GÜNDEM - 08 Mayıs 2024 Çarşamba 14:19

Zeytinburnu Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi başladı

A
A
A

Zeytinburnu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle müteahhit ev sahibi anlaşmazlığı sebebiyle 10 yıldır yapılamayan Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi’nde 6 binanın yıkımına başlandı.

Zeytinburnu’nda Müteahhit ve ev sahibi anlaşmazlığı sebebiyle 10 yıldır yapılamayan Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi’nde 6 binanın yıkımına başlandı. Yıkım Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un katılımlarıyla gerçekleşti. 1. etapta 288’i konut olmak üzere 300 bağımsız bölümün inşaatı devam ederken, 2. etapta ise toplam 185 bağımsız bölüm inşa edilecek. 2015 yılında malik ve özel sektör işbirliği ile yapılan çalışmalar neticesinde Ocak 2016’da riskli yapılar yıkılmaya başlandı. Müteahhidin hak sahipleri ile yapmış olduğu dengesiz hak dağıtımları nedeniyle de ilerleme kaydedilemedi. 2019 Mayıs ayında Zeytinburnu Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte hak sahipleri ve müteahhidin talebi üzerine hak sahiplerine yapılan dağıtımlar arasındaki dengesizlik giderildi. 22 Kasım 2021 tarihinde Zeytinburnu Belediyesi’nin sunduğu plan tadilatı teklifi bakanlık tarafından onaylanarak projenin uygulanabilir hale gelmesi sağlandı. Daha sonra 2.etap için hak sahipleriyle görüşmeler sonunda sözleşmeler imzalandı. Alanda 6 adet yeni bina bulunurken, proje yaklaşık 26 bin metrekare iskân edilebilir inşaat alanından oluşacak. Proje neticesinde 15 bin metrekare hak sahipleri, 11 bin metrekare de müteahhit için üretilecek. Proje sonunda yaklaşık 185 adet bağımsız bölüm maliklere teslim edilecek.

Zeytinburnu Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi başladı

“2. Etabın başlamasını engelleyen yapılar bugün itibariyle yıkılmaya başladı

Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi’ndeki binaların yıkım esnasında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Bugün Zeytinburnu’ndaki yapıların dönüşümüyle ilgili güzel bir adım atmak için bir aradayız. Burada gördüğünüz şantiyedeki kentsel dönüşüm çalışmaları 2015 yılında özel sektör tarafından başlatılmıştı. Benim 2019 yılında Zeytinburnu Belediye Başkanlığına aday olduğum dönemde burası hayalet şehre dönmüştü. Çünkü özel sektör hak dağılımı konusunda hata yapmış ve burada işler tamamen durma noktasına gelmişti. 2019 yılında burada önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte bu problemi çözeceğimizi beyan etmiştik. Ve hemen seçimden sonra burada ilk adımları atmıştık. Buradaki uzlaşma görüşmeleri tıkanınca ve tamamlanamayınca buradaki alanı ikiye böldük. Sağ tarafta gördüğünüz alan 1. etap olarak belirlendi.  Bakanlığın bize verdiği yetkiyle, ikiye bölmek suretiyle 1. etabın temelini geçtiğimiz yıl Mayıs 2023’te atmıştık. Şu anda 1. etabın kaba inşaatı tamamlanmak üzere. Yine o tarihten bu tarafa şimdi yıkımını gördüğünüz 2. Etaptaki yapılar ile yan taraftaki yapıların uzlaşma görüşmeleri tıkanmıştı. Büyük emek harcadık. Hak sahipleriyle uzlaşma sağlandı. Şimdi asıl olarak 2. Etabın başlamasını engelleyen yapılar bugün itibariyle yıkılmaya başladı. 1. etapta 288 konut, 300 bağımsız birim var. Şu anda inşaat sürüyor. Bugün üzerindeki yapıları yıkmaya başladığımız 2. etapta da toplam 340 konut olacak. 185 konut 2. etaptaki hak sahiplerine teslim edilecek. Burada yaklaşık 10 yıl önce yapılması gereken yıkım işlemine bugün başladık. Mutluyuz, buradaki hak sahiplerini bir an evvel evlerine kavuşturmak için çalışmalara devam edeceğiz. 2021 yılında bir kentsel dönüşüm imar projesi çalışmıştık ve yürürlüğe girmişti. O plan notları buradaki problemi çözmemizde büyük katkısı oldu. Yine geçtiğimiz 5 yılda Zeytinburnu’nda 6 bin bağımsız birimin dönüşümünü gerçekleştirdik.

Zeytinburnu Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi başladı

Önümüzdeki dönem için 12 bin bağımsız birim hedefini ortaya koyduk. Durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz. Zeytinburnu’ndaki son yapı dönüşene kadar bakanlığımızla, devletle, belediyeyle, özel sektörle, el birliğiyle buradaki yapıları depreme dayanıklı hale getirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Bu durumdan memnun olmamak mümkün değil”

Belediyenin devreye girip olayı sorunu çözdüğünü anlatan hak sahibi Mustafa Hazar, “2015 yılından beri 2. etapta bekliyoruz. Anlaşmazlık ilk başta müteahhitte başladı. Bu ikinci müteahhit. Devrettiler, hisselerini sattı ve yapmadılar. Bu devrettikleri firma insanlara çok yer vermiş. 100 metrekaresini 150 metre kare vermiş. 1 daireye, 2 tane daire vermiş. Bu adamda 2. etapta ‘ben burayı yapamam’ dedi. Belediye de devreye girip fazla verdiklerini geri aldı. Daha sonra sıkıntı bu zamana kadar geldi. 2-3 malik yüzünden şimdiye kadar bekledik. Şimdide belediye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber olayı çözümledi. Bu durumdan memnun olmamak mümkün değil. Malınla rezil oluyorsun. Hemen yapılırsa daha da memnun olacağız” şeklinde konuştu.

Zeytinburnu Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi başladı

“Mutlu sonu hep beraber göreceğiz”

Uzun zamandır bu süreci beklediğini diye getiren hak sahibi İsmail Kartal ise,“Uzun zamandır bekliyoruz. Bazı anlaşmazlıklar olmuştu ama belediye devreye girince buradaki sorunu çözüldü. 1. Etaba zaten başlandı. 2. etap burada yapılacak. Burada da uzlaşma süreci bitti. Bir kaç arkadaşımız var, onlar da sözleşmelerini yapıyorlar. 1. etapta olduğu gibi 2. etapta bitecek. Uzun zamandır bekliyoruz. Süreç güzel bir şekilde işliyor. Mutlu sonu hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

Zeytinburnu Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi başladı

Semanur Kaygısız - Hacer İnci

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Galatasaray, sahasında Fenerbahçe ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 18. dakikada sol kanattan topla ilerleyen Fred, pasını ceza sahası dışındaki Szymanski’ye aktardı. Bu oyuncunun hafif sağ çaprazdan yerden çektiği sert şut yandan auta gitti. 20. dakikada sağ çaprazdan ceza alanına girmeye çalışan Szymanski’nin çizgi üzerinden yaptığı plase vuruş kalenin hemen yanından dışarı çıktı. 21. dakikada Galatasaray’da hızlı çıkmak isteyen Toreira, orta sahada Djiku’nun müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Arda Kardeşler, bu faul sonrası Djiku’yu ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyundan ihraç etti. 35. dakikada sol kanattan Ziyech’in kullandığı serbest vuruşta ceza sahasına gelen ortaya iyi yükselen Barış Alper’in altıpas önündeki kafa vuruşu üstten auta gitti. 41. dakikada hızlı gelişen Fenerbahçe atağında Szymanski’nin kendi yarı sahasından verdiği pasla sol kanattan ilerleyen Mert Hakan Yandaş ceza alanına ortasını yaptı. Arka alanda boş durumdaki Fred’in tek vuruşunda top kalenin sol yanından dışarı çıktı. Hakemler: Arda Kardeşler, Mehmet Emin Tuğral, Süleyman Özay Galatasaray: Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Davinson Sanchez, Derrick Köhn, Lucas Toreira, Kerem Demirbay, Hakim Ziyech, Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz, Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Abdülkerim Bardakcı, Serge Aurier, Eyüp Aydın, Berkan Kutlu, Tete, Sergio Oliveira, Carlos Vinicius, Kerem Aktürkoğlu, Wilfried Zaha Teknik Direktör: Okan Buruk Fenerbahçe: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Çağlar Söyüncü, Jayden Oosterwolde, Ferdi Kadıoğlu, Alexander Djiku, Fred, Sebastian Szymanski, Mert Hakan Yandaş, Dusan Tadic, Michy Batshuayi Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Mert Müldür, Leonardo Bonucci, Yusuf Akçiçek, Miha Zajc, Zeki Dursun, Efekan Karayazı, Edin Dzeko, Joshua King, Serdar Dursun Teknik Direktör: İsmail Kartal Kırmızı kart: Alexander Djiku (dk. 21) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Galatasaray), Bright Osayi-Samuel, Michy Batshuayi (Fenerbahçe)