GENEL - 28 Nisan 2015 Salı 15:08

Odtü Rektör Danışmanı: “Kampüste Kirlilik Oluşturan Unsurlar Oluyor”

A
A
A
Odtü Rektör Danışmanı: “Kampüste Kirlilik Oluşturan Unsurlar Oluyor”

ODTÜ bahar şenliklerinin rektörlük tarafından iptal edilmediğini belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, “ODTÜ’de hiçbir zaman yasak olmadı. Şenliklerde sadece lojistik, çevre kirliliği ve birçok anlamda kampüs içerisinde kirlilik oluşturan unsurlar oluyor. Ancak, şenliğin iptali öğrenci topluluğumuz tarafından yapıldı” dedi.
İzmir’deki basın mensupları ile bir araya gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç.Dr. Barış Sürücü ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Yıldırım, ODTÜ’nün kurulumundan bu yana büyük aşama kaydettiğini ve öğrencilere sunulan imkanlarını gazetecilerle paylaştı. Toplantıda ODTÜ Bahar Şenliğinin iptali yönündeki gündeme ilişkin açıklama yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, “ODTÜ’de hiç yasak olmadı. Bu şenliğin yapılıp yapılmaması tamamen öğrenci topluluğunun inisiyatifinde, dolayısıyla iptal edilmesi de öğrenci topluluğu tarafından oldu. ODTÜ rektörlüğünün bunun iptal etmesi kültürüne aykırı bir şey. Böyle bir şey kesinlikle olmaz hatta sürekli olarak destekleriz. Bizim öğrenciliğimiz o şenliklerle geçti bizim bunu iptal etmemiz diye bir şey söz konusu değil. Sadece lojistik, çevre kirliliği aslında birçok anlamda kampüs içerisinde kirlilik oluşturan unsurlar oluyor. Çok fazla kişi geliyor çöp birikiyor. Çöpleri temizlemek için ciddi sayıda insan çalışması onlara ek mesai verilmesi gerekiyor. Bu da bütçesel bir yük” dedi.
“REKTÖRLÜĞÜN İPTAL ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Eskiden ODTÜ şenliklerinde öğrencilerin el emeği göz nuru kendi yaptıkları ürünleri stantlarda sergilediğini ve ufak tefek meblağla satması şeklinde bir kültür olduğunu dile getiren Sürücü, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde her şey ticarileşiyor, ticarileşince her şey kalitesizleşiyor. Sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Örneğin dışarıdan yemek geliyor, denetlenmesi kolay olmayan yemekleri yemek durumunda kalıyorlar. ODTÜ’nün kendi bütçesinden ayırabileceği bir meblağ var ve iki günlük şenlik daha uygun. Hem lojistik açıdan sorun yaşanmaması hem de çevre düzeninin korunması açısından sağlık koşulları açısından. Dolayısıyla 2 günlük şenliğin destekleneceğini öğrenci topluluğuna ilettik. Onlar da 4 gün yapmak istediklerini ileterek uygun biçimde itirazını yaptı. Sıkıntı buradan çıktı. Yoksa ODTÜ rektörlüğün iptal etmemesi mümkün değil fakat süre açısından anlaşmazlık oldu.”
DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERİNDEN
ODTÜ’nün tüm bölümleri ile Türkiye ve dünyada yapılan araştırma ve endekslerde üst sıralarda yer aldığını belirten ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, İngiliz “Times Higher Education” tarafından yapılan “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında geçen yıl ODTÜ’nün 85. sırada ilk 100’e giren ilk ve tek Türk üniversite olduğunu hatırlattı. Geçen yıl kurulan ve dünyanın en prestijli sıralamalarını yapan Times Higher Education’ın sıralamasına göre ODTÜ’nün dünyanın en iyi 85. üniversitesi olduğunu anlatan
Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğrencilerimizin 3’te 1’i daha mezun olmadan iş buluyor. Mezuniyet törenine başlamadan işleri hazır oluyor. Öte yandan Türkiye’nin ilk teknokenti de ODTÜ Teknokent olarak Ankara’da kuruldu. Şu an en büyük teknokent olarak bir çok üniversitede açılan teknokentlerin gelişimine katkı vererek destekliyor.”
“KUZEY KIBRIS KAMPUSU, ODTÜ’LÜ OLMAK İÇİN FIRSAT”
Eğitimde çok sayıda ilk’i başlatan ODTÜ’nün 10 yıl önce yurt dışında, Kuzey Kıbrıs’ta bir kampus kurarak bir ilke daha imza attığını belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Yıldırım da, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ODTÜ için yeni bir iddia ve prestij projesi olduğunu söyledi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesinin TC ile KKTC hükümetlerinin ortak geliştirdikleri bir proje olduğunu ve iki hükümetin ODTÜ’ye daveti üzerine gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof.Dr. Ali Yıldırım, özel statüde bir devlet üniversitesi olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun temel prensibinin “Ana kampus ile aynı anlayış ve değerlendirme standartları ile eğitim” olduğunu söyledi. Akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara’ya bağlı olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun üniversite adayları için ODTÜ’lü olmak için ikinci bir fırsat olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Yıldırım, “Önümüzdeki yıl 60. Yılını kutlayacak olan ODTÜ kurulumundan bu yana hem eğitim hem insan gücü hem araştırma potansiyeline katkı anlamında önemli aşama kaydetti. Öğrencilerin gitmek istediği bir üniversite haline geldi. Aynı şekilde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü de bu yıl 10. yılını kutluyor. Her biri gerek profesyonel iş yaşamında gerek akademik alanda son derece başarılı olan mezunlar veriyoruz” dedi.
“DAHA FAZLA İZMİRLİ ÖĞRENCİ BEKLİYORUZ”
Ankara Kampusu’nda 180, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda 36 olmak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde 2014-2015 akademik yılında 216 İzmirli öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yıldırım, İzmir’den daha fazla öğrenci beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Yıldırım, 2015-2016 akademik yılında yüzde 100, yüzde 50 ve burssuz kontenjanın yanında ilk kez yüzde 75 burslu kontenjandan öğrenci kabul edileceğini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.