SAĞLIK - 05 Mayıs 2024 Pazar 11:17

Kazakistanlı 14 yaşındaki Nikita şifayı Pendik’te buldu

A
A
A
Kazakistanlı 14 yaşındaki Nikita şifayı Pendik’te buldu

Kazakistan’da doğuştan Hemifasiyai mikrozomi hastalığına yakalanan 14 yaşındaki Nikita Şifayı Pendik’te buldu. Ameliyat sonrası yüzünde gözle görülür değişim yaşayan Nikita 18 yaşına geldiğinde yeniden ameliyat olacak.


Kazakistan’da Natalia Vladimir’in 4 çocuğundan ek küçüğü olan 14 yaşındaki Nikita’da doğuştan Hemifasiyai mikrozomi hastalığı görüldü. Kendi ülkelerinde çok sayıda ameliyat geçiren Nikita’nın ailesine doktora yurt dışında tedavi önerdi. İnternetten araştırmaya başlayan Vladimir ailesi Pendik’te bulunan Medical Park Hastanesine ulaştı. Tedavi süreci başlayan Nikita yaklaşık 10 saatlik operasyonun ardından 2 hafta yoğun bakım ünitesinde kaldı. Ameliyat sonrası yüzünde gözle görülür derecede değişim yaşayan Nikita’nın ailesi doktorlarına teşekkür etti. Ameliyat sonrası konuşan Doç. Dr. Burak Sercan Erçin Nikita’nın 18 yaşına geldiğinde gelişimden kaynaklı 2’inci bir ameliyat olacağını belirtti.


“Gözle görülür bir değişim oldu”


Tedavi süreci sonrası konuşan Doç. Dr. Burak Sercan Erçin, “Hastamızın tanısı yüz gelişim bozukluğu, Hemifasiyai mikrozomi diyoruz çok nadir görülen bir hastalık. Kendi ülkesinde bellli bir ameliyat yapılmış ama başarılı olamamış. Bize de başvuru yaptı. Komplike bir ameliyat oldu. Beyin cerrahisi ile vakaya girdik. Beyin Cerrahisinin yaptığı işlem, kafa tasının çıkarılması daha sonra biz göz kürelerinin etrafında bulunan kemikleri çerçeve şeklinde keserek yerlerini değiştiriyoruz. Yüz gelişim bozukluğunda elmacık kemiğinde de bir eksiklik oluyor. Kafa tasının bir kısmından aldığımız kemik ile elmacık kemiğini oluşturduk. Hastayı memnun edecek bir sonuca ulaştığımızı düşünüyoruz. Ameliyatları bitmedi 18 yaşına geldikten sonra çenesindeki geriliğe yönelik yüz gelişimi tamamlanacak. Çenesindeki gelişme eksikliğine yönelik bir ameliyat daha olacak. Türk plastik cerrahisi iyi bir yerde bu ameliyatı yapabilmek için sadece cerrahlarla bitmiyor. İyi bir hastane, iyi bir ekip, iyi bir yoğun bakım, iyi bir takip hastaların tıp dışı sorunlarıyla ilgilenecek iyi bir yabancı hasta ekibi gerekiyor. Hastanemizde sıklıkla bu tip hastalıkları ameliyat ediyoruz. Bu iş milli bir mesele, yurt dışından bir hasta geliyor. Size ve ülkenize güveniyor. Başarılı bir şekilde sonlandırmanız gerekiyor. Öyle yaptığımızı düşünüyorum.” diye konuştu.


“Çok memnun kaldık “


Yüz gelişim bozukluğu yaşayan Nikita’nın annesi Natalia Vladimir, “Kazakistan’da ameliyat olurken, böyle bir ameliyatın imkanlar dahilinde başarılı olmayacağını söylediler. Plastik cerrahımız yurt dışında tedavi olmamız gerektiğini söyledi. Kazakistan Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Pendik Medical Park Hastanesi bizi kabul etti. Ameliyatımız çok başarılı geçti. Hastaneden çok memnun kaldık. Hocamıza ekibine çok teşekkür ederiz”diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.