunda yapılan inceleme sonrası olay günü Ebru Küçüktaşdemir’e, "Cezaevinden başka yer mi var, bugün bu iş bitecek. Bende her şey bitti. Aklın varsa Konya’yı terk et" şeklinde tehdit mesajları attığı ortaya çıkarken, olaydan yaklaşık 6 saat önce "Av bıçağı Konya" gibi aramalar yaptığı da iddianamede yer aldı. "Bana iftira atıyorlar. Kolumda ’Ebru’ yazıyor" Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Eşe karşı tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile dava açılan Abdullah Küçüktaşdemir’in yargılanmasında karar duruşması görüldü. Zanlı koca duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme heyetince son olarak söylemek istedikleri sorulan katil zanlısı, "Ben para pul düşkünü değilim, bana iftira atıyorlar. Kolumda ’Ebru’ yazıyor başında ve sonunda sonsuzluk işareti var. Ben eşimi sonsuzluğa göndermedim. Eşimin annesi yüzünden, yuvamız yıkıldı" diye konuştu. Mahkeme heyeti, Abdullah Küçüktaşdemir’e ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi.