SAĞLIK - 03 Aralık 2024 Salı 12:02

KOAH’ta ‘Sigara’ uyarısı: “İçenlerin yüzde 70’inde gelişiyor, rol, model kişiler bırakmaya teşvik etmeli”

A
A
A
KOAH’ta ‘Sigara’ uyarısı: “İçenlerin yüzde 70’inde gelişiyor, rol, model kişiler bırakmaya teşvik etmeli”

Dünyada ve Türkiye’de çok sayıda kişiyi etkileyen KOAH’a karşı uzmanlar uyarıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyık, “Sigara tütün ürünleri, elektronik sigara, pipo, puro gibi tütün ürünlerini içmemek, tozlu, dumanlı ortamlarda bulunmamak gerekiyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 20’sinde görmekteyiz. Sigara içenlerin yüzde 70’inde KOAH gelişiyor. Belirtiler, kalp hastalıklarıyla da karışabilir, kalp yetmezliğinde de nefes darlığı olabilir. Topluma rol, model olan kişilerin özellikle sigarayı bırakmaya teşvik etmesi lazım. Toplu ortamlarda içilen sigaranın başkalarına da çok zarar vereceğini düşünmek gerekiyor” dedi.


Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi durumu olarak ifade ediliyor. Solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve balgam gibi belirtilere neden olan kronik bir hastalık olarak ifade edilen KOAH’a karşı uzmanlar uyarıyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Murat Kıyık da hastalığa ilişkin bilgi verdi. Uzman Dr. Kıyık, sigara kullanımı, hava kirliliğinin olduğu ortamların hastalık üzerindeki etkisine dikkat çerken tedavi süreçlerine ilişkin bilgi verdi.



“Sigara içenlerin yüzde 70’inde KOAH gelişiyor”


Kişilerin yaşam şeklinin hastalıkların oluşmasında etkili olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyık, “Akciğerlerimiz çok önemlidir ama birçok iyi bakmayı bazen ihmal ediyoruz. Sigara, kirli, dumanlı işler gibi şeylerden dolayı bronş dediğimiz yapılar daralıyor. Daralması sonrası da ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor, KOAH bunlardan bir tanesi. Sadece bununla kalmıyor akciğer kanseri başta olmak üzere başka akciğer hastalıkları da ortaya çıkabiliyor. Bu maruziyete neden olan şeyleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Sigara tütün ürünleri, elektronik sigara, pipo, puro gibi tütün ürünlerini içmemek, tozlu, dumanlı ortamlarda bulunmamak gerekiyor. KOAH’ta en önemli belirti; hastalar nefes darlığıyla gelir. Buna öksürük ve balgam eşlik eder, bazen yürüdüğü zaman çabuk yorulma, halsiz düşme gibi belirtiler. Pandemi döneminde daha çok KOAH alevlenmeleri gördük. Tedavide nefes açıcı ilaçlar veriliyor, bunlar KOAH’ın erken ve orta evrelerinde, daha ileri evrede oksijen hatta bazen evde yoğun bakım makineleri veriyoruz. Nüfusun yaklaşık yüzde 20’si gibi bir oranda KOAH görmekteyiz. Sigarayı daha az içen ülkelerde daha az, daha çok içenlerde daha çok. Biz Türkiye olarak maalesef burada şanssızlar grubundayız. Bir yılda gördüğümüz akciğer kanseri sayısı 50 bin civarında Türkiye’de bunlar çok büyük rakamlar. Sigara içenlerin yüzde 70’inde KOAH gelişiyor zaman içerinde bazen 15-20 yıl içinde olabildiği gibi bazen daha uzun yıllarda oluyor” dedi.



“Mikrobik hastalıklar, KOAH’taki alevlenmeyi artırır


KOAH’ta belirtilerin başka hastalıklarla ortak olabildiğini ancak uzmanların doğru tanıyla tedavi süreçlerini planladıklarını aktaran Uzm. Dr. Kıyık, “Kalp hastalıklarıyla da karışabilir, kalp yetmezliğinde de nefes darlığı olabilir. Kalp kapak hastalıklarında olabilir bazen çok kilolu olmak da nefes darlığı yapabilir. Belirtiler karışabilir ama bir hastamızda uzun yıllar sigara içme öyküsü varsa ve hasta gerçekten gittikçe artan bir nefes darlığı çekiyorsa burada KOAH ön plandadır diye her zaman düşünürüz. Erkeklerde daha fazla görülmesinin nedeni erkeklerde sigara içme oranının daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Uyumadığımızda mikrobik hastalıklara yakalanmayı çok daha fazla görebiliriz ve bu da KOAH’taki alevlenmeyi artırır. Bizim çocukluk çağımızda bu kadar sigara içilmiyordu, biz onlar gibi yaşamalıyız. Topluma rol, model olan kişilerin özellikle sigarayı bırakmaya teşvik etmesi lazım. 171 Sigara Bırakma Hattı var, sağlık kuruluşlarında sigara bırakma üniteleri var, oradan yardım alabilirler. Sigara bırakma isteği çok önemli. Mikrobik Hastalıklara karşı bugün elimizde 2 tane önemli aşı var, birisi zatürre birisi grip aşısı bu aşıları zaten KOAH’lı hastalarımıza öneriyoruz. 65 yaş üstü hastalarımıza KOAH olmasa bile öneriyoruz. Bir nefes darlığı varsa sebeplerden biri KOAH olabilir, Pasif içiciler şöyle; insanın sevdiklerini zehirlenmesi gibi bir şey. Ev içerisinde olabilir, çalıştığı ortamda arkadaşları olabilir böyle toplu ortamlarda içilen sigaranın başkalarına da çok zarar vereceğini düşünmek gerekiyor. Sigara dumanı her türlü kanserojeni içeren bir dumandır. Önce kendimize zarar veriyoruz ama yanımızdaki sevdiğimiz insanları da zehirlemeyelim. KOAH’ı tespit etmişsek önce bir derecelendiriyoruz. Hafif, orta, ağır, çok ağır mı ona göre bir basamak tedavisi var” şeklinde konuştu.



KOAH’ta ‘Sigara’ uyarısı: “İçenlerin yüzde 70’inde gelişiyor, rol, model kişiler bırakmaya teşvik etmeli”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da Kızılay gönüllüleri babaların yüzünü güldürdü Kızılay Ağrı gönüllüleri, Babalar Günü dolayısıyla çeşitli işlerde çalışan babaların gününü kutlayıp hediyeler verirken, duygusal anlar yaşandı. Sabahın erken saatlerinde yola çıkan Kızılay gönüllüleri, pazar günü evlerinin geçimlerini sağlamak için çalışan babaları unutmadı. Tarlasında sulama yapan çiftçiler, inşaatta çalışan işçiler, hastane personeli, otobüs şoförleri ve hamallık yaparak evlerine ekmek götüren babaların yanında olan gönüllüler, bu özel günü daha da unutulmaz kıldı. Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, yaptığı açıklamada, babaların zor şartlarda ve fedakarca çalışmalarının değerini vurguladı. Tatlı, "Babalar bu hayatın yükünü omuzlayan, çocukları ve eşleri mutlu olsun diye gece gündüz çalışan cefakar kahramanlardır. Bugün biz de bu kahraman babalara, emekleri ve fedakarlıkları için küçük de olsa bir sürpriz yapmak istedik. Onlara gömlek, tişört ve pantolon gibi hediyelerini takdim ettik. Tabi hatırlanmak güzel, önemsenmek daha da değerli; fakat en güzeli çocuklarına kıyafet alabilmek için kendi ihtiyaçlarını sürekli erteleyen babaların mutlu olması" diye konuştu. Babalar Günü’nün dünyanın pek çok yerinde sevinçle kutlandığını hatırlatan Orhan Tatlı, Gazze’de ise çocuklarını enkazın arasında arayan, onları yaşatmak için kendi canlarını ortaya koyan babaların zor koşullarla mücadele ettiğine dikkat çekti. Tatlı, "Evet, bugün Babalar Günü Dünyanın pek çok yerinde çocuklar babalarına sarılırken, Gazze’de babalar evlatlarını enkazın arasında taşıyor. Bir yanda çocuklarını korumak için kendi bedenini siper eden babalar, diğer yanda sessizliğe mahkum edilen, babasız kalan binlerce çocuk var. Bu Babalar Günü’nde olmadı, ama inşallah bir sonraki Babalar Günü’nde dünyanın her yerinde babaların çocuklarıyla birlikte mutlu olabileceğine dair umudumuzu taşıyoruz" değerlendirmelerinde bulundu. Babalar, bu zor şartlarda hatırlanmaktan ve değer verilmesinden oldukça mutlu olduklarını ifade ettiler. Bu hediyelerin çocuklarına daha iyi imkanlar sunabilmelerine vesile olacağını belirten babalar, Kızılay’a ve gönüllülerine bu düşünce ve destekleri için teşekkür edip, babaların değerini bilen ve zor zamanlarda yanında olan insanlara minnettar olduklarını dile getirdiler.
İzmir Başkan Tugay: "Yangında herhangi bir yaralanma yok" İzmir’in Konak ilçesinde bir inşaat deposunda çıkan yangının ardından bölgede incelemelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Yangın, hastanenin arka tarafında, ancak hastane ile doğrudan ilgisi olmayan bir alanda başlamış gibi görünüyor. Yangında herhangi bir yaralanma yok" dedi. Yangın, saat 16.50 sıralarında Yenişehir Mahallesi İşçiler Caddesinde bulunun bir inşaat deposunda meydana geldi. Yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Yetkililerde bilgi alan Başkan Tugay, "Herhangi bir yaralanma yok. Hastanede kalan 75 hasta, hastane personeli ile birlikte çok hızlı şekilde tahliye edildi. Hepsi şu anda güvende ve çoğu şehir hastanesine nakledildi. Bebekler ve yaşlılarda da herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor. Yangının çıkış nedeni henüz net değil. Yangın, hastanenin arka tarafında, ancak hastane ile doğrudan ilgisi olmayan bir alanda başlamış gibi görünüyor. Depoya bitişik bir alandan çıktığı tahmin ediliyor. Hastanenin güvenlik kameraları mevcut, bu görüntüler polis ekiplerine teslim edilmiş. Ancak yangın, kameraların kapsamadığı bir alanda başlamış ve nedeni henüz belirlenememiş" ifadelerini kullandı. Kısa sürede müdahale edildi Yangınla ilgili ilk ihbarın saat 16.58’de itfaiyeye ulaştığını belirten Tugay, "Hastanenin hemen yanındaki bir depoda yangın çıktığı bildirildi. İtfaiye ekipleri 4 dakika içinde olay yerine ulaştı ve saat 17.02’de müdahaleye başladılar. Eş zamanlı olarak zabıta ekipleri de hızla olay yerine intikal etti. Yaklaşık 100 zabıta memuru, trafik düzenlemesi ve hastanenin boşaltılması konusunda destek sağladı. Gerçekten büyük ve tehlikeli bir yangın yaşandı. Ancak yangın şu anda kontrol altına alındı. Hastane için bir risk kalmadı. Depodaki yangın ise sönmek üzere. Yangının çıkış nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, hastane dışında ve depoya komşu bir alanda başladığı düşünülüyor. İlk bulgular bu yönde. Konuyla ilgili savcılık bilirkişi atadı ve teknik inceleme başlatıldı. Ancak şehir merkezinde bu denli büyük bir yangının çıkmış olması endişe verici. Bu nedenle şehir merkezindeki benzer yapıların ve tesislerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu, önümüzdeki günlerde yapılması gereken önemli bir görev olarak karşımızda duruyor. İzmir halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.