EKONOMİ - 10 Aralık 2025 Çarşamba 13:14

Yeniköy Kemerköy Enerji’ye 4 milyon fidan için takdir belgesi

A
A
A
Yeniköy Kemerköy Enerji’ye 4 milyon fidan için takdir belgesi

Yeniköy Kemerköy Enerji, Orman Genel Müdürlüğü ile 2022 yılında yaptığı protokol kapsamında ülkenin farklı bölgelerindeki ağaçlandırma çalışmalarına devam ediyor. Protokol çerçevesinde, 2025 yılı sonu itibarıyla dikilen fidan sayısı 4 milyonun üzerine çıktı.



Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Yeniköy Kemerköy Enerji ile yürüttüğü ağaçlandırma protokolü kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar nedeniyle şirkete takdir belgesi verdi. OGM koordinasyonunda sürdürülen ağaçlandırma programı çerçevesinde, Türkiye’nin farklı bölgelerinde 4 milyondan fazla fidan toprakla buluşturuldu.


Türkiye’nin ormanlarını güçlendiren ortaklık


Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık’a takdir belgesi Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer, tarafından takdim edildi. Yüzer, protokol kapsamındaki çalışmaların bir dikim yükümlülüğünden çok, ülkenin orman varlığını güçlendiren uzun vadeli bir ekosistem yatırımı olduğunu vurguladı:


"Doğru planlamayla özel sektör ve kamu ortaklıklarının orman varlığına kalıcı katkı sunduğunu açıkça görüyoruz. Yeniköy Kemerköy’le olan iş birliğimiz, klasik bir dikim programının ötesine geçti; planlama, tür seçiminden bakım ve izlemeye kadar bütüncül bir ormancılık uygulamasını temsil ediyor."


"Sürdürülebilirliği rakamlardan öte bir sorumluluk olarak görüyoruz"


Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık ise Türkiye’nin farklı bölgelerinde oluşturdukları dikim alanlarının, yıllar içinde kendi ekosistemini kuracak ormanlara dönüşeceğini belirtti:


"Orman Genel Müdürlüğü ile dört yıldır yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarında, yalnızca faaliyet gösterdiğimiz Muğla ile sınırlı kalmayıp Türkiye’nin farklı bölgelerinde de dikimler gerçekleştiriyoruz. Protokol kapsamında fidan türlerinin belirlenmesi ve dikim sürecinin planlanması Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor; biz ise bu süreçlerin hayata geçirilmesi için tüm gerekli desteği sağlıyoruz. Bir fidanın toprağa kazandırılmasıyla başlayan süreç, uzun vadede hem karbon yutak kapasitesini hem de biyolojik çeşitliliği artıran zincirleme bir fayda oluşturuyor. Bu etki, toprak sağlığından su döngüsüne kadar geniş bir alanı olumlu yönde değiştiriyor"


Yapılan açıklamaya göre, şirket tarafından akademisyenlerle beraber yürütülen karbon yutak alanı hesaplama çalışması sonucuna göre, dikilen 4 milyonun üzerindeki fidan, 2024 yılı sonunda atmosferden 1 milyon 501 bin ton karbondioksiti tuttu. 2025 yılı sonunda bu miktarın 2 milyon 80 bin tona ulaşması bekleniyor. Ağaçların büyümesiyle birlikte tutulum miktarının 10 yıl içinde 2 milyon tonu; 30 yıl içinde ise 4 buçuk milyon tonu aşması öngörülüyor.


2025’te 576 hektarlık maden sahası rehabilite edildi


Şirketin Milas’taki eski maden sahasında yürüttüğü "Hüsamlar Yeniden Doğaya Kazandırma" projesi, Türkiye’nin tek seferde uygulanan en kapsamlı doğaya geri kazandırma çalışmalarından biri olarak öne çıkıyor. Projenin bölgenin iklimine uygun bitkiler ve bilimsel yöntemlerle yürütüldüğünü belirten Işık, "Faaliyetimizin sonlandığı maden sahalarımızı ağaçlandırıyor, konusunun uzmanı kıymetli akademisyenlerle çalışıyoruz. 2025 yılı itibarıyla 576 hektarlık alanı rehabilite ettik ve 246 binden fazla fidan ve bitki diktik. Ayrıca Türkiye’nin köklü çevre derneklerinden biri olan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, çalışmalarımızı izliyor ve raporluyor. Rehabilitasyon süreçlerimizle ilgili hazırladıkları raporlar kamuoyuna açık bir şekilde kurumun web sitesinde yayınlanıyor. Süreçlerimize bölge insanını da dahil edip onların da bilgilerinden faydalanıyoruz. Proje tamamlandığında 2032’ye kadar toplam 1363 hektarlık alanı doğaya kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Kacır, 5. Antalya Diploması Forumu’nda çeşitli ülkelerden üst düzey isimlerle bir araya geldi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek’ temasıyla düzenlenen 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda çeşitli ülkelerden üst düzey isimlerle bir araya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 5. Antalya Diplomasi Forumu’na katıldı. Çeşitli ülkelerden üst düzey isimlerin de katıldığı görüşmelerde bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve refahın güçlendirilmesine yönelik iş birliği imkanları ile sanayi, teknoloji ve uzay alanındaki ortak çalışma fırsatlar ele alındı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; barış, istikrar ve refah adına ortaya koyduğu küresel vizyona, sanayi ve teknolojide güçlü iş birlikleriyle katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti. "Sanayi ve teknolojide güçlü iş birlikleriyle katkı sunmaya devam edeceğiz" Bakan Kacır, Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ortaya koyduğu küresel vizyona dikkat çekerek, "Antalya Diplomasi Forumu marjında, Kosova Başbakan Yardımcısı Sayın Fikrim Damka, Sırbistan Dışişleri Bakanı Sayın Marko Uri, Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Sayın Hind Kabawat, Singapur Devlet Bakanı Sayın GanSiow Huang, Brezilya Devlet Başkanı Başdanışmanı, önceki dönem Dışişleri ve Savunma Bakanı Sayın Celso Luiz Nunes Amorim, Uluslararası Uzay Federasyonu İcra Direktörü Sayın Christian Feichtinger ile verimli görüşmeler yaptık. Türkiye’nin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde barış, istikrar ve refah adına ortaya koyduğu küresel vizyona, sanayi ve teknolojide güçlü iş birlikleriyle katkı sunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
Kahramanmaraş Öğretmen Ayla Kara’nın yakınları okulda dua etti Kahramanmaraş’ta okul saldırısında hayatını kaybeden öğretmen Ayla Kara’nın yakınları saldırının gerçekleştiği okul önüne gelerek dua etti. Hayatını kaybeden öğretmenin akrabası, ailenin derin üzüntü içerisinde olduğunu belirterek, merhumenin hem aile içinde hem de öğrencileri arasında sevilen biri olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen okul saldırısında öğretmen Ayla Kara, 8 öğrenci ve saldırgan hayatını kaybetmişti. Öğretmen Kara’nın amcasının gelini Fatma Nur Kara, down sendromlu kızı ile beraber Ayser Çalık Ortaokulu’na gelerek dua etti. Kızıyla beraber kapıya çiçekler bırakıp Ayla öğretmeni anan anne-kız, çok üzgün olduklarını belirtti. "Aile olarak çok üzülüyoruz" Fatma Nur Kara, Ayla Kara’nın akrabası olduğunu söyleyerek, "Bu üzücü olaydan dolayı hepimizin Türkiye’mizin başı sağ olsun. Ayla yengemiz gerçekten çok mülayim, uysal bir öğretmendi. Aile olarak çok yanındaydık. Böyle bir şey yaşamak istemezdik ama yine de Allah’ın takdiri ilahisi. Kızı Dilara Kara da kızımın özel okul öğretmeni. Hem aile olarak hem de öğretmen olarak emekleri çok fazla. Aile olarak çok üzülüyoruz. Devamlı oradayız. Destek vermeye çalışıyoruz. Ramazan abiye, oğlu Furkan’a. Allah’ım bir daha kimseye yaşatmasın. Bütün öğrencilerimize de çok üzülüyoruz. Onları da ziyarete gideceğiz inşallah hep beraber" dedi.
Isparta Kayıp olarak aranırken ölü bulunan 16 yaşındaki Feyza’nın cenazesi ailesine teslim edildi Isparta’da kayıp olarak aranan lise öğrencisi 16 yaşındaki Feyza Keskin, dün akşam boş bir binanın önünde ölü bulundu. Ailesi tarafından teslim alınan cenazenin, bugün Burdur’un Kozluca köyünde toprağa verileceği öğrenildi. Olay, dün akşam saatlerinde Deregümü mevkii Muzaffer Türkeş Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sabah saatlerinden itibaren kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza Keskin, en son saat 11.30 sıralarında Gölcük Yolu üzerinde bulunan Asri Mezarlık ile Mahrukatçılar Sitesi civarında elektrikli bisikletiyle ilerlerken görüldü. Bu saatten sonra kendisinden haber alınamadı. Ekipler tarafından yürütülen arama çalışmaları sonucunda Keskin, akşam saatlerinde boş bir binanın önünde hareketsiz halde bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde Feyza Keskin’in hayatını kaybettiği belirlendi. Keskin’in cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. "Başımız sağ olsun" Konu ile ilişkin Isparta Milli Eğitim Müdürü Recai Ocak taziye mesajı yayınladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, ‘‘Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi 10. sınıf öğrencimiz Feyza Keskin’in ölümü haberini üzüntüyle öğrendim. Öğrencimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza sabır diliyorum. Başımız sağ olsun’’ ifadeleri yer aldı. Cenazesi ailesine teslim edildi Acı haberi alan Keskin’in ailesi, cenazeyi Isparta Devlet Hastanesi’ne gelerek teslim aldı. Feyza Keskin’in cenazesinin, bugün Burdur’un Kozluca köyünde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kozluca Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.