YEREL HABERLER - 28 Nisan 2012 Cumartesi 12:55

BAŞKAN KESKİN, ÇÖP DEPONİ ALANINDA ISRARCI DEОİL

A
A
A
BAŞKAN KESKİN, ÇÖP DEPONİ ALANINDA ISRARCI DEОİL

İzmir`in Ödemiş ilçesinde Küçük Menderes Çevre ve Kültür Turizm Birliği tarafından Kurucuova ve Türkönü köyleri arasındaki Yelaldı Mevkii`nde inşa edilmesi planlanan modern çöp deponi alanının, bölgede bulunan ``Neikaia`` antik kenti kalıntılarına yakın bir konumda olması nedeniyle tartışmalar devam ederken, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.
Çöp deponi alanını yapacak Çevre ve Turizm Birliği`nin de başkanı olan Bekir Keskin, yer seçimini kendilerinin yapmadığını belirterek, ``Türkönü Yelaldı mevkiindeki çöp deponi alanını biz belirlemedik. Ödemiş Belediyesi`nin de içinde bulunduğu `Küçük Menderes Çevre ve Kültür Turizm Birliği` tarafından 1998 yılında Maden Tetkik Arama`ya (MTA) düzenli depolama alanı yeri belirlenmesi için çalışma yaptırıldı. MTA tarafından birincisi Koyaktepe, ikincisi Mescitli, üçüncüsü de Türkönü köyünde olmak üzere 3 adet alternatif düzenli çöp döküm alanları belirlendi. 2004 yılında yapılan değerlendirmede Mescitli Köyü Koyaktepe Mevkii`nde çöp deponi alanı yapılması planlanan yerin çevresinin tarım arazisi olmasından dolayı ve kamulaştırmada yaşanan sorunlar nedeniyle bu alandan vazgeçildi.
2006 yılında da Türkönü Köyü Yelaldı Mevkii`nde bulunan 22 hektarlık alan için Çevre İl Müdürlüğü ile Belediye arasında bir tutanak yapılarak yeni çöp deponi alanı olarak çalışmaların başlatılması kararı verildi`` dedi.
Çöp deponi alanının bürokratik süreci hakkında da bilgi veren Keskin, şöyle devam etti: ``2006 yılının Nisan ayında, Türkönü çöp deponi alanı için beş kurumdan `olumlu` görüşler alındı. 2009 yılının Temmuz ayında imar planı tadilatı için, İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından 2006 yılında alınan kurum görüşlerinin 8 ayrı kurumdan tekrar alınması gerektiği bildirildi. 2009 yılında, Türkönü Çöp Deponi Alanı`nın 2 yıllık geçici tahsis süresi dolduğundan, tahsisin yenilenmesi için, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne tekrar müracaatta bulunuldu. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Kurulu`na Temmuz 2009`da görüş almak için yazılan yazı Şubat 2010`da cevaplandı. Cevapta alan büyüklüğünün İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Kurulu tarafından 65.000 metrekareye düşürüldüğü, DSİ tarafından ise 50 metrelik bant oluşturulması gerektiği bildirildi. 8 ayrı kurumun görüşleri tamamlandığında, İl Özel İdaresi`ne imar durumu ve alanın Ödemiş Belediyesi`ne kesin tahsisi ile ilgili meclis kararı alınması için müracaatta bulunuldu. Aynı yılın Mart ayında, Belediyemiz tarafından İzmir Kalkınma Ajansı`na (İZKA) başvuru için ``˜Proje Çizim ve Dosya Hazırlama İhalesi` yapıldı. İl Özel İdaresi Meclis Toplantısı`nda, tahsis edilen alan için hazırlanan dosyaya 250 metrelik araziye ulaşım yolunun da eklenmesi ve yol imar değişikliği gerekçesiyle 7 ayrı resmi kurum görüşlerinin tekrar alınması istendi. Tüm kurumlara Çöp Deponi Alanı`na ulaşım yoluna ait imar durumu hakkında görüş bildirmeleri için yazılar yazıldı. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında araziye ulaşan 250 metrelik yol ile ilgili olarak, beş kurum görüşü olumlu bildirdi. 250 metrelik yol için Koruma Kuruluna yazı yazılarak görüşleri tekrar soruldu. Ve yeni yol güzergâhı belirlendi. 1998 yılından beri süregelen tüm çalışmalar 14 yılı doldurdu. Emekli Profesörümüzün dediği şekilde ``˜Buraya yapmıyoruz` desek alternatifi olmayan çöp deponi alanı için yer bulmak için en az 3 yıl beklenecek ve şu an da başka alternatifi yok. Tekrar yeniden hazırlık süreci aradan yine bir 14 yıl daha geçecek. Bizim çöp deponi alanı kaya zemin üzerinde. Biz toprağı kazarak tesis yapmayacağız. Günün birinde böyle bir kalıntı bulunursa, tesisin üzerini toprakla örter üzerini de ağaçlandırma yaparız. Kaldı ki Sit Kurulu`nun bu konuda üç kez görüşü alındı.``
``O ZAMAN ALTERNATİF YER BULUNSUN``
Yer seçimiyle ilgili ısrarcı olmadıklarını aktaran Keskin, ``Niye bir heyet gelip bakmıyor? Valilik ya da Kaymakamlık alternatif yer bulsun, O zaman biz de tesisleri oraya yapalım. İllaki oraya yapılacak diye ısrarcı değiliz. Yer 1998 yılında belirlenmiş, Projeleri bitmiş Koruma kurulundan 3 ayrı görüş alınmış. Günün birinde adı geçen yerde Efes gibi antik bir kent çıkarsa orayı kapatırız. Tesis dediğimiz bir depo. Çöpün suyu akarsuya karışmıyor. Sızıntı olması mümkün değil. Tel ile çevrili bir alan. Ne çevreye, ne de tarım arazilerine hiçbir zararı da yok. Çöpler ortalıkta etrafta çevre kirliliğine neden olacak bir durumda da değil`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Buharkent’te Türkiye Tırmanma Yarışı için geri sayım başladı Aydın’ın Buharkent ilçesi, Türkiye Tırmanma Yarışı’nın 3. ayağına ev sahipliği yapacak. Buharkent Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek olan Buharkent Tırmanma Yarışı, 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin önemli organizasyonlarından olan Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. ayağı bu yıl Aydın’ın Buharkent ilçesinde gerçekleştirilecek. Buharkent Belediyesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 4. kez tüm yarışseverlere ev sahipliği yapacak. Yarışın üçüncü ayağı ise Ege Otomobil Sporları Kulübü tarafından Buharkent Belediyesi’nin katkılarıyla 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Büyük heyecana ve renkli görüntülere sahne olacak olan organizasyona Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda yarışmacı katılacak. Buharkent’in ev sahipliği yapacağı etkinliğe tüm vatandaşları davet eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, kayıtların açıldığını ifade ederek “Icrypex ana sponsorluğunda, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) AVIS 2024 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. yarışı Ege Otomobil Sporları Kulübü (EOSK) tarafından Buharkent Belediyemizin destekleri ile 25-26 Mayıs tarihlerinde Buharkent’imizde düzenleniyor. Ulusal şampiyonanın 3. yarışı olacak olan Buharkent Tırmanma Yarışı 25 Mayıs Cumartesi günü saat 17.30’da Buharkent Belediye Meydan’ından verilecek sembolik start ile başlayacak” dedi.
İstanbul Sancaktepe’de kurulan indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor Sancaktepe’de kurulan giyim ve ayakkabı fuarında çeşitli kıyafetler, ayakkabılar, takım elbiseler, çantalar ve benzeri ürünler indirimli fiyatlardan satılıyor. Çadıra alışverişe gelen vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan stantlarda farklı illere ait yöresel lezzetleri tadabiliyor. Sancaktepe’de Samandıra Meydanında yaklaşık yanındaki iki bin metre kare alana kurulan giyim ve ayakkabı indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor. Çadır içinde kurulan fuarda ayrıca çeşitli markaların ayakkabı, çanta, takım elbise, gömlek, ayakkabı, pantolon, erkek - kadın giysileri gibi birbirinden farklı ürünler yaklaşık bir ay boyunca neredeyse etiketin yarı fiyatına satılıyor. Çadırda kıyafet bakan vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan ve yaklaşık 40 farklı ilin yöresel ürünlerinin bulunduğu alanda yöresel tatları deneyebiliyor. Çadıra alışverişe gelen Semra Sevdalı “Çadırın açıldığını duyduk. Buranın böyle bir yere ihtiyacı vardı. Fiyatlar da çok uygun. Biz de çoluk çocuk beraber geldik bir bakalım dedik. Fiyatlar hoşumuza gitti. Fiyatlarda indirim yapıyorlar, herkese tavsiye ediyorum” dedi. Satıcı Cemal Akkaya, “Ürünlerin hemen hemen yüzde sekseni, doksanı kendi imalatımızdır. Geri kalanı da imalatçı arkadaşlardan temin ediyoruz. Ürünlerimiz Uşak’ta tabaklanıyor, Zeytinburnu’nda atölyemizde dikiyoruz. Daha önce Rusya’ya gönderiyorduk, şimdi Ukrayna savaşı var malum işlerin durgunluğundan ötürü indirim çadırında ürünleri bitiriyoruz” dedi. Organizasyon yetkililerinden Sabri Eser, “İstanbul Giyim Ayakkabı Çanta Fuarı, Sancaktepe Samandıra Meydanında. 45 gün boyunca dolu dolu indirim. Aynı zamanda çadırın her tarafında 81 ilden yöresel ürünlerimiz var. Çocuklar için oyun grubumuz var. Alışverişin kalbi Sancaktepe’de atıyor” diye konuştu.