EKONOMİ - 13 Nisan 2026 Pazartesi 10:22

Vodafone Türkiye’den 5G’de geniş kapsama

A
A
A
Vodafone Türkiye’den 5G’de geniş kapsama

Vodafone, uluslararası bağımsız denetim kuruluşu P3 tarafından Türkiye’nin 81 ilinde yapılan tarama testlerinde Türkiye’nin en geniş 5G kapsamasına sahip operatör olduğunu açıkladı.


Vodafone, Uluslararası bağımsız denetim kuruluşu P3 tarafından 81 ilde yapılan detaylı tarama testlerine göre Türkiye’nin en geniş 5G kapsamasına sahip operatörü olduğunu duyurdu.


P3 tarafından 1-8 Nisan tarihleri arasında toplam 30 bin kilometrelik alanda yapılan değerlendirmede 5G kapsama alanı mevcut tüm frekans bantlarında değerlendirildi. 5G kapsama alanının güvenilir ve anlamlı bir şekilde tespit edilmesini sağlamak için birden fazla sinyal seviyesi eşik değeri uygulandı. Vodafone Türkiye, elde ettiği sonuçlarla ülke genelinde en geniş 5G kapsamasını sağladığını açıkladı.


Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi: "Vodafone olarak, dünya genelinde en fazla ülkede 5G hizmeti veren bir numaralı mobil operatörüz. Dünya genelinde 5G hizmeti verdiğimiz ülke sayısını Türkiye ile birlikte 23’e çıkardık. 1 Nisan’da 81 il ve 922 ilçede 5G sinyalini aynı anda vererek bakanlığımızın 5G’yi ülke geneline iki yılda yayma hedefini Vodafone olarak büyük oranda daha birinci günden hayata geçirdik. Kapsama ve kullanıcı sayısı itibarıyla Vodafone’un dünyada yaptığı en büyük 5G lansmanına imza attık. Şimdi de uluslararası bağımsız denetim kuruluşu P3 tarafından ülkemizin en geniş 5G kapsamasına sahip operatörü sertifikasını kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 5G’li yeni dönemde güçlü altyapımızı bir kez daha kanıtlamış olduk. Türkiye’nin dijital geleceğine duyduğumuz güvenle çalışmalarımıza devam edeceğiz."


Ayrıntılı ve güvenilir 5G kapsama analizi


P3, 1 Nisan’da 5G’nin ticari olarak piyasaya sürülmesinin ardından ülke genelindeki 5G kapsamasını değerlendirmek üzere bir mobil karşılaştırma çalışması gerçekleştirdi. Ölçüm yöntemi olarak yüksek çözünürlüklü RF tarayıcının kullanıldığı değerlendirmeyle, kentsel ve kentsel olmayan alanlar dahil olmak üzere ülke çapında ayrıntılı ve güvenilir bir 5G kapsama analizi yapılması hedeflendi ve Türkiye’deki 5G kapsama alanına ilişkin detaylı bir görünüm elde edildi. Tüm ölçümler, uluslararası bağımsız kuruluş P3 tarafından global standartlara uygun metodolojiler ile gerçekleştirildi. Karşılaştırma çalışması, tutarlı ve kapsamlı veri toplanmasını sağlamak için her biri eksiksiz ölçüm ekipmanına sahip tarayıcıların yer aldığı tam donanımlı 15 araç kullanılarak yürütüldü.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Talas Musiki Cemiyeti’nden unutulmaz Türk Sanat Müziği gecesi Talas Belediyesi Musiki Cemiyeti Türk Müziği İcra Heyeti tarafından hazırlanan ’Nağmelerde Hicâz’ adlı Türk Sanat Müziği konseri, Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Şef Ahmet Yüksel yönetimindeki yoğun katılımın olduğu programda, Türk musikisinin zarif ezgileri salonu dolduran dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Programda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, ilçede kültür ve sanatın köklü bir anlayışla sürdürüldüğüne dikkat çekerek, "Öncelikle Amir Ateş hocamızın selamlarını ileteyim. Kendisi Talas Musiki Cemiyeti’nin kurulmasında bize rehberlik etti. Üsküdar Musiki Cemiyeti’nin tüzüğünü aynen buraya aktarmıştık. Kendileri de birkaç konserimize eşlik etmişti. Değerli rektör hocamıza da bu salonu bize her zaman etkinliklerimize sunduğu için çok teşekkür ediyorum" dedi. Koronun güçlü bir geçmişe dayandığını vurgulayan Başkan Yalçın; "Koromuz 40 yıl öncesinden gelen bir geleneğin devamı. Büyükşehir Belediyesinde görev yaptığım yıllarda bu kıymetli isimlerle birlikte çalışmıştık. Bugün aramıza katılan gençlerimiz de bu mirası geleceğe taşıyor. Bir yıldır büyük bir özveriyle çalışan ekibimize, gönül pınarlarımızı coşturdukları için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise üniversite ile toplumun bu tür etkinliklerle buluşmasının önemine değinerek, "Üniversitemizin kapılarını kültürel ve sanatsal etkinliklere açmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Talas Belediyemizin bu anlamlı organizasyonu sayesinde güzel bir akşam yaşadık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Talas Kaymakamı İlyas Memiş de konserin oluşturduğu atmosfere dikkat çekerek, "Gönül tellerimizi titreten, nağmelerin büyülü atmosferinde keyifli bir akşam yaşamamıza vesile olan koromuza teşekkür ediyorum. Böyle anlamlı etkinliklerin düzenlenmesine katkı sunan Talas Belediyemize ve ev sahipliği yapan üniversitemize şükranlarımı sunuyorum" dedi. Konuşmaların ardından program, çiçek takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Talas Belediyesi, kültür ve sanatın birleştirici gücüyle toplumsal hayatı zenginleştirmeye yönelik etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor.
Kırklareli Kırklareli’nde "Mahremiyet, Akran Zorbalığı ve Güvenli İnternet" eğitimleri Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen, "Ekrandan Hayata" projesi çerçevesinde, çocuklara ve ebeveynlere yönelik "Mahremiyet, Akran Zorbalığı ve Güvenli İnternet" eğitimleri gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim Birim Sorumlusu Başöğretmen Vedat Balta tarafından, Mustafa Dalcalı İlkokulu ve Gaziosmanpaşa İlkokulu öğrencilerine yönelik olarak, "Mahremiyet Bilinci, Akran Zorbalığı ve Güvenli İnternet Kullanımı" konularında farkındalık eğitimleri verilmiştir. Eğitimlerde, akran zorbalığı ve zorbalıkla baş etme yolları, mahremiyetin günlük yaşam içerisindeki yeri ve önemi, duygusal, sosyal, bedensel ve mahremiyet kavramları, dijital/sanal mahremiyetin önemi, güvenli internet kullanımı ve dikkat edilmesi gereken temel kurallar gibi başlıklar ele alınarak, çocukların dijital ortamda karşılaşabilecekleri risklere karşı bilinç kazanmalarının hedeflendiği bildirildi. Çocuklara yönelik gerçekleştirilen eğitimlerin ardından öğrenci velilerine de "Hayatın İlk Çeyreği ve Aile-Okul İş Birliği" temalı seminerler düzenlendi. Bu oturumlarda, çocuğun gelişiminde ailenin ve okulun önemi, sağlıklı iletişim kurma yöntemleri ile teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri gibi konulara değinildi. Eğitimler, katılımcıların aktif katılımı ve uygulamalı örneklerle desteklenerek interaktif bir şekilde yürütüldü.
Sivas Tüketici artık kendi üretmeyi tercih ediyor Pandemi ve deprem sonrası fide ve tohum satışları arttı, toprakla daha çok haşir neşir olan üretici, yediği sebzeleri kendisi üretmeyi tercih ediyor. Son yıllarda mahalle ve semt pazarlarında en çok ilgili meyve-sebze fide ve tohumları görüyor. Pandemi ve depremin ardından, müstakil konut ile hobi bahçeleri çığ gibi artarken, berberinde fide ve tohum satışları da patladı. "Pandemiden sonra arttı" Sivas’ta fide ve tohum satışı yapan Nihat Göbüç, özellikle pandemiden sonra ilginin artığını belirtip, "Nisan ayının başlamasıyla birlikte sergimize fidelerimizi getirmeye başlıyoruz. Çiçek ve sebze fideleriyle birlikte vatandaşa hizmet veriyoruz. Burada domates, biber, salatalık gibi ürünlerin hepsi satışa uygun şekilde sunuluyor. Bu ayda genelde seracılar satın alım yapıyor. Mayıs ayında ise bahçe ve bostan ekimleri uygun olduğu için dışarıda ekim yapmak isteyen vatandaşlar gelip fide almak istiyor. Şu an sezonun başı, tohum işleri güzel bir şekilde devam ediyor. Açık tohum ve paket tohum olarak hizmet veriyoruz. Serası olanlar fide ekimine hazır, bahçesi olanlar ise tohum ekmekle meşgul. Şu an Sivas’ta birçok kişi kendi ekimini yapmak, kendi tohumunu yetiştirerek üretim yapmak istiyor. Her kesim bu konuda oldukça hevesli. Pandemiden sonra organik tarıma ve kendi yetiştirdiği ürüne ilgi arttı. İnsanlar kimyasal veya hormon katılmamış ürünler istiyor ve bunu gelecek nesillere öğretmeye çalışıyor" dedi. "Pandemiyle toprakla tanıştılar" Muhammet Çelik isimli tüketici ise 35 yıldır bireysel olarak üretim yaptığını ifade edip şunları söyledi: "Doğayı ve bahçeyi çok seven bir insanım. Otuz beş yıllık bir bahçem var. Sivas gibi bir yerde kolumuzun kavuşamayacağı kadar büyük ladin ağaçları yetiştirdim. Sivas’ta testere dişi gibi bir iklim var, soğuk, sıcak, soğuk, sıcak şeklinde ilerliyor. Bu yüzden erken baharı sevmiyoruz, daha çok nisan sonu ve mayıs ayı içinde mevsimlik fideleri ekeriz, ayazları atlattıktan sonra. Ben de mayıs ayında ihtiyaçlarımı karşılayacağım. Pandemiyle birlikte insanların toprağı keşfetmesi bana doğru gelmiyor, pandemiden önce insanın toprakla ilişkisi yok muydu? Pandemiyle birlikte ülkenin en güzel topraklarının işgal edildiğini düşünüyorum ve buna karşıyım, bunun disipline edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben pandemiyle birlikte doğayı keşfeden biri değilim, yıllardır bu işi yapıyorum. Kendi ürettiklerimi tüketmek ve satmak bana mutluluk veriyor. Nisan ayının ilk haftasında bahçe sezonumu açtım, kasım ayına kadar bahçemde kalıyorum ve yetiştirdiğim ürünleri tüketiyorum."