KÜLTÜR SANAT - 12 Kasım 2023 Pazar 11:09

İstanbul’un tarihi semt isimlerinin hikayelerini tarihçi Zafer Bilgi anlattı

A
A
A

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Zafer Bilgi, Tarihi semtlerin isimlerinin hikayelerini anlattı.

İstanbul yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan yerleşim yeri oldu. Günümüzde tarihin izlerine sıklıkla rastlanılan Fatih ilçesindeki tramvay yolu Osmanlı döneminde padişahlar tarafından divan yolu olarak kullanıldı. Sefere çıkılan ve zaferle dönülen Millet Caddesi’ndeki tramvay yolu, Roma İmparatorluğu’na da şahitlik etti. Şehrin en kalabalık noktalarından biri olan bu yolda Fındıkzade, Şehremini ve Haseki semtleri yer alıyor. Hem yaşayanların hem de ziyaretçilerin semt isimlerin nereden geldiğini merak etmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi, konu hakkında bilgi verdi.

Tarihte dönemin ulemalarından Fındık Mustafa Efendi’nin boyunun kısa olması nedeniyle halk arasında ’Fındık’ lakabıyla anıldığı söyleyen Bilgi, oğlu İbrahim Efendi’nin ünlü bir hattat olduğunu ifade etti. Kızılelma Caddesi’nde konağı bulunan İbrahim Efendi’ye halk ‘fındığın oğlu’ anlamına gelen ’Fındıkzade’ ismini verince semt tarihe Fındıkzade olarak geçti. Fatih Sultan Mehmed’in, İstanbul’u fethettikten sonra ‘şehrin emini’ anlamına gelen Şehremini semtine atadığı dönemin kadısı Hızır Çelebi’den adını aldığını aktaran Tarihçi Bilgi, Haseki semtinin adının da Hürrem Sultan’ın bölgeye, Mimar Sinan’a ilk kadın hastanesini inşa ettirmesiyle verildiğini söyledi.

"Orada yaşanmışlıklar semte isim veriyor"

Fatih’teki tramvay yolunda bulunan semtler hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi, “Fındıkzade İstanbul’un en kadim semtlerinden bir tanesi. Fındıkzade öncelikle bulunduğu lokasyon olarak Milet Caddesi ve Vatan Caddesi’nin aslında orta noktasında. Kalbi diyebileceğimiz bir noktada diyebiliriz. Şehrin de merkezi noktasında arzı endam eden semtlerinden biri. İsmini ufak tefek, minyon yapılı olduğu için halk arasında Fındık Mustafa Efendi diye anılan oğlu dönemi ünlü hattatı İbrahim Efendi’den alıyor. İbrahim Efendi bugünkü Fındıkzade’nin merkezi noktalarından biri olan Kızıl Elma Caddesi’nde konağı olan bir ünlü hattat. Bundan dolayı halk o muhite Fındıkzade ismini veriyor. Fındığın oğlu manasında. Fındık Mustafa Efendi oğlu da Hattat İbrahim Efendi. Konağı orada olduğu için. Aslında bu gelenek bizde semtlerin isimlerinde güzel bir özellik olarak kendini gösteriyor. Orada yaşanmışlıklar semte isim veriyor. Fındıkzade yalnızca İbrahim Efendiyle tanınmıyor. Hemen yanında Şehremini diye bir semt ismi var. O da ’Şehir Emini’nden geliyor. Şehrin en emini, şehrin kadısı. Kim? Hızır Çelebi. Fatih İstanbul’u fethettiği zaman hocası olarak Hızır Çelebi’ye bilhassa kadı hüviyetiyle buraları Büyükşehir Belediye Başkanı gibi düşünebiliriz. Burayı veriyor ve bu civarlarda kendi konağı olduğu için Şehremini ismi oradan yaşıyor. Bu Hızır Çelebi meşhur bir Çelebi. Aslında köklü bir aile. Nasrettin Hoca’nın soyunun geldiği bir aile olarak tarihte geçiyor. Meşhur Hukuk profesörü Katip Çelebi’ye kadar da devam etmiş. Burası Topkapı ile Aksaray arasında çok işlek bir noktada bir semt. Şöyle düşünebiliriz; Fındıkzade’nin bir tarafı Şehremini’ne bir tarafı da Haseki’ye uzanıyor. Haseki kim? Sarayda hizmet eden anlamına geliyor. Haseki Hürrem Sultan’dan ismini alıyor. Haseki Hürrem Sultan’da Mimar Sinan’a buraya dünyanın ilk kadın hastanesini yaptırıyor. O hastane, ilk kadın hastanelerinden biri olarak hala yaşıyor. Haseki semtinde hastanelerin olduğu kısım o meşhur Haseki Hürrem Sultan isminden geliyor. Yaşanmışlıklar ve yadı cemil olarak hayır amaçlı yapılan o güzel icraatlar, atılan tohumlar bir nevi meyvesini veriyor. Bugün mahsul olarak semt isimlerinden yaşıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un tarihi semt isimlerinin hikayelerini tarihçi Zafer Bilgi anlattı

"Bu cadde ve Fındıkzade semti bir dönem dünyayı yöneten imparatorlar silsilesine şahitlik etmiş bir semt"

Millet Caddesi ve Fındıkzade semtinin Osmanlı ve Roma İmparatorluğu’ndaki önemine değinen Tarihçi Bilgi, “Tarihi konaklar yaklaşık 100 yıllık konaklar. Bu söylediğimiz olayda 100 - 120 yıllı olduğu için bu konaklar çok durmuyor. Hakka adanan yapılar taştan yapılar, kıyamete kadar baki kalıyor. Konaklar ise şahsa ait olduğu için 100 yıllık oluyor. Ahşabın ömrü ortalama 100 gibi oluyor. Bu konaklar 100 yıl da bir her gelen kişi aslında dededen toruna kendi zevkine göre tasarlasın diye özellikle bırakılıyor. Bugün Fındıkzade civarında ünlü Roma dönemine ait su sarnıçları var. Hemen arkasında Cerrah Mehmet Paşa diye bilinen Osmanlı’nın meşhur cerrahı ve mareşali, meşhur bir derdin yansıması olan bir cami ve o caminin etrafında kompleks olarak hastaneler kısmı var. Kocamustafapaşa, Sümbül Efendi yine buranın her yerini Roma döneminde de Osmanlı döneminde de ilmek ilmek dokunulan alanlardan biri olduğunu biliyoruz. Burada Millet Caddesi diye adlandırılan cadde aslında buraya ev sahipliği yapıyor ama o cadde Osmanlı döneminde divan yolu olarak kullanılıyor. Bugün tramvayın geçtiği Aksaray’dan Topkapı’ya gelen cadde de Osmanlı padişahları sefere çıkıyorlar, seferden zaferle dönüyorlar. Edirnekapı veya Topkapı tarafından surlardan içeriye girdikleri ve saraya gittikleri divan yolu olarak anılıyor. Roma İmparatorları da buraya yakın bir noktadan Yedikule tarafından oraya da Romalılar mesa ismini veriyorlar. O Mesa Caddesi’nden onlar da sefere çıkarmış. Bu cadde ve Fındıkzade semti bir dönem dünyayı yöneten imparatorlar silsilesine şahitlik etmiş bir semt. İnşallah Rabbim bu semtlerdeki bu isimlere bu tarihi kadim altyapıyı tekrar yaşatmayı bizlere nasip etsin” şeklinde konuştu.

“Doğma büyüme Fındıkzadeliyiz”

Fındıkzade en eski esnafından Şeyhmus Goralı, “Doğma büyüme Fındıkzadeliyiz. Yaşım 60. 63 senedir de aynı mekanda hizmet veriyoruz. Genel tarihi hakkında fazla bilgim yok ama çok eski ve nezih bir semt olduğu biliniyor. Çok ünlü ve sanatçıların buradan çıktığı Fatih ilçesinden çıktığı söyleniyor. Semt olarak çok kaliteli bir semt” dedi.

Semanur Kaygısız - Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayan 83 kız öğrenci için icazet merasimi Kütahya’da hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayan 83 kız öğrenci için düzenlenen icazet merasimi, Dumlupınar Kapalı Spor Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kütahya’da hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayan 83 kız öğrenci için düzenlenen icazet törenine; Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, protokol üyeleri, aileler ve vatandaşlar katıldı. Tören, İstiklal Marşı ve ardından Ulu Cami İmam Hatibi Mehmet Ali Sarı ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmam Hatibi Ferruh Muştuer’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kütahya İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, konuşmasında Kur’an-ı Kerim’e hizmet eden milletlerin yüceleceğini belirtti. Hafızlık eğitimini tamamlayan genç kızların "yürüyen Kur’an" olarak topluma örnek teşkil edeceğini vurguladı. Ailelere teşekkür eden Açık, öğrencilerin azim ve gayretle Kur’an-ı Kerim’i hıfzetmelerinin büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Açık, öğrencileri "geleceğin muhafızları ve ümit ışıkları" olarak nitelendirdi. AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı ise konuşmasında maneviyatın ve değerlerin öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti. Maneviyatın eksikliğinde toplumun farklı sonuçlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Peygamber Efendimizin (SAV) "İki kişiye gıpta edilir" hadis-i şerifini hatırlatan Bayırcı, hafızlık yapan gençlere duyduğu saygıyı dile getirerek onların büyük bir gayret ve fedakarlık örneği sergilediklerini ifade etti. Törende hafızlıklarını tamamlayan öğrencilere belgeleri ve hediyeleri; Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, Rektör Süleyman Kızıltoprak, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, İl Müftüsü İrfan Açık, AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Gençlik ve Spor İl Müdürü Bülent Küçük, İl Müftü Yardımcısı Tuğba Anatoprak ile iş adamları Ali Çetinbaş ve Mücahit Köksal tarafından verildi.
Bursa ’Sanat Güneşi’ Zeki Müren, Bursa’da anıldı Bursa’nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olan Türkiye’nin ’Sanat Güneşi’ Zeki Müren, doğum gününün 93’üncü yıl dönümünde masal tadında hazırlanan konser programıyla anıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, TSK Mehmetçik Vakfı, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi iş birliğiyle Zeki Müren’in doğum gününün 93’üncü yıl dönümü dolayısıyla ’Alkışlarla Yaşıyorum’ konseri düzenlendi. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki konsere, Zeki Müren hayranları yoğun ilgi gösterdi. Salonu tıklım tıklım dolduran Bursalılar, Zeki Müren’e olan sevgi ve saygısını bir kez daha göstermiş oldu. TRT İstanbul Radyosu ses sanatçıları Mehsem Özşimşir ve Alp Aslan ile Klarnet Sanatçısı Tanju Erol’un sahne aldığı konsere, Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü sanatçıları ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de eşlik etti. Zeki Müren’e ait görüntülerin ve halkın ’Sanat Güneş’ine olan sevgisini dile getirdiği videoların da gösterildiği gecede, usta sanatçının unutulmaz eserleri solo ve koro halinde seslendirildi. Performanslarıyla büyük alkış alan İstanbul Radyosu sanatçıları, izleyenlere masal tadında bir konser sundu. Fikrimin İnce Gülü, Eskimeyen Dost, Sorma, Kadifenin Kesesi gibi eserlerin icra edildiği konserde, Bir Demet Yasemen, Şimdi Uzaklardasın ve Gönül Penceresinden adlı eserler de seyirciler ile birlikte söylendi. Konsere video konferansla bağlanarak 6 Aralık’ın çok anlamlı bir gün olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türk Sanat Müziği’nin eşsiz sesi ve Bursa’nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olan Zeki Müren’in doğum günü olduğunu dile getirdi. Alkışlarla Zeki Müren’in mirasına sahip çıktıklarını söyleyen Başkan Bozbey, "Zeki Müren’i sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Büyükşehir Orkestramızla birlikte değerli sanatçılarımız Zeki Müren’in ölümsüz eserlerini seslendirdi. Zeki Müren zarafeti, sanatı, insani değerleriyle gerçek bir ilham kaynağı oldu. Onun sesi ve yorumları yalnızca kulaklarımıza değil, kalplerimize dokundu. Her eserinde, her dizenin ardında bize aşkı, hüznü ve insanlığın derinliklerini hissettirdi" dedi. Gece sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sinan Nergiz tarafından sanatçılara günün anısına çiçek takdim edildi.
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 3 - Adana Demirspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Göztepe, evinde Adana Demirspor’u 3-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada sol kanattan Tijanic’in köşe atışında Taha’nın kafayla indirdiği topta yaşanan karambolde Juan topu ağlara gönderdi. Hakem Ali Şansalan VAR incelemesinin ardından golü iptal etti. 59. dakikada Djalma’nın ceza sahasına pasında Tijanic’in şutunda Abdulsamet’ten seken top ağlarla buluştu. 3-0 69. dakikada Nabil Alioui’nin ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Lis, topu kornere çeldi. 88. dakikada Adana Demirspor atağında ceza sahasında yaşanan karambolde topu önünde bulan Abat Aimbetov, meşin yuvarlağı filelere yolladı. 3-1 Hakemler: Ali Şansalan, Hakan Yemişken, Mehmet Salih Mazlum Göztepe: Mateusz Lis, Taha Altıkardeş, Heliton, Malcom Bokele, Djalma Silva (İsmail Köybaşı dk. 82), Ogün Bayrak, Victor Hugo (Nazım Sangare dk. 82), Anthony Dennis, David Tijanic (Kuryu Matsuki dk. 63), Juan (Datro Fofana dk. 63, Novatus Miroshi dk. 71), Romulo Yedekler: Arda Özçimen, Emircan Seçgin, Koray Günter, İzzet Malak, Doğan Erdoğan, Datro Fofana Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Adana Demirspor: Eren Dönmezer, Jovan Manev, Abdulsamet Burak (Burhan Ersoy dk. 90), Tolga Kalender, Yusuf Sarı (Osman Kaynak dk. 90), Tayfun Aydoğan (Nabil Alioui dk. 46), İzzet Çelik (Abat Aimbetov dk. 57), Maestro, Yusuf Barası (Ozan Demirbağ dk. 85), Ali Yavuz Kol, Arda Okan Kurtalan Yedekler: Vedat Karakuş, Bünyamin Balat, Aksel Aktaş, Florent Shehu, Ahmet Yılmaz Teknik Direktör: Mustafa Dalcı Goller: Goller: Juan (dk. 39), Romulo (dk. 42), Tijanic (dk. 59) (Göztepe), Abat Aimbetov (dk. 88) (Adana Demirspor) Kırmızı kart: Ogün Bayrak (dk. 76) (Göztepe) Sarı kart: Tayfun Aydoğan (Adana Demirspor)