SAĞLIK - 01 Temmuz 2025 Salı 11:42

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan kanser araştırmasına tebrik

A
A
A

Bağırsak sağlığı ve kolon kanserine dair gerçekleştirilen araştırma Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldı. Dr. Öğr. Üyesi Lutfiye Karcıoğlu Batur, "Kolon kanseri araştırmamızın değerli bir bilim insanından tebrik alması bizi çok mutlu etti. Çalışmalarımıza içtenlikle ve azimle devam edeceğiz" dedi.

2019’dan bu yana bilime ve Ar-Ge’ye yatırım yapan ilaç şirketi Kiperin’in ‘Kiperin Collagen’ adlı ürününün bağırsak sağlığına ve kolon kanserine etkisi odağında gerçekleştirdiği araştırma, İsviçre merkezli prestijli bilim dergisi ‘Current Issues in Molecular Biology’de yayımlandı. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar da sağlıklı bağırsak hücrelerinin gelişimi ve kolon kanserine olan etkisinin sonuçlarını koyan bu çalışmayı gerçekleştiren ekibe tebrik mesajı gönderdi. Araştırmayı yapan ekipte bulunan, Biruni Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cüneyd Yavaş ve Dr. Öğr. Üyesi Lütfiye Karcıoğlu Batur, araştırmayı moleküler analizler ile destekleyerek aslında Kiperin Çift Hidrolize Kolojen peptitlerinin kolon kanseri hücrelerini baskılarken sağlıklı hücrelerde ise olumlu etkilerini gözlemlediler. Ekip şu anda hayvan hücrelerinde çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan kanser araştırmasına tebrik

"Araştırmamız kanser hücrelerinin yayılmasını baskılıyor"

Biruni Araştırma Merkezi’nde(B@MER) yapılan araştırmanın kanser hücrelerini baskıladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Lütfiye Karcıoğlu Batur, "Araştırmamız kolon kanseri hücrelerinde kanser hücrelerinin yayılmasını baskılarken aynı zamanda kolonun sağlıklı hücrelerinde ise desteklediğini görüntüledik. Sonrasında moleküler analizler ile bunu destekleyerek aslında Kiperin Çift Hidrolize Collagen peptitlerinin kolon kanseri hücrelerini baskılarken sağlıklı hücrelerde ise in vitro koşullarda arttırdığını görüntüledik. Şuanda ise in vivo koşullarda hayvan hücrelerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

"Nobel ödüllü bir bilim insanından tebrik almak bizi mutlu etti"

Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik mesajı aldıklarını belirten Dr.Öğr.Üyesi Karcıoğlu Batur, "Araştırmamız Biruni Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleşti. Öncelikle hücrelerimizi in vitro koşullarda takviye edici gıda olan Kiperin Çift Hidrolize Collagen ekledik ve sağlıklı hücrelerde çoğalmasını arttırırken kolon kanseri hücrelerinde baskıladığını gördük. Sonrasında moleküler analizler yaptık. Bu moleküler analizlerle durumu destekledik. Bu araştırmayı Nobel ödüllü Aziz Sancar hocamız bizzat bize mail ile ulaşarak tebrik mesajlarını iletti. Nobel ödüllü bir bilim insanından tebrik almak tabi ki bizi gururlandırdı. Ekibimizi çalışma konusunda daha azimli kıldı. Hocamıza bu mesajı için ve geri dönüşü için çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan kanser araştırmasına tebrik

"Çalışmalarımıza devam edeceğiz"

Dr. Öğr. Üyesi Cüneyd Yavaş, "Öncelikle çalışmalarımıza başlarken İnsan vücudunda hangi alanların öncelikli olması gerektiğini araştırdık. Bağırsak hücrelerinde çalışma kararı aldık. Kolon kanseri dünyada artan hastalıklardan birisi. Bu yüzden kanserli kolon hücreleri ve sağlıklı hücrelerin takviye edici gıdalar açısından nasıl etkilendiğini araştırmak amacıyla bu çalışmayı başlattık. Çalışmamızdan çıkan sonuca göre takviye edici gıdanın kanserli hücrelerin baskıladığını sağlıklı hücrelerinde olumlu şekilde etki ettiğini görmüş olduk. Bu çalışmamıza Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’dan tebrik mesajı geldi. Çalışmalarımıza bu şekilde son sürat devam edeceğiz" dedi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Asgari ücret tespit komisyonu kararı Resmi Gazete’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret tespit komisyonu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2026 yılına ilişkin asgari ücret kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti, 1 Ocak 2026 - 31 Aralık 2026 tarihleri arasında bin 101 lira olarak belirlendi. Karara göre, Komisyon milli seviyede tek asgari ücret uygulanmasına karar verirken 2026 yılı Ocak-Aralık döneminde asgari ücret desteğinin aylık bin 270 lira olarak sürdürülmesi için desteğin kapsamı ile usul ve esaslarının yeniden belirlenmesi önerildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 12 Aralık’ta başladığı çalışmalarını 23 Aralık tarihine kadar sürdürdüğü, bu süreçte yapılan üç toplantı sonucunda kararın alındığı bildirildi. Karar, işçi temsilcilerinin toplantılara katılmamalarına karşılık, toplantıya katılan üyelerin oybirliğiyle alındı. Gerekçede, asgari ücretin ödenmesi zorunlu olan en düşük ücret olduğu vurgulanarak, Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca asgari ücretin bir pazarlık ücreti olmadığına dikkat çekildi. Komisyonun karar sürecinde işçilerin geçim şartları ile enflasyon hedefi başta olmak üzere çeşitli ekonomik göstergeleri değerlendirdiği ifade edildi. Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi kapsamında alınan kararın, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi.
Bayburt Eğitimde dijital dönüşüm Bayburt Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi’nin bilimle toplumu buluşturan "Bi’ Buluşma" etkinlikleri, "Eğitimde Büyük Gelişme: Dijital Dönüşüm" temasıyla devam etti. Milli Türk Talebe Birliği Bayburt İl Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sedat Maden konuk oldu. Eğitim dünyasının geleceğinin ve dijitalleşme sürecinin masaya yatırıldığı programa, akademik personel, öğrenciler ve paydaş kurum temsilcileri ilgi gösterdi. Eğitimin geleceği: Dijital dönüşüm Prof. Dr. Sedat Maden, gerçekleştirdiği sunumda teknolojinin eğitim sistemleri üzerindeki dönüştürücü gücünü ele aldı. Geleneksel eğitim yöntemlerinin dijital araçlarla nasıl harmanlandığını anlatan Maden, dijital dönüşümün bir seçenek değil, çağın gerektirdiği bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Yapay zeka, hibrit öğrenme modelleri ve dijital okuryazarlık gibi kritik başlıkların tartışıldığı sohbette, bu gelişimin öğrencilere ve öğretmenlere sunduğu fırsatlar değerlendirildi. "Bilimi toplumla buluşturmaya devam ediyoruz" Bilim İletişimi Ofisi yetkilileri, "Bi’ Buluşma" etkinliklerinin temel amacının akademik bilgiyi daha erişilebilir hale getirmek ve güncel meseleleri uzmanlarıyla tartışmak olduğunu belirtti. Programın sonunda, ev sahipliğinden dolayı MTTB Bayburt İl Başkanlığı’na, katkılarından dolayı Prof. Dr. Sedat Maden’e ve katılım sağlayan tüm paydaşlara teşekkür edildi. Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.
Bayburt Bayburt’ta Regaip Kandili coşkusu: Şehrin dört bir yanında manevi buluşma Üç ayların müjdeleyicisi Regaip Kandili, Bayburt İl Müftülüğü tarafından organize edilen çeşitli programlarla idrak edildi. Tarihi camilerden mahalle odalarına, öğrenci yurtlarından gençlik merkezlerine kadar toplumun tüm kesimleri bu mübarek gecenin maneviyatında birleşti. Tarihi Ulu Camii’nde Mevlid heyecanı Kandil kutlamalarının ana adresi tarihi Ulu Camii oldu. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif ile başlayan programda vatandaşlar camiye akın etti. İl Müftüsü Bayram Danacı, gecenin önemine binaen yaptığı konuşmada Üç Aylar ve Regaip Gecesi’nin faziletlerini anlattı. Duaların semaya yükseldiği gecede, İslam âleminin huzuru için el açıldı. Hanımlara özel kandil programları Müftülük, hanımlara yönelik faaliyetlerini şehrin farklı noktalarında eş zamanlı olarak sürdürdü: Velişaban Mahalle Odası: Müftü Bayram Danacı’nın eşi Aslı Danacı, Müftü Yardımcısı İlim Tatlı ve TDV Gençlik Kolları temsilcilerinin katılımıyla hanımlara özel manevi bir program gerçekleştirildi. Aile Yaşam Merkezi: Müftü Yardımcısı İlim Tatlı, Bayburt Belediyesi Aile Yaşam Merkezi’nde "Regaip Gecesinin Anlam ve Önemi" konulu bir konferans vererek katılımcıları bilgilendirdi. Diyanet Gençlik Merkezi: Kur’an kursu öğreticileri Gülsüm Özkan ve Yasemin Kuzu, hanımlarla bir araya gelerek üç ayların bereketini ve kulluk şuurunu paylaştı. Gençlerle gönül köprüsü Kandil maneviyatı öğrenci yurtlarına da taşındı. Müftü Yardımcısı Nurettin Akgül, KYK Bayburt Erkek Öğrenci Yurdu’nda üniversiteli gençlerle bir araya geldi. "Üç Aylar ve Kulluk Bilinci" üzerine yapılan sohbette, gençlerin manevi gelişimine yönelik önemli mesajlar verildi. Bayburt İl Müftülüğü yetkilileri, bu özel gecede toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, etkinliklere katılan tüm vatandaşlara teşekkürlerini iletti.