GENEL - 13 Ağustos 2022 Cumartesi 20:56

Restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı

A
A
A
Restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı

Haliç Tersanesi’nde İBB tarafından restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı.

Haliç Tersanesi’nde İBB tarafından restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı. Tarihi vapurun açılışı için düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.



Haliç Tersanesi İnşa Atölyesi’nde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı. Tarihi vapurun seferlerine yeniden başlaması çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da katıldı.



"Şehir hatları vapurları ya da vapuru, benim hayatımda da çok önemli"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu programda yaptığı konuşmasında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın, İstanbul’un tarihini yeniden restore edip ortaya çıkarması olağanüstü güzel bir olay. Zaten üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan bir İstanbul. Neresini kazsanız, neresine el atsanız mutlaka bir tarih çıkar. Şehir hatları vapurları ya da vapuru, benim hayatımda da çok önemli. Bu vapurların İstanbul’un kültüründe de tarihinde de önemli bir yeri var ve bunların yaşatılması lazım. Paşabahçe’ye binip binmediğimi bilmiyorum ama yüzde yüz binmişimdir. Bunları yaşatmak lazım. Haliç Tersanesi Fatih’ten kalan bir miras. Burası da bir tarih. İstanbul aynı zamanda dünyanın kültür merkezi, ciddi ve entelektüel birikiminin tüm dünyaya buradan yayılması lazım. Bunların da anlatılmasını çok arzu ederim. Bu konuda da Ekrem Başkanımız elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Sayın Başkan’a bütün konukların önünde, huzurunda yürekten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.



"Yeniden sefere çıkacak hale getirdik"


Vapurun 12 yıl önce denizden koparıldığını söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Emekli edilmeye çalışılan bir vapuru hayata döndürmenin güzel anında birlikteyiz. Paşabahçe Vapuru 1952 yılında bu şehrin hayatına girmiş ve çok sevilmişti. Hakkında şarkılar, türküler, yaşamın izleri vardı. Az önce ekranda gördüğümüz bu vapurda doğan bir çocuk varmış. Anılarıyla çok güçlü bir İstanbul hatırasından bahsediyoruz. Burası gemi inşa edilemez hale gelmiş. Artık kendi deniz taksilerini üreten, birçok kompozit yolcu gemisinden tekne inşaatına kadar geleceğe dönük fırsatlarını ortaya koyan önemli bir imalat yapan tersaneye döndü. Şehir hatlarının elinde olan ya da Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan teknelerin dışında da sektöre hizmet veren bir tersaneye dönüştü burası. Haliç Tersanesi’nin bilgi birikimi sayesinde hayatını buraya adamış, ustaların ve yeni nesil ile beraber yeni yetiştirdiği çırakların sayesinde Paşabahçe bu kadar güzel yeniden inşa edildi. Bir buçuk yılda. Restorasyon konusunda yine bu süreçler ve çağrılar ortaya konduğunda, bize dönüp hareketiyle yalnız bırakmayan Beykoz Belediyesi’ne ve değerli başkanı Murat Aydın’a da buradan teşekkür ediyorum işbirliğinden dolayı. Gemiyi, seyir emniyeti ve yolcu güvenliğini temel alarak, orijinal yapısını ve tasarımını da tümden koruyarak ki, birazdan içine girdiğimizde gerçekten çok değerli bir iş olduğunu başta Genel Başkanımız olmak üzere tüm konuklara da hissettiriyor olacağız. Yeniden sefere çıkacak hale getirdik, bugün inşallah o tarihi tadı hep birlikte alacağız" ifadelerini kullandı.



Konuşmaların ardından Haliç’e indirilen Paşabahçe Vapuru ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve davetliler kısa bir gezinti yaptı. Gezinti sırasında simit ve çay ikram edildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu gezinti sırasında martılara simit attı. Öte yandan hatıra fotoğrafının ardından vapurdan inen CHP heyeti ve davetliler tören alanından ayrıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 1 - Boluspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Manisa FK Manisa 19 Mayıs Stadyumu’nda karşılaştığı Boluspor’u 1-0 mağlup etti. Manisa FK aldığı 3 puanla ligde kalmayı garantiledi. Maçtan dakikalar 4. dakikada Sandro Lima ceza sahası içinden sert bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 35. dakikada ceza sahası dışında kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Oğuz’un vuruşunda meşin yuvarlak Kaleci Çağlar’da kaldı. 43. dakikada gelişen Boluspor atağında ceza sahası dışından kaleye gören Hakan Bilgiç’in şutunda meşin yuvarlak az farkla kalenin üstünden dışarı çıktı. 53. dakikada gelişen Manisa FK atağında ceza sahası dışında topla buluşan Topalli’nin şutunda meşin yuvarlak direğinin yanından dışarı gitti. Hakemler: Mustafa Kürşad Filiz, Sezgin Çınar, Mehmet Kapluhan Manisa FK: Erhan Erentürk, Oğuz Gürbulak (Andrej Dokanovic dk. 82), Daniel Graovac, Demba Diallo (Kerim Frei dk.75), Bedirhan Altunbaş (Sertan Taşqın dk. 82), Alberk Koç, Burak Altıparmak, Bekir Karadeniz, Sinan Osmanoğlu, Sandro Cesar Cordovil De Lima (Eduart Rroca dk. 90+8), Jetmir Topalli (Ofkir dk.75) Yedekler: Eren Karataş, Kazım Can Kahya, Alp Ada Abay, Bartu Göçmen, Muhammet Ensar Akgün Teknik Direktör: Nevzat Dinçbudak Boluspor: Çağlar Şahin Akbaba, Veaceslav Posmac (Camara dk.74), Oğuz Kağan Güçtekin (İshak Karaoğul dk. 85), Berk Yıldız, Naby Youssouf Oulare, Onur Ulaş, Hakan Bilgiç (Safa Kınalı dk.89), Jefferson Nogueıra Junior (Tunahan dk.46), Daniel Avramovski, Batuhan İşçiler (Anıl dk.74), Hüsamettin Yener Yedekler: İsmail Çipe, Kubilay Sönmez, Vusal Iskandarlı, Kerem Paykoç, Abdoulaye Diarrassouba, Anıl Koç Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Gol: Sandro Lima (dk. 4) (Manisa FK) Sarı kartlar: Bedirhan Altunbaş (Manisa FK), Oğuz Kağan Güçtekin, Berk Yıldız (Boluspor)
Sakarya Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor:0 - Tuzlaspor: 2 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sakaryaspor, sahasında karşılaştığı Tuzlaspor’a 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 41.dakikda Sakaryaspor atağında sol kanatta topun başına geçen Dimitrov’un kullandığı frikik kalecide kaldı. 57. dakikada Tuzlaspor atağında topla buluşan Mamba, topu ağlarla buluşturdu ve Tuzlaspor 1-0 öne geçti. 61. dakikada Sakaryaspor atağında oyunu yeni giren Burak Süleyman’In çektiği şut kale direğinden geri döndü. 90+6.dakikada Tuzlaspor’u rahatlatan gol geldi. Tuzlaspor baskı yediği dakikalarda topu kaptıran Sakaryaspor Sadık Baş’ın gölüne engel olamayarak ikinci golü yiyerek sahadan 2-0 yenik ayrıldı. Hakemler: Muhammet Ali Meteoğlu, Mehmet Kısal, Hüseyin Aylak Sakaryaspor: Cihan Topaloğlu, Kasongo, Rotman, Donkor, Murat Cem Akpınar(Koray Kılınç dk. 73), Hasan Kılıç, Samed Onur(Burak Süleyman dk. 60), Del Valle, Erdi Dikmen (Bülent Cevahir dk. 60), Dimitrov, Oğuz Yıldırım (Sinan Kurt Dk. 79) Yedekler: İbrahim Demir, Çağlayan Menderes, Ndlovu, Roshı, Berat Can Şanlı, Muhammed Himmet Ertürk Teknik Direktör: Tuncay Şanlı Tuzlaspor: Emre Koyuncu, Awuku, Muhammed Akarslan(Sadık Baş dk. 77), Mahamadou, Mamba(Hasanalizada dk. 82), Hikmet Çiftçi (Aksel Aktaş dk. 90+7), Umar(Stankovski dk. 77), Samet Asatekin, Togui, Gökhan Akkan, Çağrı Giritlioğlu Yedekler: Kurtuluş Yurt, Selim Ay, Ahmethan Köse, Ali Baran Kanıçok, Mehmet Zahit Çınar, Mehmet Coşkun, Teknik sorumlu: Andaç Gürkan Kocabıyık Goller: Mamba (dk. 57) Sadık Baş (90+6)(Tuzlaspor) Sarı kartlar: Kasongo, Erdi Dikmen (Sakaryaspor), Muhammed Akarslan, Stankovski (Tuzlaspor)
Ankara Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - Giresunspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Gençlerbirliği, sahasında karşılaştığı Giresunspor’u 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 11. dakikada Amilton’un sol kanattan ortasında Yatabare’nin vuruşunda kaleci Cörüt meşin yuvarlağı kornere çeldi. 36. dakikada sağ çaprazdan pası alan Buğra Çağıran ceza sahası içinde topu karşıladı. Çağıran’ın şutunda meşin yuvarlağı kale önünde Kadir Seven uzaklaştırdı. 54. dakikada Yatabare sağ kanattan ceza yayına ortasını açtı. Ceza sahası içinde topla buluşan Melih Bostan’ın kaleyi cepheden gören noktadan çektiği şutta meşin yuvarlak sol kale direğine çarpıp oyun alanına döndü. 69. dakikada sağ kanattan köşe vuruşu kullanan Buğra Kavuncu topu kale önüne havadan gönderdi. Havadan gelen topa arka direkte yükselen Yatabare’nin kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Hakemler: Ali Yılmaz, Barış Çiçeksoyu, Harun Reşit Güngör Gençlerbirliği: Ertuğrul Çetin, Oğuzhan Berber, Nzaba (Elias Durmaz dk. 86), Alperen Babacan, Yasin Güreler, Özgür Çek, Amilton (Jimmy Durmaz dk. 90+1), Buğra Çağıran (Akabueze dk. 76), Ensar Kemaloğlu, Yatabare, Melih Bostan (Özgür Baran Aksaka dk. 86) Yedekler: Orkun Özdemir, Atalay Gökçe, Halit Yılmaz, Arda Temur, Musa Çağıran, Abdullah Durak Teknik Direktör: Sinan Kaloğlu Giresunspor: Göktan Cörüt, Ertuğrul Şenlikoğlu, Mehmet Keskin, Yiğit Çınar (Muhammet Turhan dk. 90+1), Kadir Seven, Faruk Can Genç (Fatih Yılmaz dk. 90+1), Talha Ülvan, Enishan Ceylan (Furkan Arda Kabaca dk. 84), Furkan Kütük, Şahin Dik (Mert Han Kurt dk. 84), Alperen Köşker (Emre Nizam dk. 73) Yedekler: Erkan Anapa, Muhammed Mirac Çakıroğlu, Arda Kılıç, Şenel Hami Aydemir, Ahmet Lütfü Kara Teknik Sorumlu: Serhat Güller Gol: Yatabare (dk. 69) (Gençlerbirliği) Sarı Kartlar: Özgür Çek (Gençlerbirliği), Faruk Can Genç, Mert Han Kurt (Giresunspor)