EKONOMİ - 25 Şubat 2025 Salı 15:01

Nestlé, Türkiye’de 119 yıldır yatırımlarını devam ettiriyor

A
A
A
Nestlé, Türkiye’de 119 yıldır yatırımlarını devam ettiriyor

Nestlé Türkiye 2023 yılında Türkiye ekonomisinde toplam 33,6 milyar Türk lirası karşılığı katma değer oluşturdu. 119 yıldır bu topraklarda faaliyet gösteren şirketin, son 20 yılda ülkeye yaptığı yatırım 432 milyon İsviçre frangına ulaştı. Üretiminin yüzde 86’sını yerel kaynaklarla gerçekleştiren şirket, 2025 yılında Türkiye’deki 6’ncı fabrikasını açacak.



Nestlé, gelecek nesillerin yaşam kalitesini artırmak için gıdanın gücünü ortaya çıkarma hedefiyle bir buçuk asrı aşkın süredir çalışmalarına devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin ilk global yatırımcılarından biri olan şirket, PricewaterhouseCoopers (PwC) ile oluşturduğu etkiyi somut bir şekilde ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada şirketin Türkiye’nin ekonomik yapısının ayrılmaz parçaları olarak yatırım, istihdam ve devlet gelirlerine sağladığı katkılar öne çıkıyor. Yerel istihdam, ekonomik canlandırma ve ülke ekonomisine katkı oluşturmada önemli bir rol oynayan şirketin 2023 yılındaki toplam katma değeri 33,6 milyar Türk lirasına ulaştı. Bugün 2 bin 800 çalışanıyla faaliyet gösteren şirket, Türkiye’de toplam 17 bin 400 kişiye istihdam oluşturuyor.



106 yerel üretici iş birliğinde, üretimin yüzde 86’sı yerel kaynaklardan


Yarısı son 4 yılda olmak üzere Türkiye’de son 20 yılda 432 milyon İsviçre frangı tutarında yatırım yapan şirketin yatırım odaklarının başında iç pazar taleplerinin değerlendirilmesi için kapasite artırımı ve yerelleştirme geliyor. Bursa Karacabey, Balıkesir, Kestel ve İnegöl’de toplam 6 fabrikası bulunan şirketin toplam üretiminde 106 yerel üretici ile iş birliği yapılıyor ve üretimin yüzde 86’sında yerel kaynakları kullanılıyor.



2025’te de yatırımlarına devam ediyor


Türkiye’de 119 yıldır üretimini sürdüren şirket, oluşturduğu toplumsal faydayı ve ekonomik katkıyı artırmak üzere yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor. Geniş ürün portföyü ile Türkiye’de her 10 evden 9’una ulaşan şirket, son 20 yılda Türkiye’ye 432 milyon İsviçre frangı yatırım yaptı. Yüzde 86’sını yerel kaynaklardan gerçekleştirdiği üretimini büyütecek yeni yatırımlar yapmaya devam edecek olan şirket 2025 yılında yeni evcil hayvan maması fabrikasını faaliyete geçirecek. Çeşitli fazlar halinde ilerleyen bu yatırım 98 milyon İsviçre frangı olurken, şirketin Türkiye’deki 6’ncı tesisi olacak. Fabrikadan bölgeye ihracat da gerçekleştirilecek.



Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında yatırımları, istihdam oluşturma gücü ve devlet gelirlerine sağladığı katkılarla rol alan şirket; sanayi, tarım ve perakende sektörlerinde büyümeyi destekleyen bir katalizör olarak, tedarikçileri ve iş ortaklarıyla güçlü bir ekosistem oluşturuyor. Şirket, endüstrinin farklı alanlarında sürdürülebilir gelişime ve sektörel dönüşüme öncülük ederek, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında da çevresel ve toplumsal faydaya odaklanıyor.



Türkiye ekonomisine sağladığı faydayı gelecek dönemde de artırmayı hedefliyor


Türkiye’nin ekonomisine, toplumuna ve çevresine sağladığı faydayı gelecek dönemde de artırmayı hedefleyen şirket, uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Nestlé Damak ve TEMA Vakfı iş birliğinde hayata geçen "Fıstığımız Bol Olsun" projesiyle Anadolu topraklarının değeri Antep fıstığında, programın uygulandığı bahçelerde verim 2011’den bu yana 2,5 kat artarken, yaklaşık 8 bin kişiye sürdürülebilir tarım uygulamaları ve Antep fıstığının önemi ile ilgili eğitim verildi. Toplumun bilgilendirilmesi yönündeki çalışmaları önceliklendiren şirket, Nesfit markasıyla "Pembe Kurdele" hareketi ile Hatay’da yüzlerce kadınla bir araya geldi. Memeder iş birliğinde Van, Muş ve Gaziantep’te de son 2 yıldır meme kontrolü yapmayan 1000 kadını, doktorlar aracılığıyla kontrole teşvik etti. Eğitim alanında ise Nescafé ve TEV iş birliğiyle 2019’dan beri yüzlerce gence eğitim desteği sağladı. Çalışmalarında tüm canlıların iyiliğine odaklanan şirket, Purina PetCare Türkiye markasıyla da patili dostlara tonlarca mama bağışlıyor.



Topluma katkı bilinciyle çalışan Nestlé Türkiye gönüllüleri ise son altı yılda 64 bin saat gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirdi.



Ad Net Zero Türkiye’nin ilk imzacılarından biri olarak, ilk sürdürülebilir ilkelerle uyumlu reklam uygulamasını hayata geçirdi


"Burası Yuvamız" reklam filmi ile Nestlé’nin Türkiye’de bir asrı aşkın süredir oluşturduğu etkiyi anlatan şirket Türkiye’de Ad Net Zero Türkiye rehberliğinde çekilen reklam filmine de imza atmış oldu.



Pazarlama endüstrisinin karbon ayak izini azaltmak ve reklam faaliyetlerinin çevresel etkisini en aza indirmek için çalışan küresel girişim Ad Net Zero’nun Türkiye’deki ilk imzacılarından biri olan şirket; filmin çekimleri sırasında geri dönüştürülebilir ürünler seçti, QR kod sayesinde kağıt kullanımını azalttı, atıkları ayrıştırarak geri dönüştürülmesi üzere harekete geçti. Aynı zamanda ekiplerin ulaşım ve lojistik konusunda bilinçli tercihler yaparak toplu taşıma, elektrikli araçlar ve yerel ekiplerle çalışma prensiplerine öncelik verildi.



Nestlé Türkiye, Ad Green aracı üzerinden aksiyonlarının girişini sağlayarak, oluşturduğu etkiyi ölçümleyecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.