GENEL - 09 Şubat 2016 Salı 14:20

Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye Sığınmacı Ve Ab Desteği

A
A
A
Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye Sığınmacı Ve Ab Desteği

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, sığınmacı sorunuyla ilgili en büyük sıkıntıyı Türkiye’nin çektiğini dile getirdi. Zaoralek, Çek Cumhuriyeti olarak yaklaşık 400 bin euro maddi yardımda bulunacaklarını açıkladı.
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ve Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası heyeti, İzmir Ticaret Odasını ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak ile görüşen heyet özellikle sığınmacı sorunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliği konusunu masaya yatırdı.
“MÜLTECİLERE 400 BİN EURO MADDİ YARDIMDA BULUNACAĞIZ”
Sığınmacı sorunuyla ilgili en büyük sıkıntıyı Türkiye’nin çektiğine değinen Çek Bakan Zaoralek, “Özellikle göç problemini karşılıklı işbirliğiyle çözmemiz gerekiyor. Bu nedenle hem İzmir’deki hem de çevresindeki genel durumu incelemek istiyorum. Çek Cumhuriyeti olarak biz de yardım kararı aldık. Yaklaşık 400 bin euro maddi yardımda bulunacağız. Ama bunun dışında diğer katkılar içinde girişimde bulunmak istiyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK VERİYORUZ”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Çek Cumhuriyeti olarak Türkiye’nin yanında oldukları mesajını veren Zaoralek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sizi Çek Cumhuriyeti olarak destekleyen ülkelerden biriyiz. Ülkemizdeki bütün siyasi partiler arasında bu konuda uzlaşı var. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda partneriniz olduğumuzu söylemek isterim. Biz Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda size her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Size söz verebilirim. Mülteci konusunda karşılıklı yakın işbirliği ile bu sorunu en iyi yolla çözüme ulaştırabiliriz.”
Bakan Zaoralek, ayrıca vize konusunda da ellerinden geleni yapmak istediklerini dile getirdi.
“MÜLTECİ SORUNUNA PARADAN ÖNEMLİ ÇÖZÜM SUNULMALI”
Rebii Akdurak da, Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir insanlık dramı yaşandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de 2.6 milyon Suriyeli olduğu söyleniyor. Sadece İzmir’de 200 bin üzerinde Suriyeli yaşıyor. Şu an nüfusumuzun yüzde 4’ü kadar Suriyeliyi ağırlıyoruz. Bunların bize direk olarak yansımaları var. Gelen insanlar her şeyini bırakmış ve dolayısıyla gıdadan giyime, eğitimden sağlığa büyük ihtiyaçları var. Ayrıca bunların yarın öbür gün topluma yansımaları nasıl olacak, işe ihtiyaçları var, eğitime ihtiyaçları var. Bunu da Türkiye nasıl kaldıracak. Biz iş adamları olarak hem bunun AB ile beraber çözümlenmesi düşüncesindeyiz. Bunun yanında tabi ki Türkiye ile birlikte en büyük sıkıntıyı çeken Yunanistan. Yunanlı dostlarımız da bize yaptıkları ziyaretlerinde sıkıntı duyduklarını ve bir şeyler yapılması düşüncesinde. En üzücüsü de kaçış esnasında başta çocuklar olmak üzere bir çok insanın hayatını kaybetmesidir. Dolayısıyla buna ortak bir tavır olmalı. 3 milyar euro, 3 milyon kişiye bin euro demek. Paradan daha önemli çözümler sunulmalıdır.”
“BİZ AB GİBİ TÜRKİYE’YE YÖNELMEK İSTİYORUZ”
Çek Cumhuriyetine ilk fırsatta ziyarette bulunacaklarını belirten Meclis Başkanı Akdurak, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek gerektiğini ve iki ülke arasında ihracat ve ithalat rakamlarını artırma hedefinde olduklarını söyledi.
Prag ile İzmir’in kardeş şehir olduğunu dile getiren Akdurak, ticaret odası olarak kardeş oda olmak istediklerini ifade etti.
Bakan Zaoralek de anlaşma fikrinden büyük mutluluk duyacağını belirterek, ilk ziyarette anlaşmayı yapmaları gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti için çok önemli 20 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Zaoralek, “Bizim ülke ekonomimiz iyi durumda hali hazırda da pozitif dönem içerisindeyiz. Bu nedenle ekonomimizi daha çok çeşitlendirmek istiyoruz. Çünkü sadece AB piyasası üzerine odaklanılmış durumda. Oysa Türkiye ekonomisi de çok güçlü ve biz Türkiye’ye de yönelmek istiyoruz. Ziyaretimizin en önemli noktalarında biri ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.