SAĞLIK - 11 Aralık 2025 Perşembe 10:00

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

A
A
A
Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

Medipol Sağlık Grubu tarafından düzenlenen "Kronik Stresin Bedensel Etkileri" panelinde, nörolojiden bağışıklığa, kas sisteminden deri sağlığına kadar vücutta kalıcı hasar bırakan stresin fizyolojik yıkımı masaya yatırıldı. Uzmanlar, stresin sadece ruh sağlığı üzerinde değil vücut üzerinde de olumsuz etkileri olabildiğini belirtti.


Modern yaşamın temposu arttıkça stres yalnızca zihin sağlığını değil tüm vücudu etkileyecek kadar güçlü hale geliyor. Vücudun hemen her sistemini etkileyen bir sağlık tehdidine dönüşüyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman üstlendi. Prof. Dr. Mehmet Ağırman, Doç. Dr. Buse Çağla Arı, Uzm. Dr. Sena İnal ve Uzm. Dr. Rahime Gök, kronik stresin kaslardan bağışıklığa, cilt sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar uzanan etkilerini anlattı.



Kronik stres yalnızca zihni değil bedeni de etkiliyor


Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, stresin hayatın doğal bir parçası olduğunu belirterek, "Her gün pek çok stresli durumla karşılaşıyoruz ve bedenimiz buna karşı mutlaka bir yanıt üretiyor. Ancak strese maruz kalma süresi uzadığında, yani stres kronikleştiğinde hem zihin hem de beden üzerinde ciddi tahribat oluşabiliyor. Asıl belirleyici olan stresli olaydan ziyade, kişinin o stresi nasıl yorumladığı ve nasıl tepki verdiğidir. Uzun ve şiddetli stres dönemlerinde vücutta çaresizlik hissi gelişebiliyor. Kronik stres, kalp-damar ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere, zihinsel süreçler ve cilt sağlığı üzerinde de önemli olumsuz etkiler bırakabiliyor" ifadelerini kullandı.



Kas-iskelet sistemi stres altında zarar görüyor


Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ağırman, kronik stresin kas-iskelet sistemi üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Çağımızın konusu haline gelen stres, akut dönemde vücudu sorunu çözmek için harekete geçirirken çözülemeyen stres zamanla kronikleşiyor. Bu durum ağrı algısını bozarak normalde hafif hissedilebilecek bir ağrının stresli kişilerde iki üç kat daha şiddetli yaşanmasına neden oluyor. Omurga sağlığı etkileniyor, duruş bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca stresli işlerde çalışan kişilerde kemik erimesi vakalarını normal popülasyona göre daha fazla görüyoruz" dedi.



Beyin yapısı değişiyor, uyku düzeni bozuluyor


Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Buse Çağla Arı, stresin yalnızca duygusal bir tepki olmadığını, beyin biyolojisini doğrudan etkilediğini belirterek, "Stres bizi tetikleyen, harekete geçiren bir faktördür ancak stres seviyesi arttıkça beynin yapısında değişiklikler oluşabiliyor. Hormon düzeyleri değişiyor, yeni bilgileri öğrenmek zorlaşıyor, başladığımız işleri sürdürmekte güçlük çekebiliyoruz. Kronik stres uyku düzenini bozarak günlük hayatı doğrudan etkiliyor. Uykusuzluk motivasyon kaybı ve zihinsel yorgunluk ortaya çıkarabiliyor. Migren ataklarında artış, diş sıkma ve uyanıklık saatlerinde düzensizlik de kronik stresin sık görülen sonuçları arasında yer alıyor" diye konuştu.



Cilt bariyeri zayıflıyor, yaşlanma hızlanıyor


Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sena İnal, stresin ciltte ciddi biyolojik değişikliklere yol açtığını belirterek şu bilgileri paylaştı:


"Stres cildimizin koruyucu bariyerini zayıflatıyor ve bu durum enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmemize neden oluyor. Var olan hastalıkların alevlenmesi ya da yeni cilt hastalıklarının ortaya çıkması da mümkün. Örneğin sedef gibi kronik hastalıklar stresle tetiklenebiliyor. Ayrıca pigment bozuklukları, cilt yaraları ve iyileşme sürecinin uzaması sık karşılaştığımız durumlar arasında. Yara iyileşmesi geciktikçe iz kalma ihtimali artıyor. Stres aynı zamanda yaşlanma sürecini hızlandırarak kırışıklıkları artırabiliyor. Stres yönetildiğinde birçok cilt problemi de kendiliğinden iyileşebiliyor."



Kronik stres herkeste farklı etki gösteriyor


Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Rahime Gök, stresin herkes için aynı sonucu doğurmadığını vurgulayarak, "Stres, gerginlik, huzursuzluk ve sinirlilik haliyle kendini gösteren doğal bir tepki aslında. Vücudumuz belli bir denge içinde çalışıyor ancak bu denge stresle birlikte bozulabiliyor. Bazı bireyler stres karşısında çabuk çökerken bazıları daha dirençli kalabiliyor. Burada kişilik yapısı ve stresle baş etme becerileri büyük rol oynuyor. Özellikle uzun süre devam eden kronik stres, zamanla psikolojik sorunların yanı sıra fiziksel hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle stres yönetimi hem ruh hem de beden sağlığı için son derece önemli" diyerek sözlerini tamamladı.



Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri AK Parti Kayseri’de bayramlaştı AK Parti Kayseri İl Başkanlığı tarafından bayramlaşma programı düzenlendi. AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, Ramazan ayı boyunca yaptıkları etkinliklerden bahsederek, "İyi ki varsınız, teşkilat olmazsa olmaz" dedi. Ak Parti Kayseri İl Başkanlığında düzenlenen bayramlaşma programına AK Parti Kayseri Milletvekilleri, Şaban Çopuroğlu, Bayar Özsoy, Dursun Ataş, Ayşe Böhürler, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İl Başkanı Hüseyin Okandan, parti yönetimi ve teşkilat mensupları katıldı. Programda konuşan AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, ramazan ayı boyunca birçok haneye misafir olduklarını, iftar programlarında, teravih namazlarında halkla bir araya geldiklerini söyleyerek, "Gönül sofrası Sayın Cumhurbaşkanımızın en çok önem verdiği hadiselerden biriydi. Bilhassa gönül sofralarına ciddi ağırlık verdik. Bu hissi teşkilatımızın birebir hissetmesi için görevlendirmelerde bulunduk. Engelli, yaşlı, şehit ve gazi ailelerimizi ziyaret ettik. İyi ki varsınız, teşkilat olmazsa olmaz." diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da bayrama erişecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğinin altını çizdi. AK Parti Kayseri milletvekilleri Bayar Özsoy, Şaban Çopuroğlu, Dursun Ataş ve Ayşe Böhürler de vatandaşların Ramazan Bayramı’nı tebrik ederek, birlik ve beraberlik mesajı verdiler. Konuşmaların ardından milletvekilleri, teşkilat mensupları ve vatandaşlarla bayramlaştı.
Manisa Demircili dağcılar Kaz Dağlarına tırmandı Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen Kaz Dağları tırmanışına katılan Demircili dağcılar, 1752 rakımlı zirvede Türk bayrağını dalgalandırdı. 18 Mart sabahı saat 06.00’da Ayazma Şelaleleri kamp alanından başlayan tırmanışta sporcular, zorlu hava ve arazi şartlarına rağmen 18 kilometrelik parkuru yaklaşık 10 saatte tamamlayarak Kaz Dağları’nın zirvesine ulaştı. Türkiye Dağcılık Federasyonu ekipleri eşliğinde gerçekleştirilen tırmanışa Manisa’nın Demirci ilçesinden katılan TDF Antrenörü ve profesyonel dağcı Atıf Eroğlu ile profesyonel dağcı Gülderen Saygı, zirvede Şanlı Türk bayrağının yanı sıra Demirci Belediyespor ve Demirci Akıncıları Spor Kulübü bayraklarını da açtı. Dağcılar zirvede İstiklal Marşı’nı da okuyarak 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün anlamına uygun bir anma gerçekleştirdi. Zirve defterini imzaladıktan sonra açıklama yapan TDF Antrenörü Atıf Eroğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonunun her yıl ülkenin farklı şehirlerinde ve önemli milli günlerde düzenlediği tırmanış faaliyetlerine Demirci’yi temsilen katıldıklarını belirterek, "Şanlı bayrağımızı zirvelerde dalgalandırmak, İstiklal Marşımızı bu yüksekliklerde hep bir ağızdan okumak bizler için tarif edilemez bir gurur kaynağıdır. Şehitlerimizin mirasını her platformda, en yüksek noktalarda yaşatmaya devam edeceğiz." dedi.