YEREL HABERLER - 04 Mayıs 2016 Çarşamba 11:39

Aliağa'da Bölge Ekonomisi Masaya Yatırıldı

A
A
A
Aliağa'da Bölge Ekonomisi Masaya Yatırıldı

İzmir’in Aliağa ilçesinde düzenlenen 2. Bakırçay Ekonomi Zirvesi’nde, ekonomik anlamda ortak vizyonlar oluşturulması, bölgenin ticari sorunları ile ivedilikle yapılması gerekenler geniş kapsamlı olarak masaya yatırıldı.
Aliağa ilçesi, 2. Bakırçay Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Aliağa Belediyesi Sosyal Tesislerindeki sinema salonunda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki ticaret odalarının temsilcileri, bölgedeki ekonomiyi derinlemesine ele aldı. Aliağa Ticaret Odası (ATO) Başkanı Adnan Saka, Menemen Ticaret Odası (MTO) Başkanı Yılmaz Güral ve Bergama Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Üper’in konuşmacı olarak katıldığı zirve yoğun ilgi gördü.
Aliağa Ticaret Odası (ATO) Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın ülke ekonomisine olan katkısına vurgu yaptı. Saka, "Aliağa’nın enerji, petrokimya, rafineri, demir çelik, lojistik ve limanlar gibi Türkiye’nin stratejik sektörlerine ev sahipliği yapan bölgede çok büyük potansiyel,bölgede yapımı devam eden Çandarlı ile Petkim liman projelerinin ve Star Rafinerisi yatırımlarının hayata geçmesiyle birlikte Aliağa’nın ekonomik potansiyelinin ikiye katlanacak. Bu potansiyelin iyi planlanarak yönetilmesi gerekmektedir" dedi.
Bergama Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper de, ilk olarak bölgenin kalkınmasında büyük öneme sahip olan Çandarlı Limanın en kısa sürede tamamlanması gerektiğine değindi. Ürper, "Bölgemizin kapasitesini baz aldığımızda limanlarımız yetersiz kalmakla birlikte her yıl ekonomik kayıp yaşamaktayız. Hepimiz de biliyoruz ki Çandarlı Limanı Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da sayılı konteyner limanlarından olacaktır. Limanların bölgeye sağladığı katkıya dünyadan örnek verecek olursak Hamburg limanına bakmalıyız. Hamburg’un gelişmesi ve ekonominin büyümesindeki en büyük etken limana verdikleri önemdir. Bu nedenle liman bizler için de çok önemli" dedi.
Menemen Ticaret Odası (MTO) Başkanı Yılmaz Güral’a da, öncelikle organize sanayi bölgelerinde ticaret odalarının yetkinlik durumunun yetersiz olduğuna dikkat çekti. 2. Bakırçay Ekonomi Zirvesi’ne ayrıca, Aliağa Belediye Başkan Yardımcı Mehmed Ali Özkurt, genel sekreterler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarda katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.