EKONOMİ - 20 Mayıs 2024 Pazartesi 14:30

Teknosa’dan 1 milyar TL yatırım ve e-ticarette 2 kat büyüme hedefi

A
A
A
Teknosa’dan 1 milyar TL yatırım ve e-ticarette 2 kat büyüme hedefi

Teknosa, 2019 yılından bu yana sürdürdüğü dönüşüm programını, ‘Dijital Odaklı Dönüşüm’ fazıyla güçlendiriyor. Teknosa CEO’su Sitare Sezgin, “Bu yıl dijital altyapı ve çözümlere odaklanarak, şirketimizi güçlü fiziksel varlığa sahip dijital tüketici elektroniği platformuna dönüştürmeye devam ediyoruz” dedi.



Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa, güçlü finansallara sahip çoklu kanallı bir perakendeciye dönüşmek amacıyla başlattığı programda, 2023 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla dijital altyapı ve çözümlere odaklandı. Şirket, ‘Dijital Odaklı Dönüşüm’ programı kapsamında dijital ve deneyim odaklı mağazacılık, pazaryeri, kanallar arası geçişkenlik, tedarik zinciri ve yapay zeka konularında gerçekleştirdiği yeniliklerini artırarak sürdürecek. Gerçekleştirilen toplantıda Teknosa CEO’su Sitare Sezgin, 2023 finansal sonuçlarını ve 2024 hedeflerin ve sonuçları açıkladı.



“Her alanda performansımızı artırdık”


Teknosa’nın 2023 finansal sonuçlarının açıklandığı ve 2024 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Teknosa CEO’su Sitare Sezgin, dijitalleşme, müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik odağıyla istikrarlı bir biçimde büyüdüklerini belirterek, şunları söyledi:



“2023 yılında ciromuzu enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş sonuçlara göre 47,3 milyar TL’ye, net kârımızı ise 748 milyon TL’ye çıkardık. E-ticaret brüt işlem hacmimizi (GMV) ise yüzde 68 oranında artırarak, yaklaşık 10,1 milyar TL’ye taşıdık. 2019 yılından bu yana uyguladığımız dönüşüm programımızın başarılı sonuçlarını görmekten mutluluk duyuyoruz. ‘Finansal ve Operasyonel’, ‘Servis ve Özel Marka’, ‘Dijital Kanallarda Pazaryeri’ ve 2023 yılı üçüncü çeyrekte başlattığımız ‘Dijital Odaklı Dönüşüm’ başlığında uçtan uca yeniliklere imza atıyoruz. Dönüşüm programını uyguladığımız 4,5 yıl içinde her alanda performansımızı artırdık. Web sitemizdeki trafik 2 kat arttı. Müşteri sayımızda yaklaşık yüzde 45 artış oldu. Periyodik olarak yapılan değerlendirme ve ölçümlerde NPS yani Tavsiye Edilme Skorumuz 30 puan arttı. Pazaryeri dahil e-ticaret payımız 2,3 kat artış gösterdi. Pazar payımızda 1,5 puan artış oldu. Bu yıl da dijital altyapı ve çözümlere odaklanarak, şirketimizi güçlü fiziksel varlığa sahip dijital tüketici elektroniği platformuna dönüştürmeye devam ediyoruz.”



“Yeni kategorilerle büyümek istiyoruz”


2024 yılında 1 milyar TL yatırım planladıklarını belirten Sitare Sezgin, dijitalleşme, çoklu kanalda müşteri deneyimi, teknolojik altyapı, IT, yapay zeka çözümleri, mağaza açılışları ve renovasyonları için yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı. 2024 yılında da pazarın üzerinde büyüyerek, sürdürülebilir kârlılığı korumak istediklerini belirten Sezgin, şöyle konuştu:



“Sektörümüzdeki ilk teknoloji odaklı pazaryerinde ürün çeşitliliğimizi 36 kat artırıp, 200 bin adede çıkardık. Uzun vadede hedefimiz Teknosa’yı pazaryerinde oluşturduğumuz yeni kategorilerle büyütmek. Yakın zamanda wellbeing için ürün gamımızı genişleterek, teknosa.com’da özel bir sekme açtık. Bu yeniliğimizle Türkiye’de kendi sektörümüzde wellbeing konusunu sahiplenen ilk şirket olduk. Pazaryeri ile daha da güçlendirdiğimiz dijital kanallarımızla e-ticaret brüt işlem hacmimizi 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer yandan mağaza ağımızı gelişen trendlere uygun olarak dönüştürmeye devam ediyoruz. 2022 yılı ikinci yarısından itibaren 28 mağazamızı dijital konsepte dönüştürdük. Sektörde bir ilk olan yeni dijital mağaza konseptimiz çok daha rahat, dijital, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapıya sahip.”



“Teknoloji erkek işi değildir”


Teknosa’nın tüm işlerinin merkezinde sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayan Sezgin, şu bilgileri paylaştı:


“2050 yılına kadar ‘Net Sıfır Emisyon’a ulaşmak istiyoruz. Bunun için de yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu, atık yönetimi ve döngüsel ekonomiye katkı sunan uygulamaları hayata geçiriyoruz. İlk kez 2022 yılında raporlama yaptığımız Karbon Saydamlık Projesi (CDP -Carbon Disclosure Project) İklim Değişikliği programında skorumuzu A- (liderlik) seviyesine yükselttik. Adana Sabancı mağazamızın çatısına GES kurduk. Burada kurduğumuz paneller yılda yaklaşık 58 hanenin tüketimine eşdeğer olarak yıllık 175 bin kWh elektrik üretimi yapıyor. Lojistik merkezimiz ile 80 mağazamızda yenilebilir enerji kullanıyoruz. İklimlendirme sektöründeki öncü markamız İklimsa ile Güneş Enerjisi Sistemleri alanında güçlü iş birlikleriyle yolumuza devam ediyoruz. ‘Teknoloji erkek işi değildir’ diyoruz. Genel Müdürlükteki yöneticilerimizin yüzde 52’si, orta kademe yöneticilerimizin yüzde 40’tan fazlası kadın çalışanlardan oluşuyor. Habitat Derneği ile birlikte Türkiye genelinde yürüttüğümüz ‘Kadın için Teknoloji’ projemiz 17’nci yılını doldurdu. Bugüne kadar 30 bini aşkın kadına teknoloji eğitimi verdik. Ülkemiz ve paydaşlarımız için daha fazla değer katan bir Teknosa hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz.”



Teknosa’dan 1 milyar TL yatırım ve e-ticarette 2 kat büyüme hedefi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’den üniversite deneyimi yaşamayanlara "Herkes için bir kampüs deneyimi" daveti Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, (ALKÜ) 26-30 Ocak 2026 tarihinde düzenleyeceği, "Benim Üniversitem Projesi" kapsamında üniversite deneyimi yaşamamış 40 ila 60 yaş arası bireylere kapılarını açarak üniversite deneyimi yaşatacak. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, sosyal sorumluluk ve farkındalık projelerini tüm hızıyla yapmaya devam ediyor. 3 yıl önce başlayan 60+ Tazelenme Üniversite ile yaş almış bireylerin gözdesi olan ALKÜ, şimdi de 40-60 yaş arası hiç üniversite deneyimi olmamış bireylere üniversite deneyimi yaşatacak. 26-30 Ocak 2026 tarihinde gerçekleştirilecek proje için kayıtlar 1-20 Ocak 2026 tarihlerinde yapılacak. Katılımcılar proje kapsamında Kestel Yerleşkesi’nde derse girecek, laboratuvarlarda deneyim yaşayacak ve etkinlikler düzenleyecek. Katılmak isteyenler için başvurular, Kestel Yerleşkesindeki ALKÜ Tazelenme Üniversitesi Ofisi’nde yapılacak. İlk kez üniversiteli olacaklar Benim Üniversitem Projesi Koordinatörü Doç. Dr. Özgür Nalbant proje hakkında verdiği bilgilerde, "’Herkes İçin Bir Kampüs Deneyimi’ sloganıyla yapılacak Benim Üniversitem Projesi ile hiç üniversite deneyimi yaşamamış 40-60 yaş arası bireylerin üniversite ortamını tanıması, kendine güven ve aidiyet duygusunu geliştirmesi, yaşam boyu öğrenme motivasyonunu artırması ve Alanya’daki toplumsal bütünlüğe ve kuşaklar arası öğrenmeye katkı sağlaması amaçlanıyor. Katılımcılar 40-60 yaş arası, en fazla lise mezunu, üniversite deneyimi olmayan ancak öğrenmeye açık bireylerden seçilecek. Katılımcılar arasından kadınlar, esnaf, turizm çalışanları, ev hanımları, çiftçiler veya erken yaşta eğitim hayatını sonlandırmış bireylerin olmasında öncelik aranacak. Ücretsiz olarak yapılacak proje sonunda katılımcılara ALKÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından katılım belgesi verilecek" dedi. Rektör Türkdoğan: "ALKÜ herkese kampüs deneyimi sunuyor" ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ALKÜ’nün hayat boyu öğrenme temelli eğitimlere büyük önem verdiğini söyleyerek bu kapsamda ALKÜ 60+ Tazelenme Üniversiteyle 60 üstü yaş almış onlarca bireye eğitim verdiklerini hatırlattı. Benim Üniversitem Projesi ile hiç üniversite deneyimi yaşamayan bireylere 5 günlük bir eğitim programıyla bu deneyimi en iyi şekilde yapacaklarını belirten Rektör Türkdoğan, "ALKÜ olarak şehrimizle ortak projelere her zaman önem veriyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımızın yanında olarak güzel projeleri üretmeye devam ederken son olarak Benim Üniversitem Projesi ile herkese kampüs deneyimi sunmayı amaçlıyoruz. Projenin vatandaşlarımıza büyük bir güven getireceği düşüncesiyle 40-60 yaş arası herkesi başvuruya davet ediyorum" dedi.
Aydın Aydın emniyeti suç ve suçlulara geçit vermiyor: 114 aranan şahıs yakalandı Aydın İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son 1 haftada il genelinde gerçekleştirilen kapsamlı uygulama ve denetimlerde suç ve suçlulara göz açtırılmazken, 114 aranan şahıs yakalandı. Edinilen bilgiye göre, yapılan çalışmalarda 15 Aralık ile 21 Aralık 2025 tarihleri arasında toplam 44 bin 194 şahıs sorgulandı. Çeşitli suçlardan aranması bulunan 114 kişi yakalandı. Adli mercilere sevk edilen şahıslardan 57’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Asayiş ekiplerinin titiz çalışmaları sonucunda faili meçhul 27 hırsızlık olayı da aydınlatıldı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda ise 34 şahıs hakkında adli işlem yapılırken, yasa dışı faaliyet yürüttüğü tespit edilen 80 internet sitesine erişim engeli getirildi. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda 128 gram uyuşturucu madde, 144 adet uyuşturucu hap, 4 adet tabanca, 1 adet kuru sıkı tabanca ile 53 adet fişek ele geçirildi. Trafik denetimlerinde de yoğun mesai harcayan ekipler tarafından 18 bin 537 araç ve motosiklet sorgulandı. Kurallara uymadığı belirlenen 133 araç trafikten men edilirken, 5 bin 766 sürücüye cezai işlem uygulandı. İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla denetim ve uygulamaların kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.
Bursa GUHEM’de "En Uzunnn Gece" Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, faaliyetlerini sürdüren Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta düzenlediği "En Uzunnn Gece" etkinliğiyle bilimi ve keşif duygusunu ziyaretçileriyle buluşturdu. Alanında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı merkezlerinden biri olan GUHEM, genç kuşağın uzay ve havacılık alanlarına ilgisini artırmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. En uzun gece olan 21 Aralık’ta düzenlenen etkinlik kapsamında; oryantiring çalışmaları, bilim gösterileri, Mars 2050 içerikli anlatımlar ile uzay ve havacılık deneyimlerinden oluşan, gün boyu süren bir program gerçekleştirildi. Programda farklı yaş gruplarından katılımcılara hem öğretici hem de keyifli bir deneyim sunuldu. "Her detayıyla çok etkileyici bir deneyim yaşadık" GUHEM’i ziyaret eden edebiyat öğretmeni Nil Bahar Şekerçi, "Biz uzayı ve fiziği çok seven bir aileyiz. Bursa’da böyle bir merkezin varlığını biliyorduk ancak ilk kez ziyaret etme fırsatı bulduk. Her detayıyla çok etkileyici bir deneyim yaşadık. Simülasyonlar oldukça başarılı, kullanılan materyaller ise hem kaliteli hem de eğitici. Uzay materyalleri, görseller ve çocukların birebir dokunarak öğrenebileceği uygulamalar sayesinde bilgiler çok daha kalıcı oluyor. Çocuklar gördüklerini ve deneyimlediklerini akıllarında tutuyor; bu da ileride bilimi sevme ve bilimle ilgilenme açısından çok önemli. Bilimin Anadolu topraklarında filizlenmesi adına bu tür merkezleri çok değerli buluyoruz. Özellikle çocukların ilgisini çekecek ve bilimi sevdirecek şekilde tasarlanmış olması çok kıymetli. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyoruz." dedi. "Tekrarı olursa yarın bile gelirim" Etkinliğe katılan öğrencilerden Mehmet Akif Şekerci, "GUHEM’i çok sevdim, gerçekten çok beğendim. Tekrarı olursa yarın bile gelirim. Etkinlikler çok güzeldi; özellikle tiyatro ve yarışmalar çok keyifliydi. Söyleşilerdeki sorular da gerçekten çok eğlenceliydi. Soru sorulurken ben soru alanına koşarak gidiyordum. Benim için çok farklı ve eğlenceli bir deneyim oldu. Özellikle benim gibi fiziği seven çocukların mutlaka gelmesini öneriyorum. Burayı yapanlara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim." dedi. "Bizim için çok güzel bir etkinlik oldu" Etkinliğe katılan öğrencilerden İrem Yılmaz ise, "Bu gece çok güzeldi. Bu programda çok şey öğrendim. GUHEM’deki tüm düzenekleri çok beğendim. Soru-cevap bölümü de çok keyifliydi. Sorular zor ama eğlenceliydi. Buradaki bilim gösterilerini de çok beğendim. GUHEM ve uzay katı çok güzel. Herkesin burayı gezip görmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Isparta Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı 8. Isparta Kitap Fuarı’nda genç yazarlar da yerini aldı. Yazar Eylül Ertuğrul ve Yunus Emre Kılıç’ın yazdığı kitaplar da sergilendi. Genç yazarlar kitaplarını anlatırken heyecanları da yüzlerine yansıdı. Birçok yayınevi ve onlarca yazarın yer aldığı 8. Isparta Kitap Fuarı kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor. Fuarda genç yazarlar da yerini aldı. Yazar Eylül Ertuğrul, okuma azmini yazma sanatıyla birleştirdi. Okumaktan ve diğer yazarlardan ilham alan Yazar Ertuğrul, genç yaşına rağmen çıkardığı Artemis isimli kitabıyla okumanın ve yazmanın yaşının olmadığını bir kez daha gösterdi. 15 yaşındaki Ispartalı yazar ilk kitabını okurlarla buluşturdu Yazar Eylül Ertuğrul, okumanın ve diğer yazarların kendisine ilham verdiğini belirterek, "Isparta Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuyorum. İlk kitabımı bu yıl çıkardım. 15 yaşında Ispartalı bir yazar olmaktan son derece mutluluk duyuyorum. 6. sınıftan bu yana yazarlık yapıyorum. Kitap okumayı sevdiğim için yazarlık yapmaya da başladım. Beni kitap yazmaya teşvik eden şey, yazarların okuyucularıyla buluşuyor olması. Kendime yeni bir dünya kurmak çok hoşuma gidiyor. Yazarken çok zevk alıyorum. Artemis isimli kitabımı da bu sayede yazdım" dedi. Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı Genç yazarlardan Yunus Emre Kılıç da 8. Isparta Kitap Fuarı’nda yazdığı şiir kitabını sergiliyor. Kendisini ifade etmekte zorlandığı için şiirler yazdığını belirten Yazar Kılıç, bu nedenle şiirlerini kitap haline getirdiğini söyledi. Yazar Kılıç, "Önceleri kendimi ifade etmekte zorlanıyordum. Kimseye kendimi ifade edemiyordum. Bir tane şiir yazarak başladım ve devamı geldi. Öğretmenim sayesinde de hayal dünyamı geliştirerek şiirler yazmaya başladım ve kitap haline getirdim. Şiir yazmaya ve kitap haline getirmeye devam edeceğim. Kitabımda yüzün üzerinde şiir var. Bundan sonra yazacağım kitaplarda kendimi daha çok ifade edeceğime inanıyorum" diye konuştu.