SAĞLIK - 21 Mart 2024 Perşembe 10:40

Merdiven altı ’Anestezi’ uyarısı: "Ölümle sonuçlanabilir”

A
A
A
Merdiven altı ’Anestezi’ uyarısı: "Ölümle sonuçlanabilir”

Anestezi uygulamalarının uygun noktalarda, ehil ellerde yapılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Abdurrahman Tünay, “Mutlaka donanımı ve ekibi, sorgulamak lazım. Uygun olmayan şartlarda, uygun ekibin olmadığı yerlerde olabilecek bir komplikasyon ölümle sonuçlanabilir. Vatandaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmamış hiçbir yerde işlem yapmamalarını öneriyorum” dedi.


Doğuştan ya da sonradan edinilen rahatsızlıklar, tamamlayıcı tedaviler, estetik uygulamalar gibi birçok sebeple operasyonlar gerçekleştirilirken uzmanlar, işlemlerin uygun ekip ve yeterli donanımı sağlayan Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan merkezlerde gerçekleştirilmesinin önemini her fırsatta yineliyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği İdari Sorumlusu Uzm. Dr. Abdurrahman Tünay ile Prof. Dr. Veysel Erden ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen alanlarda yapılan işlemlerin hayati sonuçları olabileceğini anlattı. Uzmanlar, kişilerin geçirecekleri işlemlerde anestezi gerekliliği, hangi uygulamanın yapılacağı gibi durumlara uzmanların karar vermesi gerektiğini belirtirken vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.



“Yeterli ekipman var mı, donanıma sahip mi, kişilerin sorgulaması lazım”


Vatandaşların sağlık hizmetlerini uygun noktalarda, ehil ellerden almaları gerektiğini aksi takdirde hayati problemlerle karşı karşıya kalabileceklerini söyleyen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Anestezi Kliniği İdari Sorumlusu Uzm. Dr. Abdurrahman Tünay, “Anestezi gerekliliği hem hastadan kaynaklı hem de cerrahinin güvenli bir şekilde yapılması için gerekli. Çocuklarda ya da yetişkin birinde kişinin anksiyetesi olabilir hastanın bu korkuya bağlı anksiyetesini gidermek için bazen de cerrahi nedenlerle ağrı duymasın, güvenli bir cerrahi yapalım diye gereklilik doğabilir. Kişilerin sorgulaması lazım; alanda yeterli ekipman var mı, donanıma sahip mi, mutlaka değerlendirmek lazım. Anestezi yöntemi belirlenmesi, anestezistin kişinin anestezi alabileceğine uygunluk vermesi lazım, bunun dışında bu işlemlerin yapılması çeşitli sakıncalar doğurmakta, ölüme kadar giden sonuçlarla karşılaşmaktayız. Ekibin başı olan anestezi uzmanı mutlaka o işlemde olmalı. Hekim olmayan insanlar tarafından yapıldığında ki karşılaştığımız vakalardan bir kısmı bununla ilgili, hekim bile yok ortamda, hekimin bile anestezi uzmanı olması gerekiyor. Uzmanın hangi anestezi yöntemini kullanacağına ve hastanın anesteziye uygun olup olmadığını mutlaka değerlendirmesi lazım. Uygunsuz bir ortamda, uygun olmayan şartlarda ya da uygun ekibin olmadığı yerlerde olabilecek bir komplikasyon ölümle sonuçlanabilir. O yüzden çok dikkatli olmak lazım, mutlaka donanımı ve ekibi sorgulamak lazım. Vatandaşlara önerim şu; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmamış hiçbir yerde işlem yapmamaları” şeklinde konuştu.



“Bir sürü komplikasyon olabilir, süreç ölüme kadar gidebilir”


Anestezi uygulamalarına yönelik bilgi veren Prof. Dr. Veysel Erden, “Ameliyatın şekline göre genel ya da bölgesel anestezi uyguluyoruz, bazı durumlarda ikisini birlikte uyguluyoruz. Çok önemli durumlar var, öncelikle hastanın değerlendirilmesi gerekiyor, bu hastanın yandaş hastalığı, kullandığı ilaçlar var mı, daha önce bir ameliyat olmuş mu, ilaç alerjisi var mı gibi birçok soruyu soruyoruz. Bunlarla ilgili bir takım laboratuvar tahlilileri yapıyoruz. Gerekli konsültasyonları, gerekiyorsa radyolojik incelemeleri yapıyoruz ve hastanın durumunu belirliyoruz. Daha sonra hasta ne ameliyatı olacak, nasıl olacak? Örnek vereyim; prostat ameliyatı açık da olabilir robotik cerrahi yöntemiyle de olabilir. Nasıl bir girişim yapılacak, ona göre anestezi yöntemi belirliyoruz. Birtakım branşların birlikte değerlendirdiği ve takip ettiği bir süreçten bahsetmek gerekiyor. Anestezi için belli bir donanım gerekli, ikincisi ekip. Sağlık Bakanlığı standartları var, bu çerçevede neler gerekli belirlenmiş durumda. Anestezi için mutlaka bir ekip, başında da anestezi uzmanı gerekli. Ekiple birlikte anestezi uzmanı, donanım olmadan anestezi yapılması sıkıntılı. Bir sürü komplikasyon olabilir, süreç ölüme kadar gidebilir. Bütün ameliyatlarda aynı titizliği gösteriyoruz. Kişiler önce ameliyat olacakları yeri belirlesinler, orada yeterli donanım, anestezi uzmanı var mı sorsunlar ondan sonra karar versin” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Elektrik dağıtım şirketinden bayram tedbirleri Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz hizmet için 7/24 görev başında olacak. Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde 3,2 milyonluk nüfusa elektrik dağıtım hizmeti sunan YEDAŞ, Ramazan Bayramı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Kaliteli ve sürdürülebilir enerji sağlamak adına bayram süresince 7/24 görev başında olacak ekipler, muhtemel arızalara hızlı müdahale edebilmek için sahada aktif olarak çalışacak. Bu kapsamda, 663 arıza onarım personeli, 264 araç ve 71 nöbetçi amir, kaliteli ve sürdürülebilir enerji sağlamak amacıyla bayram boyunca 7/24 hazır olacak, oluşabilecek her türlü arızaya hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilerek enerji hizmetlerinin aksamadan devam etmesi sağlanacak. Ana kontrol merkezleri ve SCADA sistemi, enerji tüketimindeki değişiklikleri anlık olarak takip edecek. Muhtemel arızaların önüne geçebilmek için Operasyon Merkezi’nde oluşturulan 45 kişilik ekip ile sistem üzerinden uzaktan müdahale gerçekleştirilecek; yerinde çözüm gerektiren durumlarda ise en yakın bakım onarım ekibi, ilgili bölgeye hızla yönlendirilecek. Ayrıca, 129 adet jeneratör, dağıtım şebekesinde yaşanacak herhangi bir kesinti durumunda devreye alınabilecek şekilde kritik lokasyonlarda konumlandırılacak. Bayram süresince planlı kesintilere ara verilerek, vatandaşlara kesintisiz hizmet sunulması sağlanacak. "Müşterilerimizin memnuniyeti her zaman önceliğimizdir" YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, bayram süresince kesintisiz hizmet sağlanmasına yönelik alınan önlemlerle ilgili bilgi vererek, "Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Bayram boyunca müşterilerimizin enerji ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak için tüm enerjimizle sahadayız. Muhtemel arızalara karşı jeneratörlerimiz, saha ekiplerimiz ve uzaktan müdahale sistemlerimizle her an hizmete hazırız. Müşterilerimizin memnuniyeti her zaman önceliğimizdir. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan şirket, bayram süresince çağrı merkezindeki temsilci sayısını artırarak taleplere daha hızlı yanıt verecek. Müşteriler, 186 Çağrı Merkezi, 0530 10 60 186 numaralı WhatsApp hattı ve X (Twitter) destek hesabı üzerinden talep ve şikayetlerini iletebilecek. Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji arzı sağlamak için tüm önlemlerini alan ekipler, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam edecek" dedi.
Gaziantep Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme için uyarılarda bulundu. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını belirterek, bayramda bir anda yüksek kalorili ürünler tüketilmesinin sindirim sistemi başta olmak üzere diğer organlarda da çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyardı. Dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ali Bilgen, "Ramazan ayı süresince, öğün sayısının azalması ve aç kalınan sürenin uzun olması nedeniyle, oruç tutan kişilerin metabolizmasında bir takım değişiklikler meydana geliyor. Ramazan sonrasında birden normal beslenme düzenine geçildiğinde ise besin çeşitliliği ile birlikte tatlı tüketiminin de artması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Özellikle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerek. Kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve az az sık sık beslenilmelidir. Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğneyerek tüketilmeli. Akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmeli. Ana öğünlerde, yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli, hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Geleneksel bayram ikramları olan şekerleme, çikolata, tuzlu hamur işleri, gazlı içecek, tatlının birdenbire ve çok sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bayramda kalorisi yüksek besinlerin çok miktarda tüketilmesi karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, karın şişkinliği, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir" dedi. Sıvı alımına da önem verilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilgen, "Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesi sağlık açısından önemlidir. Bayramda, gazlı, asitli ve şeker içeriği yüksek içeceklerin tüketimi arttığı gibi çay ve kahve de bol miktarda tüketilmektedir. Ancak, bu içeceklerin fazla tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı olan hastalarla, diyabet, kronik böbrek yetmezliği yaşayanların sağlığı açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Diğer yandan bayram boyunca hareketsiz kalınmamalı. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Herkese sağlıklı günler ve iyi bayramlar dilerim "diye konuştu.