GENEL - 27 Mayıs 2015 Çarşamba 11:51

Yaşlılara Özel Oyun Alanı Tasarladılar

A
A
A
Yaşlılara Özel Oyun Alanı Tasarladılar

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, huzur evinde yaşlılarla görüşüp onların hayatlarını kolaylaştıracak tasarımlar için kolları sıvadı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 rakamlarına göre, 6 milyon 192 bin 962 kişi ile nüfusumuzun yüzde 8’ini 65 ve daha yukarı yaş grubundaki yaşlılar oluşturuyor.
Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Dünya İç Mimarlar Günü için “Her yaş(lı) için tasarım” temasıyla yaşlılar için tasarım geliştirdi. Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile yapılan işbirliği çerçevesinde, yaşlılarla vakit geçirip ihtiyaçlarını, eksiklerini ve isteklerini belirleyen öğrenciler; onlar için kaza riskleri azaltılmış yeni yaşam alanları, birlikte oynayabilecekleri oyunlar, huzur evinde 20 kişilik günlük bakım merkezi olarak düzenlenecek alanı tasarladı.
YAŞLILARIN 3’TE BİRİ DÜŞÜYOR
Birleşmiş Milletler’in tanımına göre, bir ülkedeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 8 ile yüzde 10 arasında olması, o ülke nüfusunun “yaşlı”, yüzde 10’un üzerinde olması ise “çok yaşlı” olduğu anlamına geliyor. Nüfus projeksiyonlarına göre, 1985 yılında yüzde 4,2 olan Türkiye’nin yaşlı nüfus oranının, 2023 yılında yüzde 10,2’ye yükseleceği ve “çok yaşlı” nüfuslu ülkeler arasında yer alacağı tahmin ediliyor. Dünya nüfusunun 8,3’ünü yaşlı nüfus oluşturuyor. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla yüzde 29,5 ile Monako, yüzde 25,8 ile Japonya ve yüzde 21,1 ile Almanya, Türkiye ise 228 ülke arasında 94. sırada yer alıyor. Ayrıca, birçok yaşlı yaşadığı ev ya da çevre, mobilyalar “yaşlılara uygun” tasarlanmadığı için zorluklar yaşıyor. Türk Geriatri Vakfı verilerine göre, yaşlılarda, düşmeler kazaya bağlı ölümlerin üçte ikisini oluşturuyor. Evde yaşayan yaşlıların yaklaşık üçte biri her yıl en az bir kere düşerken düşmelerin yüzde 40’ı hafif berelenme ve sıyrıkla atlatılıyor, yüzde 13 kadarında kafa travması, yumuşak doku hasarları, yüzde 5-10’unda da kırık oluşuyor. Yaşlıların yaşamına uygun olmayan tasarım ve çevresel faktörler, düşmelerde yüzde 50 gibi bir oranda etken olarak gösteriliyor.
HER YAŞLI İÇİN TASARIM
Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri, bu rakamlardan yola çıkarak, bu yılki teması “Herkes için tasarım” olan Dünya İç Mimarlar Günü’nde, Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile işbirliği yaparak yaşlıların daha güvenli, uygun ve rahat ortamlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için “Her yaşlı için tasarım” etkinliği düzenledi. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yrd. Doç.Dr. Zeynep Tuna Ultav, “Sosyal duyarlılıklı ve insan odaklı, engelli, yaşlı, genç herkes için tasarımı amaçlıyoruz. Daha yaşanabilir bir dünyada, bir milletin kalitesi, yaşlılara, engellilere ve çocuklara verdiği değerle ölçülüyor. Mayıs ayının son haftası Dünya İç Mimarlar Günü. Biz de bu yıl teması ‘Herkes İçin Tasarım’ olan bu günde yaşlılar için tasarım konusunu ele almak istedik. Sadece Yaşlılar Günü’nde kutlayarak değil, tasarım anlamında da onları düşündüğümüzü gösterip katkı sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
HUZUREVİNDE YAŞLILARLA GÖRÜŞÜP ONLAR İÇİN TASARLADILAR
Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Zekeriya Alan, Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Nil Tekin, hizmetleri, olanakları, yaşlı bakımının günümüzdeki anlamı ve değişen ihtiyaçlar, iç mimarinin ve tasarımın yaşlıların hayatındaki önemi konularında görüşlerini aktardı. Narlıdere Huzurevi’ne giden öğrenciler, yaşlılarla yaşadıkları ortamda görüşüp eski yaşamlarını dinleyip, ihtiyaçlarını, eksiklerini ve isteklerini belirledi. Doç. Dr. Yaprak Öz danışmanlığındaki öğrenciler, Nasıl Algılıyorlar temalı çalışmalarıyla yaşlıların neler bekledikleri, kurumda düzeltilebilecek noktaları tespit edip bir öneri listesi hazırladı. Mimarlar Banu Binat, Neslihan Şık ve Demans Koçu Figen Erkan danışmanlığındaki öğrenciler ise hem yaşlılar için kaza riskleri azaltılmış evler ve yeni yaşam alanları hem de huzur evinde yapılması planlanan 20 kişi kapasiteli Günlük Bakım Evinin tamamen yaşlıların rahat edebileceği özelliklere sahip iç mekan tasarımı ve güvenli bir iç mimari projesi ortaya çıkardı.
YAŞLILAR İÇİN OYUN VE OYUN ALANI
Öğretim görevlisi Ceren Polat ve Araştırma görevlisi Eda Paykoç danışmanlığındaki öğrenciler ise “Benimle Oynar mısın” konulu çalışmalarında, önce yaşlıların eskiden oynadıkları oyunları, şu anda nasıl bir oyun olursa oynamak istediklerini öğrendi. Yaşarlı öğrenciler, iki günün sonunda, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen yaşlılardan tekerlekli sandalyedeki yaşlılara kadar herkesin katılabileceği, tüm sakinlerin isterse izleyici olarak katılabileceği “portatif bir oyun alanı” ile yeni bir “bilgi oyunu” tasarladı.
ESKİ MOBİLYALAR SÖZLÜĞÜ
Mimar Metehan Özcan ve Araştırma Görevlisi Ebru Bengisu danışmanlığındaki öğrenciler, “İletişim biçimi olarak iç mekan ve mobilya” konulu çalışmalarıyla, huzurevi sakinleri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda günümüzde unutulan kelimeler ve mobilyaları öğrenip yazınsal ve görsel bir iç mekan ve mobilya sözlüğü oluşturdu. Etkinlik sonunda, ortaya çıkan projeler Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerine sunuldu. Müdür Zekeriya Alan, özellikle Gündüz Bakımevi için hazırlanan projenin ve tasarlanan oyun alanının hayata geçirilebilir projeler olduğunu, öğrencilerin tespit ettiği bazı noktalarda da düzenlemelere gidebileceklerini ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Kaya’dan vatandaşlara “Ortahisarımızı gelin birlikte güzelleştirelim’’ çağrısı Ortahisar Belediyesi, Stratejik Planlama çalışmalarında değerlendirilmek üzere belediye internet sitesi üzerinden bir anket çalışması başlattı. 2025-2029 yıllarını kapsayacak Stratejik Plan çalışmalarında halkın görüşlerinin alınması ve daha geniş bir katılım sağlanması amacıyla Ortahisar Belediyesi kurumsal internet sitesi üzerinden erişilebilecek ‘’Ortahisarımızı gelin birlikte güzelleştirelim’’ sloganıyla bir anket çalışması başlatıldı. Bunun için belediye bünyesinde özel bir çalışma ekibi kurulurken, yapılan anketler bilimsel yöntemler ile değerlendirilerek 2025-2029 Stratejik Planının altyapısı oluşturulacak. Konu ile ilgili vatandaşlara çağrıda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya “Bizler göreve gelirken ’Ortahisar’ı birlikte yöneteceğiz’ demiştik. Tüm vatandaşlarımıza çağrım, belediyemizin internet sitesinden, sosyal medya hesaplarından ulaşabilecekleri bu ankete katılarak görüş ve düşüncelerini bildirmeleridir. Anket çalışmamıza ne kadar çok vatandaşımız katılırsa, o kadar sağlıklı sonuçlar alacağız” dedi. Stratejik Plan çalışması için halkın fikirlerini çok önemsediklerini belirten Başkan Kaya “Bütün toplumsal kesimlerin, gençlerin, kadınların, engellilerin ve yaşlılarımızın belediyemizle ilgili görüş ve düşüncelerini anket aracılığıyla bize ileterek destek vermelerini istiyorum. Bu verileri bilimsel tekniklerle değerlendirerek önümüzdeki 5 yıla ışık tutacak çalışmaların zeminini gelin hep beraber oluşturalım” diye konuştu. Stratejik Planlama anketindeki temalar şöyle: "Halkla İlişkiler ve Katılımcılık, İmar ve Kent Estetiği Çalışmaları, Çevre ve Temizlik, Park ve Yeşil Alan, Sosyal Yardım ve Hizmetleri, Kültür ve Sanat Hizmetleri, Engellilere, Kadınlara ve Yaşlılara Yönelik Hizmetler, Zabıta ve Denetim Hizmetleri, Fen İşleri Faaliyetleri, Spor Merkezleri ve Spor Alanları, Sokak Hayvanlarının Korunması ve Rehabilitasyonu." Fikir ve görüşlerini bildirmek isteyen vatandaşlar, Ortahisar Belediyesi kurumsal web sitesinden ankete ulaşabilecek.
Bursa BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi, kuruluşunun 46. yılını akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı büyük bir organizasyonla kutladı. Çok sayıda yarışmanın yapıldığı ve ödüllerin dağıtıldığı etkinlik, özellikle öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü. Görükle Kampüsü içerisinde başlatılan kutlama törenlerinde ilk olarak “Geleneksel Süt Koşusu” düzenlendi. Veteriner Fakültesi çiftliğinden start alan ve Hayvan Hastanesi önünde son bulan koşunun ardından Programın sonunda emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Ceylan’ın yazdığı ve okuduğu Veteriner Fakültesi Marşı izleyenleri duygulandırdı. Gün boyu devam eden etkenliklerde daha önce elemeleri yapılan satranç turnuvası, futbol turnuvası, oryantiring ve bilgi yarışmasının finalleri gerçekleştirilerek dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Öğrenciler, öğle yemeğinin ardından düzenledikleri halat çekme, okçuluk ve Veteriner Fakültesine özgü ‘’yoğurt yeme yarışması’’ gibi çeşitli oyunlarla eğlenceli vakit geçirdi. Organizasyon, akşamüzeri gerçekleştirilen açık hava sinemasında film gösterimiyle son buldu. Etkinlikler hakkında açıklamada bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Şenlik, 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında 46 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Fakültenin bugün Türkiye genelinde en ileri seviyede mesleki eğitim veren yükseköğretim kurumuna dönüştüğünü vurguladı. Düzenledikleri kutlama töreniyle birlikte öğrencilere BUÜ Veteriner Fakültesi mensubu olmalarının ayrıcalığını hissettirdiklerini aktaran Dekan Şenlik, “Gün boyunca düzenlediğimiz organizasyonlara yoğun bir katılım oldu. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve emekli hocalarımız ile çok sayıda öğrencimizi ağırladık. Hepsi de mutlu oldu ve gururlandı. Bu vesileyle kuruluşundan günümüze kadar fakültemizde görev yapmış olan tüm Dekanlarımıza, Öğretim Üyelerimize, Araştırma Görevlilerimize, Doktora Öğrencilerimize ve İdari Personelimize hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha çok çalışarak fakültemizi daha ileriye taşıyacağız” dedi.