EĞİTİM - 28 Mart 2024 Perşembe 10:00

Yazar Ayşe Kulin: "Daha iyi bir insan olmak için kitap okuyun"

A
A
A
Yazar Ayşe Kulin: "Daha iyi bir insan olmak için kitap okuyun"

Altınbaş Üniversitesi, 60’ıncı Kütüphane Haftasını Yazar Ayşe Kulin’in katıldığı söyleşi ve imza günü ile kutladı. Ayşe Kulin, çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşen söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı. Sevenleriyle fotoğraf çektiren Kulin, “Hayatın farklı pencerelerini açmak ve daha iyi bir insan olmak için kitap okuyun” dedi.


TUİK’in 2023 verilerine göre son 12 ay içerisinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69,0’ının hiç kitap okumadığı, yüzde 31,0’ının ise en az bir kitap okuduğu görülüyor. Yaş gruplarına göre kitap okuma oranlarına bakıldığında son 12 ay içerisinde okul kitapları dışında en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yaş aralığı oldu. Yazar Melih Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, duyarlı bir insan olabilmek için kitap okumaya devam edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Gençlere seslenen Ayşe Kulin, “Kitap okuyan son kuşak sizler olabilirsiniz. Değişik bir kuşak yetişiyor. Elbette hayatın şartları da değişiyor. Sosyal medyanın etkisi gözardı edilemez. Ama kitap bize hayatın farklı pencerelerini açan bir araç. Bilemeyeceğiniz hayatlara dokunabilirsiniz. İster basılı kitap ister dijital ekranlardan olsun mutlaka kitap okuyun” tavsiyesinde bulundu.


“Ön yargılardan kurtulmak için kitap okuyun”


Evli ve 4 çocuklu bir anne olarak ön yargılar nedeniyle kitaplarını 25 yıl yayınlatamadığından bahseden Ayşe Kulin, daha iyi bir insan olmanın ve ön yargılardan kurtulmanın en doğru yolunun kitaplar olduğunu anlattı. Yeni yazmaya başladığı yıllarda katıldığı bir TV programında tanıştığı ilkokul terk olan bir yazarın, Nalan Türkeli’nin ‘Varoşta Kadın Olmak’ kitabından nasıl etkilendiğini anlattı. Kitabı okumadan önce çöp karıştıranlara çevreyi kirlettikleri için tepki duyardım. Ancak kitabı okuduktan sonra oradan alınan bir pasta artığının o evlerde nasıl bayram sevincine neden olduğunu okuyunca gözyaşları içinde ön yargılarım değişti. O kitap bana bilmediğim bir hayatın penceresini açmıştı” diyerek duygusal bir anısını paylaştı.


Ayşe Kulin’e göre kitap daha iyi bir insan olmamıza yardımcı olur. Özellikle gençlerin kitap okumasını tavsiye ederek “Bir kitap, evlerinizin içine kadar girer. Her türlü insanı tanıma, anlama şansınız olur. Cebinizde laflarınız olur. Sevgilinizle ilk randevunuzda konuşabilecek konularınız olur. Yaptığınız her şeyi daha iyi yaparsınız” şeklinde konuştu.


Dedesi Osmanlı’nın son maliye nazırı olan Ayşe Kulin, babasının ise Cumhuriyetin en çok eğitime önem verdiği yıllarda, Atatürk’ün “Sizleri kıvılcım olarak gönderiyorum. Meşaleler olarak dönün” dediği zamanlarda yetiştiğini anlattı. Her iki kültürün de izlerinin taşıyan Ayşe Kulin, harf devrimi nedeniyle dedesinin Atatürk’e başlangıçta kırgınlık hissettiğini söyledi. Ancak okula başlamasından sadece 3 ay sonra dede ve anneannesine ilk mektubunu yazıp göndermesiyle dedesinin “Eski harfler ile yazı öğrensen 3 ay sonra bana mektup yazamazdın. Sesli harflerin olmadığı bir yazıyı tam olarak öğrenmen yıllar sürerdi. Atatürk’ün bu konuda da haklı olduğunu anladım” dediğini aktardı.


“Tomris Uyar, Pınar Kür, İpek Ongun ve Nazlı Eray hepsi okul arkadaşı”


Yazar olmasında aldığı eğitimin çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Ayşe Kulin, Robert Kolej’de okurken Tomris Uyar, Pınar Kür, İpek Ongun ve Nazlı Eray gibi tanınmış yazarların okul arkadaşı olduğunu belirterek “Bu tesadüf değil; sanata değer veren, herkese saygılı bir eğitim ortamımız vardı. Biz iyi yetiştik” dedi. Herkesin hayatta bir yeteneği olduğunu olduğuna değinen Kulin, “Terzilik olur, resim olur müzik olur. Genlerinize geçmiş olan bu yeteneğinizi bulun. Bu kabiliyete inanın ve o zaman iyisini yaparsınız. Benimki yazmaktı” dedi.


Üniversitelilerin kitaplarını nasıl yazdığına dair sorularını da yanıtlayan Kulin, yazarların toplumdaki sorunlara farkındalık oluşturulması gerektiğine inandığını belirtti. Buna göre; “Eğer ‘Her Yerde Kan Var’ gibi tarihi gerçeklere dayanan bir kitap yazıyorsam çok derin bir okuma yazıyorum. Orada 600 yıl sürmüş bir İmparatorluk olan Osmanlı’nın kendini güncelleyememesinin getirilerini görürsünüz. Mesela Sevdalinka ve Kardelenler görüşlerimi değiştiren kitaplar oldu. Sevdalinka için Bosna’ya gittiğimde Batı’ya olan hayran bakış açım değişti. Sistem olarak değil ama insanlık namına iyi olmadıklarını gördüm. Kardelenler’i yazarken de Türkan Saylan’ı tanıdım. Özellikle Anadolu’da kızların eğitim görmelerinin önemini bir kez daha anladım. Kızlarımız, kendi iradeleri yönünde hareket edebilmeli. ‘Birgün’ kitabımı yazarken ileri bakarak sorununun çözümlerini ele aldım. ‘Yarın Yok’ kitabımda ise savaş olmaması için elinizden geleni yapmamız gerektiğine değiniyorum. Bunun için de toplumda anne vasfı olması sebebiyle kadınlara daha çok iş düşüyor. Dünyayı kaybetmeden aklımızı başımıza alalım” mesajlarını verdi.



Yazar Ayşe Kulin: "Daha iyi bir insan olmak için kitap okuyun"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yazar Samiha Ayverdi eserleriyle anıldı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Türk Kadınları Kültür Derneği iş birliğinde vefatının 31’inci yılında mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi eserleriyle anıldı. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünde Ayverdi’yi eserleriyle anmak amacıyla panel gerçekleştirildi. Programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Feray Yılmaz, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver, Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve Türk Kadınları Kültür Derneği temsilcileri katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Feray Yılmaz, Gaziantep’te, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 10 yıldır yaptığı çalışmalarda kadın konusunun çok daha fazla öne çıkmaya başladığını belirterek, “Gazikültür AŞ, kurulduğu günden itibaren kültür, tarih ve sanat alanlarında çok güzel işlere imza atıyor. Gaziantep Büyükşehir, sanatın, kültürün her zaman yanında olmaya devam edecek” dedi. GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver ise Samiha Ayverdi’yi anmanın büyük mutluluk olduğunu ifade ederek, “Ayverdi, çok nadide, çok özel eserlere sahip. Benim de kendisiyle tanışmam ‘İstanbul Geceleri’ eserini okumakla başladı. Gerçekten bugün burada siz güzide temsilcilerle bu toplantıyı icra etmek, bizim için büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı. Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar da mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi’yi bugün burada anmanın kendileri için gurur verici olduğunu dile getirerek, “Samiha Ayverdi, bizler için çok kıymetli. Gazikültür, özellikle kadınlarla ilgili çok önemli çalışmalara imza attı. Bu programda bunlardan birisi” diye konuştu. Program, daha sonra Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. Mehmet Demirci ve Doç. Dr. Ayhan Pala’nın katıldığı “Kölelikten Efendiliğe” ve “Samiha Ayverdi’nin Eserlerinde Siyonist Yahudiler” konulu panelle devam etti.
Denizli Avcılar yangın gönüllüsü oldu Denizli’de Buldanlı avcılar, orman yangınlarında mücadelede eden ekiplere destek ve yardım amacıyla gönüllü yangın savaşcısı oldul. Buldanlı avcılar, orman yangınlarına karşı mücadele etmek için gönüllü oldular. Geçmiş dönemlerde, şu anda Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevini yürüten Hamdi Akan’ın, Buldan Orman Şefliği döneminde Buldan Kara Avcılar Derneği işbirliği ile çalışma yürüttüklerini dile getiren Buldan Kara Avcılar Derneği Başkanı Hakan Aytekin “Bu çalışmayı günümüzde de yapmak, yangına müdahalelerde Orman çalışanlarımıza destek vermek, milli servetimizi olan ormanlarımızı korumak ve toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla yangın gönüllüleri birliği oluşturmayı amaçladık. Üyelerimizle birlikte, Türkiye’nin ilk yangın gönüllüsü olan Buldan Kara Avcılar Derneğinde çoğu rahmetli olan başkan ve üyelerimizden aldığımız bayrağı taşımak için gönüllü yangın ekibi oluşumuna katılma kararı aldık. Buldan Orman İşletme Müdürlüğümüzün Üç Yol orman deposu ve yangına müdahale binasında yirmi kişilik gruplar halinde orman şefi Mutlu Kublay ve personeli tarafindan eğitim alarak gönüllü yangın ekibi olmak için hazırlanıyoruz. Ekibe katılan arkadaşlara ekipmanları orman işletme müdürlüğümüz tarafından temin edilecektir. Özellikle kırsal mahallelerimizde oluşturulacak ekiplerimiz, olası orman yangınlarında ilk müdahaleyi yapacak ekiplere destek olacaklar. Unutulmasın ki dağlarda yolları ve giriş çıkışları en iyi çobanlar ve avcılar bilir. İnşallah yangın ve benzeri felaketler yaşanmazda bizlere de iş düşmez” dedi.
Kırıkkale Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı Kırıkkale’de azalan yağışlar ve aşırı sıcaklara bağlı kuraklığın sürmesi üzerine vatandaşlar yağmur duası etti. Yahşihan ilçesinde bir araya gelen kadınlar ise imece usulüyle pişirdikleri ekmekleri vatandaşlara dağıttı. İç Anadolu Bölgesinde en çok kuraklıktan etkilenen illerden biri olan Kırıkkale’de vatandaşlar yağmur duası ediyor. Kış ve bahar aylarında yağışların az olması sebebiyle kentte, son yılların en kurak mevsimi yaşanıyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Yahşihan ilçesinden geçen bölümde de ırmak yatağında adacıklar ortaya çıktı. Bu sebeple birçok ilçede vatandaşlar, yağmur duası ediyor. Yahşihan ilçesinde 300 haneli sitenin bahçesinde toplanan kadınlar, imece usulüyle "yağmur ekmeği" yaptı. Duaların kabulü, yağmurun yağması ve yılın bereketli geçmesi için pişirilen ekmekler, vatandaşlara ikram edildi. Doğanlık Mahallesi muhtarı Doğan Ulusoy, İHA muhabirine, toplanma amaçlarının yağmur duası edip, vatandaşlarla birlikte kaynaşmayı sağlamak olduklarını söyledi. Ulusoy, "Bugün ki amacımız bayanlarla birlikte toplanıp hem etkinlik düzenleyip hem de yağmur duası edip vatandaşla halkla bir araya gelip kaynaşmayı sağlamak. Allah, memleketimiz için yağmurları gönderir" dedi. Yağmur duası için ekmek pişirdiklerini anlatan Emine Koçdoğan, birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını kaydetti. Hacer Sandalcı, "Allah’ımızdan yağmurlarımızı bekliyoruz. İnşallah hayırlı kısmetlerimizi, hayırlı nimetlerimizi verir. Dualarımız kabul olur inşallah" ifadesini kullandı. (HA-MK