GENEL - 06 Temmuz 2015 Pazartesi 11:06

İzmir'den İngiltere'ye Uzanan Başarı Öyküsü

A
A
A
İzmir'den İngiltere'ye Uzanan Başarı Öyküsü

Kariyerine İzmir Karşıyaka’daki öğrenci evinde başlayan mimar Burak Büyükdoğanay, gösterdiği cesaret ve doğru girişimlerle Londra’da ‘Davulcu’ ismini verdiği inşaat firmasının sahibi oldu. İngiltere’de, sıfırdan başlayan hatta ilk iş kontratını imzalamaya giderken metroya binecek parası dahi olmayan genç girişimci, artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firması ile Londra ve çevresinde birçok inşaat ve projeye imza atıyor.
Burak Büyükdoğanay, 2011 yılında Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun olunca Karşıyaka’daki öğrenci evinin bir odasını ofise çevirerek ilk mimarlık ofisini açtı. Üç ay içinde ‘Davulcu’ ismini verdiği şirketini bölgede artan inşaat talebinden faydalanabilmek için Çandarlı’ya taşıyan genç girişimci, burada 1 yıl mimarlık hizmeti verdi. Kariyerine katkı sağlaması amacıyla yüksek lisans eğitimi almaya karar veren Büyükdoğanay, Belçika’ya giderek dünyanın seçkin üniversitelerinden biri olan KU Leuven’de şehir planlama alanında eğitim aldı. Belçika’da 1 buçuk yıl süren eğitim sonrasında Londra’da bir inşaat firmasından iş teklifi alan genç mimar böylece İngiltere’ye yerleşme kararı aldı.
ALTI AYDA KENDİ İŞİNİ KURDU
Londra’daki ilk işinde 6 ay kadar çalışan ve edindiği tecrübelerden aldığı motivasyon ile kendi işini kurma kararı veren Burak Büyükdoğanay, yaptığı ilk üç iş kontratında zarar etse de dördüncü kontratında şeytanın bacağını kırmayı başardı. Çalıştığı firmada tanıştığı bir Türk arkadaşının ortaklığıyla Davulcu Ltd Designalign Construction şirketini kuran başarılı genç nasıl başardığını şöyle anlattı: ’’Londra’da çalıştığım firmada uzun vadeli bir gelecek göremedim ve kendi mimarlık şirketimi kurmaya karar verip işten ayrıldım. İngiltere piyasasında orta ölçekli inşaatlar yapan firmaların hem kalite hem de sayı olarak yetersizliğini fark ettim ve daha iyisini yapabileceğime inandım. Bu nedenle çalıştığım firmada tanıştığım Türk arkadaşım Tayfun Mazı ile birlikte Davulcu Ltd Designalign Construction isimli inşaat şirketini kurduk. İlk işimizi alana kadar ciddi problemler yaşadık. Kimseden mali destek almadık. Üç ay kadar ev kiramızı ödeyemedik. Hatta ilk kontratımızda anlaştığımız müşterinin yanına gitmek için metroya verecek paramız dahi yoktu. Arkadaşımızdan aldığımız ödünç para ile metroya binip kontratımızı imzaladık ve ilk peşinatımızı aldık. Daha sonra ikinci ve üçüncü kontratlarımızı yaptık ve hep zarar ettik. Bu süre zarfında ayakta kalabilmek için mimarlık ofislerine dışarıdan proje ve görselleştirme hizmetleri sunduk. İngiltere’de sıfırdan başladığımız ticaret hayatımıza yüklü bir borçla devam ederken dördüncü ve en büyük kontratı yaptık, hem piyasaya borçlarımızı ödedik hem de şirketimizi genişlettik. Şu an Londra ve çevre illerde çeşitli ölçeklerde birçok biten ve devam eden projelerimiz var. Başta ortağım ve ben olmak üzere toplam iki olan çalışan sayımız şu an 30’un üzerinde ve kadromuz sürekli genişlemektedir. Artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip bir firmayız’’ dedi.
EN İYİ HEDEF KENDİNİZİ EN İYİ ŞEKİLDE GELİŞTİRMEK
İş yaşamında çıkan fırsatları değerlendirebilmek için hazırlıklı olmak gerektiğini anlatan Büyükdoğanay, şöyle konuştu: ’’Hedefli olmanın dünya üzerinde çok işe yaradığına inanmıyorum. Çünkü işler planladığınız gibi olmayabiliyor. Dünya çok hızlı dönüyor ve insanoğlu her gün biraz daha öğreniyor gelişiyor. Bugün bildiklerimle kurduğum hedef yarın öğreneceklerimle zayıflıyor. Tek bir hedefe yoğunlaşarak etrafınızda olan biteni ıskalamaktan ise anlık karşılaştığınız durumları lehinize çevirebilmeyi öğrenmek daha etkili olacaktır. Kişilerin illa bir hedefi olacaksa bu hedef kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleri olmalıdır. Fırsatlarla karşılaştığınızda değerlendirmeye hazır olmalısınız ve iyi değerlendirebilmelisiniz.’’
ÜNİVERSİTEDEN ALDIĞINIZ BİLGİ ÇOK DEĞERLİ
Mimarlık Bölümünü bilinçli tercih etmesine rağmen üniversiteye başlamadan önce inşaat ile ilgili hiçbir bilgi ve tecrübeye sahip olmadığını belirten Büyükdoğanay, üniversiteden elde edilen bilginin mesleki kariyer için çok önemli olduğunu söyledi. Mimar Büyükdoğanay, "Mesleği yapmaya başladığımda üniversitede öğrendiklerimin tahmin ettiğimden çok daha fazla olduğunu anladım. Öğrencilik sırasında okulda alınan bilgilerin birçoğunun gereksiz olduğuna, akademinin ve piyasanın çok farklı olduğuna hatta okulda aldığımız eğitimin gerçek hayatta çok işe yaramayacağına inanırız. Ama bu kesinlikle doğru değil. Mezun olacak öğrenciler okulda öğretilen her bilgiyi en ufak detayına kadar dikkatlice dinlemeli ve anlamalı’’ diye tavsiyede bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı: 2 günde 2 yaralı Bursa’da Podyum Park Eğlence Merkezi’nde çıkan silahlı kavgada güvenlik görevlisi olarak çalışan 26 yaşındaki genç bacağından vuruldu. Yaralı, ambulans ile hastaneye kaldırılırken, aynı mekanda çalışan güvenlik görevlileri ise olay yerinden görüntü alan İhlas Haber Ajansı muhabirini darp etti. Olay, merkez Nilüfer ilçesinde bulunan Podyum Park Eğlence Merkezi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Klarnet isimli bir eğlence mekanında güvenlik çalışan olarak çalışan Murat Enes K. (26), arasında husumet olan kişiyle mekan kapısında karşılaşınca aralarında sözlü tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma kavgaya dönüşünce saldırgan, Murat Enes K.’yi yanında taşıdığı silah ile bacağından vurdu. Panikleyen vatandaşlar kaçışırken, durum 112 ekiplerine bildirildi. İhbar üzerine bölgeye gelen sağlık ekipleri, yaralıya yaptığı ilk müdahale sonrası Çekirge Devlet Hastanesine sevk etti. Olay yerine gelen basın mensubunu darp ettiler Yaşanan hadise sonrası, olay yerinde polis ekiplerinin çalışmalarını görüntüleyen İhlas Haber Ajansı muhabiri Abdullah Bozkurt ise aynı mekanda çalışan özel güvenliklerin saldırısına uğradı. Haber görevini yerine getiren basın mensubu yaklaşık 10 kişinin kendisini darp etmesiyle yerde kaldı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle saldırganların elinden alınan basın mensubu ambulans ile Bursa Şehir Hastanesine sevk edildi. Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı Öte yandan Podyum Park Eğlence Merkez’inde geçtiğimiz gün de silahlı saldırı yaşanmış ve bir kişi yaralanmıştı. “Saldırganların hak ettikleri cezayı almasını bekliyoruz” Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, İHA muhabirinin görev yaptığı sırada saldırıya uğradığını üzülerek öğrendiğini belirterek kınama mesajı yayınladı. Saldırının faillerinin takipçisi olacaklarını belirten Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik çirkin saldırılara bu akşam Bursa’da bir yenisinin eklendiğini üzülerek haber aldım. Edindiğimiz bilgiye göre, İhlas Haber Ajansı muhabiri genç meslektaşımız Abdullah Bozkurt, Podyum Park’ta meydana gelen bir olay hakkında bilgi toplarken Klarnet isimli mekanın yetkilileri ve güvenlikçileri tarafından feci şekilde dövülerek hastaneye kaldırılmış. Tek tesellimiz meslektaşımızın hayati tehlikesinin olmamasıdır. Halkın haber alma özgürlüğü adına fedakarca görev yapan meslektaşımıza ‘geçmiş olsun’ diyor, saldırganların yakalanarak hak ettikleri şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz. Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak konunun takipçisi olacağız” dedi.
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.