EĞİTİM - 12 Temmuz 2024 Cuma 11:43

Uzmanından tercih uyarısı: “1 milyon üstü kontenjan için doğru tercih önemli”

A
A
A
Uzmanından tercih uyarısı: “1 milyon üstü kontenjan için doğru tercih önemli”

Üniversite adayları YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih olan 17 Temmuz’u beklerken, 2024 YKS tercih kılavuzu da merak konusu. Tercih Uzmanı Ergin Sarar, “3 milyon 36 bin 945 adayın başvuru yaptığı YKS’de, 1 milyon üstü kontenjan için doğru tercih çok önem arz ediyor” ifadelerini kullanarak, her öğrencinin tercih danışmanlığı hizmeti almasının önemine vurgu yaptı.


2024 YKS’ye toplamda 3 milyon 36 bin 945 aday başvuru yaptı. 17 Temmuz’da açıklanacak olan sonuçlar sonrası ise Türkiye genelinde öğrencilerin yerleşebileceği kontenjan sayısı 1 milyonun üzerinde. “3 milyon 36 bin 945 adayın başvuru yaptığı YKS’de, 1 milyon üstü kontenjan için doğru tercih çok önem arz ediyor” diyen Tercih Uzmanı Ergin Sarar, her öğrencinin tercih danışmanlığı hizmeti almasının önemine değindi. Bir önceki yılın verilerini paylaşan Sarar, şu ifadeleri kullandı:


“Çok büyük artış beklemiyorum”


“2023 yılı tercih kılavuzunu baz aldığımızda öğrencilerin tercih edeceği (208 üniversite) devlet ve vakıf üniversitelerinde toplam ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplamda 853 bin kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjana açık öğretim ve uzaktan öğretim kontenjanları eklendiğinde 1 milyon 61 bin kontenjana ulaşmaktadır. Bu sayıya 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adayları ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar dahil edildiğinde ise 2023 yılı tercih kılavuzunda öğrencilerin tercih edeceği toplam kontenjan 1 milyon 111 bine çıkmaktadır. Bu sayıda çok büyük bir artış beklemiyorum.”


Üniversite sayıları ve kontenjan sayılarının başvuran kişi sayısı ile kıyaslandığında doğru tercihin ne kadar önemli olduğuna değinen Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Ergin Sarar, “Özellikle pandemi sonrası birçok meslek ve sektörün hızlı bir değişim gösterdiği görülmektedir. Bu noktada özellikle yapay zekâ çalışmaları eklendiğinde, günümüzde her mesleğin hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde olduğu görülmektedir” dedi.


“Adaylar tercih sürecinde yeterince bilgilendirilmiyor”


Üniversite tercihlerine her yıl yüzbinlerce üniversite okuyan ya da üniversite mezunu olan adayın yeniden başvurduğunu belirten Sarar, “Bu durum adayların tercih süreçlerinde yeteri kadar iyi bilgilendirilmediğinin göstergesidir. Doğuş Üniversitesi olarak bizim amacımız aday öğrencilerin kariyer planlamalarına yardımcı olmak, tercih süreçlerinde tarafsız şekilde davranarak aday öğrencileri güncel verilerle desteklemektir. Kampüslerimizde görevli 20 kişilik tercih danışmanlarımız ve üniversitemizin öğretim kadrosu, tercih sürecinde adaylara ilgilendikleri üniversite programı ve tercihiyle alakalı her konuda en güncel bilgileri vermektedir. Bu sayede üniversite adaylarının tercih süreçlerini daha iyi yönetmelerini ve hayalini kurdukları mesleğe ulaşmalarını sağlamalarını hedeflemekteyiz. Öğrencilerimize bu süreçte destek olmak adına iki kampüsümüzde de 20 rehber öğretmenlerimizle aday öğrencilerimize ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti vermekteyiz” şeklinde konuştu.


Sarar konuşmasını şöyle sonlandırdı:


“Bu hizmeti sunarken kampüsümüze gelen aday öğrenciler öncelikle asistan öğrenci programında çalışan öğrencilerimiz ile tanışıp, ardından istedikleri bölümün akademisyenleri ile bölüm hakkında aklına takılan tüm soruları giderme fırsatını yakalamaktadır. En son bölüme yerleşme durumunu ve örnek tercih listesi hazırlanması için rehber öğretmenlerimizden hizmet almaktadırlar. Örneğin bazı öğrencilerimiz tercihlerini yaparken başarı sıralamalarına bakmaları gerekirken puana bakarak tercih yapmaktadırlar. Buradaki en önemli nokta başarı sıralamalarıdır. Bu nedenle bu alanda yetkinliği olan rehber öğretmenlerden destek almak büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle her öğrencinin bir tercih danışmanlığı hizmeti almasının öneminin altını çizmekteyim. Böylece aday öğrencilerimizin süreçte daha emin adımlarla ve belirsizliği en aza indirgeyerek yol alacağını düşünüyorum.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir Adliyesi’nde ‘Bağımsızlık Mücadelesi’ semineri gerçekleştirildi İzmir Adliyesinde düzenlenen ’Bağımsızlık Mücadelesi’ seminerinde konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, uzlaşma dosyalarında Yeşilay’a bağış yapılmasının bir şart olarak uygulanmaya başladığını açıkladı. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Yeşilay İzmir Şube Başkanı Dr. Ömer Yahşi de YEDAM üzerinden sunulan ücretsiz danışmanlık hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında, Yeşilay İzmir Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Bağımsızlık Mücadelesi’ konulu seminer, İzmir Adliyesi Şehit Fethi Sekin Konferans Salonu’nda yapıldı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, bağımlılıkla mücadelenin toplumsal ve bireysel boyutlarına değinerek, sağlıklı bir yaşamın önemine vurgu yaptı. Mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Başsavcı Yeldan, adalet sistemi içerisindeki yeni bir uygulamaya da dikkat çekti. "Uzlaşma şartı olarak Yeşilay’a bağış" Başsavcı Yeldan, bağımlılıkla mücadelenin adalet sisteminin öncelikli konuları arasında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi: "Uzlaşma büromuzda yürütülen bazı dosyalarda, tarafların rızasıyla Yeşilay’a bağış yapılması şartının uzlaşma şartı olarak değerlendirilmeye başlandığını görmekteyiz. Bu uygulamaların, toplumsal farkındalığın artmasına ve bağımlılıkla mücadeleye katkı sunduğuna inanıyoruz." YEDAM hizmetleri anlatıldı Programda konuşmacı olarak yer alan Yeşilay İzmir Şube Başkanı Dr. Ömer Yahşi ise Yeşilay’ın yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) aracılığıyla sunulan ücretsiz danışmanlık hizmetlerine değinen Yahşi, bağımlılıkla mücadele süreçleri ve bireysel sorumluluklar üzerine sunum yaptı. Seminere; İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri, Cumhuriyet Savcıları, hakimler, adliye personeli ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Denizli İhtiyaç sahipleri için Ramazan gıda kolisi başvuruları başladı Merkezefendi Belediyesi, Ramazan ayı öncesinde dar gelirli hanelere yönelik gıda kolisi desteği için başvuruların başladığını duyurdu. Belediye Başkanı Şeniz Doğan, "Paylaşma ve dayanışmayla bir kat daha büyüyen iyiliğin ayı Ramazan’da sofralara bereket götürüyoruz" dedi. Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Merkezefendi Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da birlik, beraberlik ve dayanışmanın simgesi olan Ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileleri yalnız bırakmıyor. Belediye, dar gelirli hanelere ulaştırılmak üzere gıda kolisi desteğinde bulunacağını açıkladı. İçerisinde temel gıda ürünlerinin yer aldığı binlerce koli, alınacak başvuruların ardından yapılacak incelemelerle belirlenen ihtiyaç sahibi Merkezefendililere teslim edilecek. Gıda kolisi desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını Merkezefendi Belediyesi’nin resmi internet sitesi üzerinden yapabilecek. Başvuru süreci, 16 Şubat Pazartesi günü saat 17.00’de sona erecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından yapılacak değerlendirmeler sonucunda uygun görülen hanelere, Ramazan ayı boyunca Merkezefendi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerince dağıtım yapılacak. "Hiçbir hemşehrimizi aç ve açıkta bırakmamak için çalışıyoruz" İhtiyaç sahibi vatandaşların her zaman yanlarında olduklarını vurgulayan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Ramazan ayının paylaşma ruhuna dikkat çekti. Başkan Doğan, "Dar gelirli hanelere gıda kolisi desteğimizi, bereketi, paylaşmayı ve dayanışmayı hep birlikte yaşayacağımız Ramazan ayında da sürdürüyoruz. Personellerimiz tarafından titizlikle hazırlanan gıda kolilerimizi, başvuruların ardından yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen adreslere ulaştırıyoruz. Hiçbir hemşehrimizi aç ve açıkta bırakmamak için ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Paylaşma ve dayanışmayla bir kat daha büyüyen iyiliğin ayı Ramazan’da sofralara bereket götürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ın kurtuluş direnişi okullara taşındı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesini sanatla gençlere aktarmak için hayata geçirdiği "Çatkapı" adlı tiyatro gösterisi, şehrin çeşitli noktalarında gençler için sahnelendi. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve büyük beğeni toplayan "Çatkapı" adlı tiyatro gösterisi, şehrin dört bir yanında öğrencilerle buluşarak Millî Mücadele ruhunu yeniden canlandırdı. Büyükşehir Belediyesinin kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde Sahne Maraş tiyatro ekibi tarafından sahnelenen oyun, şehrin farklı ilçelerindeki okullarda çocuklar ve gençler için özel olarak sergilendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği tiyatro gösterisi alkışlarla karşılandı. "Çatkapı" tiyatro oyunu, Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesinde önemli rol üstlenen kahraman isimlerin hikâyelerini sahneye taşıdı. Sütçü İmam’ın işgale karşı ilk kurşunu sıktığı anlar, Rıdvan Hoca’nın halkı direnişe çağıran konuşmaları, Arslanbey’in öncülüğündeki mücadele ve Abdal Halil Ağa’nın fedakârlıkları duygu dolu sahnelerle öğrencilere aktarıldı. Tarihi olayların çocukların anlayabileceği bir dille anlatıldığı oyun hem eğitici hem de etkileyici yapısıyla dikkat çekti. Gösteri boyunca öğrenciler, Kahramanmaraş halkının yokluklar içinde verdiği destansı direnişi büyük bir ilgiyle izledi. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı sınıflarda, genç izleyiciler kahramanlık hikâyeleriyle gururlandı. Kahramanmaraş’ın bağımsızlık mücadelesini sahne sanatlarıyla geleceğe taşıyan gösteri hem öğrenciler hem de öğretmenler tarafından takdirle karşılanırken, şehrin kurtuluş ruhunu bir kez daha canlı tuttu.
İstanbul Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi’ne büyük ilgi İlçenin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi minik ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Çocuklar okul derslerini pekiştirirken birçok etkinliğe katılarak yaşıtlarıyla keyifli zaman geçirme imkanı da buluyor. Çocukların okuma alışkanlığı kazanması ve sosyalleşmeleri amacıyla hayata geçirilen ilçenin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi, miniklerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Şehit Ferdi Yurduseven Gençlik Merkezi’nde yer alan Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi, çocuklar kadar ailelerden de tam not alıyor. Ev ödevinden etkinliğe Her gün saat 12.00 - 18.00 arası minik ziyaretçilerini ağırlayan Çocuk Kütüphanesi, çocukların okuldaki ödevlerine yardımcı olmak için ev ödevi saati düzenliyor. Ardından çocukların okuldaki derslerini pekiştirmek için test çözmelerine de katkıda bulunuluyor. Kütüphanede bir gün kitap okuma saati bir gün de akıl zeka oyunları olmak üzere dönüşümlü olarak her gün 15.00 17.00 saatleri arasında günün etkinliği gerçekleştiriliyor. Çocuklar ahşap boyamadan anahtar yapımına, squshi yapımından üç boyutlu bayrak yapımına birbirinden farklı etkinliklerle el becerilerini geliştirirken keyifli zaman geçiriyor. "Çocuklarımız her şeyimiz" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; "Kütüphanemiz miniklerimize hizmet eden, çocuklarımızın okuldaki gördüğü dersleri pekiştiren Sultangazi’nin ilk ve tek çocuk kütüphanesi. Miniklerimiz eğlenirken öğreneceği, kaliteli vakit geçirebileceği etkinliklerle motor becerilerini geliştirmenin yanı sıra yaşıtlarıyla da vakit geçirerek sosyalleşme imkanı buluyor. Bizler Sultangazi Belediyesi olarak çocuklarımızın daima yanındayız. Onlar bizim yarınlarımızın teminatı, ülkemizin geleceği" diye konuştu.