YEREL HABERLER - 21 Nisan 2012 Cumartesi 14:47

TURİZM HAFTASI`NDA EN SÜSLÜ SALATAYI YAPMAK İÇİN YARIŞTILAR

A
A
A
TURİZM HAFTASI`NDA EN SÜSLÜ SALATAYI YAPMAK İÇİN YARIŞTILAR

Her yıl nisanın üçüncü haftasında kutlanan Turizm Haftası kapsamında Ödemiş Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi müdürlüğünce biri dizi etkinlik düzenlendi. Okula ait çok amaçlı salonda düzenlenen etkinliklerde en çok ilgiyi salata süsleme yarışması topladı.
Turizm Haftası kutlama programında Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Levent Akbaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı`nın söylenmesiyle başlayan programda ilk olarak günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi müdürü Fatma Akyol yaptı. Turizmin en geniş istihdam sahalarından biri olduğuna dikkati çeken Akyol, turizmin önemli parçası olan yiyecek hizmetleri alanında kalifiye eleman yetiştirdiklerini belirtti.Daha sonra zeytinyağı ve zeytinyağlı yemeklerle ilgili sunum izlendi. Okul öğrencilerinden Ayberk İyiuyarlar`ın zeybek gösterisi ile devam eden programda ``Memleketimin Sesi`` adlı söz korosunun dinletisi de büyük ilgiyle izlendi.
ARI SALATA BİRİNCİ OLDU
Daha sonra 11. sınıf öğrencilerinin katıldığı salata süsleme yarışması gerçekleştirildi. Öğrenciler önceden hazırladıkları salataları doğal malzemelerle süsleyerek protokol üyelerinden oluşan jüriden yüksek not almaya çalıştı. Verilen 10 dakikalık sürede öğrenciler salatalarının isimlerine uygun süslemeleri yaptılar.
Jürinin değerlendirmesi sırasında bağlama eşliğinde türküler dinlendi. Toplam 583 puan ile Jüriden en yüksek puanı alan 11/A sınıfı öğrencisi Sultan Özbayram ``Arı`` adını verdiği salatasıyla birinci oldu. Özbayram`ın yeşil ve siyah zeytinlerden oluşturduğu arı büyük beğeni topladı. 579 puan toplayan Meliha Kaya ikinci, 576 puan toplayan Emine Çavdar da üçüncü oldu. Birinci olan Sultan Özbayram ödülünü İlçe Emniyet Müdürü Levent Akbaş`ın elinden aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldak’ta Türk Mutfağı Haftası’nda yöresel ürünler tanıtıldı Zonguldak’ta Türk mutfağı haftası kapsamında alışveriş merkezinde düzenlenen programla yöresel lezzetler ve el emeği ürünler tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile kutlanan Türk Mutfağı haftası Zonguldak’ta kutlandı. Hafta kapsamında bir alışveriş merkezinde program düzenlendi. Programın açılış kurdelesini Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Taner Dursun, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Demir kesti. Vali Hacıbektaşoğlu ve protokol üyeleri stantlarda standlardaki yöresel lezzetleri tadarak el emeği ürünleri inceledi. Etkinlik sonrasında açıklama yapan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “Emine Erdoğan himayelerinde Kültür Bakanlığımız Turizmi geliştirme ajansı tarafından Türkiye’de ve dış temsilciliklerde Türk mutfağı haftası düzenleniyor. Bizde ilimizde her yıl Türk mutfağı haftası düzenliyoruz. İlimizin coğrafi işaret alanlarını tatlılarını değerlerini hem kendi vatandaşlarımıza hemde misafirlerimize herkese sunuyoruz. Türkiye turizm alanında çok büyük ilerlemeler kaydetti. Turizmin çeşitlenmesi özellikle gastronomi turizmin ön plana çıkması turizme ayrı bir değer katmıştır. Hem dış hemde iç turizme daha büyük bir ivme kazandırmıştır. Bizde Zonguldak’ta ki tatlılarımızı kömecimizi, beyaz baklavamımızı, Çaycuma manda yoğurdumuzu balıklarımızı misafirlerimizin hizmetine sunmak istiyoruz. Tüm turizm sektörü biraya geldik. Türk mutfağı haftası etkinliklerini düzenlediler. Bizde bu tatlılara hem bakacağız, hem göreceğiz hemde tatacağız. Emek verenlere teşekkür ediyorum”dedi.
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Başbakanı Ciolacu’yu resmi törenle karşıladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu’yu resmi törenle karşıladı. Konuk Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu’n içinde bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, Ciolacu’ya protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ciolacu’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ciolacu’n tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Ciolacu, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ’Merhaba Asker’ diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk Devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Ciolacu, merdivenlerde Türkiye ve Romanya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Ciolacu, ikili ve heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısına katılacak. Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.
Denizli DENİB üyesi 109 firma Hometex 2024 Fuarında ürünlerini sergiliyor İstanbul Fuar Merkezinde başlayan Hometex 2024 Fuarı’nda Denizli’den 103, Uşak’tan 6 olmak üzere Denizli İhracatçılar Birliği üyesi toplam 109 firma katılımcı olarak yer alıyor. Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB) info stant ile katılım sağladığı ve 5 gün boyunca devam edecek fuarın açılış töreninde değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi: “Ev tekstili sektöründe dünyanın önde gelen firmalarını ağırlayan ve bu sene 28’incisi düzenlenen Hometex 2024 Fuarı’nda bir kez daha yerimizi alarak sektörümüzü temsil ediyoruz. Tekstil-konfeksiyon Denizli’de istihdama sağladığı katkıyla, ilimizin toplam ihracatından aldığı yüzde 30’un üzerinde payla ve gelişmiş alt yapısıyla her daim lokomotif sektör olarak hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Fuar katılımcısı firmalar, sürdürülebilir üretim anlayışıyla gerçekleştirdikleri ev tekstili ürünlerini ve kaliteyle oluşturdukları farkı çeşitli ülkelerden gelen alıcıların beğenisine sunmaya başladı” Denizli havlu, bornoz ve nevresim ihracatında Türkiye’de ilk sırada İhracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Hüseyin Memişoğlu: “2023 yılında Denizli’nin tekstil-konfeksiyon ihracatı 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tabii ki Denizli için ev tekstili ayrı bir noktada konumlanıyor. Özellikle alt grup bazında incelediğimizde, havlu, bornoz ve nevresim ihracatında ilimiz Türkiye’de zirvede yer alıyor. Ülke genelinde toplam havlu ihracatının yüzde 75’i, toplam bornoz ihracatının yüzde 66’sı ve toplam nevresim ihracatının yüzde 55’i Denizli’den yapılıyor. Bu ürün gruplarında ihracatın oldukça katma değerli gerçekleştiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Denizli genelinde ihracat birim fiyatı 2,1 dolar seviyelerindeyken, havlu, bornoz ve nevresimde ihracat birim fiyatının 10,48 dolar olduğunu görüyoruz. Bu veriler, Denizli’nin ev tekstili sektöründeki gücünün, köklü geçmişinin ve ihracat potansiyelinin önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu. DENİB iletişim ve tanıtım faaliyetlerine devam ediyor Uluslararası alıcılarla yüz yüze temasın önemini vurgulayan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üye firmalarımızın tüm dünyada bilinirliklerini artırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu vesileyle, Hometex 2024 fuarının tüm katılımcılar için bereketli ve verimli geçmesini diliyorum. DENİB’de görevli çalışma arkadaşlarımız her türlü destek için fuar süresince sahada hazır olacaklar. Son olarak, üye firmalarımızın toplantı organizasyonları için DENİB standını kullanabileceklerini bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.
Trabzon UMKE’den sel tatbikatı Trabzon’da Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Rize’den gelen UMKE ekiplerinin katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi. 100 personel ve 24 aracın katıldığı tatbikatta senaryo gereği selden etkilenen yaralılara müdahale edildi. Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı UMKE Faaliyet Planında yer alan ‘Bölge Tatbikatı’ 15.Bölge UMKE Koordinatörlüğü’nce Trabzon’da başladı. 21-22 tarihleri arasında yapılacak olan bölge tatbikatına Artvin, Giresun, Gümüşhane, Trabzon ve Rize illerinden 100 UMKE personeli katıldı. 24 saat esasına göre devam edecek tatbikatta 24 araç görev alırken, tatbikat gereği Ortahisar ilçesindeki Yenimahalle Fuar Alanı’nda sahra hastanesi kuruldu. 24 saat boyunca devam edecek tatbikatta senaryo gereği selden etkilenen yaralılara müdahale edildi. Tatbikat ile ilgili bilgiler veren Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, personeli hazır hale getirmeye gayret ettiklerini belirterek “Bu bir bölgesel tatbikat. Öncelikle bir sel felaketinde oluşan yaralılarla ilgili olarak önce lojistik merkezimizi oluşturduk ve sonrasında müdahale sonucunda çıkan yaralıları da bu bölgeye intikal ettirmeye çalıştık. Gördüğünüz gibi yaralılar geliyor. Bir kısım yaralılar daha olduğu söyleniyor. Onların da gelmesi sağlanacak. Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Trabzon olmak üzere bölge illerimizle birlikte tatbikatımızı yapıyoruz. Elimizden geldiğince personelimizi hazır hale getirmeye gayret ediyoruz. Bu tatbikatlar bu anlamda işimize yarıyor. Gördüğünüz sahada yaklaşık 24 araçla birlikte ve 100 personelle bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. İnşallah hiç ihtiyacımız olmaz. Ama olduğu anda da hazır olduğunu bütün milletimizin bilmesini istiyorum” dedi. Ulusal ve uluslararası arenada UMKE bir marka haline dönüştü. Sağlık Bakanlığımız her koşulda bütün yatırımını UMKE’ye yapıyor. Tam teşekküllü hale getiriyor. Biz Trabzon ili olarak da bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Gittiğimiz her tür olayda veya tatbikatta varlığımızı hissettiriyoruz. Bölgemiz veya ilimiz anlamında oluşan afetlerde de felaketlerde de yüzümüzün akıyla görevimizi harfiyen yerine getiriyoruz. Şimdiye kadar bu şekilde oldu. Bundan sonrası için de bu tatbikatlardan istifade etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Bayraktar: “Akıncı, Türk mühendislerinin nelere kadir olduğunu bir anlamda göstermiş oldu” BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Üniversitesi’nde gençlerle buluştu. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen ‘UniSpeak International’ programına katıldı. Geleceğin mühendisleri ve bilim adamlarıyla bir araya gelen Bayraktar, gençlere videolu sunum yaptı. İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü önünde gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Bayraktar sunumunda, BAYKAR’daki yaklaşık 20 senedir süren milli teknoloji hamlesi serüveninden bahsetti. “Akıncı, Türk mühendislerinin nelere kadir olduğunu bir anlamda göstermiş oldu” Sunumunda Akıncı TİHA’nın dünkü görevinden sonra dünyada iyice tanındığını belirten Selçuk Bayraktar, “2000’li yılların başına döndüğümüzde dünyada insansız hava araçları yeni yeni doğuyor da diyebileceğimiz bir döneme denk geliyor. O dönemde BAYKAR en ufağından başlayıp, maket uçak büyüklüğündeki bir insansız hava aracından başlayıp onları otomatik olarak uçurabilen güdü ve kontrol sistemleriyle başladı. Benim de uzmanlık alanım bu olduğundan bu alanda ufak bir ekiple en ufağından başlayarak bir çalışma yürüttük. Tabi dediğim gibi en önemli aksamı bunların dışında gelişmiş yazılımlar ve elektronikler. Sonra ülkemizin hatta dünyada operasyonlarda ilk defa kullanılan robot helikopterini, 2007’de de Türkiye’nin ilk insansız hava aracı diyebileceğimiz elle atılabilen 5 kiloluk Bayraktar mini İHA silahlı kuvvetlerin envanterine girdi. Tabii bütün bu gelişmelerin ötesinde 2014’de dünyaya damgasını vuracak Bayraktar TB2’nin uçuşu oldu. Dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen, terörle mücadelede terörün belini kıran Karabağ’ın azat olmasında önemli bir yeri olan Bayraktar TB2. 2019’da da 6 tonluk Akıncı. Dün de izlemişsinizdir tüm dünyada iyice tanınmış oldu. Türk mühendislerinin nelere kadir olduğunu bir anlamda göstermiş oldu. Akıncı semalarımızda 2021’den beri görev yapıyor. Şimdiden 9 ülkeye ihraç edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.