EKONOMİ - 31 Ekim 2023 Salı 09:49

Teknosa e-ticaret brüt işlem hacmini üçe katladı

A
A
A
Teknosa e-ticaret brüt işlem hacmini üçe katladı

Dijital perakendeci olma yolunda teknoloji odaklı bütünsel bir müşteri deneyimi sunan Teknosa, hem mağazacılıkta hem e-ticarette pek çok yeniliği hayata geçirerek 2023 yılının 9 ayında geçen yıla göre yüzde 130 büyüme oranıyla 24,9 milyar TL ciroya ulaştı. Pazaryeri yatırımıyla e-ticarette büyüme atağına geçen Teknosa, brüt işlem hacmini (GMV) üç katından da fazla artırarak, yaklaşık 5 milyar TL’ye çıkardı.



Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa, müşteri ve dijitalleşme odaklı yatırımlarının büyümedeki olumlu etkilerini görmeye devam ediyor. Farklı müşteri deneyimi için çoklu kanal deneyimini artıran Teknosa, 2023 yılının 9 ayında da sektörün üzerinde güçlü bir büyüme performansı sergiledi. Türkiye teknoloji perakendeciliğinin ve e-ticaretin öncü markalarından Teknosa, 2023 yılının 9 ayında geçen yıla göre yüzde 130 büyüyerek, 24 milyar 861 milyon TL ciroya ve 591 milyon TL net kâra ulaştı. Türkiye’de sektörünün ilk teknoloji odaklı pazaryeri iş modelini tüketicilerle buluşturan Teknosa, e-ticaretteki başarılı ve sürdürülebilir büyüme stratejisiyle brüt işlem hacmini (GMV) yüzde 211 oranında artırarak, 4 milyar 963 milyon TL’ye taşımayı başardı.



Şirket, ilk iki çeyrekteki güçlü performansını üçüncü çeyrekte de devam ettirerek, geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu yüzde 129, e-ticaret brüt işlem hacmini de yüzde 197 oranında artırdı. Teknosa, üçüncü çeyrekte FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) tutarını cirodan da fazla artırarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 145 oranında artışla 950 milyon TL’ye ulaştırdı.



“Dijitalleşme ve teknoloji alanında stratejik yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz”


2023 yılı 9 ay sonuçlarını değerlendiren Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, sürdürülebilir kârlı büyüme odağıyla ve çoklu kanal stratejisiyle istikrarlı bir başarı yakaladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu yılın 9 ayında mağazalarda ve e-ticarette gerçekleştirdiğimiz atılımlarla geçen yıla göre büyüme ivmemizi devam ettirerek 24,9 milyar TL ciroya ve 591 milyon TL net kâra ulaştık. E-ticarette de brüt işlem hacmimizi (GMV) üç katına çıkararak pazarın ve dünya örneklerinin de üzerinde bir büyüme sergilemekten çok mutluluk duyuyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm ekibimi kutluyorum.



“Yeni konsept mağazalar, çoklu kanal ve dijital özelliklerle akıllı teknoloji deneyimi sunuyor”


Bu yılın üçüncü çeyreğinde dijital kanallarımızla birlikte yeni mağaza yatırımlarımızda ve mevcut mağazalarımızı dijital konsepte dönüştürme çalışmalarımızda hız kesmedik. İzmir, Muğla ve Eskişehir illerinde yeni mağazalarımızı açarken, Bursa, Tokat ve Kahramanmaraş’taki mağazalarımızı, müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkaracak benzersiz müşteri deneyimi sunmak ve teknoloji odaklı bütünsel müşteri deneyimine sahip olmak amacıyla dijital konsepte dönüştürme kapsamında yeniledik. Özel markamız Preo’da ürün çeşitliliğini artırmayı sürdürdük. Ayrıca değer odaklı işlerimizde büyümeye devam ederek daha fazla müşteriye ulaşmayı başardık. Çevresel etkiyi en aza indirgemek hedefiyle yenilenmiş telefon ve bakım onarım hizmetlerimizle müşterilerimize hizmet sunmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu daha da ileriye taşıyarak farklılaşan uygulamalarımızla kişiselleştirilmiş ve katma değerli hizmetler sunmayı hedefliyoruz. 16 yıldır devam eden Kadın için Teknoloji projemizin yeni dönem eğitimlerini başarıyla sürdürüyoruz. Deprem bölgesinde yüz yüze eğitimleri de kapsayan projemizde bu yıl 4 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Teknosa olarak yenilikçi uygulamalarımız ve elde ettiğimiz başarılarımızla üçüncü çeyrekte de pek çok önemli ödüle layık görüldük. Fortune ve Capital dergisi en büyük şirket listelerine girme başarısı gösteren şirketimiz, Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketinin seçildiği ‘Bilişim 500’ araştırmasında ‘Donanım’ kategorisinde birincilik elde etti. Ayrıca, benzersiz müşteri deneyimi girişimleri sağlayan kurumların ödüllendirildiği ‘Türkiye Customer Experience Awards 2023’te ‘Best Digital Tranformation’, ‘Best Use of Technology’ ve ‘Business Change and Transformation’ kategorilerinde altın, ‘Best Innovation in CX’ kategorisinde gümüş ödülün sahibi olduk. En yüksek puan toplayanların bulunduğu ‘Overall Winner’ kategorisinde de altın ödül kazandık.



“Ülkemizde bizi gururlandıran ödüllerin yanı sıra küresel ölçekte de çok değerli ‘Ölçekte Başarı’ ödülüne layık görüldük”


Teknosa olarak, sadece ülkemizdeki değerlendirmelerde değil dünya genelinde büyük işletmelere pazaryeri altyapısı sağlayan Mirakl tarafından Londra’da düzenlenen Platform Pioneer Summit Dünya Turu Konferansı’nda pazaryeri iş modeliyle ‘Ölçekte Başarı’ ödülünün de sahibi olduk.



‘En Büyük Armağan: Türkiye Cumhuriyeti’


Ayrıca eylül ayında Cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında, çok özel bir projeyi hayata geçirdiğimizi söylemekten ekibim ve şirketimiz adına gurur duyuyorum: ‘En Büyük Armağan: Türkiye Cumhuriyeti.’ Bu proje ile yapay zekâ teknolojisiyle Atatürk’ün sesini gerçeğe en yakın haliyle üreterek; Ata’mızın kendi sesinden hiç duyulmayan sözlerini seçerek, halkımıza armağan ettik. Cumhuriyet değerlerinin ışığında üretmeye, çevreye, topluma ve insana pozitif etki oluşturmak için tüm paydaşlarımız, sektörümüz ve ülkemiz için daha fazla değer oluşturmaya kararlıyız ve bu yolda devam edeceğiz.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Taşkın, TOKİ çalışmalarını yerinde inceledi Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Orduzu Gelinciktepe’de deprem konutları inşaat alanında devam edilen çalışmaları ve konutları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Kısa sürede yapılan çalışmaların mutluluk verici olduğunu dile getiren Başkan Taşkın, “Belediye olarak vatandaşlarımızın bir an önce konutlarına geçmesi için tüm gayreti göstereceğiz“ dedi. İlçe genelinde sahadaki çalışmaları yerinde incelemeyi sürdüren Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Orduzu Gelinciktepe’de deprem konutları alanında devam edilen çalışmaların son durumuna ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Yapımı biten TOKİ konutlarını gezmesinin ardından emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Başkan Taşkın, “Belediye olarak vatandaşlarımızın bir an önce konutlarına geçmeleri için tüm gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu. Hak sahiplerinin konutlarına kısa sürede kavuşması için çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini belirten Başkan Taşkın, “Bir taraftan kuralar çekiliyor; bir taraftan abonelik işlemleri yapılıyor. Şantiyedeki yetkili arkadaşlardan konu ile alakalı bilgi aldık. Bizler de belediye olarak üzerimize düşen neyse bir an önce vatandaşlarımızın taşınması için işlemlerin hızlandırılmasını sağlayarak elimizi taşın altına koyacağız. Allah devletimize zeval vermesin. Burada gerçekten çok güzel çalışmalar olmuş. Bunları yerinde görmek çok farklı. Bu manzarayı gördükten sonra insan büyüleniyor. Kısa sürede yüzlerce, binlerce konutun yapılması, asfaltının yapılması, duvarların örülmesi, peyzajın bitirilmiş olması gerçekten mutluluk verici. Emeği geçenlerin eline sağlık. Abonelik noktasında bizler de kurumlarımızla eşgüdümlü olarak çalışacağız. Bir an önce işlemleri hızlandırıp vatandaşlarımızın taşınması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Bursa AFSİAD’dan enerji verimliliği hakkında altın öğütler Enerji verimliliğinin önemine işaret eden Bursa AFSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Donmaz, “Eğer ekonomimizde sürdürülebilir bir gelişme istiyorsak, bunun yolu enerji verimliliğinden geçiyor” dedi. Bursa Afyonkarahisarlı Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (Bursa AFSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Donmaz, enerji verimliliği hakkında önemli bilgiler verdi. Bursa AFSİAD olarak enerji verimliliğinin Bursa ve ülke ekonomisi açısından kaçınılmaz bir gerçek olduğuna inandıklarını belirten Donmaz, bu konuda çalışmalar yürüteceklerini ifade etti. Enerji verimliliğinin sağlanması adına bilgiler veren Donmaz, “Eğer ekonomimizde sürdürülebilir bir gelişme istiyorsak, bunun yolu enerji verimliliğinden geçiyor. Enerji verimliliğinin tanımını yapmak gerekirse, binalarda hayat ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarını düşürmeden, enerji tüketiminin azaltılmasının sağlanmasıdır. Kabul etmek gerekirse, günümüzde ülke ekonomilerinin gelişebilmesi ve ileriye dönük de bunu sağlayabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjinin yeterli miktarda, en düşük maliyetle, güvenli ve çevreye en az zararı verecek şekilde sağlanması büyük önem arz etmektedir. Enerji verimliliğinin, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmaya direk etkisi bulunmaktadır. Ayrıca dünyamızın son dönemdeki en büyük gündem maddesi olan sera gazı salınımlarının azaltılması açısından konuya bakarsak, enerji verimliliği hayati önem taşımaktadır” dedi. Günümüzde enerjinin en verimli şekilde kullanılması için pek çok çalışmanın yapıldığına dikkat çeken Donmaz, “Enerji tüketiminin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için uygulanan çalışmalardan biri enerji etüdüdür. Şayet doğru uygulanırsa, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır. Bu sebeple de, enerji sisteminin düzenli şekilde incelenmesini sağlayan enerji etüdünün avantajlarından pek çok işletme ve kurum faydalanmaktadır. Etkili bir enerji etüdü hem maliyetin düşmesini sağlar, hem de enerjinin en verimli şekilde kullanılmasına imkan tanır. Enerji etüdünden başarılı sonuçlar elde etmek için öncelikle binanın veya tesisin tam kapsamlı incelenmesi ve ardından ortaya çıkan sonucun doğru bir şekilde raporlanması gerekir” ifadelerini kullandı. Enerji etüdü sonucu çıkan tablonun yol göstermesiyle, verimliliği arttırıcı projeler hazırlanması gerektiğini belirten Donmaz, “Bu tabloya dayanarak hazırlanacak projelerle atık enerjinin geri kazanımı ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim potansiyelini arttırma amaçlı çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışma sonucu enerji maliyetleri önemli ölçüde düşecektir. Ayrıca alanında uzman ekiplerin yapacağı çalışmalarla, verimliliği arttıracak seçenekler incelenmelidir. Hazırlanacak raporlardan en uygulanabilir olanlarıyla işe başlanması da zaman ve maliyet açısından önemlidir” dedi. Etkin enerji yönetiminin kuruluşlar için günümüzde bir gereklilik olduğuna vurgu yapan Donmaz, “Enerji yönetimini sağlamanın en iyi yolu ISO 50001 Belgesi’dir. ISO 50001 standardının doğrudan yararları dikkate alınmalıdır. Bu yararlar; enerji maliyeti tasarrufları, daha az sera gazı emisyonu, değişen enerji fiyatlarından daha az etkilenme daha az karbon ayak iz, ithal yakıtlara bağımlılığın azaltılmasıyla arz güvenliğinin artmasıdır. Diğer taraftan dolaylı yararları arasında da kurumsal imaj, işletme verimliliği ve güvenlik avantajlarını sayabiliriz. Ülkemizde ISO 50001 alma sorumluluğu olan kurumlardan bahsetmek gerekirse; kamu binalarında 10 bin metrekare alana sahip olan ya da 250 TEP enerji tüketimini geçen, ticari hizmet binalarında toplam inşaat alanı 20 bin metrekare ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan binalar ile yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmelerdir” diye konuştu.
Konya Üniversite öğrencileri girişimciliğe ilk adımlarını MEVKA ve Teknokent rehberliğinde atıyor Mevlana Kalkınma Ajansı ile Konya Teknokent arasında TeknoGirişim Dersi alan öğrencilere teknik danışmanlık, iş planı geliştirme ve mentörlük hizmeti verilmesine yönelik sözleşme imzalandı. Kurum olarak imzaladıkları sözleşmenin ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı “Ajans olarak, sorumluluk alanımızda yer alan Konya ve Karaman illerimizde faaliyet yürüten paydaşlarımıza yönelik olarak uyguladığımız mali ve teknik destek programları ile bölgemizin her açıdan gelişimine katkı sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra, bölgemizde girişimcilik altyapısının geliştirilmesi, girişimlerin ticarileştirilmesine katkı sağlanması ve ekosistemi oluşturan yapıların eşgüdüm halinde çalışmasının sağlanması amacıyla da ajansımız tarafından pek çok çalışma yürütülmektedir. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde bölgemizdeki girişimci adaylarının iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri mekânların oluşturulması amacıyla İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Karaman İş Geliştirme Merkezi Ajansımızın güdümlü proje destekleri ile hayata geçirilmiş, yine bölgemizde girişimcilik alanında faaliyet gösteren kurumların kendi aralarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi adına Konya ve Karaman İl Girişimcilik Komiteleri kurularak pek çok demoday, seminer, webinar ve çalıştay gibi etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Son olarak da 2021 yılında Teknoloji ve İmalat tabanlı girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla Konya ve Karaman illerimizde yer alan 6 üniversitemiz ile ajans olarak imzaladığımız protokolle başlayan TeknoGirişim Dersi Programı kapsamında; özel olarak hazırlanan müfredat doğrultusunda, bugüne kadar 800’den fazla öğrenciye 14 hafta boyunca seçmeli TeknoGirişim dersleri verilmiş ve bu dersi alan öğrencilerden proje fikirleri başarılı olanlara ücretsiz mentörlük hizmetleri sağlanmış ve bu öğrencilerimiz yatırımcılar ile bir araya getirilmiştir. Bugün imzaladığımız sözleşme çerçevesinde de 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı’nda TeknoGirişim derslerini alan 297 öğrenci arasından jüri değerlendirmeleri neticesinde proje fikri başarılı bulunan girişimci adaylarına Konya Teknokent tarafından teknik danışmanlık, iş planı geliştirme, iş fikri proje dosyası hazırlama ve sunum-sunuş teknikleri konusunda mentörlük hizmetlerinin sağlanması hedeflenmektedir. Yürütülecek olan bu çalışmada nihai hedef ise, girişimci adaylarımızın henüz üniversite eğitimlerini alırken girişimcilik konusunda bilinçlendirilmesi ve öğrencilerin iş fikirlerini ticarileştirmeleri noktasında onlara rehberlik edilmesidir. Genç girişimcilerimize verilecek bu hizmetlerin yeni başarı hikâyelerinin çıkmasına vesile olacağına olan inancımızla ajans olarak, bölgemizdeki tüm paydaşlarımıza olduğu gibi girişimci adaylarımıza da desteğimizin artarak devam edeceğini özellikle ifade ederek, yürütülecek çalışmaların girişimcilerimiz ve bölgemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hamurcu ise, “Konya Teknokent olarak, genç girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikirlerini geliştirmeleri ve ticarileştirmeleri için çaba harcıyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansımızın sunduğu bu değerli fırsatlarla, öğrencilerimizin potansiyellerini keşfetmelerine ve iş dünyasına adım atmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Teknokent olarak, teknik danışmanlık, iş planı geliştirme ve sunum becerileri gibi konularda genç girişimcilere rehberlik etmekten gurur duyuyoruz. Bu iş birliğiyle, bölgedeki yenilikçi fikirlerin desteklenmesi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması hedefimize bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyoruz. Genç girişimcilerin başarılarına tanık olmak ve onların yanında olmak bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır” dedi.