SAĞLIK - 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:19

Prof. Dr. Esra Yazar: “Tütün, her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor”

A
A
A
Prof. Dr. Esra Yazar: “Tütün, her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor”

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde “Dünya Tütünsüz Günü” konulu seminer düzenlendi. Prof. Dr. Esra Yazar, “Tütün, her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açan bir madde. Özellikle çocuklar ve gençler arasında kullanımın yaygınlaşması endişe verici. Bu konuda farkındalığı arttırmak amacıyla seminer düzenledik” dedi.



Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde, tütün kullanımının sağlığa zararlarını vurgulamak, sigara içen vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Tütünsüz Günü” konulu seminer düzenlendi. Moderatürlüğünü Prof. Dr. Mehmet Sargın ve Uzm. Dr. Sacit İçten’in yaptığı seminerde Prof. Dr. Esra Yazar ve Doç. Dr. Hacer Hicran Mutlu tütün endüstrisi ve tütün bağımlılığı ile mücadele konusunu anlattı. Hastanenin girişinde ise tütünü bırakmayan isteyen vatandaşlara karbonmonoksit difüzyon ve solunum fonksiyon testi yapıldı.



“Her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor”


Prof. Dr. Esra Yazar, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmakta. Umudumuz bunun gerçekleşmesi tabii ki. Tütün tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanıyor. Ve tahmin edilen her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açan bir madde. Özellikle çocuklar ve gençler arasında kullanımın yaygınlaşması endişe verici. Bu konuda farkındalığı arttırmak, kişiler hiç başlamadan bunu önlemek, başlayanlara bıraktırmak için ne gibi çabalar sarf edebiliriz, mevcut çabaları ne kadar attırabiliriz konularında böyle bir seminer düzenledik” dedi.



“32 senedir içiyorum, bırakmak istiyorum”


Sigarayı bırakmak için eşiyle birlikte seminere katılan bir vatandaş, “32 senedir içiyorum. Çok bırakmaya karar verdim ama bırakamadım. Eşim bıraktı şimdi ben de bırakmak istiyorum. O yüzden buraya geldik, inşallah bırakacağım” dedi. Eşi ise, “14 senedir içiyorum. Bırakmak için karar verdim. O duygu başka. Artık üstüm kokmuyor, rahat nefes alıyorum” şeklinde konuştu.




Prof. Dr. Esra Yazar: “Tütün, her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.